Největší události v Česku i zahraničí: březen 2024

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Je tu ohlédnutí za dalším měsícem ve světě fotbalu. Tentokrát nás bude zajímat březen. Podíváme se, co se dělo v Česku i v zahraničí. Projděte si s námi události, které v březnu 2024 hýbaly fotbalem.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasyPřekvapeníGóly

Fanoušci slaví postup Gruzie na Euro 2024 Foto: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP / AFP / Profimedia

Co přinesl březen ve fotbale: baráž o Euro i první sraz pod Haškem

Euro 2024 v uplynulém měsíci díky baráži poznalo své poslední účastníky. Na klubové scéně pak Liga mistrů přivítala nového rekordmana. A žádaný trenér oznámil, koho povede příští sezonu. Česko jinak zažilo první reprezentační sraz pod novým koučem. V případě českých klubů poté bude řeč hlavně o Plzni, která v Evropě postoupila do historického čtvrtfinále. K tomu zamíchala kartami v boji o ligový titul.

sipka Sledujte fotbalové zápasy živě u Betana

Sleduj průběh zápasu ZDE

Největší události ve fotbale v březnu 2024

1) Euro je kompletní

Bylo předem jasné, že v březnu se rozhodne o posledních třech zemích, které si zahrají na letošním Euru. Na turnaji, který se od 14. června do 14. července odehraje na 10 německých stadionech, se nakonec ukáží reprezentace Gruzie, Polska a Ukrajiny.

Pro gruzínskou reprezentaci půjde o vůbec první účast na závěrečném turnaji. Zápas Gruzie s Řeckem zajímal i Čechy, protože vítěz měl jít právě do české skupiny. Poláci se zase na evropský šampionát dostali poté, co během kvalifikace slyšeli kritiku ze všech stran a dokonce v jejím průběhu měnili trenéra. Ukrajina si zajistila místenku do Německa navzdory tomu, že kvůli válce nemohla hrát barážové finále doma.

2) Pepe rekordmanem

Když si vytáhneme pětici nejstarších fotbalistů, kteří kdy nastoupili v Lize mistrů, tak na prvních čtyřech místech najdeme brankáře. Do této veteránské společnosti pronikl jen Pepe. Stoper Porta se v osmifinálové odvetě proti Arsenalu stal prvním hráčem v poli, který v milionářské soutěži nastoupil poté, co oslavil 41. narozeniny. Na Emirates Stadium vyběhl ve věku 41 let a 15 dní.

Už v základní skupině přitom Pepe lámal rekordy. Ve třetím hracím dni se stal nejstarším fotbalistou v poli, který v této soutěži kdy nastoupil. Ve čtvrtém utkání skupiny si vzal titul nejstaršího střelce Ligy mistrů. V pátém skupinovém duelu se dostal do už zmiňované nejstarší pětice fotbalistů. A jak je vidět, ani na jaře na něm není věk znát.

Nejstarší fotbalisté, kteří kdy nastoupili v Lize mistrů
Pořadí Hráč a klub Věk
1. Marco Ballotta, Lazio 43 let a 252 dní
2. Gianluigi Buffon, Juventus 42 let a 315 dní
3. Olexandr Shovkovskiy, Dynamo Kyjev 41 let a 255 dní
4. Mark Schwarzer, Chelsea 41 let a 206 dní
5. Pepe, Porto 41 let a 15 dní

3) Xabi Alonso rozhodl o své budoucnosti

Zůstávám. Ačkoliv se spekulovalo, jestli Xabi Alonso v létě převezme Bayern, nebo Liverpool, tak trenér Leverkusenu se rozhodl jinak. V pátek 29. března oznámil, že setrvá v Bayeru. Podle jeho slov je pro něj Leverkusen momentálně tím pravým místem a stále se má v trenérské branži co učit.

Na lavičce si každopádně bývalý záložník Liverpoolu, Realu Madrid a Bayernu počíná jako ostřílený mazák. S Bayerem vede po 27 kolech německou Bundesligu o 13 bodů. Jen tři výhry ze zbývajících sedmi utkání tak celý Leverkusen dělí od zisku historicky prvního německého titulu. Radovat se tedy brzy nejspíš budou moct i Matěj Kovář, Adam Hložek a Patrik Schick.

Největší události v českém fotbale v březnu 2024

1) Reprezentace má za sebou první sraz pod Haškem

Ve světových událostech jsme na prvním místě zmínili baráž o Euro 2024. Na něm si zahraje také česká reprezentace, která byla v březnu rovněž v centru dění. Alespoň toho tuzemského. Čechy čekaly přípravné duely v Norsku a s Arménií, které nakonec oba zvládli výsledkem 2:1.

Hodně sledovaná ale byla už samotná nominace staronového kouče Ivana Haška. Veřejnost očekávala, jak se popasuje s hříšníky z Belmonda nebo zda do týmu vrátí Antonína Baráka. Hašek nakonec nevzal ani jednoho z trojice provinilců. Uvedl ale, že směrem k Euru nemají dveře do mužstva zavřené. Naopak záložník Fiorentiny, který měl spory s předešlým trenérem Jaroslavem Šilhavým, pozvánku dostal. A návrat do reprezentace hned oslavil parádní trefou z přímého kopu.

2) Plzeň prošla do historického čtvrtfinále

Po podzimu mělo Česko tři jisté zástupce ve vyřazovací fázi evropských pohárů. V únorovém předkole play-off Evropské ligy uspěla Sparta a přidala se tak v osmifinále ke Slavii (Evropská liga) a Plzni (Konferenční liga). Březnové osmifinále tak bylo předem vyhlíženo fanoušky všech tří klubů.

Zatímco Sparta se Slavií ztroskotaly na gigantech Liverpoolu a AC Milán, tak Viktoria postoupila do svého historicky prvního čtvrtfinále. Po dvou bezbrankových remízách se Servettem Ženeva odklidila Plzeň Švýcary z cesty po penaltovém rozstřelu. Hlavním hrdinou byl gólman Martin Jedlička, který ještě na podzim hostoval v Bohemians. Nyní se viktoriáni mezi nejlepší osmičkou mohou těšit na Fiorentinu.

České kluby v osmifinále evropských pohárů
Klub Soutěž Výsledek
Sparta Evropská liga 1:5 a 1:6 vs. Liverpool
Slavia Evropská liga 2:4 a 1:3 vs. AC Milán
Plzeň Konferenční liga 0:0 a 1:0 pen. vs. Servette

3) Boj o titul se dramatizoval

Kdyby Sparta porazila v derby Slavii, mohla mít na prvním místě náskok už sedmi bodů. Zatím poslední souboj těchto rivalů moc šancí nenabídl, Letenští ale přece jen měli k vítězství blíže. Jenže jak říká (nejen) fotbalové klišé, tak na kdyby se nehraje. Místo toho je po březnu mezi oběma pražskými S rozdíl jediného bodu.

Prsty v tom má také Plzeň. Ta doma smetla Spartu 4:0. A i když je sama z titulových dostihů s největší pravděpodobností dávno venku, tak celou situaci pořádně zamotala. Fanoušky tedy čeká napínavý duben, ve kterém se dohrají poslední čtyři kola základní části. Zdá se, že rozhodnutí přijde až v květnové nadstavbě.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Nejspornější moment ve fotbale v březnu 2024

Neodpískaná penalta v anglickém šlágru

Jestli Česko zažívá parádní souboj o titul, tak v Anglii je vše umocněné ještě tím, že o ligový primát bojují dokonce tři kluby – Arsenal, Liverpool a Manchester City. Posledně dva jmenované celky se v rámci 28. kola Premier League střetly na Anfieldu.

Hrál se atraktivní fotbal se šancemi na obou stranách. Domácí ale odcházeli s pocitem, že v závěru utkání měli dostat ještě jednu velkou příležitost. A to v podobě penalty. Jérémy Doku totiž ve vápně trefil kopačkou Alexise Mac Allistera do oblasti hrudníku. Rozhodčí Michael Oliver ale nezapískal, VAR se neozval a očekávaná bitva tak skončila 1:1.

Nejspornější moment v českém fotbale v březnu 2024

Zvláštní penalta v Mladé Boleslavi

Utkání Mladé Boleslavi s Olomoucí (2:1) bylo pro rozhodčího výživné. Oba týmy kopaly v zápase penaltu, oba také dohrávaly bez vyloučeného hráče. Největší pozornost v tom všem přitáhl pokutový kop pro Sigmu.

Domácí Benson Sakala celkem v klidu hrál malou domů svému brankáři, když se rozehrávku Mladé Boleslavi snažil napadat Ebrima Singhateh. Toho trefila ruka nic netušícího Sakaly někam do hrudníku a skácel se na zem. Sudí Stanislav Volek ukázal na penaltový puntík, což mu následně Komise rozhodčích vytkla.

Nejlepší zápas ve fotbale v březnu 2024

Manchester United vs. Liverpool 4:3 po prodloužení (čtvrtfinále FA Cupu)

Jürgen Klopp po sezoně skončí v Liverpoolu a nyní tedy bojuje o poslední trofeje na lavičce Reds. Carabao Cup už shrábnul v únoru. V březnu pak měl šanci projít do semifinále FA Cupu. Proti byl ale rival z Manchesteru United, který na Old Trafford triumfoval 4:3 po prodloužení.

Jak výsledek napovídá, byl to bláznivý zápas. Liverpool vedl ještě chvíli před koncem 2:1, než srovnal kritizovaný Antony. I v prodloužení byli Reds v sedle, domácí ale předvedli velký obrat. V nastavení nakonec rozhodl Amad Diallo a nikterak mu tedy nevadilo, že za svou gólovou oslavu viděl druhou žlutou kartu.

Nejlepší zápas v českém fotbale v březnu 2024

Pardubice vs. Plzeň 2:3 (23. kolo Fortuna ligy)

Duel Pardubic s Plzní nezačal způsobem, po kterém bychom si říkali, že půjde o nějaký šlágr. Východočeši rychle přišli o vyloučeného Denise Halinského a v zápase je držely jen skvělé zákroky Viktora Budinského. O to překvapivější bylo, když domácí gólman před poločasem pustil neumístěnou střelu Lukáše Kalvacha.

Po pauze Viktoria přidala další dva rychlé góly a vypadalo to, že je vymalováno. Pardubice ale odpověděly dvěma trefami a Budinský navíc opět čaroval. Nakonec mohl oslabený tým Radoslava Kováče získat i bod, střídající Dominik Mareš ale v nastavení pálil vedle.

Největší překvapení ve fotbale v březnu 2024

Saarbrücken vyřadil z poháru už třetí bundesligový tým

V březnu pokračovala pohárová jízda Saarbrückenu. Tento mančaft se nachází ve středu třetí nejvyšší německé soutěže. V DFB Pokalu ale v předchozích měsících postupně přešel přes druholigové Karlsruhe a bundesligové celky Bayernu a Frankfurtu.

I březnové čtvrtfinále přiválo do Saarbrückenu protivníka z Bundesligy. Přijela Borussia Mönchengladbach. Odjížděla ovšem s prázdnou. Pohádku outsidera natáhl v nastavení Kai Brünker, který zakončil rychlý kontr a stanovil konečný výsledek 2:1.

Největší překvapení v českém fotbale v březnu 2024

Rada si vyslechl rekordní trest

Petr Rada má za sebou v trenérské kariéře nejeden výstřelek. Za ten poslední mu to ale disciplinární komise spočítala. Kouč Dukly měl rasisticky urážet trenéra Zbrojovky Brno Tomáše Polácha. Při remíze 3:3 podle zápisu rozhodčího na svého kolegu křičel „ty zoufalej cikáne“.

Trest se tedy očekával, když mu ale komise zakázala trénovat po dobu rekordních osmi měsíců, tak to fotbalovou veřejnost překvapilo. Ať už byla historicky na Radově straně, nebo ne. Bývalý trenér národního týmu se proti rozhodnutí odvolal, v trochu nezvyklém vývoji situace tak nadále může na lavičku.

Nejhezčí gól v březnu 2024

Florian Wirtz (Francie vs. Německo 0:2)

O Florianu Wirtzovi byla řeč už v našem přehledu nejlepších hráčů března, kde získal ocenění pro nejlepšího mladíka. Ofenzivního záložníka Leverkusenu zmíníme i v největších událostech. A to v kategorii nejhezčího gólu.

Wirtz skóroval v přátelském duelu proti Francii už po sedmi sekundách, když si zpracoval míč od Toniho Kroose a z dálky ho o břevno napálil do sítě. Zatímco Kroos se v tomto utkání do reprezentace vracel, tak pro Wirtze šlo o první trefu za německý národní tým.

Největší gól v březnu 2024

Patrik Schick (Leverkusen vs. Karabach 3:2)

Je to neuvěřitelné, ale Leverkusen za celou sezonu ještě neprohrál. A to máme na mysli všechny soutěže, do kterých zasáhl. Po vyléčení vleklého zranění na tom v poslední době má výrazný podíl také Patrik Schick.

Příkladem za všechny bylo osmifinále Evropské ligy proti Karabachu. Český útočník nejprve venku v nastavení srovnal na 2:2. V domácí odvetě pak v nastaveném čase skóroval dokonce dvakrát a poslal Bayer dál po výsledku 3:2. Právě jeho vítěznou trefu volíme největším gólem měsíce.

Nejbizarnější gól v březnu 2024

Matúš Macík (Olomouc vs. Pardubice 0:2)

Těžko pochopitelnou hrubku předvedl v domácím utkání s Pardubicemi Matúš Macík. Na brankáře Olomouce mířila zpětná přihrávka Víta Beneše a nic nenasvědčovalo tomu, že by to měl být pro slovenského gólmana problém.

Macík nebyl nikým atakován, balon mu ale proklouzl mezi nohama přímo do sítě. Tento moment pro něj byl o to mrzutější z toho důvodu, že při prohře Sigmy 0:2 šlo nakonec o rozhodující branku.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mistrovství Afriky nakonec po dramatu vyhrálo domácí Pobřeží Slonoviny

Největší události v Česku i zahraničí: únor 2024

Nabízíme vám přehled toho nejpodstatnějšího, co se v únoru na poli nejsledovanějšího sportu na světě událo.

Poslední rozloučení s Franzem Beckenbauerem proběhlo v Allianz Areně

Největší události v Česku i zahraničí: leden 2024

První měsíc nového roku opět přinesl významné události na poli českého i světového fotbalu. Pojďme si shrnout největší události ledna 2024.

Novým majitelem Slavie se stal miliardář Tykač

Největší události v Česku i zahraničí: prosinec 2023

Rok 2023 je minulostí, na závěr se ale ještě děly věci. V prosinci slavilo Česko úspěchy v Evropě, Manchester City ve světě.