Největší události v Česku i zahraničí: říjen 2023

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Milionářská liga mistrů se vrátila do Newcastlu. V české lize byli diváci svědky dvou velice zajímavých rekordů. Uplynulý měsíc ale nabídl i několik výrazně smutnějších událostí. Co vše se v říjnu 2023 událo? To nejzajímavější a nejdůležitější nabízíme v článku.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasyPřekvapeníGóly

Ahoj, Ligo mistrů! Fanoušci Newcastlu oslavili návrat ve velkém stylu a hráči je následovali Foto: Profimedia

Co přinesl říjen ve fotbale: LM zpět v St. James' Parku, smrt Charltona či trápení českých reprezentací

Podzimní část sezony 2023/24 je v plném proudu. Rozehrány jsou už všechny nejprestižnější soutěže, základní skupiny evropských pohárů jsou ve své polovině. Liga mistrů se po dlouhých letech vrátila do Newcastlu, a to rovnou velkolepým vítězstvím 4:1 nad PSG. Do finiše jde kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, český národní tým ale tápe, stejně jako reprezentační jednadvacítka. Velké věci se děly i ve Fortuna lize.

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na fotbal

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Největší události

Největší události ve fotbale v říjnu 2023

1) Liga mistrů se vrátila do Newcastlu debaklem PSG

Do pohárové Evropy se vrátil po jedenácti letech, do hlavní fáze Ligy mistrů se dokonce kvalifikoval po dlouhých jednadvaceti. Tradiční klub Newcastle United je ale zpět a okamžitě ukázal, že se s ním mezi evropskou fotbalovou smetánkou opět musí počítat. Po příchodu nových majitelů se postupně zlepšuje, kádr opatrně a hlavně promyšleně doplňuje a do St. James' Parku se zase vrátila radost.

Úvodní remíza na hřišti AC Milán sice přinesla Strakám první bod, předvedený výkon ale nijak vysokých standardů nedosahoval a remíza byla spíše šťastná. Na domácím hřišti už to ale byla jízda. A to přitom k obnovené premiéře soutěže na severovýchod Anglie přijelo megalomanské PSG. Už od samotného začátku ale jako by byl ve vzduchu cítit velký den pro celý Newcastle.

První gól dal už v 17. minutě Almirón, v 50. minutě to bylo už 3:0. Pařížané dokázali snížit, elektrizující atmosféru v St. James' Parku ale v závěru ještě umocnil krásnou ranou Schär a bylo z toho impozantní vítězství 4:1. To bylo o to sladší, že se o něj přesnými zásahy zařídili i odchovanci a celoživotní fanoušci klubu Dan Burn a Sean Longstaff.

2) Sázkařská aféra italských fotbalistů

U Newcastlu ještě částečně zůstaneme, tentokrát ale při mnohem nepříjemnější příležitosti. Zasáhla ho totiž sázkařská aféra italských fotbalistů, která v říjnu otřásla fotbalem. Vše začalo v Itálii u mladíka Juventusu Nicola Fagioliho, který byl obviněn z ilegálního sázení na zápasy. Hrozily mu až tři roky trestu, po kooperaci s italskými úřady mu však byl nakonec vyměřen sedmiměsíšní distanc od fotbalu.

Druhé jméno, které vyplavalo na povrch, bylo to záložníka Magpies Sandra Tonaliho. Ten dostal ještě o tři měsíce delší zákaz fotbalových aktivit především proto, že jeho sázky se týkaly i zápasů AC Milán v době, kdy v tomto klubu ještě působil. Tonali v létě přestoupil za 70 milionů eur do Newcastlu, dalších deset měsíců si ale nezahraje.

Třetím obviněným je Nicolo Zaniolo, v současnosti hráč Aston Villy. Ten zatím může nastupovat, jeho případ je totiž docela jiný. Zaniolo sice přiznal aktivitu na ilegálních platformách, ovšem pouze v podobě pokeru a dalších her, nikoliv sázení. Přestože sázkové kanceláře jsou dnes již nedílnou součástí vrcholného fotbalu a sami hráči nosí jejich loga na dresech, sázet na fotbalová utkání mají přísně zakázáno.

sipka Firma GTO Solutions, provozovatel mj. také webu FotbalZprávy, je mediálním partnerem projektu Zodpovědné hraní, který má za cíl minimalizovat rizika a škody související s hazardem. Více o projektu si přečtěte ZDE.

3) Zemřela legenda světového fotbalu, hráči ji uctili vítězstvím

Dne 21. října 2023 svět opustila jedna z největších fotbalových osobností historie, Sir Bobby Charlton. Mistr světa z roku 1966 odehrál za anglickou reprezentaci celkem 106 utkání, v nichž vstřelil 49 branek. Jeho jméno bylo neodmyslitelně spjato s Manchesterem United, kde působil už od svých patnácti let, třikrát s ním vyhrál ligu, jednou FA Cup a jednou také PMEZ.

Coby člen slavných Busby Boys byl účastníkem tragické havárie letadla v roce 1958 na letišti v Mnichově, kterou nepřežilo celkem 23 členů posádky včetně sedmi fotbalistů A týmu United. Charlton měl štěstí, krátce před nehodou si ještě s kolegou Violletem vyměnili místa s Taylorem a Peggem, kteří náraz nepřežili. Charlton vyvázl s lehkými poraněními hlavy, k fotbalu se vrátil o měsíc později. V roce 2020 mu byla diagnostikována demence, která se velkou měrou podílela na jeho smrti. Byl posledním žijícím členem slavné nehody.

Hráči Manchesteru United jeho památku, kromě samozřejmých ceremonií, uctili den poté utkáním Ligy mistrů proti Kodani. Nepředvedli sice dobrý výkon, v dramatickém finiši ale dokázali uválčit výhru 1:0 a udrželi své naděje na postup. Tak trochu symbolicky byli hlavními hrdiny dva zatracovaní muži. Rozhodující branku vstřelil stoper Maguire, tři body pak uchránil v nastavení chycenou penaltou Onana. Na počest Sira Bobbyho.

Čestné zmínky: Giroud jako brankář, kolaps Base Dosta, skandální napadení autobusu Lyonu fanoušky Marseille, únos rodičů Luise Díaze

Největší události v českém fotbale v říjnu 2023

1) České reprezentace se trápí, jsou u jejich kormidel správní lidé?

Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 se blíží do finiše, devět účastníků už je nyní jistých. Nepatří mezi ně zatím česká reprezentace a je otázka, jestli se k nim vůbec připojí. Po blamáži v Albánii, kde národní tým prohrál jasně 0:3, si totiž situaci výrazně zkomplikoval. Ušmudlaná výhra 1:0 nad Faerskými ostrovy sice Čechy vrátila na průběžnou druhou pozici, nálada kolem týmu má ale do ideálu daleko.

Už po porážce v Albánii byl svolán výkonný výbor FAČR, který měl jednat o budoucnosti trenéra Jaroslava Šilhavého. Sešel se však až po dalším utkání, které alespoň výsledkově ránu trochu zahojilo. Realizační tým nakonec dostal důvěru i pro poslední dva zápasy kvalifikace, v nichž se český tým představí v Polsku a doma s Moldavskem. K postupu stačí tři body, pravděpodobně i dvě remízy.

sipka Detailní informace o průběžných stavech kvalifikace a jistých postupujících na EURO 2024 najdete ZDE

Růžová není ani pozice Lvíčat. Ta ve své kvalifikaci na ME 2025 ještě nevyhrála a po třech zápasech ji ve skupině patří až čtvrtá příčka. Po úvodní prohře na Islandu přišly jen dvě domácí dělby bodů s Walesem a Dánskem. Také kolem kouče jednadvacítky Suchopárka panují napříč českou fotbalovou veřejností značné pochyby, jestli je mužem na svém místě. O jeho budoucnosti se zatím nejednalo, v případě pokračujících výkonů a výsledků se ale brzy začne.

2) Je to alespoň nějaký rekord? Stoprocentně

Výrazně zábavnější podívanou oproti zápasům českých reprezentačních výběrů nabídla v říjnu Fortuna liga. I když ne každý by s tímto tvrzením asi souhlasil, zřejmě by se stačilo zeptat záložníka Zlína Rudolfa Reitera.

Ten byl společně se svým týmem u rekordního zápisu do historických tabulek samostatné české ligy. Zlín na domácím hřišti podlehl Mladé Boleslavi 5:9. Nebojte, nejste na špatné stránce, opravdu je o fotbalový výsledek. Domácí přitom o poločase vedli 2:1, hned po pauze přidali třetí branku a vše vypadalo v nejlepším pořádku. Následovaly ale čtyři inkasované góly během jedenácti minut, celkem druhá půle nabídka neuvěřitelných jedenáct přesných zásahů.

Dosavadní gólový rekord české ligy byl přitom "jen" deset branek. Největší měrou se na ofenzivní show podíleli Kušej (2+2) a dvougóloví Mareček a Jawo. Ostudnou porážku odnesl vyhazovem zkušený trenér Vrba.

3) Nebývale produktivní olomoucká obrana

Další unikátní zápis do statistik byl zaznamenán na začátku října v Olomouci. Tamní Sigma v utkání 11. kola Fortuna ligy rozdrtila Mladou Boleslav 4:0 (jak je ten fotbalový život pomíjivý, že?). Na tom by samo o sobě ještě nebylo nic tak zajímavého, dokud se člověk blíže nezaměří na autory olomouckých gólů.

Ve 26. minutě skóre otevřel Juraj Chvátal. Po přestávce se v rozmezí tří minut prosadili Ondřej Zmrzlý a Jakub Pokorný a pohodlné vítězství Sigmy pečetil v závěru Vít Beneš. Stále vám uniká spojitost? Pak vězte, že všichni zmínění nastoupili vedle sebe ve čtyřčlenné obraně! Kam sahají data z českých fotbalových soutěží, nic podobného se nikdy nepodařilo.

Nejspornější momenty

Nejspornější moment ve fotbale v říjnu 2023

Celta Vigo byla okradena o body proti Gironě

Girona patří k nejpříjemnějším překvapením dosavadního průběhu sezony, po dvanácti kolech je ve čele tabulky La Ligy. Dopomohla ji k tomu ale i kontroverzní situace z domácího utkání proti Celtě Vigo. V 83. minutě už si hosté mysleli, že se dostali do vedení, trefa de la Torreho však nebyla pro faul na brankáře uznána. O osm minut později pak jedinou branku zápasu vstřelil Herrera.

Nejspornější moment v českém fotbale v říjnu 2023

Červená karta pro skórujícího Chytila

Tahle situace vám asi nemohla uniknout. Češi v Albánii brzy prohrávali, v závěru poločasu si ale vypracovali velkou možnost na vyrovnání. Míč do branky nakonec dopravil útočník Mojmír Chytil, podle názoru rozhodčího Makkelieho to ale bylo rukou. Slávistický forvard už měl v té době žlutou kartu za dřívější (jasný) taktický faul, za úmyslné hraní rukou ho tak nizozemský sudí po druhé žluté vyloučil. Ani z několika zpomalených závěru nebylo zřejmé, zda míč opravdu zasáhl horní končetinu, nebo šlo spíše o rameno.

Nejlepší zápasy

Nejlepší zápas ve fotbale v říjnu 2023

Cagliari - Frosinone 4:3 (10. kolo Serie A)

Ruku na srdce, jména těchto dvou podprůměrných italských mužstev by tu zřejmě čekal málokdo. Společně se ale postarala o nevídaný kousek. Frosinone ještě dvacet minut před koncem vedlo na hřišti svého soupeře o tři góly. V 72. minutě ale dal domácímu Cagliari naději Oristantio, o pouhé čtyři minuty později snížil Makoumbou a to nejlepší přišlo až v nastavení. Rozhodčí nastavil celkem sedm minut, v té čtvrté nejprve Pavoletti srovnal, aby následně o dvě minuty později sám skóre dokonale otočil.

Do té doby poslední Cagliari navíc tento obrat evidentně povzbudil, o pár dní později překvapivě v poháru vyřadilo Udinese, v rámci Serie A pak porazilo také FC Janov a odlepilo se ode dna.

Nejlepší zápas v českém fotbale v říjnu 2023

Zlín - Mladá Boleslav 5:9 (12. kolo Fortuna ligy)

Rádi bychom sice svým čtenářům nabídli co možná největší variaci témat, v tomto případě ale zkrátka nemůžeme jinak. Výsledek 5:9 se holt nerodí každý den, nerodí se totiž vůbec. Dát doma pět gólů a přesto utržit debakl, zní to celé i s odstupem stále neuvěřitelně. Je to navíc o to pikantnější, že Zlín v dalších třech zápasech pod novým koučem Červenkou udržel čisté konto. Mimochodem Slavia, která se po čtrnácti kolech pyšní nejlepší obranou v soutěži, inkasovala devět gólů za celou sezonu!

Největší překvapení

Největší překvapení ve fotbale v říjnu 2023

Fermín López se začíná prosazovat v A týmu Barcelony

Loňskou sezonu strávil na hostování v až třetiligovém Linares. Dvanáct přesných zásahů sice naznačilo určitý potenciál, přesto se s žádným velkým prosazením do hlavního týmu Barcelony (alespoň zatím) nepočítalo. Produkt slavné La Masie na sebe poprvé výrazněji upozornil už v letní přípravě, kdy se trefil v El Clásicu, přesto v úvodu soutěžních zápasů spíše paběrkoval. Početné absence ale tak trochu donutily kouče Xaviho hodit mladého středopolaře do vody.

A on plaval. Poprvé v základu byl 8. října proti Granadě a od té doby v základní jedenáctce nechyběl. Gól na svém kontě má už v La Lize i v Lize mistrů, proti Šachtaru byl dokonce jasně nejlepším hráčem na hřišti. Důvěru dostal i v ligovém souboji s Realem Madrid a i tehdy odvedl dobrý výkon. Po uzdravení Pedriho či de Jonga to bude mít s prosazením těžší, za krátký čas ale dokázal, že se s ním musí počítat.

Největší překvapení v českém fotbale v říjnu 2023

Plzeň je v Evropě stoprocentní

Viktoria sice už dávno přišla o svou impozantní sérii neporazitelnosti, kterou natáhla celkem na dvanáct zápasů. Na evropské scéně ale stále pokračuje bez ztráty kytičky. Po výhrách nad Astanou a Ballkani, které se tak trochu čekaly, si Plzeň přivezla všechny tři body také z horké půdy Dinama Záhřeb. Stačil na to jediný zásah Chorého z pokutového kopu. Po polovině základní skupiny Konferenční ligy tak je Viktoria jasně v čele a s velkým předstihem si může zajistit postup do jarní fáze.

Góly

Nejhezčí gól v říjnu 2023

Harry Kane (Bayern - Darmstadt 8:0)

Harry Kane vzal po svém letním přesunu do Bayernu Bundesligu útokem a sází jeden gól za druhým. Některé přinesou jeho týmu body, jiné zase padnou už za rozhodnutého stavu. Do té druhé kategorie spadá jeho druhá trefa z utkání proti Darmstadtu, kterou zvyšoval už na 5:0, to ale nic neubírá na kráse této branky. Kane převzal míč ještě na vlastní polovině hřiště, uviděl soupeřova brankáře daleko ze své svatyně a z 56 metrů ho parádním lobem překonal.

Největší gól v říjnu 2023

Marc Guiu (Barcelona - Athletic Bilbao 1:0)

Když byla řeč o rozsáhlé marodce Barcelony, ta nabídla příležitost i dalším mladíkům. A jeden z nich tu svou využil hned po 23 sekundách na hřišti. Marc Guiu šel na hřiště v utkání proti Athleticu Bilbao v 79. minutě za bezbrankového stavu.

Okamžitě po svém příchodu na hřiště se ale utrhl obraně baskického týmu, naběhl si na přihrávku Félixe, jedním dotykem si ji připravil a svým druhým dotykem v dospělém fotbale pohotovou ranou prostřelil gólmana Simóna. O tři minuty později mimochodem ještě inkasoval žlutou kartu. Debut jako hrom.

Nejbizarnější gól v říjnu 2023

Owen Goodman (Grimsby Town - Colchester United 2:3)

Humorná branka padla v souboji mezi Colchesterem a Grimsby ve čtvrté nejvyšší anglické soutěži. Domácí se dostali do vedení už v sedmé minutě poté, co si hlavou uklidil míč do vlastní sítě brankář Colchesteru Owen Goodman. Spletitou situaci, kdy do souboje šli hned tři hráči najednou, totiž ve výsledku vyhodnotil jako malou domů, a tak nechtěl na míč sahat rukou. Na skákavý balón ale pořádně nedosáhl a hlavou ho jen tečoval.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.