Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 2. kola nadstavby

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 2. kolo nadstavby. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly. Budou opět rozděleny do jednotlivých skupin podle toho, jakou část Finále ligy hrají.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Hvězdou kola se poprvé stal Hlavatý z Pardubic Foto: ČTK / Vostárek Josef

Fortuna liga, 2. kolo nadstavby: derby skončilo smírem, dvěma týmům skončila sezona

Fortuna liga má za sebou 2. kolo své nadstavbové části. Hlavním tahákem bylo derby pražských S, které branku nenabídlo, o zajímavé momenty ale nouze nebyla. Remízu každopádně bere Sparta. Pohárům se přiblížila Mladá Boleslav, který vyhrála v Ostravě. Sezona naopak skončila Sigmě a Liberci. Poslední trojici pak utíká záchrana.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 2. kola nadstavby: Viktoria Plzeň - Slovácko 4:2

Viktoria už dohrává závěr sezony v poklidu, skončí třetí. Slovácko sice ještě má o co bojovat, vzhledem k výkonům i výsledkům z celého jara ale asi není divu, že už i ono působí na hřišti tak trochu bohorovným dojmem. Vyplynul z toho další bezstarostný zápas nahoru – dolů.

Úvod patřil hostům, hned po čtyřech minutách hlavičkoval po centru Havlíka Vecheta jen těsně nad břevno. Stejný hráč pak mířil nohou přesněji, pro změnu ale docela slabě, a tak si Jedlička připsal snadný zákrok. Plzeň poprvé zahrozila po čtvrthodině hry, kdy Souaré přetáhl míč až na zadní tyč Havlovi a ten vypálil z první. Jeho volej však skvěle vytáhl Heča na horní tyč.

Aktivní Havel si pak seběhl z pravé strany na střed hřiště a po vysunutí od Kalvacha ani zblízka na brankáře nevyzrál. V tu chvíli domácí dominovali a třetí šanci už přetavili ve vedoucí gól. Vydra se před tři hráče proháčkoval až na penaltu a jeho zblokovanou střelu dorazil do sítě Šulc.

Vydrovi se pak bude zdát i o další akci, kdy z malého vápna nedokázal skórovat po skvělém centru Jirky. Další nebezpečné pokusy právě Jirky a posléze i Šulce skončily mimo, a tak přišel trest. Kim našel za hranou šestnáctky volného Kohúta, ten si připravil míč na levačku a utaženou ranou srovnal.

A Slovácko mohlo jít do půle i do vedení, po krásné kombinaci Holzera s Vechetou zírala úplně prázdní brána na Jurošku, ten však ze tří metrů nepochopitelně napálil jen břevno. Ještě do přestávky mohli udeřit i domácí, Jirkova hlavička skončila na pravé tyči. Lépe už dopadla o pár minut později hlavička Hejdy, kterou nedokázala obrana na cestě do sítě zastavit.

Také ve druhém dějství se bylo na co dívat, tempo ale přeci jen trošku opadlo. Šance Vechety, Souarého a Havla neznamenaly změnu skóre, chytlo se až Slovácko v 70. minutě. Juroška zblízka nastřelil do ruky Řezníka a po zásahu videa se kopala penalta. Tu bezpečně proměnil Havlík a bylo opět srovnáno.

Tři body ovšem nakonec zůstaly ve Štruncových sadech. Vydrovu gólovou ránu ještě zblokovala obrana, Chorý hlavou přestřelil, Havla z malého vápna fantasticky vychytal Heča a Chorý z dobré pozice špatně trefil míč. Přišlo to tak až v nastaveném čase. Souboj Chorého s Hofmannem vyústil v penaltu za ruku, Šulc nezaváhal a rozhodl. V samém závěru pak Slovácko bojovalo o bod, na standardku tak šel před bránu i Heča. Plzeň se ale ubránila a na opačnou stranu ještě stihl utéct Šulc a završil hattrick.

Ideální sestava 2. kola nadstavby:

Peter Vindahl (Sparta) - Milan Havel (Viktoria Plzeň), Tomáš Král (Mladá Boleslav), Nemanja Mičević (Teplice), Cheick Souaré (Viktoria Plzeň) - Petr Juliš (Hradec Králové), Michal Hlavatý (Pardubice), Pavel Šulc (Viktoria Plzeň), Lukáš Bartošák (Zlín) - Daniel Vašulín (Hradec Králové), Yusuf Hilál (Mladá Boleslav)

Do brány jsme tentokrát vybrali Petera Vindahla, jenž má velkou zásluhu na tom, že Sparta v derby udržela nulu a přiblížila se titulu. Hlavně jeho zákrok při šanci Juráska zaslouží obdiv.

Obranu z poloviny tvoří hráči Plzně, Havel i Souaré na stranách hřiště hýřili aktivitou. Mezi nimi pak je mladý stoper Král, jenž zastínil mnohem zkušenějšího Suchého a hlavně díky němu Mladá Boleslav udržela v klíčovém souboji o poháry s Baníkem čisté konto. Teplický Mičević pak k poctivé defenzivě přidal i důležitou branku.

Dvě největší hvězdy kola jsou ve středu pole, plzeňský Šulc dal tři góly, pardubický Hlavatý pak v podstatě dva a půl. Mladík Juliš z Hradce byl hodně vidět a svůj výkon ozdobil dvěma asistencemi, zlínský Bartošák pak za pouhý poločas stihl dva stěžejní góly, kterými svému týmu zajistil bod.

Do útoku jsme nominovali dvojici vytáhlých forvardů. Hradecký Vašulín i boleslavský Yusuf zaznamenali po jednom přesném zásahu a skvělou úspěšnost měli i v soubojích.

Hvězda 2. kola nadstavby: Michal Hlavatý (Pardubice)

Jasně, Šulc zaznamenal hattrick, a tak se může jeho opomenutí zdát poněkud přísné. Jenže jeden gól dal z penalty a další pak do zcela opuštěné brány při závěrečném náporu soupeře. To Michal Hlavatý má v oficiálním zápise přiznané dvě trefy, i na té třetí ale má obrovský podíl. A hlavně jeho zásahy znamenaly pro Pardubice velkou úlevu směrem k posledním týdnům sezony.

Pětadvacetiletý záložník o sobě dal poprvé vědět ve 29. minutě, kdy se ale ještě zastřeloval a výrazně minul. To v závěru poločasu už to vyšlo, Hlavatý si skvěle do pohybu převzal pobídku Patráka, prosmýkl se kolem českobudějovické obrany a klidně zasunul míč na bližší tyč.

Krátce po pauze pardubický lídr vysunul do tutovky Krobota, ten však zblízka na Šípoše nevyzrál. Úspěšný byl hostující gólman i proti dalšímu zakončení Hlavatého, balón ale vyrazil jen nad sebe a ten se po nepochopitelném zkratu stopera Poulola odrazil až do sítě.

Rozhodující moment pak přišel v 85. minutě. To si Hlavatý naběhl do šestnáctky na zpětný pas Solila a střelou tentokrát na zadní tyč strhnul výsledek na stranu Pardubic. Ty díky výhře utekly barážovým pozicím na rozdíl sedmi bodů a tři kola před koncem se jim může dýchat podstatně klidněji.

Gól 2. kola nadstavby: Václav Pilař (Hradec Králové)

Tentokrát vybíráme trefu bývalého reprezentačního záložníka Václava Pilaře. Zkušený rychlík momentálně působí v Hradci Králové a na hřišti Olomouce svému týmu pomohl k poklidnému pojištění postupu. V nastavení první půle si přiťukl na levačku posunutí od Juliše a hned druhým dotykem slabší nohou krásně obstřelil vše, co mu stálo v cestě.

Na gól kola se můžete podívat na následujícím odkazu v čase 1:58.

Největší moment 2. kola nadstavby: Slavia si s přesilovkou nevěděla rady

Když byl v 63. minutě derby po druhé žluté kartě vyloučen domácí Lukáš Haraslín, naskytla se Slavii jedinečná příležitost převzít otěže zápasu do svých rukou a zdramatizovat boj o titul. Její následné počínaní ale nepřineslo kýžený efekt a vlastně není divu, hra Sešívaných proti oslabenému soupeři nebyla dobrá.

Paradoxně hned po dvou minutách mohl přesilovku využít Jurečka, nešlo ale o žádnou vypracovanou příležitost, nýbrž následek nepovedené střely z obrovské dálky. Následoval spíše platonický tlak, se kterým si Sparta věděla bez větších potíží rady. V závěru ještě mohli rozhodnout Zafeiris, Chytil a Tijani, ve všech případech však šlo o na náhodu sehrané akce.

Chyběl jasný taktický plán i individuální kvalita jednotlivců, kteří by si s hustým blokem Sparty věděli rady a vymysleli něco extra. Místo toho byla hra Slavie upracovaná a postrádala nápad. Vlastně šlo o symbolický obrázek problému, který Trpišovského tým trápí dlouhodobě.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 2. kole nadstavby

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

Skupina o titul

1. Sparta Praha (remíza 0:0 se Slavií, 80 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Sørensen, Panák (68. Vitík), Krejčí - Wiesner (61. Preciado), Laci, Kairinen (61. Sadílek), Ryneš - Birmančević (82. Olatunji), Kuchta (68. Solbakken), Haraslín
Góly /
Hvězda Vindahl

Sparta ani napočtvrté derby po 90 minutách nevyhrála, ani tentokrát ale nepotřebovala. Když si to shrneme, tak na podzim si přivezla cenný bod z Edenu, když vyrovnávala až v nastaveném čase. Na jaře pak ze stavu 0:2 dotáhla do remízy pohárové čtvrtfinále, aby následně v prodloužení rivalovi zasadila těžkou ránu. Následující dva domácí ligové souboje už přinesly bezbrankové remízy v situaci, kdy to byla Slavia, kdo potřeboval dohánět ztrátu v tabulce. Zkrátka úkol splněn.

I tentokrát to přitom byli Letenští, kdo až do vyloučení byl o něco nebezpečnější a znovu to vypadalo, že Priske měl nad Trpišovským navrch. Druhá žlutá karta Haraslína samozřejmě obraz hry změnila a Sparta se od té doby spíše bránila, to ale až na výjimky zvládala poměrně v klidu.

Ze zbývajících tří kol jí tak stačí dvakrát vyhrát a bude mít jistotu obhajoby titulu. Definitiva tak může přijít už tento týden. V úterý proti Baníku sice nebudou moci nastoupit Krejčí, Haraslín a Laci, které konečně dostihla karetní hrozba. Sparťanský kapitán ještě může být za jednozápasový trest rád, jeho zákeřný zákrok na Chytila se ale obešel bez trestu. I se zmíněnými absencemi by si však Priske měl poradit.

2. Slavia Praha (remíza 0:0 na Spartě, 76 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Holeš, Ogbu (46. Zima, 75. Masopust), Vlček - Douděra (75. Zafeiris), Ševčík, Oscar, Bořil - Jurásek (60. Jurečka), Schranz (79. Tijani) - Chytil
Góly /
Hvězda Staněk

Jindřich Trpišovský právem platí za asi nejlepšího českého trenéra současnosti. Na ligové scéně ovšem našel v osobě Priskeho muže, u kterého se nemůže dočkat jeho odchodu do některé z prestižnějších západních soutěží. Od úvodního derby po příchodu Dána do Sparty, kdy se v Česku ještě spíše rozkoukával a za poločas v Edenu schytal čtyřgólový debakl, se poté karta obrátila a Trpišovský ne a ne na svého protivníka vyzrát.

Některé kroky slávistického kouče lze přitom jen těžko pochopit. Matěj Jurásek za poslední dvě kola odehrál v součtu 16 minut a před týdnem šel hrát dokonce až třetí ligu za béčko, aby pak najednou v nejdůležitějším utkání sezony nastoupil na Letné v základu a měl na starost ofenzivu. Zafeiris rovněž téměř nenastupuje a když Slavia potřebovala odemknout obranu oslabeného soupeře, najednou to měl být on, kdo se stane spasitelem. Wallem pro změnu nenastoupil vůbec.

Není to ale jen o trenérovi, zvláštní kroky se v Edenu podnikají už na přestupovém poli. Slavia má být údajně domluvena s útočníkem Vašulínem z Hradce Králové. Jde určitě o poctivého a platného forvarda, o jeho prosazení se ve Slavii ale panují značné pochyby. A to za něj prý Východočeši požadují minimálně milion eur. Je to přitom přesně týden, kdy se Trpišovský s Tvrdíkem byli v Teplicích podívat na Filovi, který je mladší a už teď lepší. A Slavii na rozdíl od Vašulína vyjde v létě zadarmo. Zvláštní koncepce. Abychom však jen nekritizovali, příchod Staňka se povedl, v derby jen díky němu tým dlouho živil naději na úspěch.

3. Viktoria Plzeň (výhra 4:2 nad Slováckem, 68 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Řezník, Hejda, Dweh - Havel (76. Cadu), Kalvach (46. Červ), Traoré, Souaré - Jirka (67. Chorý), Šulc (90+9. Fišer) - Vydra (76. Mosquera)
Góly 16., 90+2. pen., 90+8. Šulc, 43. Hejda
Hvězda Šulc

Viktorii čeká už ve středu šlágr na půdě Slavie, a tak se kouč Koubek rozhodl proti Slovácku pošetřit některé hráče. Chorý, Cadu, Červ a Mosquera zůstali jen na lavičce, jen poločas odehrál Kalvach, vůbec pak do duelu z různých důvodů nezasáhli Hranáč, Jemelka či Kopic. Poslepované jedenáctce to logicky chvilku trvalo, než se dostala do tempa, v první půli to tak docela drhlo.

V té druhé už nebylo pochyb o tom, který z týmů si jde více za triumfem, Plzeň však dlouho doplácela na tristní koncovku, některé šance snad bylo složitější neproměnit. Domácí tak vysvobodila až penalta v nastaveném čase, kterou chladnokrevně proměnil Šulc. Stejný hráč pak v poslední akci zápasu ještě do prázdné brány dovezl svůj hattrick a najednou je opět v čele tabulky střelců o dvě trefy před Jurečkou.

4. Mladá Boleslav (výhra 1:0 v Ostravě, 47 bodů, 4. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kostka, Suchý, Král, Kadlec - Karafiá (87. Kubista), Sakala - Jawo (87. Pulkrab), Ladra (87. Žitný), Vaníček (71. Kušej) - Yusuf (66. Suchomel)
Góly 3. Yusuf
Hvězda Mikulec

Matouš Trmal podruhé v řadě zůstal jen na lavičce, pro jeden ze zápasů sezony dostal přednost v bráně Petr Mikulec. A přestože většina střel šla mimo, pár skvělých zákroků si připsal a i ve zbytku času si počínal jistě, byl totiž pod značným tlakem, takže neustále musel řešit nějaké závary či nepříjemné centry. Za zmínku stojí ještě i stoper Král, jenž herním projevem nevypadá na devatenáctiletého mladíka.

Kouč Holoubek celkově ukazuje, že se nebojí posadit i velká jména. Jen mezi náhradníky zůstal také Vasil Kušej, což je vzhledem k jeho formě férové, ale zcela jistě nepopulární rozhodnutí. I to se vyplatilo, Vaníček se šance v základu zhostil na výbornou a asistoval u jediného gólu utkání. Ten padl už ve třetí minutě a Středočeši se tak po většinu času bránili, což zvládli a ze "zbytku" pole mají do pohárů nejblíže.

5. Baník Ostrava (prohra 0:1 s Mladou Boleslaví, 45 bodů, 5. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Juroška (63. Rusnák), Blažek, Lischka, Kpozo (85. Pojezný) - Rigo (63. Klíma), Boula - Buchta, Šín, Ewerton - Kubala (63. Adediran)
Góly /
Hvězda Šín

Po 26. kole se Baník dostal před Slovácko na čtvrté místo a od té doby jej držel. Po dvou zápasech skupiny o titul už to ale neplatí, nedal v nich ani jeden gól a po debaklu v Edenu nezvládl ani klíčový přímý souboj o poháry s Mladou Boleslaví. Na střely přitom vyhrál 22:6, kopal deset rohů, míč držel ve více než dvou třetinách času. Je to ale vlastně pořád stejná písnička.

Jedním problémem je i nadále výkonnost na vlastním stadionu. Ze šestice bojující v elitní skupině má Ostrava nejméně bodů, tedy méně než Slovácko, které na jaře vyhrálo jediný zápas. Dvacet získaných bodů ze šestnácti duelů není bilance hodná aspiranta na Evropu. Může za to i dlouhodobá šílená produktivita v útoku. Ze zmíněných 22 střel jen tři trefily zařízení, další dvě orazítkovaly tyč. Baníku zkrátka chybí typický zakončovatel, na kterého by byl spoleh. Paradoxně více by týmu měl sedět úterní duel na Spartě, kde bude hrát do otevřenější obrany.

6. Slovácko (prohra 2:4 v Plzni, 41 bodů, 6. místo)

Slovácko
Sestava Heča - Hofmann, Daníček (53. Sinyavskiy), Kalabiška - Blahút, Kohút (77. Trávník), Havlík, Holzer (90+4. Holásek) - Juroška (90+4. Kratochvíla), Vecheta, Kim (77. Mihálik)
Góly 32. Kohút, 70. Havlík pen.
Hvězda Heča

To, co dokázal zahodit Juroška, se jen tak nevidí, ze tří metrů ale nedokázal trefit zcela odkrytou síť v plzeňské svatyni a napálil jen břevno. Není to úplně typická situace Slovácka, které má většinou potíže už s vytvářením jasných příležitostí. Přesto jde určitým způsobem o symbolický moment celého jarního trápení klubu. Ten na jaře prohrál už podeváté a pohárové příčky se i nadále vzdalují.

V minulém týdnu byl navíc oznámen definitivní konec kariéry zkušeného obránce Michala Kadlece. Bývalého reprezentanta, jenž si připsal v dresu národního mužstva celkem úctyhodných 67 startů, už v posledních měsících do hry nepustilo vleklé zranění. Po trenéru Svědíkovi tak jde o druhý velký letní odchod ze Slovácka, tým z Uherského Hradiště nejspíše čeká větší přestavba.

Skupina o umístění

1. Hradec Králové (výhra 3:1 v Olomouci, celkem 6:2)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim (27. Čmelík), Kučera, Dancák, Horák - Juliš (63. Pudhorocký), Vašulín (75. Koubek), Pilař (75. Krejčí)
Góly 43. Vašulín, 45+2. Pilař, 70. Kučera
Hvězda Vašulín

Východočeši neměli s postupem výraznější komplikace. Přestože do dvojzápasu vstupovali z horší výchozí pozice, vzhledem k vývoji jejich formy i aktuálnímu rozpoložení Sigmy se úspěch čekal. A přišel relativně snadno. Hradec soupeře i podruhé porazil 3:1 a poslední poločas už se spíše jen tak dohrával.

Horejšův tým se v odvetě od začátku zatáhl na vlastní polovinu a vycházel z bloku, z něhož po zisku míče vyrážel k rychlým protiútokům. Tak vlastně padly obě branky v první pětačtyřicetiminutovce, které přišly krátce po úspěšném presinku po dvou povedených ranách zpoza šestnáctky. U obou byl Vašulín, který by si podle svých slov věřil na angažmá v Edenu. Do té doby má však ještě práci, čekají ho minimálně další dva zápasy. A Hradec v nich bude na základě jarních výkonů favoritem.

2. Teplice (výhra 2:1 v Liberci, celkem 4:1)

Teplice
Sestava Ludha - Mareček (90. Bednár), Chaloupek, Mičević - Švanda, Kričfaluši, Knapík (46. Jukl), Labík (74. Beránek) - Trubač (65. Havelka) - Fila, Čerepkai (74. Tsykalo)
Góly 49. Trubač, 58. Mičević
Hvězda Mičević

Tento výsledek dvojzápasu asi čekal málokdo, nutno ale říci, že přišel poměrně suverénně. Teplice jsou i přes až desáté místo po základní části pouhé tři duely od evropských pohárů. Favorita z Liberce totiž porazily i podruhé. Na sever Čech přijely s jasným cílem ubránit dvoubrankové vedení z prvního zápasu a to se jim dařilo bez větších potíží, soupeř hrozil jen po střelách z dálky, do lepších pozic se nedostával.

Také jedna teplická legenda po skončení sezony uzavře svou aktivní kariéru. Jednačtyřicetiletý brankář Tomáš Grigar oznámil, že nebude pokračovat. Jeho výkony už v posledních letech nebyly nejstabilnější, přesto se na něj bude v klubu vzpomínat jen v dobrém. Letošní ročník dochytá Slovák Ludha, je ale otázkou, jestli dostane důvěru coby jednička i pro ten další. Záleží možná i na tom, jestli se v Teplicích budou hrát poháry.

3. Slovan Liberec (prohra 1:2 s Teplicemi, celkem 1:4)

Slovan Liberec
Sestava Bačkovský - Mikula (73. Tetour), Chaluš, Pourzitidis - Fukala (55. Horský), Prebsl, Žambůrek, Ghali (55. Preisler) - Višinský (85. Kok), Tupta - Letenay (55. Rabušic)
Góly 81. Pourzitidis
Hvězda Pourzitidis

Jak to po příchodu nového majitele Kanii vypadala v Liberci vše růžově, skončilo to podstatně smutněji. A skončilo je zde použito doslovně hned a dokonce na více úrovních. Slovan po vypadnutí s Teplicemi letos dohrál, což znamená, že trenér Kozel odkoučoval na severu Čech své poslední utkání. Ostatně i na příběhu jeho odchodu z klubu je vidět, že se Kania ještě bude mít co učit.

Slovanu se proti Teplicím nedá upřít snaha, v obou duelech měl opticky více ze hry. V tom prvním ale doplatil na mizernou koncovku, v tom druhém už se pro změnu do výraznějších příležitostí ani nedostal. Jediný gól Pourzitidise přišel už za rozhodnutého stavu v závěru. Chyběl určitě i zraněný útočník Kulenović. Vytyčený cíl v podobě okamžitého postupu do Evropy tak nebyl splněn.

4. Sigma Olomouc (prohra 1:3 s Hradcem Králové, celkem 2:6)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Pokorný, Beneš, Matys - Chvátal, Breite, Spáčil (63. Muritala), Uriča (46. Juliš) - Zorvan (46. Langer), Zifčák (79. Singhateh), Šíp
Góly 57. Juliš
Hvězda Chvátal

Sezona skončila také Sigmě. V jejím případě jde zřejmě spíše o vysvobození, tým byl po celý průběh jara pod obrovským tlakem ze strany fanoušků, protesty proti vedení klubu se zákonitě musely podepsat i na hráčích. Ti samozřejmě nejsou bez viny, přesto je ale důvod věřit, že za pozitivnější nálady kolem mužstva budou opět předvádět lepší fotbal, na který rozhodně mají.

Otázka je, jestli u toho na podzim ještě bude Jiří Saňák. Dočasnému lodivodovi Olomouce skončila smlouva a o jeho případném pokračování na Hané se bude jednat v nejbližších dnech. V uplynulém období se však spekulovalo i o jeho možném přechodu do Pardubic, kde by mohl mít asi více klidu na práci. Ať to ale dopadne se Sigmou jakkoliv, pro dobro klubu je potřeba nastolit nějakou stabilitu.

Skupina o záchranu

1. Bohemians (remíza 1:1 s Jabloncem, 36 bodů, 11. místo)

Bohemians
Sestava Soukup - Křapka (87. Kozák), Petrák, Hybš - Köstl (60. Kadlec), Beran, Hůlka, Dostál (74. Huf) - Hála (46. Necid), Ristovski (74. Shejbal), Prekop
Góly 87. Huf
Hvězda Hůlka

Prvním jistě zachráněným mužstvem z poslední skupiny je to z Ďolíčku. Bohemka se sezonou doslova protrápila a ani náznakem nedokázala navázat na skvělý minulý ročník, který zakončila na čtvrté pozici. Tým, jenž na podzim nakoukl do evropských pohárů, si pak zařídil jistotu až pár kol před závěrem nadstavby.

Klokanům také o víkendu proti Jablonci chyběla produktivita před brankou soupeře, což je jejich největším problémem už několik měsíců. Zatímco loni dal jen za první polovinu sezony před odchodem do Plzně devět branek Květ, po šesti pak přidali Matoušek, Puškáč i Drchal, letos je nejlepším střelcem týmu šestigólový Prekop, jinak se nikdo další netrefil více než čtyřikrát. Útočník Ristovski pak vše dokonale završil, když po svém zimním příchodu nezasunul ani jednou. Přes léto čeká Bohemians práce.

2. Jablonec (remíza 1:1 na Bohemians, 34 bodů, 12. místo)

Jablonec
Sestava Fendrich - Štěpánek, F. Souček, Polidar - Černák (90. Hübschman), Nebyla, Kratochvíl, Alegue (82. Náprstek) - Martinec - Pleštil (60. Hollý), Chantusichvili
Góly 1. Alegue
Hvězda Kratochvíl

Severočeši si přijeli do Prahy pro bod a ten si i odvezli. Vzhledem k tomu, že ještě tři minuty před koncem vedli, dá se to považovat za ztrátu, pravdou však je, že si více nezasloužili. Brankář Fendrich, jenž v lize celou svou kariéru spíše paběrkuje, tentokrát tým podržel a zaznamenal několik výborných zákroků. Jablonec naopak po brance z 59. vteřiny zalezl a nebezpečný prakticky nebyl.

Pokračuje tak jeho matné počínání. Klub Miroslava Pelty měl vždy vyšší ambice, pod současným trenérem Látalem ale upadl do jakési letargie. Sám bývalý reprezentant hovoří o strachu ze sestupu, což je s přihlédnutím ke kvalitě kádru a vlastně i pozici v tabulce smutným obrázkem. Jde ovšem o výsledek nízkých ambicí napříč hráčským kádrem i realizačním týmem. K záchraně stačí dva body.

3. Pardubice (výhra 3:2 nad Českými Budějovicemi, 34 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Icha, Halinský, Ortiz, Surzyn - Daněk (61. Sychra), Kissiedou (66. Solil), Vacek (76. Donát), Hlavatý - Patrák (61. Černý), Krobot (76. Brdička)
Góly 45+1., 85. Hlavatý, 69. Poulolo vl.
Hvězda Hlavatý

O tom, že je Michal Hlavatý největší hvězdou současných Pardubic, není už nějakou dobu pochyb. Blonďatému záložníkovi ale trochu chyběla čísla, dva přesné zásahy za 30 odehraných duelů byly poměrně chabou vizitkou. To nejlepší si ale pětadvacetiletý středopolař schoval na dobu, kdy to jeho tým potřeboval nejvíce. V klíčovém záchranářském souboji s Českými Budějovicemi, které se v případě výhry mohly dotáhnout už jen na rozdíl jediného bodu, se přímo podílel na všech třech brankách.

Celkově to přitom ze strany Východočechů nebyl nikterak zvlášť povedený výkon, hlavně v úvodním dějství tahali jasně za kratší konec. Dali ale gól do šatny, který je uklidnil a po pauze už to bylo z jejich strany podstatně lepší. Na domácím hřišti za celou druhou polovinu základní části ani jednou nevyhráli, v nadstavbě ale dvakrát v řadě zabrali a najednou jsou jednou nohou zachráněni.

4. České Budějovice (prohra 2:3 v Pardubicích, 27 bodů, 14. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Nikl (86. Brandner), Poulolo, Králik, Trummer - Čermák (86. Hubínek), Suchan, Hellebrand - Šigut (72. Skalák), Tranziska (60. Ondrášek), Alli
Góly 31. Alli, 73. Čermák
Hvězda Alli

Jihočeši po pěti zápasech bez porážky padli, jde ale o bolestivou ztrátu. V Pardubicích byli aktivnější a nezasloužili si odejít s prázdnou, jenže zase se střelili do vlastní nohy. Často v tom byli v letošní sezoně nemočeni brankáři, ať už Šípoš nebo zaskakující Janáček, když ale první jmenovaný konečně našel formu, zvládl si dát nesmyslný vlastenec stoper Poulolo. Podobné individuální chyby už Budějovice připravily o slušnou porci bodů.

Závěr skupiny o záchranu už se tak s největší pravděpodobností ponese ve znamení boje o vyhnutí se přímému sestupu, sedmibodová ztráta na klidné setrvání v nejvyšší soutěži už se tři kola před koncem jeví jako nedostižná. České Budějovice budou hrát proti Zlínu i Karviné venku, a tak je ještě nečeká vůbec nic jednoduchého. Přesto i v Pardubicích tým ukázal, že do ligy patří.

5. Zlín (remíza 2:2 v Karviné, 26 bodů, 16. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Holík (74. Pidro) - Bužek, Janetzký (86. Žák) - Vukadinović (46. Bartošák), Tkáč (74. Gonzalez), Fantiš - Ikugar (65. Slončík)
Góly 54., 90+3. Bartošák
Hvězda Bartošák

Ševci si neuvěřitelně koledují, ale nějakým záhadným způsobem stále utíkají hrobníkovi z lopaty. Už poněkolikáté v ročníku se jim podařilo utkání zremizovat nebo rozhodnout v samotném závěru. Na jednu stranu to hovoří o skvělém mentálním nastavení mužstva, které se nevzdává a věří v úspěch do poslední vteřiny. Na stranu druhou to ale Zlínu nemůže takto vycházet věčně.

V Karviné má každopádně získaný bod nakonec cenu zlata, případná prohra by znamenala obrovský problém. Remízu zařídil dvěma góly střídající Bartošák, jenž do neděle dal stejný počet branek za celý rok. Tyhle ale v konečném zúčtování mohou znamenat záchranu. Další dva zápasy hraje Zlín doma, kde je obecně silnější, a bude se chtít vymanit z posledního místa tabulky.

6. Karviná (remíza 2:2 se Zlínem, 26 bodů, 15. místo)

Karviná
Sestava Ciupa - Bergqvist, Svozil, Fleišman - Mikuš, Moses, Boháč, Ražnatović - Budínský (79. Ayaosi) - Ezeh (61. Memić), Regáli (79. Doležal)
Góly 15. Boháč, 45+1. Ezeh
Hvězda Boháč

Karviná zůstala před Zlínem a ví, že pokud bude kopírovat jeho výsledky, přímému sestupu se vyhne. Přesto muselo v týmu nováčka soutěže převládat velké zklamání z promrhaného dvoubrankového vedení. To se přitom zrodilo zcela zaslouženě, Slezané se utrhli ještě v prvním poločase vypadalo to, že mají situaci plně pod kontrolou. Jenže po přestávce jako by nastoupilo na hřiště úplně jiné mužstvo. Najednou byli domácí ustrašení a o inkasované góly si tak trochu koledovali.

Budoucnost Karviné tak zatím není vůbec jistá. I kdyby ale spadla, několik hráčů by Fortuna národní ligu hrát nemělo. Tím asi nejzajímavějším je jednadvacetiletý záložník Sebastian Boháč. O víkendu dal svůj premiérový prvoligový zásah, o tom však tato zmínka až tak není. Uprostřed pole podává stabilně nadstandardní výkony a bez ohledu na osud Karviné by si od příští sezony zasloužil lepší angažmá.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Patrik Schick slaví gól proti Bochumi

Jak si vedli Češi v zahraničí: góly i zařazení do sestavy kola

Fotbalový víkend je za námi. Opět se tedy podíváme, jak se vyvedl českým hráčům, kteří působí v zahraničí.

Aston Villa si může zajistit Ligu mistrů, proti ale bude i Salah

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 13.5.-19.5.

Na co vše se můžete v týdnu od 13. do 19. května těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?

Trpišovský a Priske si nic nedarují

Sestavy AC Sparta Praha vs. SK Slavia Praha – Priske vs. Trpišovský

Připomeňte si, jaké sestavy proti sobě poslali do hry Brian Priske a Jindřich Trpišovský v posledních derby Sparta vs. Slavia.