Derby pražských S: Sparta vs. Slavia ve Fortuna lize živě

Tři zápasy, tři remízy. Všechna derby v sezoně skončila po základní hrací době nerozhodně a všechna nabídla velmi zajímavé příběhy. V sobotu je na programu to nejdůležitější, hraje se totiž o ligové body do nadstavby, které mohou prakticky rozhodnout o šancích obou týmů na titul. Velké pražské derby je znovu tu!

Živý přenosKurzySpartaSlaviaTip

Haraslín se Schranzem se oba v pravý čas vrací do formy Foto: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Fortuna liga, 2. kolo nadstavby: Sparta Praha vs. Slavia Praha už dnes živě

Prakticky přesně před rokem se oba týmy utkaly v takřka totožné pozici. Sparta tehdy do druhého kola nadstavby vstupovala s dvoubodovým náskokem a po velkém dramatu a vítězství 3:2 prakticky rozhodla o svém návratu na český trůn. Nyní je rozdíl mezi oběma kluby dokonce pětibodový, a tak Slavia opravdu bezpodmínečně potřebuje vyhrát, pokud chce ještě živit naděje na odplatu. Sledujte klíčový souboj pražských S v sobotu od 17:30 živě na Fortuně.

sipka Klikněte ZDE a sledujte největší zápas Fortuna ligy živě a zdarma

Sleduj průběh zápasu ZDE

Sparta je doma mírným favoritem. Jaké jsou kurzy na derby?

Když pomineme obvyklé fráze o tom, že derby zápasy nemají favorita, více šancí zpravidla mívají týmy, které se mohou spolehnout na výhodu domácího prostředí. To platí i tentokrát, kdy bookmakeři favorizují Spartu, která bude hrát na svém stadionu na Letné.

Pro tipující je u titulárního partnera Fortuny připraven na tříbodový zisk svěřenců Briana Priskeho kurz 2,37. Rudí mají před výkopem čtyřbodový náskok na čele tabulky Fortuna ligy a zřejmě by se tak případně spokojili i s bodem, který je ohodnocen kurzem 3,60. To Slavia naopak bezpodmínečně potřebuje zvítězit, tuto variantu můžete hrát za 2,95.

Jak již bylo zmíněno, dějištěm utkání bude epet ARÉNA na pražské Letné. Stadion je před výkopem beznadějně vyprodaný. Řízením duelu byl pověřen Dalibor Černý, pro něhož půjde o třetí derby v kariéře. Loni pískal dvě v rozmezí jediného měsíce a za své výkony byl všeobecně chválený, hrál se krásný fotbal se spoustou branek, což svým způsobem vedení umožnil právě i sudí. Od té doby ani jeden vzájemný souboj Sparty se Slavií příliš krásy nenabídl, tak nezbývá než doufat, že návrat Černého přinese zpět i notnou dávku fotbalového umění hlavních protagonistů.

Klíčové informace o utkání Sparta - Slavia
Kdy: 11. 05. 2024 od 17:30
Kde: epet ARÉNA, Praha
Rozhodčí: Dalibor Černý
Kurzy Fortuny: 2,37 - 3,60 - 2,95
Přímý přenos: Fortuna TV, O2 TV Sport

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Sparta má náskok, přenechá opět míč soupeři?

Letenským na klidný závěr sezony s největší pravděpodobností stačí i bod. Ve stejné situaci byli i loni a trenér Brian Priske svému týmu naordinoval vskutku pozoruhodnou taktiku. Ta zněla jasně, nechte hrát Slavii, pokuste se využít jakýchkoliv náznaků prostoru k rychlému protiútoku, hlavně ale poctivě braňte.

Vyšlo to perfektně, Sparta se sice s míčem za celý zápas takřka nepotkala, když už se tak ale stalo, s trochou nadsázky se dá říct, že z toho byl gól. Vítězství 3:2 tehdy v podstatě přihrálo titul do jejích rukou a přestože v posledních dvou kolech ztratila, to už bylo v podstatě s vědomím jistoty prvního místa. Výchozí pozice domácích je v tomto případě ještě o dva body lepší a stačit by s největší pravděpodobností měla i remíza.

Nabízelo by se opakování úspěšné taktiky z minulého ročníku, Priske ale od té doby přišel už i na další recepty, jak na Trpišovského Slavii vyzrát. V pohárovém derby si to oba týmy rozdaly "na férovku", Sparta se ale mnohem snáz dostávala dopředu a nakonec zaslouženě otočila vývoj utkání. V ligovém klání Letenští sice nedokázali najít skulinu v těsné obraně soupeře, zápas ale nenabídl žádnou indicii k tomu, že by Sešívaní našli nějaký recept na úspěch.

Možností taktiky tak má dánský lodivod vícero, co se ale týče základní jedenáctky, ta je až na výjimky v podstatě daná. Největší otazník visí nad postem pravého wingbacka. Preciado je co do fotbalové kvality jasně nejlepším hráčem na tuto pozici a po vypršení karetního trestu bude opět k dispozici, jenže riskne Priske jeho nasazení? Ekvádorský rychlík byl v posledním derby vyloučen a to samé ho mělo potkat i v tom předchozím. Jistější volbou by tak zřejmě byl Wiesner či dokonce poctivější Mejdr.

Menší zdravotní potíže měl stoper Vitík, jenž tak vynechal uplynulá dvě kola. Pokud nebude zcela v pořádku, hrát bude určitě zkušený Sørensen, pokud ano, zřejmě by nastoupil spíše český reprezentant. Ve středu zálohy si pak po boku Kairinena brousí zuby na základ Sadílek i Solbakken. Poslední tři derby ale vždy dostal přednost Laci a stejně by tomu mělo být i v sobotu.

Pravděpodobná sestava Sparty pro derby
Vindahl - Sørensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Laci, Kairinen, Ryneš - Birmančević, Kuchta, Haraslín

Slavia potřebuje, aby Trpišovský konečně vyzrál na Priskeho

Dlouhodobě platí za nejuznávanějšího i nejlepšího českého trenéra. V dánském protějšku Brianu Priskem ale Jindřich Trpišovský našel velmi zdatného soupeře. Nejdříve nad ním měl slávistický kouč navrch, v posledních měsících ale jako by se karta tak trochu obrátila.

Celá věc je z pohledu Slavie ještě o to nepříjemnější, že každý z neúspěchů přišel vlastně po úplně jiném průběhu a odlišným způsobem. Před rokem v nadstavbě potřebovala na Letné zvítězit, na což domácí zareagovali absolutním přepuštěním iniciativy na kopačky soupeře. Sparta držela míč jen v 17 % času, přesto dokázala zvítězit 3:2.

Podzimní ligové derby bylo ze strany Trpišovského v pořádku, i když tam na taktické rozbory ani nebyl prostor, vzhledem k neustálým faulům a strkanicím se ani příliš nehrálo. V jarním čtvrtfinále MOL Cupu už to ale opět vypadalo, že Priske svému týmu naordinoval lepší taktiku, a to i v době, kdy Slavia dokázala dvakrát skórovat a šla do vedení. Při výstavbě hry měli ale Sešívaní obrovské problémy, které museli často řešit riskantní a nejistou kombinací s brankářem Mandousem, nebo dlouhými míči na osamoceného útočníka Chytila. To Sparta naopak zpravidla nacházela v meziprostorech volná místa a její přechod do útoku byl mnohem plynulejší, což vyústilo v její obrat a postup.

Slávistický kouč o pár dní později v lize zareagoval nezvykle defenzivně a svůj tým připravil na hru na jistotu. Úplně však rezignoval na jakoukoliv snahu o útočení, a to i přes tehdejší ztrátu v tabulce. Remíza 0:0 byla vzhledem k nastolené taktice asi splněným cílem, tentokrát by ale určitě nestačila. Schovával si Trpišovský nějaké trumfy na poslední letošní setkání?

Důležité je poznamenat, že poslední derby nehrál stoper Ogbu, který předtím proti Spartě ve třech po sobě jdoucích duelech chyboval. Zima je ovšem z formy a nigérijský obránce naopak uplynulé týdny zvládl na jedničku, a tak bude zajímavé sledovat, zda dostane Ogbu důvěru odčinit své předešlé nezdary v derby. Jinak je sestava Slavia zřejmě poměrně čitelná, jedinou další otázkou je zdravotní stav Provoda, kterého by v případě jeho nedostupnosti asi nahradil Jurečka.

Pravděpodobná sestava Slavie pro derby
Staněk - Holeš, Ogbu, Vlček - Douděra, Ševčík, Oscar, Bořil - Schranz, Provod - Chytil
  • Datum, čas a místo zápasu: 11. 05. v 17:30, epet ARÉNA (Praha)

Fortuna liga, tip na zápas 32. kola Sparta vs. Slavia

Od nástupu Briana Priskeho na sparťanskou lavičku se odehrálo celkem sedm derby. To první ze současného pohledu asi není třeba brát na velkou váhu, dánský trenér se v Česku teprve rozkoukával a schytal se svým týmem v Edenu debakl 0:4. Od té doby ale ze šesti zápasů proti Slavii prohrál jen jednou a jak bylo rozebráno výše, takticky mívá navrch. Nedá se očekávat žádný velký ofenzivní koncert hned z úvodu, pokud by ale hosté nebyli ve vedení, budou se muset postupem času čím dál více hnát dopředu. Sparta pak má ve svém středu několik rozdílových hráčů, kteří by si byli schopni s otevřenější obranou poradit.

TIP: Remíza v poločase a vyhraje Sparta sipka Získat bonus u Fortuny

Slavia bude muset v případě nepříznivého stavu hru otevřít

Kde sledovat fotbalové derby Sparta vs. Slavia: derby pražských S v televizi (TV) a online livestreamu zdarma

Všechny zápasy české nejvyšší soutěže nabízí zdarma v přímých přenosech Fortuna TV. Nejinak tomu bude i v případě souboje, který proti sobě svedl oba největší týmy Česka v derby pražských S. K tomu můžete vybírat z celé řady LIVE sázek. V televizi si bude možné zápas pustit na placené stanici O2 TV Sport.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trpišovský a Priske si nic nedarují

Sestavy AC Sparta Praha vs. SK Slavia Praha – Priske vs. Trpišovský

Připomeňte si, jaké sestavy proti sobě poslali do hry Brian Priske a Jindřich Trpišovský v posledních derby Sparta vs. Slavia.

derby

Derby Sparta – Slavia: rekordy, zajímavosti, historie

Derby pražských S je vždy událostí ligy. Zápasy jsou plné napětí a nevraživosti. V článku najdete historii, rekordy a zajímavosti.

Manchester United se v televizi objeví hned dvakrát a nutně potřebuje bodovat

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 6.5.-12.5.

Na co vše se můžete v týdnu od 6. do 12. května těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?