Jak vypadá kádr Sparty před sezonou 2023/24: příchody a odchody

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Spartu čeká veledůležitá sezona. Zatímco v domácí soutěži bude obhajovat mistrovský titul, tak v Evropě by si poprvé od roku 2005 ráda zahrála základní skupinu Ligy mistrů. V článku zjistíte, se kterými hráči se Letenští na tyto cíle chystají. Podíváme se také na to, kdo by ještě mohl sparťanský kádr opustit a naopak i posílit.

KádrPříchodyOdchody
Možné příchodyMožné odchody

Michal Ševčík během přípravného utkání s Jihlavou Foto: Profimedia

Sparta vyrazila na soustředění do Rakouska s 30 hráči

Česká liga ani evropské poháry se pro Spartu sice ještě nerozjely, 5. červenec je ale pro Letenské i tak důležitým termínem. Právě ve středu totiž sparťané odcestovali na herní soustředění do rakouských Korutan. Před kempem v Bad Kleinkirchheimu zároveň přišlo nutné zúžení kádru.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápasy Sparty

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Na soupisce je v tuto chvíli 30 jmen. Tyto tři desítky fotbalistů bude trenér Brian Priske se svým týmem v Rakousku cepovat, aby byli připraveni na první ostrý zápas. Ne celá třicítka se ale začátku sezony dočká ve Spartě.

V článku si postupně projdeme, jaká je teď vlastně situace v kádru ligového mistra. Nejprve se ale podíváme, koho Letenští vzali na soustředění do už tradičního útočiště v podobě hotelu Die Post.

Kádr Sparty pro soustředění v Rakousku (5.–15. 7.)
BRANKÁŘI
Filip Nalezinek Jakub Surovčík Vojtěch Vorel
OBRÁNCI
Casper Højer Dimitrije Kamenović Ondřej Kukučka
Jan Mejdr Filip Panák Asger Sørensen
Martin Vitík Patrik Vydra Tomáš Wiesner
Jaroslav Zelený
ZÁLOŽNÍCI
Veljko Birmančević Kryštof Daněk Lukáš Haraslín
Kaan Kairinen Adam Karabec Ladislav Krejčí
Qazim Laci Martin Minčev David Pavelka
Jakub Pešek Matěj Ryneš Lukáš Sadílek
Michal Ševčík
ÚTOČNÍCI
Tomáš Čvančara Jan Kuchta Václav Sejk
Tomáš Schánělec

sipka Více o přípravě Sparty se dozvíte ZDE

Příchody: Letenští zatím přivedli srbské křídlo i brněnský talent

Přestupy jsou největším fotbalovým tématem, jakmile skončí sezona. Sparta před soustředěním v Rakousku stihla představit tři nové tváře. Přestup Michala Ševčíka z Brna byl veřejným tajemstvím. Příchod Srba Veljka Birmančeviće na hostování s opcí z Toulouse ale přišel jako blesk z čistého nebe. Trojici nových akvizic doplnil nadějný gólman Jakub Surovčík z Jablonce.

Na rakouský kemp odcestovali i hráči, kteří strávili většinu minulé sezony mimo kabinu sparťanského áčka. Hlavně v B-týmu se pohybovali Filip Nalezinek, Ondřej Kukučka a Tomáš Schánělec. Mimo Letnou pak hostovali Matěj Ryneš (Hradec Králové) a Václav Sejk (Jablonec).

Zvláštní kategorií je pak trio David Pavelka, Jakub Pešek a Jan Kuchta. Ani jednoho nejde brát jako příchod v pravém slova smyslu. Nade všemi ale před novou sezonou visel otazník. Pavelkovi po mistrovské sezoně končila smlouva. S vedením klubu se ale dohodl na jejím prodloužení.

Kuchta na Letné jen hostoval z Lokomotivu Moskva, Sparta ho ale následně získala na přestup. Pešek pak téměř celý minulý ročník promarodil, v určitém ohledu tak také jde o nového hráče.

Příchody před soustředěním v Rakousku
Filip Nalezinek (20 let) Brankář Posun z B-týmu
Jakub Surovčík (21 let) Brankář Přestup z Jablonce
Ondřej Kukučka (19 let) Obránce Posun z B-týmu
Veljko Birmančević (25 let) Záložník Hostování s opcí z Toulouse
Matěj Ryneš (22 let) Záložník Návrat z hostování v Hradci Králové
Michal Ševčík (20 let) Záložník Přestup ze Zbrojovky Brno
Václav Sejk (21 let) Útočník Návrat z hostování v Jablonci
Tomáš Schánělec (21 let) Útočník Posun z B-týmu

Možné příchody: Sparta nadále řeší post brankáře

Každý trenér vám řekne, že nejraději by měl celý kádr pohromadě už na startu přípravy. V reálu to ale tak bývá jen málokdy. I Sparta má na přestupovém trhu stále na čem pracovat. Zeptejte se sparťanských fanoušků, zavítejte na sociální sítě nebo diskuzní fóra a vypadne vám několik pozic, kde letenští příznivci vidí největší mezery.

  • Brankář – Sparta se už na začátku přípravy netajila tím, že intenzivně jedná s Manchesterem United o prodloužení hostování Matěje Kováře, jednoho ze strůjců titulu. Rozhodnutí je ale na anglickém klubu, který sám řeší své starosti s gólmany. Na Letné tak doufají, že se vše co nejdříve vyjasní, aby United pak Kováře opět pustili do Prahy.
  • Pravý wingbek – Na pozici pravého wingbeka Sparta nedokázala najít jasnou jedničku. Zatímco Jan Mejdr nabízí silové pojetí a větší jistotu směrem dozadu, tak Tomáš Wiesner naopak slabší bránění kompenzuje vydatnější podporou útoku. Na pravý kraj se tak spekulovalo o příchodu Američana Bryana Reynoldse (22 let, host. ve Westerlo z AS Řím) nebo Portugalce Tomáse Estevese (21 let, host. v Pise z Porta). Informace přinesly rádio Rete Sport a twitterový účet Olival Youth.
  • Útočník – V ofenzivě Sparty hrozí odchody, ke kterým se dostaneme níže. I to vede ke spekulacím o příchodu nového útočníka. Nejčastěji se skloňuje jméno Victora Olatunjiho, který minulou sezonu hostoval z AEK Larnaca v Liberci. Slovan ho následně vykoupil, mohl by ho ale obratem poslat dál. O zájmu letenského klubu o nigerijského forvarda informoval třeba podcast ČT sport.

Odchody: po konci smlouvy odchází Nita, Čelůstka nebo Krejčí

Na soustředění v Bad Kleinkirchheimu odcestovalo už zmiňovaných 30 fotbalistů. Pro kouče Priskeho je přitom důležité, že s výjimkou Matěje Kováře se do Rakouska vydali všichni klíčoví hráči. Zatím tedy Sparta nebyla nucena prodávat své nejlepší hráče.

V kolonce odchodů přesto najdeme několik známých jmen, jako jsou Florin Nita, Ondřej Čelůstka nebo Ladislav Krejčí. Všem třem skončila na Letné smlouva. Sparta se pak rozhodla nepokračovat ve spolupráci s křídelníky Jakubem Janktem a Awerem Mabilem, kteří na Letné v minulé sezoně hostovali.

Několik hráčů už tradičně míří také na hostování. Mimo náš přehled oficiálních odchodů pak jsou třeba Dominik Plechatý (Liberec), Matěj Polidar (Jablonec), Filip Souček (Jablonec), Michal Trávník (Slovácko), Václav Drchal (Jablonec) nebo Matyáš Kozák (Bohemians). U nich v závorce uvádíme možné destinace, jejich přesun ještě ale není od Sparty potvrzený.

Odchody před soustředěním v Rakousku
Hugo Jan Bačkovský (23 let) Brankář Přestup do Slovanu Liberec
Milan Heča (32 let) Brankář Konec smlouvy – Slovácko
Dominik Holec (28 let) Brankář Konec smlouvy – bez angažmá
Matěj Kovář (23 let) Brankář Konec hostování z Manchesteru United
Florin Nita (36 let) Brankář Konec smlouvy – bez angažmá
Ondřej Čelůstka (34 let) Obránce Konec smlouvy – bez angažmá
Matěj Hanousek (30 let) Obránce Přestup do Ankaragücü
Martin Suchomel (20 let) Obránce Hostování v Mladé Boleslavi
Jan Fortelný (24 let) Záložník Hostování v Sigmě Olomouc
Filip Havelka (25 let) Záložník Konec smlouvy – bez angažmá
Jakub Jankto (27 let) Záložník Konec hostování z Getafe
Ladislav Krejčí st. (31 let) Záložník Konec smlouvy – Hradec Králové
Awer Mabil (27 let) Záložník Konec hostování z Cádizu
Vojtěch Patrák (23 let) Záložník Přestup do Pardubic
Lukáš Juliš (28 let) Útočník Konec smlouvy – Sigma Olomouc

Možné odchody: v Německu hlásí zájem o Čvančaru, v kurzu mohou být i další sparťané

Kádr čítající momentálně 30 hráčů ještě dozná změn. Hlavně mladším hráčům může být ještě domluveno hostování nebo se Sparta může rozhodnout je po přípravě zařadit spíše do druholigového béčka. Níže se ale podíváme na ty fotbalisty, o které by na trhu mohl být zájem díky jejich roli v titulové sezoně.

  • Martin Vitík – Tomuto stoperovi je teprve 20, scouti evropských klubů o něm už ale dobře vědí několik let. Právě on je s Adamem Karabcem nejvýraznější postavou sparťanského ročníku 2003. Nyní má Vitík na kontě mistrovský titul i povedené Euro do 21 let. Vážné by to nemělo být ani s jeho zraněním, které si na turnaji přivodil.
  • Ladislav Krejčí – Kapitán a symbol sparťanské cesty za titulem. Krejčí promarodil téměř celý podzim, po uzdravení se ale našel na pozici stopera v tříobráncovém systému. Jeho 13 branek přihrálo Spartě mistrovský titul. Krejčí se dokáže prosadit ze vzduchu, zároveň ve Spartě kope penalty. Právě při nich ukázal velkou mentální odolnost, když několikrát skóroval v samotném závěru utkání.
  • Lukáš Haraslín – Hned v prvním kole se zranil a vynechal 10 zápasů. I tak ale Haraslín v lize zvládl zapsat sedm gólů, ke kterým přidal osm asistencí. Pokud by chtěl Haraslín za hranice, tak v 27 letech může jít o ideální čas na odchod. Sparta si navíc na křídlo pořídila Veljka Birmančeviće a zpět po zranění je také Jakub Pešek.
  • Tomáš Čvančara – Sezona sotva skončila a už tu byla první zpráva o zájmu o jednu ze sparťanských opor. Německý server Gladbach LIVE informoval o interesu Borussie Mönchengladbach o Tomáše Čvančaru. Střelec 12 ligových branek v uplynulém ročníku by v Německu mohl dostat prostor i díky oslabení Gladbachu. Z jeho ofenzivy už v létě zmizeli Lars Stindl, Jonas Hofmann nebo Marcus Thuram.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Brian Priske a Ladislav Krejčí s novým výročním dresem

Sparta odhalila nový výroční dres s Betanem na hrudi

Sparta představila nový výroční dres pro sezonu 2023/24. Na něm se objevuje i nový generální partner. Tím je sázková kancelář Betano.

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.

Také v nadstavbě se jistě dočkáme emotivního derby

Nadstavba Fortuna ligy 2023/2024: program zápasů a tabulka

Fortuna liga v sezoně 2023/24 vyvrcholí nadstavbou. 🏅 Přečtěte si, v jakém formátu bude nadstavba probíhat ❓ a jaký je její program.