9 poznámek z 308. derby Slavia vs. Sparta

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

První derby Slavia vs. Sparta v letošní sezoně máme za sebou. Oba týmy se rozešly po remíze 1:1, ale v zápase převládaly spíše nefotbalové momenty. Vybrali jsme několik událostí z divokého průběhu 308. souboje pražských S, které stojí za připomenutí.

Kapitáni Ladislav Krejčí a Jan Bořil byli po vzájemné roztržce vyloučeni v 308. derby Slavia vs Sparta Foto: Profimedia

9 poznámek z 308. derby Slavia vs. Sparta

Ústředním tématem měl být boj o první místo v tabulce. Většinu zápasu byl ale k vidění bohužel jen boj. Po parádních jarních střetnutích se spoustou gólů jsme dnes sledovali jedno z nejhorších derby za poslední dobu. Tedy pokud jde o předvedenou hru. O napínavé události totiž nebyla nouze...

sipka Sledujte všechny zápasy Fortuna ligy živě

Sleduj průběh zápasu ZDE

1. Nepotrestaná přemotivovanost v úvodu

Už ve třetí minutě se mělo žlutit. Jan Kuchta naprosto zbytečně dohrál u postranní čáry Jana Bořila. Rozhodčí Ladislav Szikszay ale promeškal příležitost okamžitě hráčům naznačit, že nebude tolerovat zákroky pramenící z přemotivovanosti.

Kuchta vyvázl bez trestu, místo toho se ještě obrátil na sparťanský kotel, který začal hecovat. Rozhodčí se ale nemůže bát udělit žlutou kartu už v prvních minutách. Naopak, má za úkol jasně zklidnit hráče a dát šanci fotbalu místo surovostí. To se ale nestalo.

sipka Fortuna liga 2023/2024 – program a výsledky

2. Nákopy na vytáhlé útočníky nefungovaly

Oba týmy nastoupily s vysokými hráči na hrotu. Ani na jedné straně to ale nevedlo k přílišnému úspěchu. Slávistům Jurečkovi ani Tijanimu se ve hře vůbec nedařilo, prakticky neudrželi míč a ani nijak nezatopili obraně soupeře (výjimkou byla až Jurečkova pěkná střela ve druhé půli).

Sparta vsadila na Olatunjiho, který sice vyhrál řadu hlaviček, málokdy z toho ale těžili jeho spoluhráči. Olatunji se tak víc než dovednostmi s míčem předvedl několika dohranými souboji.

3. No man's land ve středu hřiště

Rozehrávku obou týmů velmi limitoval kvalitní presink soupeře. Před zápasem se dalo očekávat, že více ze hry bude mít domácí Slavia. Jenže Sešívaní ve středu pole nedokázali podržet míč v kombinaci, a tak se většinou museli uchýlit k nákopu vpřed.

Sparta měla zejména v první půli skvělý pohyb bez míče, i proto se zápas odvíjel spíš v duchu překopávané. V tomto směru měla navrch Priskeho taktika. Trenér hostů se vypořádal s absencí záložníka Kairinena tím, že kompletně eliminoval mezihru, a nepustil Slavii do trvalejšího tlaku.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

4. Málo fotbalových akcí v útočných třetinách

Spoustu faulů, málo zajímavých situací – to je jednoduché shrnutí 308. derby. Sparta si v první půli snažila vytvořit příležitosti především skrz standardní situace, ať už šlo o dlouhé auty nebo Kuchtovu hlavičku nad bránu po centru z přímého kopu.

Slavii se v prvním poločase v útoku moc nedařilo, zajímavější aktivitu okolo vápna Sparty vyvíjeli jen Ivan Schranz a Christos Zafeiris. Po změně stran se herní obraz příliš nezměnil, vysocí útočníci v obou dresech byli v předfinální fázi spíš překážkou.

5. Proměněné penalty Jurečky a Haraslína

V celém derby byly k vidění pouze čtyři střely na bránu – 3:1 ve prospěch Slavie. To je žalostně málo, zejména pokud připomeneme, že Slavia i Sparta kopaly penaltu. A tak je potřeba pochválit Václava Jurečku a Lukáše Haraslína za to, že největší šance svých týmů proměnili.

Oba pokutové kopy nařídil Szikszay správně, v tomto ohledu se nikdo nemůže cítit poškozen. Před penaltou Slavie ale možná měl být vyloučen Preciado, kterého rozhodčí ušetřil od druhé žluté karty.

6. Nevraživost a vyloučení kapitánů Bořila a Krejčího

Odstartoval to už zákrok Qazima Laciho v 83. minutě. Sparťanský záložník přepálil těsně před lavičkami Zafeirise a dostal žlutou kartu, za kterou mohl být ještě rád. Následovala rozmíška několika fotbalistů, která se opakovala o pár minut později. To pro změnu střídající Mojmír Chytil dohrál brankáře Vindahla, který mu okamžitě začal spílat.

Hráči obou celků se rozběhli vstříc této dvojici a cestu k sobě samozřejmě našly i dvě horké hlavy s kapitánskými páskami. Přetahovaná Jana Bořila s Ladislavem Krejčím skončila dvěma červenými kartami, přičemž Bořil ještě stihl složit Haraslína a pravděpodobně si od disciplinární komise vyslouží delší trest než Krejčí. V každém případě platí, že místo fotbalu měly opět navrch emoce.

Vsaď si na fotbalovou Fortuna ligu u sázkové kanceláře Fortuna s bonusem 6 000 Kč

7. Nedůstojné chování laviček obou týmů

Nebyli to ale jen hráči, kdo absolutně nezvládl zachovat chladnou hlavu. Stejně jako v minulosti jsme viděli i velkou nevraživost realizačních týmů. Během pranice při zmíněném oboustranném vyloučení se dokonce slávistický asistent Pavel Řehák a sparťanský vedoucí mužstva Miroslav Baranek vydali přímo na hrací plochu. Szikszay jim posléze po zásluze udělil rovněž červené karty.

Jenže roztržek u laviček bylo hned několik a zapojilo se do nich víc lidí, než jen obvyklí podezřelí Řehák s Barankem. Tyto okamžiky jsou nedůstojné, největší zápas v zemi by si zasloužil, aby alespoň trenérské štáby udržovaly vzájemný respekt i v průběhu hry. Pokud to nedokážou, pak se nemůžeme divit, že jejich svěřenci zakončí derby s 11 žlutými a 2 červenými kartami.

8. Haraslín proti dělobuchům

Lukáš Haraslín se sice dostal na hřiště až v 61. minutě, ale hrál v zápase velmi důležitou roli. A to nejen díky proměněné penaltě v nastavení, kterou zajistil Letenským bod.

Duchapřítomnost ukázal už o čtvrt hodiny dříve, když v sektoru fanoušků Sparty začaly práskat dělobuchy. Haraslín jako první okamžitě běžel ke sparťanskému kotli a velmi důrazně jej začal přesvědčovat, ať toho nechá. Je to sice boj s větrnými mlýny, ale někdo ho vést musí. Haraslín svůj díl splnil.

9. Horlivý čtvrtý rozhodčí Pechanec, ale k čemu to bylo?

Že jsou v centru dění hráči, hlavní rozhodčí a často i trenéři, na to jsme zvyklí. V 308. derby se ale urputně snažil zapojit do hry i čtvrtý rozhodčí Ondřej Pechanec.

Už v prvním poločase se Pechanec pouštěl do několika konfrontací nejen s trenéry ve vymezené zóně, ale i s hráči na hřišti. Bylo to naprosto zbytečně teatrální, nedocílil totiž vůbec ničeho. Když o něco šlo, stejně byl jeho příspěvek bezvýznamný – vyhroceným roztržkám laviček nezabránil.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Chytil je momentálně nejlépe hrajícím Slávistou, ale bude to na Spartu stačit?

Derby pražských S: Sparta vs. Slavia ve Fortuna lize živě

V neděli je na programu odveta derby. Hraje se o ligové body, které mohou velmi výrazně napovědět o šancích obou týmů na titul.

Slávisté se radují ze zisku MOL Cupu

Český fotbalový pohár MOL Cup 2023/2024 - program, výsledky

MOL Cup je český fotbalový ⚽ pohár, do kterého se zapojuje okolo 150 klubů z České republiky. Podívejte se na jeho program ⏰ a výsledky.

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.