Největší události v Česku i zahraničí: srpen 2023

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Odstartovala nová sezona elitních soutěží, ve hře byl postup do evropských pohárů a gradovalo přestupní období. A také se našly nové královny fotbalu, které ovládly mistrovství světa žen. Co vše se v srpnu 2023 událo? To nejzajímavější a nejdůležitější nabízíme v článku.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasyPřekvapeníGóly

Španělsko MS Foto: Profimedia/ IMAGO

Co přinesl srpen ve fotbale: královnami jsou Španělky, lámaly se přestupní rekordy a české kluby slavily úspěch

Mistryněmi světa se poprvé v historii staly fotbalistky Španělska. Ty po zásluze ovládly světový šampionát v Austrálii a na Novém Zélandu a a dokráčely si pro premiérové zlato. Ženský fotbal na turnaji lámal rekordy, zároveň ale ukázal i to, že má před sebou ještě pořádný kus cesty. Odstartovala také nová sezona nejprestižnějších soutěží, a to včetně evropských pohárů. Do jejich hlavní fáze se probojovaly hned tři české kluby. Ve světě nejvíce rezonoval odliv hvězdných hráčů do Saúdské Arábie či snový start Messiho do angažmá ve Spojených státech.

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na fotbal

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Největší události

Největší události ve fotbale v srpnu 2023

1) Mistrovství světa žen vyhrály Španělky

Ještě nikdy nemělo žádnou medaili z velké ženské akce, Španělsko už ale v posledních letech pravidelně dokazovalo, že jde tamní fotbal žen strmě nahodu. Dvacítka loni ovládla mistrovství světa, devatenáctka je dokonce dvojnásobný úřadující evropský šampion a dokonce osmkrát v řadě na Euru brala medaili a také sedmnáctka dvakrát po sobě brala na světovém šampionátu zlato. Na velký úspěch áčka se ale čekalo.

Až dosud. La Roja sice neodjížděla do Austrálie a na Nový Zéland v pozici největšího favorita, turnajem ale prošla až na jedno zaváhání ve velkém stylu. Ono zaváhání přišlo v základní skupině, ovšem v situaci, kdy už Španělky měly postup zajištěn. Proti Japonsku ale i přes obrovskou územní převahu selhaly a padly 0:4. To byl ale jejich poslední karambol. V osmifinále přejely Švýcarsko jasně 5:1, ve čtvrtfinále po prodloužení předčily silné Nizozemky, gólem v samém závěru přešly i přes Švédky a ve finále si po zásluze poradily i s Anglií.

Ta skončila druhá, bronz si připsalo Švédsko, smutná brmaborová pozice zbyla na domácí Austrálii. Zklamané byly favoritky z USA, které vypadly už v osmifinále, další medailový adept z Francie pak skončil ve čtvrtfinále a Brazílie dokonce nezvládla ani skupinu. S bohatou kariérou se rozloučila šestinásobná nejlepší fotbalistka světa Marta, stejně jako držitelka Zlatého míče Megan Rapinoe. Největší hvězdou turnaje v roce 2023 byla ale Španělka Aitana Bonmati, která řídila hru vítězného týmu. Celý šampionát byl ale velmi úspěšný, provázely ho rekordy v návštěvnosti i sledovanosti. Škoda jen, že dojem pokazila aféra ze závěrečného ceremoniálu.

2) Arábie zlákala Neymara a další hvězdy

Velké věci se děly také na přestupovém trhu. Ukázalo se, že zimní příchod Cristiana Ronalda do saúdskoarabského Al Nassru byl jen první významnou vlaštovkou, tamní liga letos v létě na své neomezené finanční zásoby nalákala celou řadu velkých hvězd. Nešlo už přitom jen o vyčichlé hráče na sklonku své kariéry, do Arábie už zamířila i spousta fotbalistů stále na vrcholu. Tím nejslavnějším byl určitě Brazilec Neymar, kterého za 90 milionů eur koupil Al Hilal. Zadarmo pak přišel kapitán Realu Madrid Karim Benzema.

Výčet jmen posil je ale doslova dechberoucí. Hráči jako Kanté, Koulibaly, Mendy, Firmino, Henderson, Fabinho či Wijnaldum sice stále patřili elitním evropským klubům, věk ale přeci jen zastavit nelze a všichni už trpěli častými zraněními a nabitému programu už přestávali stíhat.

Prvním fotbalistou v opravdu ideálním věku i fyzické kondici, který do Saúdské Arábie zamířil, byl portugalský záložník Wolves Ruben Neves. Další ale následovali poměrně brzy, konkrétně například Brozović z Interu, Jota ze Celticu, Milinković-Savić z Lazia, Malcom ze Zenitu, Mahrez a Laporte z Manchesteru City, Saint-Maximin z Newcastlu, Mané z Bayernu, Kessie z Barcelony, Mitrović z Fulhamu, Carrasco z Atlética nebo Otavio z Porta. Ještě o něco jiným případem je pak španělský supertalent Gabri Veiga. Ten měl ze Celty Vigo namířeno nejprve do Premier League, pak byl už velmi blízko odchod do Neapole. Jednadvacetiletý středopolař ale nakonec dal přednost penězům šejků.

3) Messi si podmanil USA

Messiho příchod do Interu Miami byl sice oznámen už v červenci a ještě na konci stejného měsíce proběhl i jeho debut ve Spojených státech. Ve dvou zápasech Leagues Cupu dal Argentinec tři branky a jeho show pokračovala i po celý měsíc srpen.

Dva góly Orlandu, dva góly a proměněná penalta proti Dallasu, po gólu Charlotte i Philadelphii a další branka a úspěšná penalta v rozstřelu ve finále proti Nashvillu. Tým, který Messi "přebíral" na beznadějně posledním místě americké MLS, tak okamžitě oslavil svou premiérovou trofej ve své krátké historii. Podobně dobře se ale Miami vede i po návratu k zápasům domácí nejvyšší soutěže, ve čtyřech duelech posbíral deset bodů a začal se nadechovat k návratu do boje o play-off. Jen jednou se přitom stalo, že by Messi neskóroval nebo alespoň neasistoval svým spoluhráčům.

Okamžitě se stal největší hvězdou ligy a sport, který se v USA netěší takové oblibě jako jiná tradičnější odvětví, rychle nabírá na popularitě. Seznam celebrit na tribunách při každém utkání je nekončící, virálním hitem je také osobní bodyguard, který i během zápasu stínuje za postranní čarou každý Messiho pohyb a je připraven odvrátit případná nebezpečí. Messi zkrátka ve Spojených státech rozjel fotbalový boom. Nebo snad "soccerový"?

Sleduj průběh zápasu ZDE

Největší události v českém fotbale v srpnu 2023

1) Tři týmy postoupily do základních skupin pohárů

Do boje o evropské poháry se letos zapojily celkem čtyři české kluby. Sparta coby úřadující mistr Fortuna ligy začala ve třetím předkole Ligy mistrů, kde se utkala s dánskou Kodaní. Z venkovního duelu si přivezla nadějnou remízu 0:0, doma z toho i přes značný tlak byla remíza 1:1 a šlo se do prodloužení. V něm Sparta dvakrát vedla, v obou případech ale trestuhodně dovolila soupeři srovnat. A trest přišel, jindy spolehlivý penaltový exekutor Krejčí v rozstřelu selhal a z postupu se radovali Dánové. Letenští tak spadli do play-off o Evropskou ligu, ani to se ale nevyvíjelo nejlépe, v Chorvatsku s místním Dinamem padli 1:3. V odvetě ale předvedli velký obrat a po výhře 4:1 se mohou těšit na druhou nejprestižnější soutěž.

Tu si zahraje i český vicemistr, Slavia. Ta začala ve třetím předkole této soutěže a v cestě ji stály postupně hned dva ukrajinské celky. Dnipro-1 Sešívaní zlomili už v úvodním domácím souboji po výhře 3:0, v odvetě v Košicích tak už stačila poklidná remíza 1:1. Náskok si Slavia vytvořila i proti Zoryi Luhansk, tentokrát dvoubrankový, v Polsku o něj ale přišla a musela se o postup strachovat. V závěru ji ale spasil mladík Jurásek.

Konferenční liga letos přivítala dvě česká mužstva. Bohemians se po dlouhých letech znovu podívali do Evropy, příliš se v ní ale neohřáli a vypadli se silným norským Bodø/Glimt. Plzeň měla značně lehčí soupeře a poradila si s nimi skvěle. Zvládla přitom i náročné cestování do Kosova, na Maltu i do Kazachstánu, až na jednu remízu všechna utkání vyhrála a zaslouženě doplnila dvojici pražských "S" mezi účastníky základních skupin některého z pohárů. Český fotbal tak bude mít na podzim velkou šanci vylepšit svůj koeficient.

2) Čeští hráči jsou znovu v kurzu

Je to už nějaká doba, co byl o české hráče zájem v předních evropských soutěžích. Krajánci spíše v nejprestižnějších ligých ubývali a mizeli z očí české fotbalové veřejnosti do méně atraktivních soutěží či se vraceli domů. Letos v létě tomu ale bylo konečně znovu jinak.

Hned několik českých reprezentantů si našlo velmi lukrativní angažmá. U loňské brankářské jedničky Sparty Matěje Kováře se dokonce mluvilo i o možném setrvání v kádru Manchesteru United, nakonec ale zamířil do Bundesligy, za 5 milionů eur si ho pořídil Leverkusen, kde už působí i další dva Češi. Do stejné soutěže zamířila i dvojice ofenzivních fotbalistů. Václav Černý loni v nizozemské lize zářil, připsal si 14 branek a 13 asistencí a od léta už je stabilním členem základní sestavy Wolfsburgu, jenž za něj utratil 8 milionů eur. Ještě dražší byl Tomáš Čvančara, který se stal novou posilou Gladbachu za více než 10 milionů eur. Hned v prvním přáteláku dal hattrick, v pohárovém utkání se trefil dvakrát a stejně dobře zvládl i debut v Bundeslize. Dvěma góly zařídil svému týmu remízu, v 97. minutě dokonce dostal důvěru zahrávat penaltu.

Třetím nejdražším fotbalistou z české ligy se stal levonohý obránce David Jurásek. Ten sice nezamířil do tradičních "top 5" lig, v lisabonské Benfice si ale rozhodně nebude moci stěžovat na nedostatek pozornosti či kvalitních zápasů. V týmu navíc doplnil i další dva bývalé Slávisty, obránce Baha a útočníka Musu. Benfica za Juráskovy služby vysázela 14 milionů eur. Zajímavá angažmá pro sebe získali i další hráči, Lingr zamířil do Feyenoordu, Gabriel do Mitjyllandu. Za zmínku stojí i návrat Jakuba Jankta do Serie A, nově působí pod trenérem Ranierim v Cagliari.

3) Hradec Králové otevřel nový stadion, liga se těší rekordnímu zájmu

Rozjela se pochopitelně také české nejvyšší soutěž, hned v úvodních týdnech se podle očekávaní na čele utvořil tandem Sparta – Slavia. Na jejich nadvládě nad Fortuna ligou ale není nic až tak zvláštního a i samotné výkony obou mužstvev zatím mají do ideálu poměrně daleko. Mezi klíčové události jsme tak vybrali jinou, totiž otevření nového moderního stadionu v Hradci Králové.

To sice doprovázely určité problémy, výstavba se zpozdila a v jednu chvíli dokonce hrozilo, že budou Votroci ještě celou sezonu muset odehrát v azylu. Nakonec vše ale dopadlo bez větších komplikací a Hradec Králové se může pyšnit moderním stánkem pro více než 9 tisíc fanoušků. Ten hned při domácí premiéře týmu viděl vítězství 5:1, i druhé utkání Votroci zvládli za tři body, až napotřetí se při oficiálním ceremoniálu museli sklonit před Olomoucí.

Fortuna liga se vůbec těší rekordnímu zájmu fanoušků. Celkem za sedm kol nejvyšší soutěž navštívilo už 381 731 diváků, což v průměru činí 6 817 platících na jedno utkání. Jde o meziroční nárůst o více než tisíc fanoušků na zápas, v minulé sezoně průměr činil 5444 fanoušků.

Nejspornější momenty

Nejspornější moment ve fotbale v srpnu 2023

Jasný faul nového brankáře United Onany

Manchesteru United zatím vstup do nové sezony příliš nevychází. Mnohé napovědělo už první kolo, kdy Red Devils na domácím hřišti přivítali papírově jasně slabší Wolves. Soupeře nakonec sice porazili 1:0, o zaslouženosti tohoto výsledku ale nikdo přesvědčen nebyl. United navíc v utkání výrazně pomohl i rozhodčí, který v nastaveném čase neodpískal pokutový kop pro hosty po jasném faulu brankáře Onany. Ten po odehrání míče doslova zboural útočníka Kalajdžiće, píšťalka sudího ale zůstala němá a k situaci se nevrátil ani VAR.

 

Nejspornější moment v českém fotbale v srpnu 2023

Pokažená hradecká premiéra letcem Pilařem

Měl to být (a z velké části i byl) svátek fotbalu. Otevření zbrusu nového stadionu v Hradci Králové domácí fotbalisté doprovodili pětibrankovým gólostrojem do sítě Českých Budějovic. Vše ale ve druhé půli trochu pokazil zkušený záložník Václav Pilař. Ten si došel pro pokutový kop zbytečnou simulací, přestože jeho tým v té době už vedl o tři góly. Po utkání se ještě dušoval, že šlo o jasný faul, aby až následně po víkendu uznal, že by ji být videorozhodčím sám neodpískal...

 

Nejlepší zápasy

Nejlepší zápas ve fotbale v srpnu 2023

Chelsea - Liverpool 1:1 (1. kolo Premier League)

Šlágrem úvodního víkendu anglické Premier League byl souboj mezi Chelsea a Liverpoolem. Tyto týmy ve čtyřech předchozích vzájemných duelech nenabídly divákům ani jeden gól, tentokrát se do sebe však pustily bez ostychu. Začátek zápasu patřil hostům, kteří se zaslouženě dostali do vedení poté, co Díaz proměnil nádhernou přihrávku Salaha. Ten následně zvýšil už na 0:2, VAR ale následně jeho branku pro ofsajd odvolal. A v tu chvíli taktovku převzala Chelsea. Ta ještě do půle srovnala trefou Disasiho a také ona ještě jednou slavila, i v jejím případě ale zasáhlo video. Druhý poločas nabídl o něco slabší podívanou, přesto však bylo k vidění několik velkých brankových příležitostí. Domácí měli k vítězství o něco blíže, museli se ale spokojit s remízou 1:1.

Nejlepší zápas v českém fotbale v srpnu 2023

Sparta - Dinamo Záhřeb 4:1 (odveta play-off Evropské ligy)

O cestě Sparty kvalifikací evropských pohárů již byla řeč výše. Po dalším neúspěšném pokusu o postup do Ligy mistrů, navíc takto bolestivém, to se Spartou vypadalo špatně i v předkole Evropské ligy. V Záhřebu prohrála 1:3 a nic nenasvědčovalo tomu, že by měla dostatek fotbalové i psychické síly k obratu. Ten ale přišel. Náskok soupeře byl smazán už do půle po trefách Haraslína a Sorensena. Na Panákovu rozdílovou trefu už po čtyřech minutách zareagoval hostující Baturina a znovu srovnal krok. Tři minuty před koncem se ale utrhla nigérijská posila Olatunji a Letnou zavalila vlna euforie.

Největší překvapení

Největší překvapení ve fotbale v srpnu 2023

Lipsko si pohrálo s Bayernem

Bayern je absolutním vládcem německého fotbalu, Bundesligu vyhrál jedenáctkrát v řadě. Těsně před startem soutěžních utkání navíc do svých řad přivedl hvězdného útočníka Harryho Kanea, který měl pozici Bavorů ještě upevnit. Sám Kane přitom zatoužil především po trofejích, kterých se mu s Tottenhamem ne a ne dostat. Šanci měl hned při svém debutu v Německu v rámci Superpoháru. Vše ale pokazil Dani Olmo, který hattrickem přihrál úvodní pohár sezony svému Lipsku.

Největší překvapení v českém fotbale v srpnu 2023

Bořil je zpátky na největší scéně

Nikdo už s ním příliš nepočítal, v sestavě Slavie se vinou vleklých zranění neobjevil téměř dva roky. Jan Bořil je ale zpět. V 5. ligovém kole nastoupil proti Baníku Ostrava, odehrál celých 90 minut a přispěl svému týmu k čistému kontu a vítězství. Od té doby už odehrál další dva celé duely, čímž kouči Trpišovskému pomohl rozložit síly svých hráčů vzhledem k náročné cestě evropskou kvalifikací. Na návrat do české reprezentace už to zřejmě nikdy nebude, přesto je i aktuální Bořilovo působení nečekané a vzhledem k vážnosti jeho zdravotních patálií i obdivuhodné.

Góly

Nejhezčí gól v srpnu 2023

Exequiel Zeballos (Boca Juniors - Platense 3:1)

Za nejkrásnější trefu měsíce srpna jsme zabrousili do argentinské nejvyšší soutěže. Jednadvacetiletý útočník Exequiel Zeballos v posledních dvou sezonách postupně začíná nakoukávat do kádru Boca Juniors. V začínajícím ročníku se trefil zatím jen jednou, tato trefa ale stála za to. Byla vyústěním nádherné kombinace celého týmu a poslala domácí do vedení 1:0 proti Platense.

Největší gól v srpnu 2023

Darwin Núñez (Newcastle - Liverpool 1:2)

Loni zůstal s devíti ligovými zásahy za očekáváním, v létě v přípravě spíše střídal a do základu nepatřil ani na úvod soutěžnách zápasů. Na hřišti Newcastlu dostal od manažera Kloppa jen 14 minut, využil jich ale dokonale. Přestože Liverpool v té době už téměř hodinu hrál o deseti, Darwin Núñez v 81. minutě nejprve vyrovnal a v 93. pak urval pro Reds všechny tři body.

Nejbizarnější gól v srpnu 2023

Jan Kalabiška (Slovácko - Mladá Boleslav 2:2)

Brankář Mladé Boleslavi Matouš Trmal zatím po návratu do Česka patří k nejlepším gólmanům ligy. Nulu sice ještě nevychytal, ne však vlastní vinou, jeho tým často dohrává v oslabení a ani v plném počtu se nemůže pochlubit skvělou defenzivou. Trmal tak Boleslavi už několik bodů vychytal. Jednu slabší chvíli si ale přeci jen vybral. V samotném závěru utkání na Slovácku si totiž nepohlídal Jana Kalabišku, který vzadu za ním číhal na to, až si mladý brankář položí míč na zem. V tu chvíli vyrazil, míč mu vzal a zasunul do prázdné branky.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Sleduj streamy sportovních zápasů a 1. fotbalové ligy živě na Betano TV

BETANO - získej zdarma 500 Kč za registraci

Dokonči snadnou a rychlou online registraci. Získej 500 Kč zdarma za ověření účtu a sleduj livestreamy 1. fotbalové ligy zdarma.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.