Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 22. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 22. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Chytil nasázel historicky nejrychlejší hattrick soutěže Foto: Profimedia

Fortuna liga, 22. kolo: Slavii spasil rekordman Chytil, Sparta zvládla těžký duel, v derby padaly góly

Fortuna liga o víkendu nabídla divákům 25 branek, hned tři z nich dal v rekordním čase Mojmír Chytil ze Slavie. Nezaváhala ani Sparta, která zvládla náročný duel na Slovácku. Šestigólovou přestřelku přineslo podještědské derby, k vidění byla i jedna bezbranková remíza. Hned sedm hráčů muselo pro zranění střídat.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 22. kola Fortuna ligy: Slovan Liberec - Jablonec 3:3

V podještědském derby se hrál fotbal dvou zcela odlišných úseků. Hodinu hry byl Jablonec poměrně jasně lepším mužstvem, což dokázal přetavit ve vedení 2:0. To navíc klidně mohlo být i vyšší, hosté ale další příležitosti nedokázali využít, tu největší měl hrdina minulého kola Nebyla. Liberec z penalty dokázal snížit, už za několik desítek vteřin ale hosté opět utekli na rozdíl dvou branek po zásahu Chanturishviliho.

V tu chvíli to vypadalo, že je hotovo. Slovan se ale z těžkého direktu dokázal rychle oklepat a v závěru zápasu se hnal dopředu. Jeden centr z pravé strany uklidil do sítě Preisler, druhý z levé strany zase zasunul do brány Chaluš. Liberec tak nakonec urval bod za remízu 3:3.

Ideální sestava 22. kola Fortuna ligy:

Jiří Letáček (Baník Ostrava) - Tomáš Vlček (Slavia Praha), Tomáš Král (Mladá Boleslav), Karel Spáčil (Hradec Králové) - Martin Sladký, Marcel Čermák (oba České Budějovice), Pavel Šulc, Cadu (oba Viktoria Plzeň) - Veljko Birmančević (Sparta Praha), Mojmír Chytil (Slavia Praha), Jhon Mosquera (Viktoria Plzeň)

Čtyři brankáři o víkendu vychytali čisté konto, do sestavy kola ale vybíráme ostravského Jiřího Letáčka, který jednou inkasoval. Ani úspěšných zákroků si nepřipsal takové množství jako jiní, konkrétně čtyři, šlo ale o zásahy prvotřídní kvality. Hybšova penalta, Prekopova hlavička zblízka i Kadlecova bomba vyžadovaly elitní reakci, aby neskončily v bráně.

V obraně tentokrát hrají prim mladíci. Slávista Vlček, mladoboleslavský Král i královéhradecký Spáčil svými skvělými výkony přispěli k udržené nule. První jmenovaný je z nich ve svých dvaadvaceti letech nejstarší, o to větší pochvalu tato trojice zaslouží.

Záložní formaci si v aktuální edici podmanili hráči Českých Budějovic a Plzně. Sladký svými povedenými centry založil obě gólové radosti svého týmu, Čermák zase z prostředku hřiště řídil hru. Cadu potvrdil svou dobrou jarní formu a na levé straně byl hodně aktivní, Pavel Šulc se pak dvěma góly ujal vedení v tabulce střelců.

Dotahuje se na něj ale hattrickový hrdina Slavie Chytil, jenž zaostává už o jedinou trefu. Jeho v útoku doplňují sparťanský křídelník Birmančević (nejproduktivnější hráč ligy) a plzeňský levák Mosquera, oba si ke svému zásahu připsali i jednu asistenci.

Hvězda 22. kola Fortuna ligy: Mojmír Chytil (Slavia Praha)

Dostal 45 minut, potřeboval jich ale nakonec jen 7 a 52 vteřin k tomu. Mojmír Chytil se stává klíčovou osobností současné Slavie. Ta se doma proti Pardubicím překvapivě dlouho trápila, ještě po více než hodině hry trval bezbrankový stav. Pak si v 66. minutě čtyřiadvacetiletý útočník naskočil na povedený centr Masopusta a prolomil ofenzivní trápení svého týmu.

A v tu chvíli se hráz protrhla. V 72. minutě Chytil dorazil do prázdné branky tečovanou střelu Provoda, v 74. minutě mu pak stejný hráč připravil míč do vyložené pozice a tím byl dokonán nejrychlejší hattrick v historii české ligy. Chytil se dostal už na 10 ligových branek, další čtyři navíc zaznamenal v Evropské lize. Na čelo tabulky střelců ztrácí jedinou trefu a pokud bude v současné formě pokračovat, hodně hlasitě si říká o nominaci na mistrovství Evropy v Německu.

Gól 22. kola Fortuna ligy: Jhon Mosquera (Viktoria Plzeň)

Jde o krásný gól, nebo chybu brankáře? Podle našeho názoru oboje. Strážce zlínské svatyně Dostála rozhodně trenéři nepochválí za "zakázaný" úkrok směrem za zeď. Na druhou stranu je ale třeba vyzdvihnout kopací techniku Jhona Mosquery, jenž se trefil utaženým vnitřním nártem krásně do šibenice. Branka to navíc byla vítězná.

Největší moment kola: ostudné bránění karvinského Traoreho

Karviná je přímo namočena do boje o přežití ve Fortuna lize. V defenzivě má hrozivé problémy, první tři zápasy jara prohrála shodně 0:3 a nyní se dokonce propadla na samotné dno tabulky. O to více šokující je počínání mladého obránce z Pobřeží Slonoviny Aboubacara Traoreho.

Běžela 64. minuta zápasu v Teplicích, kde Karviná držela slušnou remízu 1:1. Traore šel u postranní čáry do "souboje" s útočníkem Yasserem, kterého se ale zúčastnil spíše jen teoreticky. Situaci egyptskému forvardovi ještě více usnadnil svým následným chováním, kdy za ním doslova vyklusával. Yasser tak měl moře času si míč zaseknout a zakončit. Nebýt skandálního přístupu Traoreho, do akce se mohl s přehledem vrátit. Takhle se (o záchranu) nehraje.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 22. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (výhra 3:1 na Slovácku, 59 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Vitík, Vydra, Krejčí - Wiesner, Solbakken, Sadílek, Zelený - Karabec, Tuci, Birmančević
Góly 11. Vitík, 56. Birmančević, 76. Haraslín
Hvězda Birmančević

Sparta má za sebou snový týden. Ve čtvrtek po velkém obratu porazila doma Galatasaray 4:1 a zajistila si postup do osmifinále Evropské ligy. V pátek ji byl do této fáze soutěže nalosován slavný Liverpool. V neděli už se musela rychle přeorientovat zpět na ligu a těžký zápas na Slovácku, kde předtím čtyřikrát v řadě nevyhrála, zvládla.

Kouč Priske vzhledem k náročnému čtvrtečnímu souboji i dále nabitému kalendáři pochopitelně protočil sestavu, jen na lavičce zůstali Kuchta, Haraslín, Kairinen, Laci, Olatunji, Panák, Sorensen i Preciado. Osm změn v sestavě se především v první půli projevilo, nakonec ale Spartu spasila individuální kvalita největších hvězd.

Bičmančević si gólem a asistencí pomohl už na bilanci 7+9 v lize a je nejproduktivnějším hráčem soutěže, střídající Haraslín pak krásnou brankou definitivně zlomil odpor Slovácka a se čtrnácti "body" je druhý. Tito dva hráči tak opět potvrdili, že Fortuna ligu převyšují a dokud jsou ve Spartě, klub se na jejich ofenzivní přínos může spolehnout. Mírně za očekáváním naopak zůstává na úvod svého angažmá na Letné záložník Solbakken, který opět nenadchl.

2. Slavia Praha (výhra 3:0 nad Pardubicemi, 55 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Mandous - Vlček, Ogbu, Zima - Douděra, Ševčík, Zafeiris, Diouf - Wallem - van Buren, Tijani
Góly 66., 72., 74. Chytil
Hvězda Chytil

Čekal se asi jednodušší průběh, výsledek 3:0 ale nakonec působí jednoznačně a je zaslouženým vyústěním dění na hřišti. Slavia svého soupeře z Pardubic drtila, na jeho bránu vyslala celkem 32 střel, z toho hned 15 mířilo mezi tři tyče, zahrávala také hned 15 rohových kopů.

Dlouho chyběly jen góly, své šance nevyužili především Tijani a Wallem. O poločase ale na hřiště přišel Mojmír Chytil a hattrickem během necelých osmi minut uklidnil domácí. S výjimkou jeho osoby byla ale efektivita v poslední třetině hřiště opět alarmující, proti silnějším soupeřům by mohla Sešívané stát cenné body.

Vykartovaní Oscar, Schranz a Jurečka či odpočívající Holeš, Provod a Chytil šetřili síly na blížící se náročný program, v tomto týdnu Slavii čekají dvě derby proti Spartě, v tom příštím už cestuje na San Siro k úvodnímu osmifinále Evropské ligy proti AC Milán. Otázka je, jestli u toho bude Zafeiris, jenž se při své první letošní minutáži opět zranil a musel střídat.

3. Viktoria Plzeň (výhra 3:0 nad Zlínem, 45 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Hejda, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Červ, Cadu - Šulc - Chorý, Morquera
Góly 20. Mosquera, 48., 87. Šulc
Hvězda Šulc

Viktoriáni předvedli svůj první opravdu dominantní výkon v sezoně. V předchozích třech zápasech sice posbírali sedm bodů, herně to ale tak úplně přesvědčivé nebylo. Proti Zlínu už se vše sešlo a byla z toho pohodlná výhra 3:0. Mimochodem, pamatujete si na vyhlášeného paliče Pavla Šulce? Tak tenhle chlapec je po dalších dvou trefách už na jedenácti přesných zásazích v sezoně a vede tabulku střelců Fortuna ligy.

První dvě minuty po zranění zvládl v závěru Sýkora, jen na lavičce pak trochu překvapivě zůstal stoper Dweh, který byl na podzim jedním z nejpříjemnějších překvapení soutěže. Plzeň ale při jeho karetním trestu proti Bohemians udržela čisté konto a kouč Koubek tak nyní vsadil na stejnou trojici. V základu opět naopak nechyběli Cadu s Mosquerou, kteří byli na levé straně velmi nebezpeční.

4. Slovan Liberec (remíza 3:3 s Jabloncem, 29 bodů, 7. místo)

Slovan Liberec
Sestava Bačkovský - Prebsl, Chaluš, Mikula - Penner, Žambůrek, Varfolomeev, Ghali - Kok, Tupta - Kulenović
Góly 72. Rabušic, 85. Preisler, 90+1. Chaluš
Hvězda Penner

Po dvou povedených zápasech na úvod jara museli být liberečtí fanoušci na severočeské derby s Jabloncem pořádně natěšení. O to větším zklamáním pak jistě byla hra Slovanu v prvním poločase, kdy na soupeře nestačil a zaslouženě prohrával. Ještě pět minut před koncem už to bylo dokonce o dvě branky, v závěru ale domácí přidali a ze zlepšení dokázali vytěžit bod za konečnou remízu 3:3.

Z něj nemohl mít takovou radost brankář Bačkovský, který v novém kalendářním roce podával výborné výkony. Po nešťastném střetu s obráncem Prebslem si přivodil otřes mozku a místo oslav vydřené remízy strávil následující hodiny v nemocnici. Z té byl posléze propuštěn, nějakou dobu si ale zřejmě nezachytá. Pochválit lze jinak kouče Kozla za střídání, střelecky se prosadili náhradníci Preisler i Rabušic.

5. Slovácko (prohra 1:3 se Spartou, 35 bodů, 4. místo)

Slovácko
Sestava Heča - Blahút, Hofmann, Kalabiška, Doski - Trávník, Havlík - Petržela, Kohút, Juroška - Cicilia
Góly 21. Juroška
Hvězda Cicilia

Třetí jarní zápas, třetí porážka. Slovácko zůstává jediným týmem, který po zimní přestávce ještě nezískalo ani bod. V tabulce mu tak sice stále patří čtvrtá pozice, jeho náskok na další pronásledovatele se ale začíná povážlivě tenčit. V nadcházejících duelech s Karvinou, Jabloncem a Teplicemi už tak bude muset zabrat.

Trenér Svědík měl tentokrát velké problémy se složením obrany, mimo hru byli z různých důvodů Reinberk, Daníček i Kadlec. Defenziva i v provizorní podobě přesto proti favoritovi ze Sparty fungovala poměrně slušně. Slovácka potopila neuhlídaná standardní situace a pak nejisté počínání brankáře Heči. Oba góly hostů ve druhé půli padly po hezkých akcích, střela ale mířila na přední tyč, kterou by si gólman měl pohlídat.

6. Baník Ostrava (remíza 1:1 s Bohemians, 31 bodů, 5. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Juroška, Blažek, Lischka, Kpozo - Boula, Rigo - Buchta, Šín, Ewerton - Adediran
Góly 32. Buchta
Hvězda Letáček

Zase to s Baníkem začínalo vypadat nadějněji a zase se střelil do vlastní nohy. Na skvělý výkon v Mladé Boleslavi tým navázal dominantní první hodinou hry proti Bohemians. Jasnou převahu zúročil gólem Buchta, další trefa nebyla Tankovi uznána pro těsný ofsajd. I když pak Juroška ve vápně zbytečně fauloval a nabídl soupeři penaltu, zaskvěl se brankář Letáček a o čtyři minuty později navíc Ostrava šla do početní výhody po vyloučení Puškáče.

Místo poklidného hlídání náskoku či jeho zvýšení ale Baník úplně vypadl z role a přesilovku odehrál tragicky. Klid mohla přinést teč hostujícího Vondry, která skončila na tyči, nebo povedený zásah Blažka, který odvolal VAR. Místo toho byli Bohemians od té doby nebezpečnějším týmem a jen skvělý Letáček je držel od vyrovnání. Na hlavičku Hufa v závěru už ale stačit nemohl, a tak domácí velmi zbytečně ztratili dva body. Stále stejná písnička zvaná nevyrovnanost výkonů. A to ještě Baník přišel o zraněného Ewertona.

7. Teplice (remíza 2:2 s Karvinou, 28 bodů, 9. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši, Knapík, Mičević - Bílek, Mareček, Jukl, Labík - Trubač - Fila, Gning
Góly 53. Fila, 64. Yasser
Hvězda Fila

V týdnu Teplice dohrávaly odložený zápas se Sigmou a připsaly si důležité tři body, které je přiblížily účasti v nadstavbové skupině o titul. O to překvapivější pak byla víkendová domácí ztráta s jasným adeptem na sestup z Karviné. Skláře nepodržel mladý brankář Ludha, jenž nepochopitelně propustil za svá záda nepříliš umístěný dalekonosný pokus Krčíka.

Tepličtí si ale ani za nepříznivého stavu nedokázali vypracovat takovou územní převahu, jaká se asi čekala. Dvěma góly Fily a Yassera sice dokázali skóre otočit, vedení ale následně neudrželi. A když si v páté nastavené minutě mysleli, že díky Mičevićově zásahu přesto nakonec zvítězí, byla rozhodující branka po intervenci videorozhodčího pro ruku odvolána. Nevyužitá příležitost, Teplice by v případě vítězství byly už šesté.

8. Jablonec (remíza 3:3 v Liberci, 24 bodů, 11. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - Hurtado, Tekijaški, Polidar - Pleštil, Kratochvíl, Martinec, Nebyla, Černák - Chramosta, Chanturishvili
Góly 13. Chramosta, 58. vlastní, 73. Chanturishvili
Hvězda Chanturishvili

Jablonečtí se rozhodli, že budou na jaře bavit diváky. Po dvou sedmigólových přestřelkách ale tentokrát přeci jen trochu zvolnili a nabídli v derby s Libercem "jen" šest branek. Když dá ale tým za tři zápasy jedenáct gólů, měl by mít na svém kontě více než čtyři body. Jablonec totiž zároveň už devětkrát inkasoval.

Ani jemu se navíc nevyhlo zranění, už v páté minutě musel ze hřiště Pleštil. Svůj debut v české nejvyšší soutěži si tak odbyl dvacetiletý slovenský záložník Hollý, jenž se hráčem Jablonce stal teprve ve čtvrtek po přestupu z Trenčína. Mládežnický slovenský reprezentant naznačil svůj potenciál a připsal si rovnou i první asistenci. Jinak ale spokojenost panovat nemůže, Jablonec tenhle zápas měl dotáhnout do vítězného konce.

9. Bohemians (remíza 1:1 v Ostravě, 25 bodů, 10. místo)

Bohemians
Sestava Reichl - Vondra, Hůlka, Hybš - Kadlec, Beran, Jindřišek, Kovařík - Hrubý - Kozák, Ristovski
Góly 83. Huf
Hvězda Hrubý

Vypadalo to na další matné představení s neschopností vytvořit si v podstatě jakoukoliv větší gólovou příležitost. Když byl ale v 64. minutě po pouhých devíti minutách strávených na hřišti vyloučen za úder loktem útočník Puškáč, něco jako by se v Bohemce změnilo. I v oslabení Klokani převzali iniciativu a šli si pro vyrovnání, blízko byli už Kadlec a Prekop. Zasloužený bod nakonec Bohemians vystřelil hlavou tradiční žolík Huf.

Svůj debut na pravém wing-backu zažil mladý obránce Kadlec a nevedl si vůbec špatně. Negativem je naopak kromě vyloučení Puškáče také další zahozená penalta, tentokrát se neprosadil Hybš. Bohemians jsou tak jedním ze dvou týmů, který z pokutového kopu ještě v letošní sezoně neskóroval, na rozdíl od Karviné ale už dvě šance měl. Pro zranění musel o půli střídat brankář Reichl.

10. Sigma Olomouc (prohra 1:2 v Českých Budějovicích, 29 bodů, 8. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Vraštil, Pokorný, Novák - Uriča, Breite, Ventúra, Spáčil, Sláma - Vodháněl, Singhateh
Góly 85. Novák
Hvězda Novák

Prvním odvolaným trenérem jarní části sezony se stal olomoucký Václav Jílek. Kdo by to byl ještě v zimě řekl? Sigma ale restart Fortuna ligy absolutně nezachytila, ze čtyř utkání získala jediný bod a vstřelila jediný gól. Osudnou se Jílkovi stala porážka na hřišti posledních Českých Budějovic. Při ní sice jeho tým dokázal alespoň ukončit střeleckou nemohoucnost po dlouhých 436 ligových minutách, to už ale body ani trenéra nezachránilo.

Do pozice hlavního kouče se pro tuto chvíli posune dosavadní asistent Saňák. V takových případech je vždy zajímavé sledovat, co se vlastně změní. V posledním utkání Jílek nechal jen na lavičce zkušeného střelce Juliše či šikovné záložníky Zorvana s Pospíšilem.

11. Mladá Boleslav (remíza 0:0 v Hradci Králové, 29 bodů, 6. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Trmal - Kostka, Suchý, Král, Fulnek - Karafiát, Sakala - Ladra, Matějovský, John - Yusuf
Góly
Hvězda Král

Špatné mladoboleslavské vystoupení z minulého týdne odnesla asi největší hvězda týmu, ofenzivní záložník Kušej tentokrát usedl jen na lavičku. Zlepšení se ale nedostavilo, hosté i v Hradci Králové předvedli podprůměrný výkon. Pochvalu zaslouží gólman Trmal, který pochytal všech pět přesných střel soupeře. Velmi slušně si pak vedl také teprve devatenáctiletý stoper Král.

Jinak to ale od Mladé Boleslavi znovu bylo nemastné, neslané. Nový trenér Holoubek zatím svému mužstvu nedokázal vtisknout herní tvář, v útočné fázi chybí viditelné vzorce, jakým způsobem se chce tým ve výstavbě svých akcí prezentovat. Tohle zřejmě bude chtít delší čas, což je věc, kterou se trenéři na české scéně zpravidla příliš netěší.

12. Pardubice (prohra 0:3 na Slavii, 23 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Budinský - Mareš, Kukučka, Chlumecký, Surzyn - Solil, Kissiedou, Hlavatý - Daněk - Patrák, Krobot
Góly
Hvězda Budinský

Pardubice měly problém se složením defenzivy, kvůli dohodě mezi kluby o hostování na Slavii nemohli nastoupit brankář Kinský, obránce Halinský a štítový záložník Icha, pro karty byl mimo také stoper Ortiz. Svou šanci vrátit se do základu dobře využil gólman Budinský, jenž dlouho odolával velkému tlaku Slavie. Ze zbytku týmu nikdo příliš nezaujal.

Ustrašený výkon přinesl jedinou střelu na branku, která navíc ani nebyla příliš nebezpečná. Když už se Pardubice mohly vydat do rychlého protiútoku, většinou hráč s míčem akci zbrzdil a o balón přišel. Východočeši v historii české ligy vstřelili Slavii jediný gól, a to hned při prvním vzájemném souboji, od té doby vyšli posedmé v řadě naprázdno. Tentokrát se k přesnému zásahu ani nepřiblížili. Po slibných výkonech na úvod jara se čekalo více.

13. Hradec Králové (remíza 0:0 s Mladou Boleslaví, 23 bodů, 12. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Čihák, Spáčil - Čmelík, Kodeš, Kučera, Krejčí - Kaštánek, Šašinka - Vašulín
Góly
Hvězda Čihák

Remízovým králem jara je zatím ten hradecký. Východočeši body dělili i ve třetím utkání. Vzhledem k tomu, že se utkali s trápícími se celky Bohemians, Sigmy a Mladé Boleslavi, to musí v ústech fanoušků zanechávat určitou pachuť. Výkon to přitom tentokrát nebyl vyloženě špatný, Hradec byl lepším týmem a k vítězství měl blíže, skórovat ale podruhé v řadě nedokázal.

Co lze naopak vyzdvihnout, to je defenziva. Dvacetiletý obránce Spáčil nastoupil poprvé v základní sestavě a na levé straně stoperské trojice předvedl povedený debut, poměrně často se dokonce snažil podporovat i ofenzivu a dostal se i do jedné šance. Nepříjemností je pro klub zranění levého beka Horáka, jenž patřil k nejlepším hráčům mužstva. Zlomená klíční kost ho ale na nejbližší týdny ze hry vyřadí.

14. České Budějovice (výhra 2:1 nad Sigmou, 17 bodů, 15. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Sladký, Nikl, Králik, Trummer - Suchan, Čermák, Hellebrand - Šigut, Ondrášek, Alli
Góly 52. Králik, 63. Ondrášek
Hvězda Sladký

Z největších adeptů na sestup nechce zřejmě sestoupit ani jeden. České Budějovice se po už druhé výhře ze tří jarních kol odlepily ode dna a přeskočily v tabulce Karvinou. Vítězství nad Sigmou Olomouc bylo navíc zcela zasloužené, Jihočeši byli od úvodního hvizdu aktivnější. Po dvou povedených centrech Sladkého se také dostali do dvougólového vedení a měli našlápnuto ke třem bodům.

Situaci zkomplikoval zkušený stoper Králik, mimochodem střelec první branky, jenž se čtvrt hodiny před koncem nechal po zbytečném faulu na Vodháněla vyloučit a České Budějovice se ještě musely o výsledek strachovat. Pět minut před závěrečných hvizdem dokonce inkasovaly, tři body ale pak už uhájily a ukázaly, že to s udržením prvoligové příslušnosti myslí vážně.

15. Zlín (prohra 0:3 v Plzni, 18 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Černín, Kolář, Čelůstka - Bužek, Janetzký - Vukadinović, Slončík, Bartošák - Ikugar
Góly
Hvězda Dostál

Ševci dokázali v předchozím týdnu zaskočit favority ze Slavie i Slovácka, do třetice už jim to ale nevyšlo. V Plzni se nijak zvlášť nepředvedli a o naději na jakékoliv body vlastně přišli už hned po přestávce. Fakt, že i přes tři inkasované branky, z nichž na jedné se navíc sám podílel, byl nejlepším hráčem Zlína brankář Dostál, asi hovoří za vše.

Stále se hledá útočník číslo jedna. Ikugar se Schánělcem si zatím místo v základní sestavě spravedlivě střídají, ani jeden ale zatím neukazuje, že by měl na to být v české nejvyšší soutěži efektivní volbou. Tentokrát začal Nigérijec Ikugar, s obranou Plzně si ale v soubojích nevěděl rady a bránu v podstatě neohrozil.

16. Karviná (remíza 2:2 v Teplicích, 16 bodů, 16. místo)

Karviná
Sestava Holec - Traore, Krčík, Svozil - Memić, Boháč, Čavoš, Budínský, Fleišman - Vinícius, Akinyemi
Góly 14. Krčík, 79. Akinyemi
Hvězda Akinyemi

Po třech prohrách 0:3 poprvé na jaře bodovala i Karviná, přesto se propadla na poslední místo tabulky. K sestupu má tak momentálně nejblíže, a to i svými výkony. Dva vstřelené góly na půdě Teplic sice vypadají jako slušná vizitka, trefa Krčíka ale byla hrubkou teplického brankáře, při zásahu Akinyemiho pak zaspala celá defenziva soupeře.

To, co se ale děje v obraně Karviné, nemá s prvoligovými ambicemi mnoho společného. Obzvláště počínání Traoreho při druhé inkasované brance je opravdu zralé na okamžité posazení na tribunu. Kouč Jarábek volal po posílení obrany a nakonec se opravdu dočkal, v poslední den přestupního okna dorazil Černohorec Raspopović. Bude to stačit?

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mojmír Chytil se snaží udržet míč před Asgerem Sørensenem a Tomášem Wiesnerem

Statistiky Fortuna ligy: nejlepší střelci, nahrávači a brankáři

Podívejte se na individuální statistiky Fortuna ligy. V článku najdete nejlepší střelce, nahrávače i brankáře s nejvíce čistými konty.

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.

Ve čtvrtek je na programu lisabonské derby

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 26.2.-3.3.

Derby týden je tu. Na co vše se můžete v týdnu od 26. února do 3. března těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?