Největší události v Česku i zahraničí: únor 2024

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Skončil nám další kalendářní měsíc. Co do počtu dní byl sice nejchudší, to ale rozhodně neznamená, že by byla nouze o zajímavé fotbalové události. Nabízíme vám přehled toho nejpodstatnějšího, co se v únoru na poli nejsledovanějšího sportu na světě událo.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasPřekvapeníGóly

Mistrovství Afriky nakonec po dramatu vyhrálo domácí Pobřeží Slonoviny Foto: Profimedia/ IMAGO

Co přinesl únor ve fotbale: kontinentální šampionáty, LM i restart Fortuna ligy

Únor přinesl začátek jarní části Fortuna ligy. Slavia ale i přes zápas k dobru stáhla náskok vedoucí Sparty jen o bod, a to i přes skvělou formu útočníka Chytila. Letenští sehráli v Evropské lize dvojzápas s Galatasarayem a zaznamenali velmi cenný postup. Po zimní pauze se vrátila také Liga mistrů. To šampionáty o mistra Afriky i Asie našly své vítěze, úspěch slavily domácí výběry Pobřeží Slonoviny a Kataru.

sipka Sledujte špičkový fotbal živě u Betana

Sleduj průběh zápasu ZDE

Největší události ve fotbale v únoru 2024

1) Africe vládne Pobřeží Slonoviny, v Asii slavil Katar

V minulém vydání tohoto seriálu jsme vás informovali o tom, že africký i asijský šampionát dospěly do čtvrtfinále a blíží se jejich rozuzlení. Tentokrát tak nemůžeme začít ničím jiným, než je souhrn toho, jak obě kontinentální mistrovství dopadla.

Vítězem Afrického poháru národů se potřetí v historii stala reprezentace Pobřeží Slonoviny. Domácí výběr se přitom v základní skupině prezentoval velmi špatně, na úvod sice porazil Guineu-Bissau, pak ale nestačil na Nigérii a na závěr hlavní části schytal debakl od Rovníkové Guiney, což odnesl trenér Gasset. Změna ale zafungovala na jedničku.

Pobřeží Slonoviny přehrálo v osmifinále obhájce titulu ze Senegalu, následně si poradilo i s Mali, DR Kongo a ve finále si v repríze spravilo chuť proti Nigérii. Ta brala stříbro, bronz nakonec putoval do Jihoafrické republiky. Nejlepším hráčem byl vyhlášen poražený finalista Troost-Ekong, mezi kanonýry vládl Emilio Nsue.

V podstatě ve stejný čas se hrálo také v Asii a tento turnaj nabídl celou řadu překvapení. Už v osmifinále skončila Saúdská Arábie, čtvrtfinále vystavilo stopku Austrálii a Japonsku, v semifinále narazila Jižní Korea. Do finále se nakonec probojoval Katar, který přehrál 3:1 Jordánsko a podruhé slavil titul.

Domácí Katařané ovládli i individuální statistiky. Hráčem šampionátu byl zvolen Akram Afif, jenž se s osmi přesnými zásahy stal zároveň i nejlepším střelcem.

2) V Německu poprvé v historii více táhla druhá liga

Fotbal v Německu má dlouhou a bohatou tradici, a tak není divu, že diváky táhnou na stadion i nižší soutěže. Když navíc momentálně ve druh nejvyšší lize působí týmy jako Hertha, Schalke, Hamburk, Düsseldorf nebo Hannover, mohou se v hledištích opravdu dít věci. Průměrná návštěvnost soutěže v letošní sezoně dosahuje téměř 29 tisíc. Lépe jsou na tom jen Premier League, La Liga, Serie A a Bundesliga.

V polovině února se ale vůbec poprvé v historii stala velice zajímavá věc. Na druhou ligu totiž dorazilo více diváků než na nejvyšší level! Na vině byly především menší stadiony v Darmstadtu, Heidenheimu či ani zdaleka ne vyprodané stánky v Hoffenheimu a Mohuči. Na druhou stranu největší návštěva ze všech německých stadionů byla na druholigovém Schalke, kde se bude hrát i mistrovství Evropy.

Návštěvy na 22. kolo Bundesligy a 2. Bundesligy
Bundesliga 2. Bundesliga
Kolín n. R. - Brémy 52 652 Hannover - Fürth 31 500
Darmstadt - Stuttgart 17 810 Hertha - Magdeburg 52 652
Heidenheim - Leverkusen 15 000 Rostock - Hamburk 27 500
Hoffenheim - Union 18 000 Paderborn - Kiel 12 852
Mohuč - Augsburg 26 000 Schalke - Wehen 60 542
Wolfsburg - Dortmund 28 917 Karlsruhe - Düsseldorf 26 563
Lipsko - Gladbach 44 822 Elversberg - Osnabrück 8 026
Freiburg - Frankfurt 34 700 Norimberk - Kaiserslautern 35 462
Bochum - Bayern 26 000 St. Pauli - Braunschweig 29 546
Celkem 263 901 Celkem 284 643

3) Pogbova kariéra je po čtyřletém trestu možná u konce

Na závěr měsíce přišla ještě jedna poměrně očekávaná, o to ale nikterak méně nepříjemná zpráva. V poslední únorový den byl definitivně vznesen verdikt nad osudem francouzského záložníka Paula Pogby. Ten na podzim neprošel dopingovou kontrolou, která u něj objevila testosteron, a čtyři roky si bude muset dát od fotbalu pauzu.

Mistr světa z roku 2018 sice tvrdil, že se mu zakázaná látka dostala do těla nevědomky vinou léků předepsaných od lékaře. To se mu ale nepodařilo prokázat, a tak vyfasoval nejdelší možný flastr. Dle svých slov se plánuje proti rozhodnutí odvolat, jeho další kariéra je ale nyní přinejmenším v ohrožení.

Za čtrnáct dní mu bude 31 let, po konci trestu mu tak potáhne na pětatřicet a bude mít za sebou čtyři dlouhé roky bez profesionálního fotbalu. Svůj dosavadní fotbalový čas strávil v podstatě napůl mezi Juventusem a Manchesterem United, vždy platil za hráče s obrovským talentem a potenciálem, který ale vinou slabšího přístupu nenaplnil na sto procent. Je tohle jeho konec?

Největší události v českém fotbale v únoru 2024

1) Sparta předvedla další velký obrat, pražská S se těší na giganty

Zatímco další dva čeští zástupci v evropských pohárech čekali na jméno svého prvního jarního soupeře, Sparta musela zabojovat už v šestnáctifinále Evropské ligy. Nečekalo ji přitom vůbec nic jednoduchého, v cestě ji stál turecký Galatasaray.

V Istanbulu český mistr po dramatickém souboji padl 2:3, před domácí odvetou ale rozhodně neskládal zbraně, v prvním utkání si dokázal, že se zkušeným protivníkem dokáže hrát vyrovnanou partii. Na Letné pak Sparta znovu naplno ukázala svou sílu a už podruhé během letošní sezony dokázala v Evropě nepříznivý vývoj otočit. Poprvé to bylo už v předkole s Dinamem Záhřeb, kdy venku prohrála 1:3 a doma zvítězila 4:1. Stejný výsledek předvedla i tentokrát proti Galatasarayi a mohla slavit postup.

V následném losu se navíc obě pražská S dočkala legendárních velkoklubů. V rámci osmifinále si Sparta zahraje se slavným Liverpoolem, Slavia si to zase rozdá s milánským AC. Půjde jen o nezapomenutelnou zkušenost, nebo české kluby zabojují i o postup? K tomu má v Konferenční lize výrazně blíže Viktoria Plzeň, jež si zahraje se švýcarským Servette.

2) Špatný start do jara překvapivě odnesl olomoucký kouč Jílek

Fortuna liga stihla v únoru odehrát jen tři kola plus některé dohrávané zápasy z podzimu. Přesto už jsme se dočkali první trenérské rošády. Sigma Olomouc sáhla ke změně po velice nepodařeném startu jara, kdy ze čtyř utkání získala jediný bod a skórovala rovněž pouze jedinkrát. To si přitom nemohla stěžovat na těžký los, hrála proti Liberci, Hradci Králové, Teplicím a Čeckým Budějovicím.

Václava Jílka tak špatná série zakončená prohrou s posledním týmem ligové tabulky stála fotbalový život. Na jeho místo byl dosazen prozatímní asistent Jiří Saňák, který zatím coby hlavní trenér působil pouze v B týmu Slovácka mezi lety 2020 a 2021.

3) 7 minut a 52 vteřin slávy pro Chytila

Česká nejvyšší soutěž byla ale svědky už i řady pozitivních věcí. V jednom případě se dokonce přepisovaly historické tabulky samostatné ligy. Přičinil se o to útočník Slavie Mojmír Chytil. Ten proti Pardubicím naskočil do hry až o poločase, i tak ale stihl zaznamenat vůbec nejrychlejší hattrick v dějinách soutěže.

Potřeboval na něj přesně 7 minut a 52 sekund, během nichž rozhodl o vítězství Sešívaných. Ti se do jeho příchodu v ofenzivě trápili, v 66. minutě ale čtyřiadvacetiletý reprezentant uklidil hlavou do sítě centr Masopusta. V 72. minutě dorazil do brány střelu Provoda, jenž mu pak ještě v 74. minutě připravil i rekordní třetí zásah. Chytil má po restartu Fortuna ligy skvělou formu a nahlas si říká i místenku na EURO 2024.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Nejspornější moment ve fotbale v únoru 2024

Lipsko se cítilo okradeno, Real zvládl úvodní osmifinále i díky rozhodčím

Odstartovala jarní fáze Ligy mistrů a hned na úvod byla k vidění poměrně velká kontroverze. Lipsko vědělo, že pokud chce pomýšlet na postup nad Realem Madrid, musí doma uhrát příznivý výsledek. Na soupeře vlétlo ve velkém stylu a už ve druhé minutě se radovalo po hlavičce Šeška, jenže po intervenci videorozhodčího byla trefa odvolána.

Sám Šeško přitom evidentně v ofsajdovém postavení nestál, a tak zprvu nebylo jasné, co se vůbec řeší. Za obranou Realu ale stál domácí obránce Henrichs, který se při návratu od branky lehce dotkl gólmana Lunina a ovlivnil jeho pohyb.

Jenže ukrajinský brankář by stejně neměl nejmenší šanci gólu zabránit a kontakt mezi hráči byl opravdu poměrně minimální, a tak se zdá rozhodnutí sudích přísné. Ostatně sám záložník Realu Kroos po zápase řekl, že nic za hranicí pravidel neviděl. Bílý balet nakonec v Lipsku zvítězil 1:0 a vykročil za postupem.

Nejspornější moment v českém fotbale v únoru 2024

Pardubice o body nakonec nepřišly, život jim ale zkomplikoval VAR

Tak trochu v podobném duchu se nesla kontroverze na české fotbalové scéně. Pardubice hned v prvním jarním kole překvapivě vedly na Slovácku a po přestávce mohl jít už do dvoubrankového vedení, když sudí Volek nařídil penaltu pro Východočechy za faul gólmana Heči. Toho si přehodil útočník Brdička a domácí brankář mu ostře skočil pod nohy.

Jenže hlavní arbitr dostal do sluchátka pokyn jít si celou situaci přezkoumat na video. Po kontrole pak pokutový kop nepochopitelně odvolal. Jistě, Heča se takřka nepatrně dotkl i míče, následně ale nekompromisně sestřelil pronikajícího útočníka, který by následně mohl zakončovat do prázdné branky. Jedna věc je, že jednoznačně nešlo o hrubé pochybení rozhodčího na hřišti, přičemž pouze v takové situaci má VAR intervenovat.

Zde ale nešlo o žádnou chybu, Heča Brdičku jasně fauloval. Argumentace tím, že jako první zasáhl balón, je v tomto případě nedostatečná, ani v takovém případě není povoleno následně hráče nebezpečně "dojet". Potvrdila to nakonec i disciplinární komise, která označila souboj za Hečův faul a sudím vyčetla chybu. Jediné štěstí, že v tomto případě Pardubice nakonec i tak zvítězily 2:1.

Na celý inkriminovaný moment se můžete podívat na videu ZDE v čase 2:00.

Nejlepší zápas ve fotbale v únoru 2024

Newcastle - Luton 4:4 (23. kolo Premier League)

Za nejkrásnější utkání měsíce vybíráme hned to z jeho začátku. Už 3. února se proti sobě postavily celky Newcastlu a Lutonu a k vidění bylo 8 branek a celá řada zvratů. Domácí favorit se v první půli dvakrát dostal do vedení, sympaticky hrající nováček Premier League ale v obou případech po zhruba čtvrthodince dokázal vyrovnat a do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

První gól dal po dravém náběhu do vápna Longstaff, Luton srovnal krok po standardní situaci a hlavičce Osha. Odchovanec Magpies dal i druhý gól svého týmu, tentokrát dorazil do sítě střelu Gordona. Pět minut před přestávkou ale po podobné situaci znovu vyrovnal živou vodou politý Barkley, jenž si nahlas říká o návrat do anglické reprezentace.

Ve druhém dějství se průběh otočil. Luton využil slabé akcelerace obránce Burna a po jeho faulu nařízenou penaltu proměnil Morris. A když za tři minuty na 4:2 pro hosty zvýšil Adebayo, zdálo se hotovo. Jenže Newcastle se nikdy nevzdává. Nejprve naději znovu vykřesal kapitán Trippier, za dalších šest minut se povedeně zpoza šestnáctky trefil Barnes. To běžela stále teprve 73. minutě a v tu chvíli by si asi většina diváků pro změnu vsadila na domácí. Další gól už ale nakonec nepadl a body se po remíze 4:4 dělily.

Největší zápas v českém fotbale v únoru 2024

Slavia - Jablonec 4:3 (20. kolo Fortuna ligy)

Měl to být pro Slavii poměrně jednoduchý vstup do druhé poloviny sezony. V dohrávce ve Zlíně ale jen remizovala a blízko ztrátě měla i hned na úvod jara doma proti Jablonci. Ten do Edenu přijel v roli týmu, který na Slavii v posledních pěti duelech inkasoval 22 branek, průměr si ale nakonec příliš nezlepšil, Hanuš tahal míč ze své sítě čtyřikrát.

Severočeši ale překvapili pohlednými ofenzivními akcemi, kterými favorita hned třikrát dokázali zaskočit. Zajímavá byla především pětibranková úvodní půle, kdy se Slavia třikrát ujala vedení. Na dvě Wallemovy trefy ještě zareagovali postupně Chanturishvili a Chamosta, po zásahu Jurečky už ale domácí získali poločasové vedení.

Jenže už tři minuty po návratu ze šaten znovu srovnal Martinec a od té chvíle se Sešívaní na větší šance pořádně nadřeli. Už už to vypadalo, že si Jablonec z Edenu odveze cenný bod, v 97. minutě se ale po rohovém kopu prosadil znovu Jurečka a všechny tři body nakonec zůstaly doma. Jablonec ale ukázal, že se s ním musí počítat, což od té doby potvrzuje v každém zápase. Celkem se na jaře ve třech duelech střelecky prosadil jedenáctkrát.

Největší překvapení ve fotbale v únoru 2024

Chelsea se vzepřela osudu a vyloupila Villa Park

Chelsea zažívá další hororovou sezonu, v tabulce anglické nejvyšší soutěže je až jedenáctá a celá řada posil za desítky milionů liber svou cenovku ani náhodou neukazuje. Přesto se dají ve výsledcích a hlavně výkonech Blues najít určité záblesky, které přeci jen dávají naději. Jeden z nich přišel v opakovaném šestnáctifinále FA Cupu proti Aston Ville.

První zápas skončil v Londýně 0:0, a tak se odveta konala ve Villa Parku. Tam mimochodem domácí patří mezi nejlepší týmy ligy, porazili tu i Manchester City. A tak se čekala poměrně jednoznačná záležitost ve prospěch Emeryho týmu. Otevřený zápas ale vyšel podstatně lépe Chelsea.

Ta šla do vedení zásluhou umístěné střely Gallaghera, druhý gól přidal hlavou Jackson. Po pauze se ještě nádherným volným přímým kopem prosadil Enzo Fernández a bylo hotovo. Aston Villa sice v nastavení dokázala ještě snížit díky Diabymu, opravdovému zdramatizování závěru se ale ani nepřiblížila.

Největší překvapení v českém fotbale v únoru 2024

Jablonec je na úvod jara neuvěřitelně produktivní

O ofenzivní formě Jablonce už byla krátce řeč, tak si jen doplňme detaily. Po zmíněné porážce 3:4 na Slavii, za kterou se tým rozhodně nemusel stydět a případný získaný bod by rozhodně nebyl nezasloužený, se gólostroj nezastavil, naopak.

V dalším utkání Jablonec rozstřílel doma České Budějovice vysoko 5:2. Blýskla se především nová posila, slovenský záložník Nebyla jeden gól sám dal a na další dva přihrál. V podještědském derby pak souboj s Libercem skončil smírně 3:3.

Za 19 podzimních kol Jablonec nastřílel pouhých 18 branek, proto se nedá říci, že by současné výkony byly očekávané. Pracovat je samozřejmě třeba na defenzivě, která inkasovala za tři kola devětkrát. Severočeši ale svým fotbalem baví, což je pro jeho i nestranné fanoušky moc dobrá zpráva.

Nejhezčí gól v únoru 2024

Joe Rothwell (Southampton - Huddersfield 5:3)

V únoru padlo množství krásných branek, mezi hlavními adepty byl například i sparťanský Krejčí a jeho efektní nůžky v Karviné. Nakonec ale vybíráme překrásný volej Joe Rothwella. Ten dal letos zatím jen dva góly, jeho volej proti Huddersfieldu ale opravdu stál za to.

Southampton přitom s outsiderem překvapivě o půli prohrával 0:2. Ve 49. minutě ale domácí zahrávali roh, který brankář Nicholls vyboxoval jen těsně za hranici šestnáctky. Tam se do něj Rothwell z prvního dotyku opřel a svou bombu pravačkou namířil dokonale přesně do horního růžku. Velmi těžký kop, anglický středopolař ale skvěle zvládl techniku a nemohl zamířit přesněji. Zavelel tím navíc k obratu, Southampton nakonec zvítězil 5:3 a zůstává ve hře o návrat do Premier League.

Největší gól v únoru 2024

Brahim Díaz (RB Lipsko - Real Madrid 0:1)

Jeden z nejkrásnějších zásahů února zaznamenal i Brahim Díaz, vzhledem k jeho důležitosti jsme si ale tak trochu vypomohli a zařadili ho alespoň do jiné rubriky. Španělský ofenzivní záložník dokonale využívá zdravotních problémů svých kolegů Bellinghama či Viniho a své příležitosti v základní sestavě naplno využívá. Trefil se hned ve dvou derby proti Atléticu, my ale vybíráme jeho trefu na půdě Lipska.

Díaz dostal přihrávku k pravé postranní čáře do pozice, která na žádné velké nebezpečí pro branku soupeře opravdu nevypadala. V zádech měl navíc obránce Raumu, jenž ho okamžitě napadal. Čtyřiadvacetiletý šikula se okolo něj obtočil a ustál i poměrně silný kontakt. Následně si to namířil do středu hřiště mezi dva další soupeře, přičemž i tentokrát by mnoho hráčů po souboji upadlo a došlo si pro faul. Brahim ale pokračoval směrem k brance, míč si připravil na svou silnější levačku a povedeným obstřelem rozhodl o vítězství Realu.

Nejbizarnější gól v únoru 2024

Gabriel Martinelli (Arsenal - Liverpool 3:1)

A na závěr se ještě jednou vrátíme do Anglie, která tentokrát ovládla výběr toho nejzajímavějšího v měsíci. O titul zde bojují Manchester City, Liverpool a Arsenal a právě poslední dva zmíněné týmy si to spolu rozdaly na začátku února. Rozjetým Reds ale tentokrát utkání tak úplně nesedlo a svěřenci Mikela Artety po zásluze zvítězili 3:1.

Rozhodující trefu zaznamenal Martinelli, který asi ve svém životě mnoho snazších gólů nedal. Jednoduchý nákop stopera Gabriela směřoval do míst, kde si s ním měl poradit jindy jistý Virgil van Dijk. Ten ale zaváhal a když se situaci vydal řešit další spolehlivý hráč, gólman Alisson, zdálo se být akci konec. Oba zkušení borci si ale nepochopitelně dávali přednost, míč neodklidil do bezpečí ani jeden, oba se navíc navzájem rozhodili a na Martinelliho najednou zívala prázdná branka.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ve čtvrtek je na programu lisabonské derby

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 26.2.-3.3.

Derby týden je tu. Na co vše se můžete v týdnu od 26. února do 3. března těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?

Pavel Bucha při svém debutu v MLS

Jak si vedli Češi v zahraničí: gól do sítě lídra i debut v MLS

Opět se podíváme, jak se o víkendu vedlo českým fotbalistům, kteří působí v zahraničí. Kromě top evropských soutěží dojde i na méně...

Chytil nasázel historicky nejrychlejší hattrick soutěže

Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 22. kola

Fortuna liga měla o víkendu na programu 22. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se událo.