Souhrn podzimu Fortuna ligy 2023/24 – hvězdy, zklamání, derby

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Česká liga má za sebou podzimní část. Týmy si užívají zasloužený odpočinek, který se za pár dnů promění v tvrdou zimní přípravu na zbytek sezóny. Proto je na čase se ohlédnout za uplynulým podzimem. V redakci jsme se i zaměřili na to, kdo překvapil, kdo naopak zklamal a další zajímavosti podzimu.

Nejlepší týmyNejlepší hráči
Koho sledovatPřekvapeníZklamání

Olatunji v souboji s brankářem Tomášem Grigarem před rozhodující brankou Sparty Foto: Profimedia

Na špičce jsou Sparta se Slavií, Plzeň a Slovácko bojují o třetí místo

Není žádným překvapením, že na čele tabulky je tzv. velká trojka české ligy. Sparta, Slavia a Plzeň jsou pěkně za sebou. Podzim se bodově nejlépe povedl Spartě, která má i nejlepší útok Fortuna Ligy a společně se Slavií i nejlepší obranu. Zatím vede o pět bodů s tím, že Slavia má jeden zápas k dobru.

To Plzeň ztrácí dokonce patnáct bodů a má stejně bodů jako čtvrté Slovácko. Tým z Uherského Hradiště je opět štikou ligy a má náskok sedm bodů před Olomoucí. O bod hůře než Olomouc je na tom Baník Ostrava. Celou tabulku uzavírají Zlín a České Budějovice.

Zaregistruj se a sleduj Fortuna ligu zdarma

Sleduj průběh zápasu ZDE

Sparta vede ligu o pět bodů, ale dokáže udržet opory?

Letenský tým má zatím výbornou sezónu a daří se mu na všech frontách. Podařilo se mu udržet tým pohromadě a vyšly mu i letní nákupy. Hlavně brankář Vindahl a křídelní útočník Birmančević se zařadili mezi stabilní členy základní sestavy.

Sparta navíc udělala z Letné nedobytnou tvrz, když doma naposledy prohrála s Kodaní a od té doby zde zremizovala pouze v utkání s Rangers, jinak počítala samá vítězství. V lize na domácím hřišti neztratila ani bod.

I venku se jí dařilo, ale nevyhla se třem ztrátám. Těmi byly prohra v Mladé Boleslavi a remízy v Teplicích a na Slavii.

Sparta dává řadu branek a má v lize nejlepší útok. Přesto ne všechno je růžové. Rudí totiž obdrželi už pět červených karet, v podstatě tak každý třetí zápas hrajou v deseti. Naposledy s Teplicemi byli v oslabení skoro celý zápas, protože Sadílek byl vyloučen už ve čtvrté minutě.

Dále Jan Kuchta je v rámci střílení branek velmi za očekáváním, jeho přínos je však nadále obrovský. Kuchta hraje roli falešné devítky a vytváří tak prostor pro křídla Birmančeviće s Haraslínem. Bojuje a udrží spoustu balónů, často však selhává v naprosto vyložených šancích.

Pro Spartu je štěstím, že životní formu má Lukáš Haraslín. Ten z křídla dává hromadu gólů, případně vytváří řadu šancí. Momentální statistiky mu evidují osm branek a čtyři asistence, což je fantastická bilance.

Kolem Sparty navíc krouží mnoho bohatých klubů, největší zájem je o stopery Vitíka s kapitánem Krejčím. Právě jejich udržení v zimní přestupovém období bude stěžejní pro úspěch na jaře, jak v lize, tak v evropských pohárech.

Slavia je druhá, nový majitel bude chtít zpátky titul

Slavia má, jako každý rok, velké ambice, které se nemění s novým majitelem, kterým je uhlobaron Pavel Tykač. Ten odkoupil Slavii od čínské firmy a bude chtít do klubu investovat, aby přeskočil na čele pražskou Spartu. I přes druhé místo se však dá sešívaný podzim považovat za úspěšný.

Slavia má zápas k dobru a o jednu remízu více než Sparta, a to je důvod její momentální ztráty. Sešívaní si od prohry s Plzní počínali výborně v domácí soutěži, i na evropských kolbištích, kde dokázali přejet AS Řím (2:0), vyhrát v Tiraspolu (3:2), aby pak rozstříleli 4:0 Servette a tím si zajistili i fenomenální první místo ve skupině G Evropské ligy.

Jaro tak vyhlížejí s očekáváním, nově se mluví o přestupu Jindřicha Staňka. Možná právě koupě reprezentačního brankáře ukazuje velké ambice sešívaného klubu. Další příchody se dají čekat.

Navíc si Slavia může pochvalovat návrat Jana Bořila, který, až na fiasko v derby, odvádí velmi dobré výkony. Střelecky se týmu probudil i Václav Jurečka, který odehrál výborný listopad i prosinec.

Slavia tak má velmi solidní zbraně k tomu, aby stíhala Spartu. S novým majitelem v zádech můžou přijít i další posily, když na spadnutí je kromě Staňka také příchod jedné z ligových komet, teplického Štěpána Chaloupka. Otázkou je, jestli se vize nového majitele Tykače, předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka a trenéra Jindřicha Trpišovského shodnou, a nebudou dělat dusno v klubu.

Viktoria Plzeň ztrácí v lize, v Evropě je stoprocentní

I Viktoriáni mohou považovat podzim za podařený, a to především díky neporazitelnosti v Evropské konferenční lize. Viktoria ve skupině neztratila ani bod a po šesti výhrách suverénně postoupila z prvního místa do osmifinále.

To v lize to taková hitparáda nebyla. Plzeň sice předvedla několik demolic, když potupila Zlín 7:1, Pardubice 6:2 a České Budějovice 5:0. Útok viktoriánů tak snesl nejpřísnější parametry, protože Chorý, Jirka a Durosinmi předváděli opravdu dobrý fotbal. Dále Západočeši dokázali porazit i Slavii v Edenu 2:1.

Ale také hned na úvod padli s Teplicemi (0:1), prohráli rovněž s outsiderem z Karviné (0:1) a dostali nařezáno od Slovácka (1:4). Třetí místo je vzhledem k těmto výsledkům reálným odrazem plzeňských možností v tomto ročníku.

Právě nevyrovnané výkony v lize totiž znamenají ztrátu deseti bodů na Slavii a patnácti bodů na Spartu, na Plzeň navíc dotírá hladové Slovácko trenéra Svědíka. Viktoriáni budou na jaře bojovat o uhájení pozic, které by jim opět zajistily pohárovou Evropu.

Plzeň se bude muset také popasovat s případnými změnami v kádru. Odchod Durosinmiho zaplní pokladnu, ale klub musí najít adekvátní náhradu. A jak už bylo zmíněno, spekuluje se také o přestupu gólmanské jedničky Staňka do Slavie.

Aby toho nebylo málo, tak se začaly šířit i zprávy o možnosti angažování trenéra Miroslava Koubka k národnímu týmu. Jaro tedy ukáže, zda odchody a další spekulace zamávají s Plzní a její konkurenceschopností.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Nejlepší střelec podzimu – Marek Havlík (Slovácko)

Záložník Marek Havlík patřil mezi poctivé a spolehlivé hráče. Jeho talent nikdo nepopíral, ale velkou díru do světa neudělal. Dlouhodobě patří do kádru Slovácka, kde se očekávalo, že i časem v poklidu dohraje profesionální kariéru. Jenže tým Slovácka má za trenéra Martina Svědíka, který už v minulosti změnil trajektorii Václava Jurečky; z pravé strany zálohy jej přesunul do útoku, kde Jurečka střelecky explodoval.

Podobnou věc teď Svědík předvedl s Havlíkem. Ten působil v předchozích ročnících spíše jako středopolař s řadou defenzivních úkolů. Od nové sezóny však nastupuje v sestavě výše a podporuje velkou měrou útok. Jeho perfektní levačka navíc potvrzuje, že z něj může být gólový hráč. Havlík totiž dokázal na podzim vstřelit z pozice záložníka 10 branek a je nejlepším střelcem nejen Slovácka, ale i celé Fortuna ligy.

Přitom v minulosti se trefil maximálně čtyřikrát za celou sezónu, loni dokonce jen jednou. V tomto ročníku ale dokázal dát čtyři góly během jednoho zápasu proti Bohemians. Svými výkony už Havlík samozřejmě zaujal na přestupovém trhu. Pro 28letého fotbalistu je to nejspíše poslední možnost na nějaký zajímavý transfer. Zájem je v Plzni, hovoří se i o Slavii. Nelze vyloučit ani zahraničí. Změna ale nejspíš proběhne až v létě.

Marek Havlík
Věk: 28
Země: Česko
Klub: Slovácko
Pozice: Záložník
Hodnota: 2,5 mil. eur

Nejlepší nahrávač podzimu – Vasil Kušej (Mladá Boleslav)

Další horké zboží české Fortuna ligy. Vasil Kušej ještě před rokem hrál za Prostějov, ze kterého si ho vytáhla Mladá Boleslav. Kušej dal za jaro v Boleslavi čtyři branky a odjel v létě na Euro U21, kde jako jeden z mála jedinců předváděl opravdu dobrý fotbal.

Kušej si formu udržel i na podzim a táhl středočeský celek. Kromě toho, že je králem asistencí, kterých nastřádal sedm, vstřelil sám šest branek. Stal se tak celkově nejproduktivnějším hráčem podzimu, když se podílel na třinácti gólech. Dobré výkony mu vykopaly i pozvánku do reprezentace, kde se stal jednou z ústředních postav rozhodujícího zápasu Česka s Moldavskem.

Mladý útočník samozřejmě vábí zájem bohatších klubů. Už v létě se o něj zajímal nizozemský Utrecht nebo pražská Slavia. Není bez zajímavosti, že mladý štírek si okusil i juniorskou Bundesligu, v níž válel za Drážďany U19. Jeho ambice do budoucna jistě budou směřovat do zahraničí. Pokud mu výkonnost a čísla vydrží i na jaře, kluby se o něj poperou. Nabídky nejspíš přijdou i v zimním přestupovém termínu a Kušej bude muset zvážit, jestli zůstat v Boleslavi a s největší pravděpodobností se podívat na Euro, nebo risknout přestup do většího klubu, kde by nemusel mít tolik vytížení.

Vasil Kušej
Věk: 23
Země: Česko
Klub: Mladá Boleslav
Pozice: Útočník
Hodnota: 2 mil. eur

Nejlepší hráč podzimu – Lukáš Haraslín (Sparta Praha)

Nejlepší hráč podzimu byl jasnou volbou. Ačkoliv statisticky má nejlepší čísla Vasil Kušej, sparťanské křídlo neodehrálo tolik minut jako mladoboleslavský útočník. Lukáš Haraslín totiž vinou svalového zranění promarodil celý říjen. Nebýt tohoto výpadku, nejspíše by atakoval pozici top střelce. I tak stihl úctyhodných osm gólů a čtyři asistence.

Haraslín je tak při Kuchtově střelecké impotenci hlavním útočným esem Letenských. Síla slovenského levého křídla je v situacích jeden na jednoho, v nichž patří mezi nejlepší hráče Fortuna ligy. Navíc zlepšil zakončení, takže už teď překonal svoji rekordní střeleckou sezónu. Podobně se mu daří i v reprezentačním dresu; vynikl hlavně v zápase proti Islandu, v kterém si dvakrát skóroval a připsal si i asistenci, čímž výrazně pomohl slovenskému týmu k postupu na Euro 2024.

Je možné, že i o Haraslína bude na konci sezóny zájem v zahraničí, hlavně pokud se jemu a celému Slovensku povede Euro. Nahradit takového hráče by pro Spartu bylo extrémně náročné, ale je jasné, že investice se několikanásobně vrátí.

Lukáš Haraslín
Věk: 27
Země: Slovensko
Klub: Sparta
Pozice: Záložník/Útočník
Hodnota: 4,5 mil. eur

Kterého hráče sledovat v jarní části Fortuna ligy?

Kromě hlavních hvězd domácí ligy se na českých ligových trávnících pohybuje mnoho dalších zajímavých fotbalistů. Někteří si můžou v budoucnu říci ještě o větší pozornost, protože už na podzim ukazovali svůj možný potenciál. Naši redaktoři vybrali pár hráčů, které budou na jaře bedlivě sledovat.

Daniel Horák (Hradec Králové) – levý obránce

„Ještě loni nastupoval ve druhé lize, ale po návratu do Hradce ve 23 letech získal stabilní místo v základní sestavě. Dokáže zahrát na více postech, na obránce či wingbacka měl pěkný půlrok s bilancí 4+2. Myslím, že je potřeba upozornit i na takového hráče, a ne jen na obvyklé ofenzivní hvězdy top týmů,“ míní Jan Koreš.

Štěpán Chaloupek (FK Teplice) – střední obránce

„Nebývá zvykem, aby hráč ve 20 letech v české lize dostával stabilně příležitost v základní sestavě, tím spíš v obraně. Na Chaloupkovi ale momentálně stojí hra Teplic a nedivil bych se, kdyby už v zimě zamířil do týmu z top 3,“ myslí si Michal Hruška. (Aktualizace – Chaloupek nakonec přestoupí do Slavie Praha, transfer se uskuteční v létě.)

Amar Memić (MFK Karviná) – útočník

„Už ve druhé lize vypadalo toto bosenské křídlo zajímavě. Memić měl při postupu Karviné podíl na osmi brankách. Šest těchto bodů nasbíral na jaře, kdy se v novém klubu naplno zabydlel. A skvělá čísla má i v nejvyšší soutěži. Bilancí 2+4 ve 14. týmu ligy určitě vyčnívá. Ve 22 letech pak může jít o zajímavého hráče pro některý z klubů z vyšších pater tabulky,“ říká Jakub Heřmánek.

Kdo z týmů překvapil – FK Teplice

Teplice jsou dle naší redakce překvapením podzimu. Klub, který nemá finančních prostředků nazbyt, se po podzimní části umístil na desátém místě. Před sezónou to byl jeden z největších adeptů na sestup, ale příjemně překvapil celou ligu. Skláři obrali o body kompletní velkou trojku. Se Spartou a Slavii remizovali, a Plzeň dokonce porazili.

Velkou zásluhu na úspěchu Sklářů má slovenský trenér Zdenko Frťala. Ten převzal tým v březnu po Jiřím Jarošíkovi a Teplice nakonec zachránil. Další sezónu stál de facto před stejným cílem, zachránit klub v lize a zároveň si vystačit s takřka nulovým rozpočtem na posily.

Frťala tak vsadil na odchovance a to se mu vyplácí. Mladí hráči Knapík, Chaloupek nebo Radosta jsou objevy sezóny a dá se počítat, že do budoucna o ně Teplice dozajista přijdou. Chaloupkův přestup do Slavie už je hotovou věcí.

Teplice v letošní sezóně zlepšily marketingovou komunikaci a dokázaly dostat fanoušky na stadion. Průměrnou návštěvu z cca 3500 diváků tak vyšvihly až na cca 7500, což je obrovský nárůst.

Teplice jsou navíc dalším týmem, který před jarem změní majitele, proto je možné, že se na Stínadlech bude brzy blýskat na lepší časy.

Kdo z hráčů překvapil – Jan Bořil (Slavia Praha)

Za největší překvapení letošního podzimu považujeme návrat Jana Bořila na ligové trávníky. Bořil nejen dokázal, že na ligu ještě má, ale neztratil se ani v Evropské lize. To všechno v nabušeném týmu Slavie, kde to vypadalo, že nebude mít šanci prosadit se do základní sestavy.

Tyto prognózy ale Bořil vyvrátil, a dokázal pravý opak. Například utkání proti Šeriffu Tiraspol v Evropské lize nebo proti Baníku Ostrava se mu velmi vydařila. Po jeho zdravotních lapáliích se jedná opravdu o obdivuhodný výkon sešívaného kapitána.

Bořil si ale připsal i jednu obrovskou kaňk – v derby se Spartou. V něm neovládl své emoce a ve vypjatém zápase se nechal vyloučit po konfliktu s Wiesnerem, Krejčím a Haraslínem. Kvůli tomuto incidentu pak vyfasoval čtyři zápasy stop.

Když ale pomineme jeho zkrat v derby, tak byl pro Slavii i přes původní skepsi fanoušků velmi platným hráčem. V jarní části budou sešívaní pokračovat ve třech soutěžích, a tak Bořila uvidíme na hřišti často – pokud zůstane zdravý.

Zklamání podzimu z týmů – Pardubice, Mladá Boleslav, Bohemians

V redakci jsme se nemohli shodnout na jednom zástupci, proto jsou v našem výběru hned tři týmy. Ani jednomu z nich se nedařilo úplně podle představ. Určitě by chtěly a měly být výše.

Pardubice

Pardubice jsou dlouhodobě chváleny za nebojácný a pěkný fotbal. Bohužel ten svěřencům Radoslava Kováče nenese tolik důležité body. Pardubičtí navíc vstřelili za 19 kol pouhých 15 branek a mají společně s Bohemians a Českými Budějovicemi nejhorší útok v lize. Pardubice jsou bod od sestupových příček, a pokud se v klubu z východu Čech něco nezmění, tak můžou opustit i nejvyšší českou soutěž.

Mladá Boleslav

Sedmé místo rozhodně není žádnou tragédií, ale po vítězství se Spartou se nelze ubránit dojmu, že tým měl rozhodně navíc. Boleslav jakoby se sesypala a z osmi následujících soutěžních zápasů vyhrála pouze s Pardubicemi a remizovala s Karvinou. Proti mladoboleslavským hrál náročný los, když se na závěr podzimu potkali s Libercem, Plzní, Slavií a Slováckem. Pokud se ale chtějí připojit do bojů o poháry, musí i v těchto utkáních bodovat.

Bohemians Praha

Klokani minulou sezónu vybojovali po letech předkolo pohárů, kde narazili na Bodø/Glimt, které je dle očekávání vyřadilo. Přesto se jednalo o historický úspěch, na který v této sezóně nedokážou navázat. Bohemians jsou momentálně na devátém místě a na sestupovou skupinu mají pouze tři body náskok. Bohemka si připsala pouhých šest výher, a pokud nezlepší koncovku, která patří k nejhorším v lize, těžko může pomýšlet na lepší postavení.

Zklamání podzimu celkově – Derby pražských S

Derby pražských S v minulém ročníku byla ozdobou ligy, padalo v nich mnoho gólů a až do konce se v něm bojovalo o titul. Velká očekávání měla fotbalová obec i v probíhající sezóně.

Boj začal už před zápasem, když ultras Slavie zcizili vlajky Sparty. Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík ještě přilil olej do ohně v prohlášení, že vlajky budou v utkání hořet. Vyhrocenost 308. derby už naznačil sparťan Kuchta, který v jednom z úvodních momentů zápasu tvrdě dohrál bývalého spoluhráče Bořila.

Samotné utkání příliš krásy nepobralo, když bylo k vidění přes čtyřicet faulů. Na každé straně padl gól pouze z penalty.

O čem se nejvíce mluvilo, byla potyčka po souboji Jurečky s Vindahlem. Následná strkanice vygradovala šíleným chováním Krejčího a Bořila, kteří byli po zásluze vyloučeni. Do konfliktu se rovněž zapojily i obě lavičky, hlavními aktéry byli sešívaný Pavel Řehák a sparťanský Miroslav Baranek. Všichni dostali po zásluze trest od disciplinární komise.

Utkání, které absolutně nezvládl rozhodčí, se zapsalo do historie jako jedno z nejhorších derby posledních let.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.

Mojmír Chytil se snaží udržet míč před Asgerem Sørensenem a Tomášem Wiesnerem

Statistiky Fortuna ligy: nejlepší střelci, nahrávači a brankáři

Podívejte se na individuální statistiky Fortuna ligy. V článku najdete nejlepší střelce, nahrávače i brankáře s nejvíce čistými konty.

Mistrovský titul pro ročník 2022/23

Vítězové Fortuna ligy - přehled, historie, zajímavosti

Přehled všech vítězů samostatné české ligy. Kdo vyhrál nejvíce ročníků, kdo překvapil? Kdo z vítězů zažil ústup ze slávy a kdo je dál...