Největší události v Česku i zahraničí: leden 2024

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Leden možná není typickým fotbalovým měsícem, přesto se toho ve světě opět hodně událo. Nuda nebyla ani v Česku, i když domácí soutěž měla pauzu. Podívejte se s námi na ty největší události ledna 2024.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasPřekvapeníGóly

Poslední rozloučení s Franzem Beckenbauerem proběhlo v Allianz Areně Foto: Profimedia/ IMAGO

Co přinesl leden ve fotbale: loučení s legendou i nástup staronového reprezentačního trenéra

Úvodu roku dominovala smutná zpráva. Svět se loučil s velkou fotbalovou legendou. Rozehrály se také dva kontinentální šampionáty. Evropa si na ten svůj počká až do léta, Česko alespoň od ledna ví, kdo ho na Euru povede. Nejen to projdeme v následujícím článku.

sipka Sledujte špičkový fotbal živě u Betana

Sleduj průběh zápasu ZDE

Největší události ve fotbale v lednu 2024

1) Císařův odchod

Tato zpráva zasáhla celý fotbalový svět. V neděli 7. ledna odešel z tohoto světa Franz Beckenbauer. Kaiser, jak se tomuto Němci přezdívalo, zemřel ve věku 78 let přirozenou smrtí. Poslední rozloučení s Beckenbauerem proběhlo o necelé dva týdny později v mnichovské Allianz Areně.

V Mnichově se tato legenda i narodila. S místním Bayernem Beckenbauer třikrát v řadě vyhrál Pohár mistrů evropských zemí. Na reprezentační úrovni slavil triumf na mistrovství světa. Jako hráč i jako trenér. Během hráčské kariéry dvakrát ovládl anketu Zlatý míč. Odešel muž, který je mimo jiné spojovaný se vznikem pozice libera.

2) Boj o nadvládu nad Afrikou a Asií

Rok 2024 přinese v létě kontinentální mistrovství Evropy i Jižní Ameriky. Už v lednu se ale rozjely šampionáty Afriky a Asie. Na Asijském poháru stihly týmy za leden dojít do čtvrtfinále. V něm chyběla třeba Saúdská Arábie, která na mistrovství světa šokovala výhrou nad Argentinou.

Do čtvrtfinále se během ledna dostal i Africký pohár národů. Už po osmifinále přitom odjely domů celky Senegalu, Maroka, Egypta nebo Kamerunu. Pokračovalo naopak domácí Pobřeží slonoviny. Skupinou přitom prošlo s pořádně odřenýma ušima. Už během turnaje se tak pakoval trenér Jean-Louis Gasset.

3) Přestupy jsou zpět

Zimní přestupové okno není tak očekávané jako to letní. Přesto se v lednu událo několik zajímavých transferů. Barcelona přivítala novou hvězdičku v podobě Vitora Roqeuho. Tento 18letý brazilský útočník dorazil za 40 milionů z Athletica Paranaense. A v poslední lednový den se za Katalánce i poprvé trefil.

Leden je pak typicky měsícem hostování. Je šancí pro hráče, kteří z různých důvodů nejsou spokojeni ve svých klubech. Letos navíc hrál roli i boj o nominaci na letní Euro. Na hostování tak v lednu putovali třeba Jadon Sancho (Dortmund), Timo Werner (Tottenham) nebo Kalvin Phillips (West Ham).

Nejdražší přestupy v lednu 2024 podle Transfermarktu
# Hráč Kluby Částka
1. Vitor Roque Athletico PR → Barcelona 40 mil. eur
2. Sacha Boey Galatasaray → Bayern 30 mil. eur
3. Radu Drăgușin Janov → Tottenham 25 mil. eur
4. Eljif Elmas Neapol → Lipsko 24 mil. eur
5. Renan Lodi Marseille → Al Hilal 23 mil. eur

Největší události v českém fotbale v lednu 2024

1) Čechy povede na Euru Hašek

Od listopadu byla česká reprezentace bez trenéra. Po postupu na Euro 2024 na svou funkci rezignoval Jaroslav Šilhavý a hledání jeho nástupce se pak táhlo. Skončilo až 4. ledna, kdy Výkonný výbor FAČR jmenoval staronovým koučem Ivana Haška. Ten už národní mužstvo vedl v roce 2009.

Jeho zatím posledním jobem zůstává štace u reprezentace Libanonu. Právě kvůli Haškovu odklonu od evropského fotbalu si svaz vyslechl po jeho jmenování i kritiku. V Evropě trénoval Hašek naposledy ve zmiňovaném roce 2009. Hašek si k sobě každopádně vzal zajímavé asistenty. Jaroslav Köstl kvůli práci u reprezentace skončil v roli asistenta ve Slavii. Jaroslav Veselý pak souběžně povede Bohemians.

2) Rekordní Zima

O přestupech už byla řeč v rámci světa. Transfery se ale pekly i v Česku. Sparta se na obhajobu titulu vyzbrojila Markusem Solbakkenem nebo Indritem Tucim. Slavia kontrovala Jindřichem Staňkem a Ondřejem Zmrzlým, do Edenu dorazil i El Hadji Malick Diouf.

Ta pravá přestupová bomba ale explodovala 31. ledna. Do sešívaného dresu se z FC Turín vrátil David Zima. Stoper, který bojuje o nominaci na Euro 2024, měl Slavii vyjít na částku okolo čtyř milionů eur. Tím byl vyrovnán rekordní příchod do české ligy. Na stejnou sumu totiž červenobílý klub v roce 2019 vyšel Nicolae Stanciu.

Nejdražší přestupy do české ligy podle Transfermarktu
# Hráč Kluby Částka
1. David Zima FC Turín → Slavia 4,00 mil. eur
1. Nicolae Stanciu Al Ahli → Slavia 4,00 mil. eur
3. Nicolae Stanciu
Anderlecht → Sparta 3,75 mil. eur
4. Peter Olayinka
Gent → Slavia 3,20 mil. eur
5. Tal Ben Haim
Maccabi Tel Aviv → Sparta 2,90 mil. eur

3) Šance pro Holoubka

V našem přehledu největších událostí za prosinec jsme v kolonce překvapení uvedli konec Marka Kuliče na lavičce Mladé Boleslavi. A středočeský klub už za něj má náhradu. Tou je 43letý David Holoubek. Trenér, kterého si řada fanoušků vybaví hlavně ve spojení s pražskou Spartou, dostává mezi dospělými další šanci.

S Letenskými v roce 2016 porazil třeba Inter Milán, v posledních letech ale sešel z očí. Po angažmá v Liberci a Ružomberoku se vrátil k mládeži. Vedl reprezentační výběry do 18 a 19 let, než přijal výzvu, ve které mnozí pohořeli. A to konečně udělat z Mladé Boleslavi, která má v kádru řadu zajímavých hráčů, mančaft s konzistentními výkony.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Nejspornější moment ve fotbale v lednu 2024

Kontroverzní návrat hříšníka

Ivan Toney si odpykal osm měsíců za porušení pravidel o sázení. Anglická FA ho shledala vinným v 232 případech. Návrat útočníka Brentfordu poté připadl právě na leden. A Toneymu netrvalo ani 20 minut, aby se zapsal mezi střelce.

Šlo ale o způsob, jakým to udělal. Toney si před zahráním přímého kopu posunul míč i s pěnou od rozhodčího, která měla určovat místo zahrání. Hned při jeho návratu tak opět bylo o čem mluvit.

Nejspornější moment v českém fotbale v lednu 2024

S Rusy ne

Slavia trávila herní kemp v Portugalsku, v plánu ale bylo, že se ještě před startem jara ukáže i svým fanouškům. Generálkou měl být souboj se Slovanem Bratislava. Slovenský mistr ale nakonec v Praze nebyl vítán.

Sešívanému klubu se totiž nelíbilo, že Slovan předtím v přípravě nastoupil proti Dynamu Moskva. Ruské kluby jsou přitom po invazi Ruska na Ukrajinu na okraji evropského fotbalu. Bratislavský celek tak slávisté v generálce nahradili Zlatými Moravci.

Nejlepší zápas ve fotbale v lednu 2024

Real Madrid vs. Atlético Madrid 5:3 po prodloužení (semifinále španělského Superpoháru)

Jelikož česká liga v lednu stála, tak budeme nejlepší zápas tentokrát vybírat pouze ve světě. A jen španělské kluby jich naservírovaly několik. Girona v lize porazila Atlético 4:3, Atléti v poháru vyřadili Real výsledkem 4:2 po prodloužení.

My ale volíme utkání těchto dvou celků v semifinále španělského Superpoháru. Velké drama naznačila už první půle, která skončila 2:2. Po pauze to vypadalo, že Atlético vyhraje, Real ale pět minut před koncem zachránil Dani Carvajal. V prodloužení Bílý balet přidal další dva góly a ve strhující podívané zvítězil 5:3.

Největší překvapení ve fotbale v lednu 2024

Chaos okolo pořadatele

Nějaké ty zmatky a bizarní situace už jsme v historii Afrického poháru národů zažili. Přesto všechny překvapilo, když v posledním skupinovém zápase letošního ročníku domácí Pobřeží slonoviny totálně vyhořelo. S Rovníkovou Guineou padlo 0:4 a jen tak tak se prosmýklo do osmifinále. Ještě větším překvapením pak bylo, že svaz i přes pokračování v turnaji odvolal trenéra.

Největší překvapení v českém fotbale v lednu 2024

Odmítnutí legendy

Bralo se to za hotovou věc. Ve čtvrtek 4. ledna měl být kromě nového reprezentačního trenéra představen i nový manažer národního týmu. Na tuto pozici se počítalo s Pavlem Nedvědem. Držitel Zlatého míče ale pouhý den před očekávaným jmenováním nabídku svazu odmítl. O tom, jak velké to bylo pro svazové činovníky překvapení, svědčí fakt, že ani v době psaní tohoto článku neměla reprezentace svého manažera.

Nejhezčí gól v lednu 2024

Kylian Mbappé (Revel vs. PSG 0:9)

Jasně, Kylian Mbappé už v kariéře čelil silnějším protivníkům. Za nejkrásnější gól ledna ale přesto vybíráme jeho trefu proti klubu Revel ze šesté ligy. Ten potkal Paris Saint-Germain ve Francouzském poháru a odnesl si krutý debakl 0:9.

Mbappé se blýskl dokonce hattrickem, nejhezčí ale byl jeho zásah z 45.minuty. Carlos Soler dloubnul míč na Marca Asensia, který ze vzduchu patičkou neomylně našel Mbappého. A kapitán PSG se hlavou nemýlil. Gól Mbappého uvidíte na videu od času 0:26.

Největší gól v lednu 2024

Oscar Bobb (Newcastle vs. Manchester City 2:3)

Boj o čelo anglické Premier League je opravdu napínavý. Obhájce z Manchesteru City zatím musí nahánět své rivaly. V kontaktu se s nimi udržel díky výhře 3:2 v Newcastlu, kterou v nastavení trefil Oscar Bobb. Tento 20letý hráč si zpracoval krásný balon za obranu od Kevina De Bruyneho, nechal za sebou Kierana Trippiera, obešel gólmana Martina Dúbravku a skóroval.

Šlo o důležitý zásah i pro samotného Bobba, který se v lize nikdy předtím střelecky neprosadil. A v neposlední řadě také pro jeho nahrávače. Kevin De Bruyne v Premier League nastoupil poprvé od srpna a hned si jako střídající hráč připsal gól a asistenci. Bobbovu branku najdete na videu od času 1:27.

Nejbizarnější gól v lednu 2024

Petr Hronek (Mladá Boleslav vs. Teplice 2:2)

Už jsme v článku zmínili trenéra Davida Holoubka. Ten svou premiéru na lavičce Mladé Boleslavi prožil v rámci Tipsport ligy proti Teplicím. Na konečných 2:2 vyrovnával za skláře Petr Hronek. Záložník napřáhl z více než 30 metrů a na první pohled nepříliš nebezpečná střela zapadla za brankáře Petra Mikulce. Mladoboleslavského gólmana podle všeho překvapilo lednové sluníčko.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Novým majitelem Slavie se stal miliardář Tykač

Největší události v Česku i zahraničí: prosinec 2023

Rok 2023 je minulostí, na závěr se ale ještě děly věci. V prosinci slavilo Česko úspěchy v Evropě, Manchester City ve světě.

Listopad ozdobil svým gólem Garnacho

Největší události v Česku i zahraničí: listopad 2023

Gól roku můžeme uzavřít, vítězem se stane Alejandro Garnacho z Manchesteru United. Kromě toho patřil listopad především národním týmům.

Ahoj, Ligo mistrů! Fanoušci Newcastlu oslavili návrat ve velkém stylu a hráči je následovali

Největší události v Česku i zahraničí: říjen 2023

Také říjen nabídl ve fotbalovém světě mnoho významných událostí. Pojďme si ty nejzásadnější zrekapitulovat ve velkém přehledu.