Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 1. kola nadstavby

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 1. kolo nadstavby. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly. Tentokrát ale budou rozděleny do jednotlivých skupin podle toho, jakou část Finále ligy hrají.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Vincent Trummer si své první góly v Česku schoval na správnou chvíli Foto: ČTK / Pancer Václav

Fortuna liga, 1. kolo nadstavby: na čele se nic nezměnilo, zabraly Budějovice

Fortuna liga má za sebou 1. kolo své nadstavbové části. Ve skupině o titul se změnilo jen to, že se týmy hájící svou pozici o jeden zápas přiblížily splnění cíle, zatímco pronásledovatelé mají o šanci méně se přiblížit. Všichni tři čeští giganti totiž bez větších potíží zvítězili. Rozehrála se i prostřední skupina, kde si situaci překvapivě zkomplikoval Liberec. A v boji o záchranu si pomohly České Budějovice, více klidu si pak zajistil Jablonec.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 1. kola nadstavby: Viktoria Plzeň - Mladá Boleslav 3:0

Plzni už v závěru ligového ročníku o nic nejde, a tak se mohou diváci zřejmě těšit na hodně zajímavé zápasy. Tým trenéra Koubka hned v prvním kole nadstavby předvedl hodně bezstarostný výkon plný krásných ofenzivních akcí, ale také velkých okének v defenzivě. Podobným způsobem se navíc prezentuje i Mladá Boleslav, a tak není divu, že se ve Štruncových sadech bylo na co dívat.

Domácí do utkání vstoupili skvěle. Už v desáté minutě po pravé straně utekl Šulc, předložil míč pod sebe přesně na nohu nabíhajícímu Caduovi a bylo to 1:0. Neuběhly ani dvě minuty a akci jako přes kopírák, jen tentokrát s tečí Šulcovy nahrávky, která českému reprezentantovi uzmula asistenci, zakončil povedeným halfvolejem Souaré.

Až pak se osmělila i Mladá Boleslav, Ladrova rána z dálky našla jen střed branky, hlavička Yusufa zase skončila vysoko nad. Další krásnou akci předvedla Viktoria po půlhodině hry a vypadalo to, že odskočila na rozdíl tří branek. Chorý krásně přepustil balón k Šulcovi a ten nekompromisně zakončil, radost domácím ale překazilo video, které v zárodku celé ofenzivní snahy objevilo ofsajd.

Hodně vidět byli kromě Šulce především oba krajní hráči Cadu a Souaré. Poslední jmenovaný si navedl míč na pravačku a přinutil Mikulce k povedenému skoku. Stejný hráč těsně po pauze zakončoval pro změnu levou nohou, tentokrát ale utaženým nártem těsně minul.

Hosté zahrozili zásluhou střídajícího Jawa, jehož skrytou střelu s obtížemi konečky prstů vytáhl Jedlička. Pak zakombinovali oba plzeňští wingbeci, Cadu našel na zadní tyči Souarého a ten z první napálil břevno. Hrálo se nahoru – dolů, na druhé straně zase Vaníčka nadvakrát vychytal brankář.

Definitivní rozhodnutí přišlo v 62. minutě. Šulc vysunul po pravé straně Cadua, ten našel na malém vápně úplně nekrytého Chorého, který "hokejovým" bekhendem zblízka překonal Mikulce. Souaré mohl zaznamenat klidně i hattrick, po šikovném zaseknutí obránce se ocitl plně sám před gólmanem, tentokrát ale nevystřelil dobře a minul.

Po další skvělé pobídce Cadua hlavičkoval v pádu Chorý těsně mimo a situaci si hodně vyčítal, tohle volalo po čtvrté trefě. Závěrečná desetiminutovka už patřila spíše hostům, o výsledku ale bylo prakticky rozhodnuto. Jedlička si navíc čisté konto zasloužil, když zblízka vychytal Krále. Jawo a Yusuf pak vystřelili z dobrých pozic nad branku a další gól tak už v Plzni nepadl.

Ideální sestava 1. kola nadstavby:

Antonín Kinský - Marek Icha (oba Pardubice), Ondřej Kričfaluši (Teplice), Vincent Trummer (České Budějovice) - Cadu, Pavel Šulc (oba Viktoria Plzeň), Jakub Kučera (Hradec Králové), Cheick Souaré (Viktoria Plzeň) - Jan Kuchta (Sparta), Daniel Fila (Teplice), Ivan Schranz (Slavia)

Do nejlepší jedenáctky se tentokrát vešli zástupci hned sedmi mužstev, což je v naší rubrice zatím maximem. Jediný tým se třemi zástupci je plzeňská Viktoria, dva hráče mají Pardubice a jinak je to po jednom.

V bráně je Antonín Kinský, jenž vychytal všechny zlínské pokusy a nulou přispěl k důležité výhře Východočechů. V jednom případě mu na brankové čáře pomohl i Marek Icha, který byl navíc vidět i na druhé straně hřiště a zaznamenal rozhodující branku. Obranu pak doplňují teplický Ondřej Kričfaluši a českobudějovický Vincent Trummer, o němž si více můžete přečíst níže.

Záloze dominuje Plzeň, dodala nám hned tři hráče. Cadu a Cheick Souaré na obou stranách hřiště dominovali a oba přidali i po gólu, Pavel Šulc tentokrát dostal míč do brány jen po ofsajdu, takže do tabulky produktivity zapsal "jen" asistenci. Hradecký Jakub Kučera bod nezaznamenal, skvělým výkonem ale pomohl týmu k vodní výhře nad Olomoucí.

To útočný trojlístek už střelecky řádil. Jan Kuchta se trefil dvakrát povedenými obloučky, Daniel Fila přidal ke gólu kola i nahrávku a Ivan Schranz odcházel z duelu s Baníkem dokonce s bilancí 1+2.

Hvězda 1. kola nadstavby: Vincent Trummer (České Budějovice)

Horkými adepty na toto ocenění byli i Schranz, Souaré nebo Fila a nutno přiznat, že z hlediska celkového výkonu byli možná ještě o něco impozantnější. Ničí vystoupení ale neznamenalo pro tým více než to, které předvedl českobudějovický Vincent Trummer.

Ten nedal za celou základní část ani jednu branku, na začátek nadstavby si ale schoval hned dva v jediném utkání a Jihočeši díky němu zvládli klíčový souboj ve skupině o záchranu proti Bohemians.

Rakouský obránce si nejprve ve 26. minutě ze své levé strany navedl míč do středu hřiště a pravačkou ho uklidil k zadní tyči. Většina nebezpečných akcí domácích i nadále šla právě přes levou stranu, ne a ne se ale další chytit. Trummer si mohl pomoci standardní situací, Poulolo však hlavou zamířil těsně nad. Třiadvacetiletý levák pak dalším centrem tentokrát ze hry nabídl balón na malé vápno, tam ho ale nedokázal nikdo z jeho spoluhráčů tečovat a Vondra se štěstím odvrátil těsně vedle.

V poslední akci celého zápasu už to ale přišlo. Trummer si seběhl na autové vhazování Šiguta, rychlou kličkou se zbavil Hrubého a přízemní ranou k bližší tyči překvapil Soukupa. České Budějovice tak mohly slavit zisk tří bodů, který je vyhoupl na čtrnáctou příčku ligové tabulky.

Gól 1. kola nadstavby: Daniel Fila (Teplice - Liberec 2:0)

Na Daniela Filu se byla přímo na stadionu podívat slávistická delegace a viděla povedený výkon včetně jednoho opravdu speciálního momentu. V 56. minutě si teplický host z Edenu převzal míč v hloubi pole, rychle se s ním otočil směrem k brance soupeře a z nějakých 25 metrů na ni vyslal nechytatelnou bombu, která skončila přesně v šibenici.

Na gól kola se můžete podívat na následujícím odkazu v čase 1:20. Doporučujeme počkat si na všechny záběry, především ten poslední zpoza střelce totiž skvěle vystihuje dokonalou trajektorii míče.

Největší moment 1. kola nadstavby: červená karta pro Tanka

Když byl Abdullahi Tanko vyloučen v podzimním utkání proti Slavii, o jeho provinění nebylo nejmenších pochyb, nigérijský útočník v přerušené hře zcela zbytečně oplácel Douděrovi a nemohl se dočkat jiné reakce než červené karty.

V nadstavbovém duelu proti Sešívaným šel předčasně pod sprchy znovu, tentokrát už však šlo o podstatně kontroverznější rozhodnutí. Tanko dohrával domácího Holeše, který byl u míče o chloupek dřív a stačil ho odehrát. Jak se hbitý forvard po balónu natahoval, nešťastně došlápl na kotník domácího obránce.

Bylo vidět, že Tanko se snažil kontaktu vyhnout a okamžitě nohu zvedal. Videorozhodčí Radina si hlavního Szikszaye přivolal k monitoru a na zpomaleném záběru samozřejmě vše vypadalo mnohem dramatičtěji, a tak byl ostravský fotbalista znovu vyloučen.

Situace nápadně připomínala jinou červenou kartu, kterou uviděl shodou okolností právě Holeš v utkání Evropské ligy proti AC Milán. Tehdy se Slavia cítila poškozena a bylo by fér přiznat, že pokud bychom chtěli konzistentní posuzování, trestat se neměl ani neúmyslný zákrok Tanka.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 1. kole nadstavby

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

Skupina o titul

1. Sparta Praha (výhra 4:2 na Slovácku, 79 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Sørensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Sadílek (61. Laci), Kairinen, Ryneš (82. Zelený) - Birmančević (76. Karabec), Kuchta (76. Olatunji), Haraslín (82. Tuci)
Góly 12., 24. Kuchta, 63. Haraslín, 90+5. Krejčí pen.
Hvězda Kuchta

Úkol splněn a Sparta ví, že bez ohledu na výsledek sobotního šlágru bude i po derby na prvním místě. V případě vítězství nad Slavií by pak už bylo o její obhajobě mistrovského titulu prakticky rozhodnuto.

Velkým tématem na Slovácku bylo právě vzhledem k blížícímu se programu karetní ohrožení hned devíti fotbalistů, kteří by v případě žlutého napomenutí nemohli v derby nastoupit. Všichni ale nakonec budou k dispozici, Sparta by tak do zápasu jara měla jít v plné sestavě.

A také v dobrém rozpoložení, kratší herní výpadek je dávno pryč a Priskeho tým znovu šlape na plné obrátky. Dva povedené góly dal Kuchta, který opět potvrdil, že dloubáček přes brankáře je jeho nejjistějším způsobem zakončení. Bodovaly i další dvě součástky obávaného trojzubce, Haraslín se podruhé za poslední tři duely střelecky prosadil, Birmančević tentokrát jednou asistoval. V současnosti nic nenasvědčuje tomu, že by Sparta mohla ještě o vedoucí pozici přijít.

2. Slavia Praha (výhra 5:0 nad Ostravou, 75 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Holeš (69. Zima), Ogbu, Vlček - Douděra, Ševčík (80. Tecl), Oscar, Bořil (75. Jurásek) - Schranz, Provod (46. Jurečka) - Chytil (75. Tijani)
Góly 28. Schranz, 48., 58. Chytil, 55. Jurečka, 78. Jurásek
Hvězda Schranz

Tenhle zápas Slavia potřebovala jako sůl. Konečný výsledek výrazně ovlivnila červená karta ostravského Tanka, přesto už před ní bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. Do sestavy se po lehčím zranění vrátil kapitán Bořil, o poločase naopak musel dolů Provod, jenž má drobnější problém se zadním stehenním svalem. Také Sešívaní měli před derby několik hráčů pod hrozbou karetního trestu, stejně jako rival ale situaci zvládli bez problému.

Konec základní části a začátek nadstavby ze strany Slavie nápadně připomíná minulou sezonu. I před rokem v závěrečných kolech přišla o první místo, aby pak na úvod skupiny o titul zaznamenala drtivou výhru, tehdy to bylo dokonce 6:0 nad Bohemians. Pak ale přišlo prohrané derby na Letné a bylo v podstatě po titulových ambicích. Změní se tentokrát narýsovaný scénář?

Trpišovský pro nejbližší klíčové souboje zřejmě moc nepočítá s norským šikulou Zafeirisem. Ten zůstal celých 90 minut jen na lavičce, zatímco závěrečných deset minut odehrál Stanislav Tecl. Fanoušci v Edenu ho milují, nebylo by ale přínosnější, kdyby cenné ligové zkušenosti sbírali mladíci?

3. Viktoria Plzeň (výhra 3:0 nad Mladou Boleslaví, 65 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Hejda, Hranáč, Jemelka (66. Dweh) - Cadu (78. Havel), Kalvach, Červ (66. Traore), Souaré - Šulc (78. Jirka), Mosquera (61. Vydra) - Chorý
Góly 10. Cadu, 12. Souaré, 62. Chorý
Hvězda Souaré

První kolo nadstavby zvládl i třetí favorit. Viktoria už má matematickou jistotu, že neskončí hůře než třetí, a i jakýkoliv posun směrem nahoru by se rovnal absolutnímu zázraku. Západočeši tak sezonu už dohrávají bez nervů a fotbal si užívají, potřetí v řadě vyhráli 3:0. Proti Mladé Boleslavi předvedli několik opravdu pohledných akcí a gólů klidně mohli dát i více. Směrem dozadu to i přes další nulu tentokrát stoprocentní nebylo, nikoho v Plzni to ale příliš trápit nebude.

Mimochodem, zatímco Slavia investovala nemalé peníze do dvou levonohých fotbalistů na kraj obrany, Viktoria si z druholigového Vyškova vytáhla mladého Francouze Souarého a udělala zřejmě mnohem lépe. Jednadvacetiletý fotbalista se na nejvyšší úroveň velmi rychle adaptoval a patří na svém postu k nejlepším v lize. V Plzni je zatím na hostování s opcí, jeho trvalý přesun by však měl být jen formalita.

4. Baník Ostrava (prohra 0:5 na Slavii, 45 bodů, 4. místo)

Baník Ostrava
Sestava Markovič - Blažek (60. Frydrych), Lischka, Pojezný - Rusnák (77. Šudák), Šín, Grygar (87. Takács), Šehić - Klíma (60. Rigo) - Kubala (60. Adediran), Tanko
Góly /
Hvězda Šín

Hodně zvláštní rozhodnutí trenéra Hapala, který jako by utkání na Slavii vzdal už před výkopem. Alespoň tak vypadala sestava Baníku, ve které kromě vynucené absence Ewertona chyběly i další opory Rigo, Boula, Buchta, Kpozo nebo Letáček. Jasně, rozhodující zápasy v boji o evropské poháry teprve přijdou a v Edenu by tým dost možná neuspěl ani v plné palbě, přesto je podobný přístup směrem k mužstvu minimálně pochybný.

Ostrava se i tak v první půli docela držela a kdo ví, jak by utkání vypadalo, kdyby těsně před přestávkou svou stoprocentní příležitost využil zblízka Rusnák. Nestalo se a Slavia ve druhém dějství odskočila a závěr už připomínal spíše exhibici. I kvůli Tankovi, jenž se proti stejnému soupeři nechal letos vyloučit už podruhé.

5. Mladá Boleslav (prohra 0:3 v Plzni, 44 bodů, 5. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kostka, Suchý, Král, Fulnek (38. Kadlec) - Karafiát, Mareček (46. Žitný) - Kušej (46. Jawo), Ladra (76. Pulkrab), John (38. Vaníček) - Yusuf
Góly /
Hvězda Yusuf

Jen jedno utkání zvládl mezi třemi tyčemi Matouš Trmal, než se (zřejmě) znovu lehce zranil a o víkendu zůstal jen na lavičce. Brankářská jednička se předtím léčila od února a minule v Jablonci předvedla standardně kvalitní výkon, a tak by jiné zdůvodnění příliš nedávalo smysl. Žádné vysvětlení ale od kouče Holoubka ani nikoho jiného nepřišlo. Mikulec nezklamal, proti třem gólovým střelám nemohl zasáhnout.

Mladá Boleslav si to s Plzní stejně jako se všemi ostatními rozdala "na férovku" a tentokrát z toho byla jasná prohra. Přitom herně šlo o vyrovnaný duel, Středočeši ale své velké příležitosti neproměnili (především Yusuf jich měl vícero), zatímco soupeř ano. Mnohem důležitější ale bude sobotní přímý souboj o čtvrté místo v Ostravě.

6. Slovácko (prohra 2:4 se Spartou, 41 bodů, 6. místo)

Slovácko
Sestava Fryšták - Reinberk (68. Sinyavskiy), Daníček, Hofmann, Holzer - Havlík, Kohút (68. Mihálik), Kim - Blahút (83. Petržela), Vecheta (68. Kvasina), Juroška (78. Cicilia)
Góly 33. Kim, 72. Daníček pen.
Hvězda Kim

Kapitán Vlastimil Daníček kopal v kariéře 20 penalt a všechny proměnil. To je opravdu unikátní bilance, kterou se mnoho hráčů po světě pochlubit nemůže. Tím ale výčet pozitiv z utkání proti Spartě tak nějak končí. Slovácko předvedlo další nemastný, neslaný výkon. Dvakrát se sice přiblížilo na rozdíl jediného gólu, ani v jednom případě to ale vlastně nevypadalo, že by mělo na vyrovnání.

Jasně, v zápase se Spartou se o osudu týmu nerozhoduje, oproti minulým sezonám je ale rozdíl v nasazení hráčů a celkové sebedůvěře, že je s favoritem možné hrát, markantní. Bude zajímavé sledovat, jestli s novou tváří na pozici trenéra přijde v létě i výraznější hráčská obměna. Asi by byla potřeba. V týdnu se vyrojily spekulace o zájmu Slovácka o kouče Ružomberoku Smetanu, ten ale údajně vábení nevyslyší.

Skupina o umístění

1. Slovan Liberec (prohra 0:2 v Teplicích)

Slovan Liberec
Sestava Bačkovský - Mikula, Chaluš, Pourzitidis - Fukala, Prebsl, Tetour (60. Doumbia), Preisler (60. Višinský) - Ghali, Tupta (83. Rabušic) - Kulenović (75. Horský)
Góly /
Hvězda Tupta

Už hodně slov jsme v těchto pravidelných souhrnech ztratili o Liberci a jeho nejasné taktice směřující k postupu do evropských pohárů. Nebylo jasné, zda Slovan chce hrát skupinu o titul, nebo jestli si více věří na postup do Konferenční ligy skrz prostřední sekci. No, tak pokud chtěl hrát play off o umístění, jeho plán dostal hned na úvod obrovskou trhlinu. V Teplicích totiž neskóroval a prohrál 0:2, a tak ho doma v odvetě čeká pořádná šichta.

Jasně, klidně to mohlo dopadnout i obráceně, ve vyrovnaném střetnutí měly šanci oba týmy a pokud si někdo více říkal o výhru, byl to zřejmě spíše právě Liberec. Jenže ten své šance nevyužil a dvakrát z dálky krásně inkasoval. A to ještě přišel o útočníka Kulenoviće, jenž místo míče dopravil o tyč do brány sám sebe a utrpěl zranění. Přidal se tak k už absentujícímu Pennerovi. Už teď je jisté, že na podzim v Liberci nebude trenér Kozel. Budou ale pod Ještědem poháry?

2. Hradec Králové (výhra 3:1 nad Olomoucí)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák, Horák - Juliš (63. Čmelík), Pilař (83. Pudhorocký) - Vašulín (74. Koubek)
Góly 20. Chvátal vl., 42. Vašulín, 44. Horák
Hvězda Horák

Jako by si Hradec šetřil Daniela Horáka až na klíčové boje v úplném závěru sezony. Jedna z největších komet podzimní části se krátce po zimní přestávce poměrně vážně zranila a od návratu sbírala spíše jen symbolické minutky. Poslední dva zápasy už ale tenhle šikovný levák odehrál celé a proti Olomouci vstřelil svůj první soutěžní gól v roce 2024.

Celkově je úctyhodné, že se Východočeši rozjeli, přestože většinu druhé poloviny sezony museli absolvovat právě bez Horáka a značnou část i bez další velké opory Čiháka, který chybí i nadále. Pod koučem Horejšem si to ale zkrátka vše sedlo a vítězství nad Sigmou mohlo klidně i vyšší. Bylo by překvapením, kdyby si Hradec v odvetě postup nepohlídal, rozdíl mezi oběma týmy je aktuálně značný.

3. Teplice (výhra 2:0 nad Libercem)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši, Knapík, Mičević - Švanda (86. Radosta), Mareček, Jukl, Labík - Trubač (86. Havelka) - Fila, Gning (67. Čerepkai)
Góly 56. Fila, 90+2. Havelka
Hvězda Fila

Roste Slavii útočník číslo jedna? Na Daniela Filu se bylo v Teplicích na vlastní oči podívat klíčové sešívané duo Trpišovský – Tvrdík a vidělo další parádní výkon českého reprezentanta do 21 let. Nechyběla ani čísla, vytáhlý forvard dal svůj už desátý ligový gól v sezoně a navrch přidal i druhou asistenci. V Edenu s ním údajně od léta počítají, čemuž ostatně nasvědčuje i zmíněná cesta dvou hlavních mužů, kteří o skladbě kádru rozhodují.

Teplice z Filovy práce vytěžily vítězství 2:0, které se možná tak úplně nečekalo, na severu Čech ho ale rozhodně berou. Přispěl k němu i brankář Ludha, jenž po několika slabších výkonech v průběhu jara opět zabral a ukazuje, že by možná mohl být jedničkou i do budoucna.

4. Sigma Olomouc (prohra 1:3 v Hradci Králové)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Chvátal, Pokorný, Matys, Uriča - Ventúra (46. Langer), Breite - Vodháněl (29. Zorvan), Pospíšil (46. Singhateh), Šíp (77. Muritala) - Zifčák
Góly 13. Šíp
Hvězda Šíp

Sigma zažila skvělý vstup do utkání, po úvodní čtvrthodině vedla, od té doby se ale stalo to, co se vlastně čekalo už od začátku. Soupeř z Hradce převzal iniciativu a velmi rychle šťastně srovnal, po čemž už asi nikdo příliš nepochyboval, že si domácí půjdou i pro vedení. To přišlo po dvou zbytečných ztrátách míče na vlastní polovině ještě do poločasu a bylo vlastně po zápase.

Olomouc ještě může být nakonec za dvoubrankovou ztrátu ráda, i ve druhém dějství byla pod tlakem a spíše se bránila. Jakékoliv pokusy o ofenzivu končily poměrně daleko od šestnáctky soupeře. V odvetě už bude k dispozici útočník Juliš, nejde ale o typ hráče, který by si šance vytvořil sám, bude potřebovat pomoc, pokud chce Sigma na Hané ještě s dvojzápasem něco udělat.

Skupina o záchranu

1. Bohemians (prohra 1:2 v českých Budějovicích, 35 bodů, 11. místo)

Bohemians
Sestava Soukup - Kadlec (81. Hrubý), Křapka, Vondra - Dostál, Beran, Hůlka, Kovařík - Shejbal (60. Puškáč), Matoušek (60. Kozák) - Ristovski (81. Jánoš)
Góly 38. Kovařík pen.
Hvězda Beran

Tři zápasy proti Českým Budějovicím, jediný bod. Jihočeský soupeř Klokanům z nějakého důvodu zkrátka nesedí, na jeho půdě navíc v obou případech prohráli. V nynějším případě to bylo o to více bolestivé, že rozhodující zásah dostali až z úplně poslední akce, a to ještě navíc ze situace, kterou si jednoznačně měli pohlídat. Vlastně oběma gólům šlo v pohodě zabránit, u toho prvního skandálně (ne)bránil Dostál.

Náskok Bohemians na barážové pozice se tak snížil na osm bodů. Což o to, stále by to z hlediska záchrany mělo být bez výraznějších starostí, pokud by ale tým z Ďolíčku duel zvládl, mohl mít definitivní jistotu už nyní. Takhle přeci jen nějaký červíček v hlavách hráčů zůstávat musí, zvlášť když aktuální výkony příliš důvodů k optimismu nepřinášejí. Co nejdříve se dostat z ohrožení a doufat v konec této nepovedené sezony, to jsou nejbližší cíle Bohemky.

2. Jablonec (výhra 3:2 nad Karvinou, 33 bodů, 12. místo)

Jablonec
Sestava Fendrich - F. Souček, Tekijaški, Hurtado (79. Houska) - Černák, Hübschman (75. Náprstek), Hollý (75. Alegue), Polidar - Pleštil (46. Martinec), Drchal (58. Nebyla), Chanturishvili
Góly 37. Chanturishvili, 89. Martinec, 90+6. Náprstek
Hvězda Chanturishvili

Velká pohroma odvrácena. Jablonec byl pár minut od katastrofy, ještě v 89. minutě prohrával doma s Karvinou 1:2 a pokud by tímto výsledkem mač skončil, dělily by ho od baráže už jen dva body. Pak si ale Severočeši pomohli standardními situacemi, první hlavičku usměrnil do sítě Martinec, druhou svým premiérovým zásahem v dospělém fotbale dvacetiletý útočník Náprstek.

Až na centry v závěru je ale pro Látalův tým stále neuvěřitelně složité vypracovat si vyložené příležitosti. Většina akcí jde po stranách, odkud pak následuje centr, který je ale zpravidla nepřesný a i když zrovna přijde zakončení, většinou z velmi složité pozice a nepřesné. Pomoci při výstavbě hry by snad měl návrat Nebyly, jenž po zranění zvládl alespoň půlhodinu. Pro žluté karty chyběli Kratochvíl a brankář Hanuš a obě absence byly rovněž citelné. Ale i tak to nakonec dopadlo pro Jablonec dobře, jakkoliv to drhlo.

3. Pardubice (výhra 2:0 nad Zlínem, 31 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Icha, Halinský, Ortiz, Surzyn - Kissiedou (69. Tischler), Vacek (74. Donát), Hlavatý - Daněk (69. Sychra), Patrák (80. Krobot), Zlatohlávek (46. Černý)
Góly 47. Icha, 85. Krobot
Hvězda Icha

Pardubice si teprve potřetí v celém ročníku pomohly domácím triumfem, na vlastním stadionu jsou nejhorší v celé lize. Vítězství ale přišlo v pravý čas, když ho tým nutně potřeboval a zvýšil díky němu své šance na udržení prvoligové příslušnosti. Nerodilo se vůbec snadno, proti Zlínu byl k vidění spíše vyrovnaný duel s minimem šancí na obou stranách, který mohl skončit jakkoliv.

Mladé mužstvo trenéra Kováče však ukázalo, že je i přes chybějící zkušenosti v hlavě silné a dokáže těžké momenty zvládat. Pomohlo si po dlouho době i standardní situací, pak díky skvělému Kinskému i obětavému Ichovi přežilo pár kritických chvil a v závěru se ještě uklidnilo druhou brankou. Vydřené tři body, které mohou v konečném zúčtování hrát rozhodující roli.

4. České Budějovice (výhra 2:1 nad Bohemians, 27 bodů, 14. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Lazić (90+3. Havel), Králik, Poulolo, Trummer - Čermák, Suchan, Hellebrand - Tranziska (73. Šigut), Ondrášek, Alli
Góly 26., 90+5. Trummer
Hvězda Trummer

Ve 26 zápasech na české ligové scéně ani jednou neskóroval, a pak když to jeho tým potřeboval nejvíce, trefil se hned dvakrát a zajistil tři body. Rakouský levý obránce Vincent Trummer po svém loňském příchodu už několikrát naznačil svůj slušný potenciál, na úvod nadstavby však přidal čísla, která mu dosud chyběla. Jednou vystřelil pravačkou na zadní tyč, podruhé zase levačkou na přední.

České Budějovice potřebovaly výhru jako sůl, odlepily se díky ní totiž ode dna, najednou jsou čtrnácté a jejich vyhlídky začínají vypadat podstatně nadějněji. Vděčí za to především probíhající pětizápasové sérii bez porážky, která přišla dost nečekaně, o to je ale sladší. Mnozí už Jihočechy odepisovali, teď by si najednou na jejich sestup jen tak někdo nevsadil.

5. Zlín (prohra 0:2 v Pardubicích, 25 bodů, 16. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Bartošák (80. Natchkebia) - Holík (71. Vukadinović), Janetzký (71. Tkáč), Bužek, Fantiš - Slončík (46. Gonzalez) - Schánělec (62. Ikugar)
Góly /
Hvězda Bužek

Na poslední místo v tabulce klesl Zlín. Vždycky, když to vypadá, že se Ševci rozjeli a do ligy patří, předvedou sérii šílených výkonů, které by se hodily spíše do Fortuna národní ligy. Čekání na soutěžní gól se po další nule protáhlo už na 432 minut a pokud nebude velmi rychle ukončeno, bude zle.

Na vině je určitě i kouč Červenka, jenž na "křídla" postavil defenzivně laděné Holíka s Fantišem a jen na lavičce nechal šikovnější Gonzaleze, Vikadinoviće nebo Tkáče. Poslední jmenovaný odehrál jen dvacet minut a další den šel za béčko, kam určitě nepatří. O jeho opakovaných zdravotních problémech se toho napsalo mnoho, tím spíše by však měl Zlín vyždímat z jeho současné dostupnosti maximum.

6. Karviná (prohra 2:3 v Jablonci, 25 bodů, 15. místo)

Karviná
Sestava Holec (41. Ciupa) - Bergqvist, Svozil, Fleišman - Mikuš (79. Raspopović), Moses, Boháč, Ražnatović (84. Čurma) - Budínský (79. Čavoš) - Regáli (79. Doležal), Ezeh
Góly 36. Hurtado vl., 60. Fleišman
Hvězda Fleišman

Tohle bolí. Čtyřzápasovou šňůru bez porážky Karviná nedokázala prodloužit, když inkasovala v 89. a 96. minutě. Co vypadalo na posun tabulkou směrem vzhůru, z toho tak je naopak pád a od posledního místa už Slezany dělí jen čtyři góly ve skóre. V Jablonci se hrál oboustranně nelíbivý fotbal, Karviná si ale nezasloužila odejít s prázdnou. Na to se ovšem nehraje a bude zajímavé sledovat, jak si tým s těžkou ránou poradí.

Navíc bude zřejmě nějakou dobu postrádat brankáře Holce, jenž si poranil stehenní sval a musel už v prvním poločase ze hřiště. Nezkušený náhradník Ciupa jeho kvalit nedosahuje a dokázal to prakticky okamžitě, u trefy Martince rozhodně neměl čisté svědomí. Příští víkend čeká Karvinou zápas sezony proti Zlínu a případná prohra by znamenala už jen velmi těžko řešitelný problém.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Loňskou nadstavbu si podmanil Jurečka, kdo se stane vládcem tentokrát?

O co se hraje v nadstavbě Fortuna ligy?

Už v sobotu odstartuje nadstavbová část české nejvyšší soutěže. Ve všech výkonnostních skupinách bude o co hrát, na co se těšit nejvíce?

Nicolae Stanciu a Jan Kuchta v dresu Slavie

Přeběhlíci: posledních 5 hráčů, kteří byli ve Spartě i Slavii

I přes rivalitu Sparty se Slavií se najdou hráči, kteří působili v obou klubech. Projděte si s námi posledních pět takových fotbalistů.

Manchester United se v televizi objeví hned dvakrát a nutně potřebuje bodovat

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 6.5.-12.5.

Na co vše se můžete v týdnu od 6. do 12. května těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?