Brian Priske – profil, kariéra

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Sparta před minulou sezónou zvládla perfektně utajit nového trenéra. Tím se stal dánský stratég Brian Priske. I přes počáteční nedůvěru dokázal trenér Priske vrátit na Letnou vavříny šampiónů a po devíti letech usednout na ligový trůn.

Hráčská kariéra – Trenérská kariéra – Sparta – Osobní život

Brian Priske Foto: Profimedia

Brian Priske: kdo je strůjce sparťanského titulu?

Specifická česká mentalita. Zahraniční kouč v českém klubu je hloupost. Podívejte, jak dopadl Stramaccioni. Česká liga, čeští hráči a čeští trenéři, tak by to mělo být. Taková a podobná moudra padala před a při angažování dánského odborníka Briana Priskeho na Letnou. Výborně utajený tah sportovního vedení AC Sparta Praha čekal málokdo. Kdo tedy je Brian Priske?

sipka Vsaďte si na Fortuna ligu a užijte si utkání vašeho týmu naplno

Sleduj průběh zápasu ZDE

Priske jako hráč: statistiky, hráčská kariéra

Celým jménem Brian Priske Pedersen se narodil 14. 5. 1977 v dánském Horsensu, které se nachází v regionu Midtjylland. Zde se odehrály i jeho první fotbalové kroky. Brian se svými 188 cm nejčastěji nastupoval jako pravý obránce, případně pravý stoper. Z Horsensu se pak stěhoval do Aarhusu Fremad a v roce 1999 do Aalborgu BK, s kterým v témže roce získal titul v dánské Superlize.

V Aalborgu jeho kariéra konečně nabrala správný směr, byl velmi oblíbeným a brzy se stal i kapitánem klubu. V roce 2003 přichází působení v belgickém velkoklubu Genk. Po tomto přestupu se Priske stává i pravidelným členem reprezentačních srazů Dánska.

V Belgii a reprezentaci podává spolehlivé výkony a v roce 2005 si ho vyhlédl Portsmouth a nynější trenér Sparty si tedy jako hráč okusil i slavnou anglickou Premier League. Brian si díky svému přístupu a chytré hře získal srdce fanoušků, ale po sezóně Anglii opouští. Portsmouth sestoupil a snižoval náklady na hráče.

Po anglické anabázi přestoupil do belgických Brugg, s kterými v roce 2007 získal tamní Belgický pohár. V roce 2008 přišel návrat do Dánska, kde nastupoval za tým Vejle BK. V roce 2010 krátce hostoval v Midtjyllandu. Kariéru ukončil v roce 2011 v norském klubu IK Start.

Priske zaznamenal 24 startů za národní tým. Byl rovněž součástí týmu, který na Euru 2004 reprezentoval Dánsko. Během čtvrtfinále s Českou republikou z lavičky přihlížel českému uragánu, který smetl jeho tým 3:0.

Hráčská kariéra Briana Priskeho
Rok Klub Zápasy Góly
1997 - 1999 Aarhus Fremad 50 5
1999 - 2003 Aalborg BK 147 1
2003 - 2005 Genk 72 1
2005 - 2006 Portsmouth 33 0
2006 - 2008 Club Brugge 74 0
2008 - 2011 Vejle BK 32 0
2010 FK Midtjylland (hostování) 17 1
2011 IK Start 15 1
Celkem 464 9
Reprezentace 24 0

Priske jako trenér

Po ukončení kariéry v roce 2011 se stal asistentem trenéra v Midtjyllandu. Poctivá práce a píle se staly velkou devízou dánského trenéra. Ale nejen to, brzy se vypracoval na experta na útočné standardní situace a člověka, který přesně zapadá do stylu datových analýz a matematických výpočtů, které využívá dánský klub od vstupu anglického vlastníka Matthewa Benhama v roce 2014. Midtjylland začal z této odborné práce rychle těžit a zaznamenával mnoho gólů a Priske na tom měl zásadní podíl.

Před sezónou 2016/2017 odchází Brian do FC Kodaň, kde pokračuje ve své práci. V roli asistenta zde vyhrává titul. V následující sezóně se opět vrací zpět do Midtjyllandu.

Během Mistrovství světa 2018 v Rusku funguje jako analytik standardních situací u anglického týmu. Jeho práce nezůstala bez povšimnutí a kouč Josep Guardiola ho chce angažovat jako kouče standardních situací do Manchesteru City. Ambiciózní Dán však odmítá, jeho plánem je stát se v brzké době hlavním koučem. To se mu záhy vyplní.

Priske hlavním trenérem Midtjyllandu

Sezóna 2019/2020 nezačíná pro dánský klub dobře a hlavní kouč Kenneth Andersen po neuspokojivém startu sezóny rezignuje.

Dne 19. srpna 2019 je jmenován nový trenér a tím se stává dosavadní asistent Brian Priske. Klub se okamžitě zvedá a na konci sezóny získává ligový titul s náskokem 14 bodů na FC Kodaň. Největší úspěch však teprve přijde.

Následující sezónu se klub uchází o Ligu mistrů. Kvalifikace je dostala do 2. předkola, kde naráží na bulharského mistra PFK Ludogorec Razgrad, který v té době trénoval český kouč Pavel Vrba. V roce 2020 se 2. a 3. předkolo kvůli všudypřítomné nemoci covid-19 hraje jen na jeden zápas. Midtjylland nad Ludogorcem vítězí 1:0 a postupuje. Dalším soupeřem je BSC Young Boys, které porazí 3:0.

Poslední 4. předkolo je dvojutkání s pražskou Slavií. První utkání skončilo 0:0 a druhý zápas tohoto střetnutí má mnohý fanoušek ještě stále v živé paměti vinou opakované penalty v 82. minutě. Tento moment rozhodl a Midtjylland k hořkosti českých fanoušků vyhrává 4:1 a postupuje poprvé v historii do Ligy mistrů. Obrovský úspěch pro dánský klub, který vznikl teprve v roce 1999, a pro trenéra Priskeho, pro kterého je to první angažmá v roli hlavního kouče.

Ve skupině Dánům los přihraje Atalantu, Ajax Amsterodam a Liverpool. Solidní herní projev však nestačí, a po dvou remízách v posledních dvou kolech končí v pohárové Evropě se 2 body. Druhou sezónu pod dohledem Priskeho je Midtjylland o bod druhý za titulovým Bröndby. Priske končí a odchází do belgických Antverp.

Štace v Antverpách

V Antverpách dokázal postoupit s týmem do Evropské ligy přes kyperský tým AC Omonia. První utkání skončilo prohrou 2:4, avšak v odvetném utkání po vítězství 2:0 a výhře na penalty slavil Priske další úspěch. Zde se naplno projevil i jeho vztah k hráčům. Trenér belgického celku se totiž se svými hráči vsadil, že pokud postoupí, tak dorazí na tiskovou konferenci nahý, pouze s ručníkem kolem pasu. Antverpy vyhrály a trenér svůj slib splnil. Tlak na soudružnost kabiny a humor je další z rysů jeho trenérské práce.

Tato úsměvná historka však byla jedna z mála, které v Antverpách zažil. Klub měl velké vnitřní problémy, a přesto skončil v tabulce na 4. místě. Navzdory dobrým výsledkům byl Priske propuštěn, i vinou sporů s novým vedením Antverp.

Trenérské statistiky před vstupem do Sparty
Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry
FC Midtjylland (2019-2021) 79 47 12 20
Royal Antwerp FC (2021-2022) 49 22 9 18

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Priske jako sparťan

Oznámení o jeho angažování do pražské Sparty přišlo 31. 5. 2022. „Brian byl jako trenér formován systémem Midtjyllandu, který má za cíl vyhrávat, rozvíjet hráče a dávat příležitost mladým talentům. To jsou stejné cíle, jaké máme i my ve Spartě,“ prohlásil sportovní ředitel Tomáš Rosický, proč byl angažován Brian Priske za hlavního kouče Sparty Praha. Data, podrobné analýzy a tvrdá letní příprava, která měla za úkol fyzicky a takticky připravit tým, aby se mohl vyrovnat týmům v Evropě, a hlavně domácímu hegemonovi Slavii.

Začátek však nebyl jednoduchý. Sparta ve 2. předkole Evropské konferenční ligy selhala a na hřišti neznámého celku Vikingu Stavanger padla 1:2. Předchozí utkání bylo remízové, tudíž okamžitě vypadla z pohárové Evropy.

Úvodní kolo s Libercem Sparta rovněž prohrála 1:2 a utkání poznamenal i zkrat Jana Kuchty, který brankáři Liberce šlápl úmyslně na hlavu. Po třech výhrách však přišlo pět remíz za sebou se soupeři, které by Sparta měla jednoznačně porazit. Obrovský tlak, odchod klíčové opory Hancka, zranění kapitána Krejčího a zkrocení ega dvou útočníků Čvančary a Kuchty, to byly výzvy pro trenéra Priskeho, který se mezitím proslavil pozápasovými kolečky.

Po sérii třech vítězství v lize a jednom v poháru přišlo derby se Slavií. To Sparta totálně nezvládla a prohrála vysoko 0:4. Plzeň vedla tabulku už o 9 bodů a titulky hlásaly, že Sparta už je mimo hru o titul, navíc jí v dalším kole čekali právě viktoriáni. V tu dobu by si na sparťanský titul nevsadil možná ani ten největší optimista. Zbývající čtyři utkání však Sparta, včetně těžkých utkání s Plzní a Slováckem, zvládla a mohla mírně optimisticky vzhlížet k jarní části sezóny.

Úvod jara však přinesl pouhou remízu s Olomoucí a na Spartu by nikdo stále nesázel. Pak ovšem přišla série devíti ligových výher v řadě a Sparta, i vinou ztrát Slavie a Plzně, byla na dostřel. A na rozdíl od svých konkurentů působila hladově, energicky a její útočné trio Haraslín, Kuchta, Čvančara nahánělo hrůzu. Navíc se Spartě vrátil na jaře kapitán Ladislav Krejčí mladší a jeho leadership přispěl k sebevědomí a soudružnosti týmu.

To vše se dá přičíst Priskemu na vrub. Priske se Spartou, i díky poněkud kontroverznímu závěru ligy a vítězství v posledním derby, nakonec zvedl nad hlavu ligový titul. Avšak všechna derby se Slavií ukázala, že stále má dánský trenér a jeho tým na čem pracovat.

Do probíhající sezóny Sparta vstoupila mnohem lépe. Ve Fortuna lize začla vítězně a velmi brzy se ujala vedení v tabulce. Tu vedla i po podzimu a nyní na začátku jara je momentálně největším aspirantem na titul.

Největší progres je na Spartě vidět v evropských pohárech. Ačkoliv neuspěla v dramatické bitvě o Ligu mistrů, když po penaltovém rozstřelu vypadla s Kodaní. V následujícím předkole Evropské ligy narazila na Dinamo Záhřeb a přes něj postoupila do základní skupiny. Letenští první zápas prohráli v Záhřebu 1:3, v odvetě naštěstí předvedli mnohem lepší výkon a Dinamo přejeli 4:1 a slavili zasloužený postup.

Sparta ve skupině s Rangers, Betisem a Arisem Limassol získala 10 bodů a jen o bod skončila na 2. místě ve skupině. Tudíž jí na jaře čekalo předkolo play-off Evropské ligy. Tam jí čekala asi největší překážka v této sezóně, Galatasaray Istanbul.

Priskeho tým v Istanbulu předvedl velmi dobrý výkon, ale nakonec i vinou neproměněných šancí padla 2:3. V Praze je tedy čekala důležitá odveta. První poločas skončil 1:1. Ve druhém Priske rozhodl střídáním a změnou rozestavení. Společně s červenou kartou soupeře se pak Sparta rozjela a porazila silný turecký tým vysoko 4:1. Rudí si tak užijí osmifinále Evropské ligy, v které je bude čekat silný Liverpool.

Statistiky ve Spartě Praha
Zápasy Výhry Remízy Prohry
79 54 14 11

Osobní život

V osobním životě je Brian 23 let ženatý s Tabittou Flygerovou (45) se kterou má 2 děti, dceru Amálii (23) a syna Augusta (19). Jeho žena Tabitta je farářka, která má svou farnost v Dánsku a stará se o válečné veterány. Syn August se nachází v akademii PSV Eindhoven, dcera Amália porodila dceru a ze sparťanského trenéra je pyšný dědeček.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fotbalisté Sparty slaví ligový titul

Souhrn sezony Sparty: klíčové momenty na cestě za 37. titulem

Devět let trvalo, než se ligový titul vrátil na Letnou. Projděte si průběh sezony, po které Sparta slaví 37. ligový triumf.

Tomáš Sivok a hráči Sparty slaví titul po remíze se Slováckem

Oslavy titulu Sparty: průběh oslav a stream z Letenské pláně

Fotbalová Sparta se po devíti letech raduje z titulu. Podívejte se, jak probíhají mistrovské oslavy. A to včetně sobotní akce na Letenské...

Lukáš Haraslín a Tomáš Holeš bojují o míč

Kdy hrají české kluby evropské poháry a na koho mohou narazit?

O víkendu se definitivně rozhodlo, které české kluby si v příští sezoně zahrají evropské poháry. Podívejte se, co české zástupce v Evropě...