Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 24. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 24. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Hvězdou kola se stal Tomáš Chorý Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fortuna liga, 24. kolo: situace na čele se zamotává

Fortuna liga měla na programu 24. kolo. Padlo pouze 19 branek, přitom hned 12 z nich ve třech duelech. Ve šlágru víkendu Plzeň smetla mistrovskou Spartu 4:0 a naznačila, že by to s jejími titulovými ambicemi ještě nemuselo být úplně ztracené. Radovala se také Slavia, která jasně zvítězila a sama ztrácí na čelo tabulky už jen jediný bod. Co dalšího se v české nejvyšší soutěži událo?

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 24. kola: České Budějovice - Zlín 2:2

Měl to být klasický zápas "o šest bodů". Takové zpravidla příliš fotbalové krásy nepobírají a také na jihu Čech se očekával spíše lítý boj plný nervozity, osobních soubojů a snahy neudělat chybu, přičemž i jedna jediná často podobné souboje rozhoduje. Realita byla ale nakonec docela jiná a České Budějovice se Zlínem předvedly velmi zajímavou podívanou.

Pomohl tomu zřejmě hned start zápasu. Už na začátku druhé minuty utekl na pravé straně domácí Šigut, přihrávkou pod sebe našel ideálně do kroku dobíhajícího Suchana a ten levačkou nemohl zamířit o moc přesněji. Odpověď na sebe ale nenechala dlouho čekat, už v sedmé minutě sérii tří rohů po sobě završil gólem ze skrumáže zlínský stoper Černín.

I nadále se zajímavé věci děly na obou stranách, Budějovice podržel gólman Šípoš, hosté už si zase mysleli, že dostanou příležitost zahrávat penaltu, ruka Čelůstky ale nakonec kontaktovala míč až po odrazu od hrudníku, a tak sudí svůj verdikt správně změnil. Druhá půle přinesla přeci jen o něco opatrnější fotbal, až z ničeho nic patnáct minut před koncem tečoval Suchanův střílený míč ze standardní situace hlavou Janetzký a bylo to 2:1.

Zlín se za nepříznivého stavu pustil do útoku, porážka by pro něj totiž mohla být fatální. Z tlaku nakonec vyprodukoval vyrovnávací branku, když nešťastný hrdina předchozí situace Janetzký tentokrát zamířil levačkou do správné svatyně a zařídil asi zaslouženou remízu 2:2. Obě mužstva zůstávají v kritické situaci, o bod se ale přiblížila třináctým Pardubicím.

Ideální sestava 24. kola:

Petr Mikulec (Mladá Boleslav) - Adam Kadlec (Bohemians), Robin Hranáč (Viktoria Plzeň), Filip Čihák (Hradec Králové), Cheick Souare (Viktoria Plzeň) - Matěj Jurásek (Slavia Praha), Jan Suchan (České Budějovice), Lukáš Červ (Viktoria Plzeň), Václav Pilař (Hradec Králové) - Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň), Lukáš Juliš (Sigma Olomouc)

Nejpočetnější zastoupení v naší ideální jedenáctce má tentokrát po čtyřgólovém galapředstavení proti mistrovi a lídrovi tabulky Viktoria Plzeň, která nám do sestavy dodala čtyři fotbalisty. K největší hvězdě kola Chorému se tentokrát přidali i záložník Lukáš Červ, levý wingback Cheick Souare a stoper Robin Hranáč.

Samozřejmostí je i zařazení dvougólových střelců. Těmi o víkendu kromě plzeňského dlouhána byli i slávistický mladík Matěj Jurásek, českobudějovický středopolař Jan Suchan a olomoucký snajpr Lukáš Juliš.

Gól dal i stoper Filip Čihák, který rozhodl o výsledku východočeského derby a navíc režíroval defenzivu Hradce Králové, který ani jednou neinkasoval. Jeho útočnější spoluhráč Václav Pilař se sice do statistik nezapsal, svou aktivitou ale patřil k nejvýraznějším hráčům kola.

Obranu kompletuje talentovaný zadák Bohemians Adam Kadlec, jenž i nadále potvrzuje svůj potenciál a po přesunu k pravé postranní čáře ještě vyrostl. Jedenáctku pak kompletuje brankář Mladé Boleslavi Petr Mikulec, jenž se právě proti Bohemians několikrát vytáhl a vychytal svému týmu bod.

Hvězda 24. kola: Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň)

Po Mojmíru Chytilovi, který má na jaře fantastickou formu, si o nominaci na mistrovství Evropy začíná hlasitě říkat i další útočník, Tomáš Chorý. Proti Spartě zažil jeden z nejlepších zápasů v kariéře, dvakrát skóroval, pod další gól se podepsal chytrým puštěním míče mezi nohama a ještě zařídil červenou kartu pro hostujícího Krejčího.

Platný byl ale po celý průběh utkání, kdy zaměstnával často i dva ze tří stoperů soupeře. Převahu svého týmu přetavil v klíčovou první trefu těsně před poločasem, když jako správný útočník lačnící po gólech dobíhal Červovu střelu a nadvakrát propasíroval balón za Vindahlova záda.

Druhý hvězdný moment přidal v 62. minutě, kdy Červovu zpětnou přihrávku chytře přenechal Šulcovi a ten definitivně rozhodl. Sám Chorý si pak o osm minut později ještě naběhl na milimetrový centr Souareho a byl z toho debakl. Závěrečné minuty si pak už mohl vychutnat z lavičky, měl odpracováno a pošetřil důležité síly na čtvrtek. A třeba i na EURO.

Gól 24. kola: Matěj Jurásek (Slavia)

Nějakou dobu to trvalo, ale stále teprve dvacetiletý Matěj Jurásek opět připomněl, že po českých trávnících momentálně neběhá příliš fotbalistů s vyšším potenciálem. Svůj první start od září ozdobil dvěma povedenými ranami, přičemž hlavně ta první měla opravdu světové parametry.

Jurásek dostal míč těsně za hranicí šestnáctky od dalšího mladíka Vlčka. Ač poměrně těsně bráněn, levonový šikula nechal Knapíka na svých zádech, jedním dotykem si balón připravil na svou silnější nohu a druhým ho poslal krásným obstřelem nechytatelně k zadní tyči. Jen ať vydrží zdraví!

Největší moment 24. kola: Priske netrefil sestavu, hráči širšího kádru opět zklamali

Od svého příchodu se dánskému kormidelníkovi Sparty Brianu Priskemu příliš často nestává, že by ho předčil jeho protivník ze druhé lavičky. Na české scéně jde hovořit snad jen o první derby proti Slavii, které bylo za stavu 0:4 rozhodnuté už po poločase. Stejným výsledkem skončil nedělní zápas Sparty v Plzni a opět po delší době byl dánský trenér na vině.

Viktoriáni proti lídrovi tabulky zahustili střed pole, kouč Koubek oproti jiným zápasům nasadil i třetího klasického středního záložníka, díky čemuž Plzeň ovládala klíčové prostory a získávala převahu. Ukázalo se navíc znovu také to, že Priske se momentálně může bez přemýšlení spolehnout na nějakých třináct členů kádru. Zbytek dostatečných kvalit zkrátka nedosahuje a hra týmu tím trpí.

Na západě Čech nastoupili vinou karetních trestů či potřebné rotace při náročném programu Wiesner, Sadílek a Karabec, z lavičky do hry zasáhl také Mejdr. Všichni propadli. Střed zálohy ve složení Sadílek – Laci navíc postrádal potřebnou myšlenku, opět se tak ukázala důležitost Kairinena. Bez něj či alespoň Solbakkena, který ale po svém příchodu zatím celkově příliš nepřesvědčuje, Sparta uprostřed nemá dostatek kreativity. Priske už by to měl vědět.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 24. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (prohra 0:4 v Plzni, 60 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Wiesner, Sadílek, Laci, Ryneš - Karabec, Olatunji, Haraslín
Góly
Hvězda Ryneš

Devět inkasovaných gólu ve čtyřech dnech, uplynulý týden byl pro Spartu velmi krutý. Od Liverpoolu nejprve dostala lekci z produktivity, i přes statečný výkon, za který zaslouženě sklidila chválu, je po prvním zápase o postupujícím rozhodnuto a ve čtvrtek na Anfield Road už se bude hrát jen o čest. Rozhodla individuální kvalita v posledních třetinách hřiště, Reds chyby českého mistra dokonale trestali, zatímco Sparta své šance nevyužila.

V neděli pak na Priskeho tým zřejmě konečně dolehla únava z velice náročného programu. V Plzni absolutně nestačil, obdržel další čtyři branky. Sparta přitom sama první střelu v celém utkání vyslala až za dávno rozhodnutého stavu ve druhém dějství, prostor mezi třemi tyčemu netrefila ani jednou. Zápas blbec, který se pravděpodobně nebude jen tak opakovat, stane se.

Větším problémem je tak počínání kapitána Ladislava Krejčího. O jeho fotbalových kvalitách příliš pochybovat nelze, odchovanec brněnské Zbrojovky byl ale už potřetí v letošní sezoně vyloučen. Celkem šlo už o osmou sparťanskou červenou kartu ve Fortuna lize, žádný jiný tým jich nemá více než pět. A to ještě po jednom zápisu přišlo v Evropské lize i MOL Cupu. Sám Krejčí byl přitom v rudém dresu vyloučen už popáté, čímž se dostal na první místo v historické bilanci Sparty. Pro srovnání, známý "blikanec" Řepka uviděl tři červené... Krejčí svými přestupky škodí nejen svému týmu, ale i sám sobě vzhledem k potenciálnímu přestupu.

2. Slavia Praha (výhra 4:0 nad Teplicemi, 59 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Vlček, Ogbu, Zima, Diouf - Masopust, Oscar - Jurásek, Jurečka, Wallem - van Buren
Góly 38., 42. Jurásek, 57. Wallem, 90+3. Jurečka
Hvězda Jurásek

Na poli Evropské ligy si ve čtvrtek zahrála také Slavia a ani ona se za své vystoupení proti světovému velkoklubu rozhodně nemusí stydět. Situaci navíc měla o to komplikovanější, že více než hodinu hry hrála o deseti bez vyloučeného Dioufa. Přesto v Miláně favorizovanému AC srdnatě vzdorovala a odvezla si hratelnou porážku 2:4, kterou se v domácí odvetě v Edenu bude pokoušet otočit.

Sešívané o víkendu čekal podstatně snadnější protivník, Teplice do Vršovic přijely citelně oslabené a na příliš velký vzdor se nezmohly. Slavia si dokonce mohla dovolit protočit sestavu, odpočívali Holeš, Chytil i Douděra, celý zápas neodehráli ani Masopust, Oscar a Vlček a Provod dostal tentokrát jen deset minut.

Přesto se od první minuty zdálo, že mají domácí průběh utkání zcela pod kontrolou. O výsledku rozhodl dvěma slepenými góly krátce před přestávkou Jurásek, jenž nastoupil od začátku vinou zranění poprvé od září minulého roku. Odevzdaného soupeře po pauze dorazili Wallem a Jurečka a byla z toho pohodlná výhra 4:0. Slavia se tak dotáhla na jediný bod za Spartu, navíc si výrazně pomohla i co se týče skóre. Během několika hodin si přilepšila hned o osm zásahů a momentálně tak už ztrácí na svého rivala jen tři. Příjemně strávená neděle.

3. Viktoria Plzeň (výhra 4:0 nad Spartou, 51 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Cadu, Kalvach, Červ, Valenta, Souare - Šulc, Chorý
Góly 45., 70. Chorý, 49. Souare, 62. Šulc
Hvězda Chorý

Pozor, v souboji o titul ještě nemůžeme odepsat ani Viktorii. Na jaře v šesti ligových duelech pětkrát vyhrála a jednou remizovala a po impozantním skalpu vedoucí Sparty najednou na samotné čelo ztrácí jen devět bodů. V situaci, kdy ji za měsíc čeká doma Slavia a o oběma pražskými S si to bude moci rozdat ještě jednou i v nadstavbě, se tak z očekávané přetahované mezi dvěma týmy mohou úplně v pohodě stát tři.

Plzni proti mistrovi vyšlo takřka vše, na co sáhla. Už v první půli byla jasně lepším mužstvem, jak už bylo zmíněno v pasáži o momentu kola, převahu týmu produkovala především silná středová trojice Kalvach – Červ – Valenta. Domácí byli hladovější, většinu odražených míčů sbírali jako první, což se nakonec ukázalo jako rozhodující při úvodní trefě Chorého do šatny. Krátce po pauze přišel druhý gól a bylo hotovo, Plzeň pak raněnému soupeři zasadila ještě další dvě rány.

Trenér Koubek kromě záložní řady skvěle trefil i složení obrany. Rychlonozí Hranáč s Dwehem si poměrně snadno poradili s pokusy o výpady Sparty, s čímž by zkušený stoper Hejda mohl mít problémy. Výborně se znovu ukázal také mladý Francouz Souare, jenž svůj výkon korunoval i premiérovým prvoligovým zásahem. Pokud podobně Viktoria zahraje ve čtvrtek v odvetě proti Servette, postup do čtvrtfinále Konferenční ligy ji neunikne. A kdo ví, třeba se opravdu zapojí ještě i do boje o ligu.

4. Baník Ostrava (prohra 1:2 s Olomoucí, 34 bodů, 5. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Juroška, Pojezný, Lischka, Kpozo - Boula, Rigo - Buchta, Šín, Ewerton - Kubala
Góly 82. Ewerton
Hvězda Ewerton

Jasně, někdo se může podívat pouze na výsledek a říct si, že to Baníku prostě nefunguje a mělo by dojít k razantnějším změnám. Takový názor by byl legitimní, Ostrava naposledy na domácím stadionu zvítězila na konci září, od té doby už poosmé v řadě neuspěla. Jenže je Hapalův konec správným řešením?

Jeho tým předvedl proti Olomouci další velmi slušný výkon, který vzhledem k množství šancí jednoduše měl skončit vítězně. Místo toho Ewerton, Kubala a další své možnosti zahodili, dvou nedorazů v defenzivě Sigma využila ke dvěma brankám a bavíme se o další porážce. Pro karty sice tentokrát chyběli útoku Tanko s Adediranem, ani oni ale nepatří zrovna ke klidným zakončovatelům. Baník musí velmi rychle převahu na hřišti začít přetavovat v body, jinak bude brzy hledat nového trenéra. Možná už za týden po Pardubicích.

5. Slovácko (prohra 0:1 s Jabloncem, 38 bodů, 4. místo)

Slovácko
Sestava Heča - Reinberk, Hofmann, Daníček, Doski - Havlík, Trávník - Petržela, Kohút, Sinyavskiy - Cicilia
Góly
Hvězda Doski

Tady už končí veškerá legrace. Slovácko popáté ze šesti jarních kol prohrálo, zdánlivě neotřesitelná pozice na čtvrté příčce Fortuna ligy se tak najednou začíná jevit značně dostupně pro ostatní pronásledovatele. Tentokrát to přitom od domácích nebyl vyloženě špatný zápas, výsledkově by mu asi více slušela remíza, jenže body do tabulky opět nepřibyly.

Vázne především kombinace po zemi. Nejnebezpečnější pozice si Slovácko vytvořilo po standardních situacích či centrech ze strany na vytáhlého Ciciliu, kombinačně to ale příliš nejde. Obrana přivítala zpět po karetním trestu kapitána Daníčka, a tak zmizelo i tohle vysvětlení mizerné formy. Nastává pomalu čas, kdy by se spojení Svědík – Slovácko pro dobro všech stran mělo přetrhnout?

6. Slovan Liberec (výhra 1:0 nad Karvinou, 32 bodů, 8. místo)

Slovan Liberec
Sestava Vliegen - Prebsl, Chaluš, Mikula - Penner, Žambůrek, Varfolomeev, Ghali - Kok, Kulenovič, Tupta
Góly 84. Rabušic pen.
Hvězda Prebsl

Luboš Kozel i nadále lavíruje se složením ve středu zálohy. Po suspendaci se sice vrátil Žambůrek, je ale momentálně jediným zdravým typickým střeďákem, který dosahuje kvalit týmu s pohárovými ambicemi. V základu vedle něj opět nastoupil mladý Ukrajinec Varfolomeev, znovu ale nepřesvědčil a brzy po přestávce střídal. Liberecký kouč raději na hřiště poslal dalšího stopera a do zálohy vysunul Prebsla.

Citelná je rovněž absence zraněného Christiana Frýdka, který by měl v tomto týdnu podstoupit operaci kolena a přestože se definitivně rozhodne až po ní, očekává se, že si v tomto ročníku už nezahraje. Slovan se bez něj trápí v předfinální fázi, což bylo znát i proti slaboučké Karviné. Nakonec favorita spasila až ruka soupeře v šestnáctce a proměněná penalta zkušeného Rabušice.

7. Teplice (prohra 0:4 na Slavii, 31 bodů, 9. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Tsykalo, Chaloupek, Mičević - Švanda, Jukl, Knapík, Urbanec - Trubač - Yasser, Čerepkai
Góly
Hvězda Chaloupek

V Edenu podle očekávání přišla první porážka na jaře. Možná se nečekala až tak vysoká, vzhledem ke všem okolnostem jde ale o logické vyústění situace a kouč Frťala nemá důvod vyvozovat žádné přehnané důsledky. Teplicím na Slavii scházelo hned devět hráčů, řada z nich přitom patří do základní sestavy.

Opět se ukázala nesmyslnost v Česku nastaveného systému o hostování, kdy Fila, Labík a Hronek nemohli nastoupit proti svému klubu. Kromě samotných Teplic to škodí celkové úrovni ligy, menší týmy totiž pak zkrátka nemají odkud brát, zvlášť když se k tomu přidá ještě několik zranění. Z mladých naději vytažených z béčka nikdo výrazně nezaujal. Zapomenout a připravit se už v plnější sestavě na zápasy se Slováckem a Baníkem, které více napoví vzhledem k případným ambicím na postup do pohárů.

8. Mladá Boleslav (remíza 0:0 na Bohemians, 33 bodů, 6. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kadlec, Suchý, Král, Suchomel - Karafiát, Sakala - Kostka, Mareček, Vaníček - Yusuf
Góly
Hvězda Mikulec

Na nejlepší představení na jaře a tři vstřelené góly zareagoval nový kouč Holoubek tím, že celou ofenzivu v podstatě překopal. Kušej, Matějovský i John usedli tentokrát pouze na lavičku, kde jim vedle sebe překvapivě znovu držel místo Ladra. Třiačtyřicetiletý trenér zkrátka na podzimní lídry Mladé Boleslavi zatím nesází.

Výsledkem byl další rozpačitý výkon, který si nezasloužil zisk žádného bodu. Jeden ale do tabulky přibyl, díky čemuž jsou Středočeši stále na šestém místě. Vděčí za to tentokrát především brankáři Mikulcovi, který při absenci jedničky Trmala podal dva velmi dobré výkony. Svou zkušenost prokázal i stoper Suchý, jenž zastavil do odkryté brány míříci balón z kopačky Hály. Boleslav mohla nakonec uzmout i všechny tři body, střídající Kušej ale ve vyložené pozici přestřelil. Hledání optimálního nastavení pokračuje.

9. Jablonec (výhra 1:0 na Slovácku, 28 bodů, 10. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - Štěpánek, Tekijaški, Souček - Chanturishvili, Kratochvíl, Nebyla, Souček, Hollý - Chramosta, Drchal
Góly 61. Štěpánek
Hvězda Tekijaški

Ofenzivním přestřelkám je konec, v Jablonci si ale rozhodně nikdo stěžovat nebude. Pro nestranného diváka je výsledek 1:0 pochopitelně o poznání méně zajímavý než 3:4 či 3:3, na sever Čech ale přinesl plný počet bodů. Látalův mančaft je díky tomu desátý a zase se o kus vzdálil starostem, které by vzhledem k síle kádru zkrátka mít neměl.

Klíčem ke zlepšené hře a větší kontrole utkání byl návrat středního záložníka Miloše Kratochvíla po trestu za žluté karty. Sedmadvacetiletý středopolař patří stabilně k nejlepším hráčům ligy a hrát za o něco lepší tým, klidně by asi mohl pomýšlet i na premiérovou pozvánku do národního týmu.

10. Bohemians (remíza 0:0 s Mladou Boleslaví, 27 bodů, 12. místo)

Bohemians
Sestava Valeš - Hůlka, Vondra, Hybš - Kadlec, Hrubý, Beran, Kovařík - Hála, Prekop - Ristovski
Góly
Hvězda Kadlec

Bohemka na jaře ještě ani jednou nevyhrála. To jsou špatné zprávy. Dobrou je naopak alespoň to, že ve čtyřech ze zmíněných duelů brala alespoň bod, proti Mladé Boleslavi navíc předvedla asi nejlepší výkon po návratu ze zimní přestávky. Hlavně v prvním poločase na hřišti jednoznačně dominovala, na střely o pauze vedla 10:1, z toho hned osmkrát trefila branku.

Gól ale zase nedala ani jeden. Huf po jednozápasovém experimentu opět usedl na své tradiční místo na lavičce, do základu se posunul Ristovski, ten ale zatím v české lize neskóroval a zatím příliš nedokazuje, že by měl mít na to být útočníkem číslo jedna. Za mnohé vypovídá fakt, že asi nejnebezpečnějším hráčem Klokanů byl opět mladík Kadlec, jemuž posun na pravou stranu defenzivy svědčí a i tentokrát byl nejlepší na hřišti.

11. Sigma Olomouc (výhra 2:1 v Ostravě, 33 bodů, 7. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Macík - Vraštil, Pokorný, Beneš, Novák - Breite, Pospíšil - Vodháněl, Fortelný, Zorvan - Juliš
Góly 20., 38. Juliš
Hvězda Juliš

Nový olomoucký trenér Saňák našel svou optimální jedenáctku, jedinou změnou oproti remíze s Bohemians byl návrat vykartovaného záložníka Breiteho do středu pole, což odnesl Ventúra. Premiérové prvoligové vítězství pětačtyřicetiletého lodivoda se sice nerodilo snadno a dle obrazu hry ani nebylo tak úplně zasloužené, Saňákovi už ho ale nikdo nevezme.

Útočník Juliš, jenž v minulém kole velmi nelibě nesl své střídání, tentokrát odehrál celý duel a sám ho dvěma góly i rozhodl. Byly to takové typické zásahy zkušeného útočníka, nejprve zblízka tečoval centr ze strany, pak proměnil i penaltu. Sigma však může za body děkovat hlavně brankáři Macíkovi, který si připsal sedm brilantních zákroků a především v první půli přiváděl útočníky Baníku k šílenství.

12. Hradec Králové (výhra 2:0 nad Pardubicemi, 27 bodů, 11. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Čihák, Spáčil - Čmelík, Pudhorocký, Dancák, Krejčí - Šašinka, Pilař - Vašulín
Góly 57. Čihák, 73. Vašulín
Hvězda Pilař

Hradci Králové se po 24. kole dýchá o poznání uvolněněji. Po zvládnutém východočeském derby s Pardubicemi se vzdálil barážovým vodám už na rozdíl osmi bodů, naopak výrazně blíže (1 bod) má na prostřední skupinu, kde by si to teoreticky mohl rozdat ještě i o poháry. Nutno říci, že vítězství Votroků bylo zcela zasloužené.

Domácí lodivod Horejš přitom řešil potíže se složením středové řady, chyběli Kučera, Kodeš i Kaštánek. Uprostřed pole nakonec nastoupili Dancák s Pudhorockým a svou roli zvládli na jedničku, Hradec byl v záložní formaci lepším týmem. Jeden z nejlepších výkonů v sezoně předvedl zkušený křídelník Pilař, který se sice do statistik zapsal jen žlutou kartou, soupeřovu obranu ale neustále zlobil.

13. Pardubice (prohra 0:2 v Hradci Králové, 23 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Icha, Solil, Ortiz, Chlumecký - Kissiedou, Vacek, Hlavatý - Patrák, Daněk, Zlatohlávek
Góly
Hvězda Hlavatý

Takhle se derby nehraje, obzvláště pak v situaci, kdy jste na třináctém místě a potřebujete každý bod. Do branky Pardubic se vrátil talentovaný Kinský, jeho kolega Budinský předvedl proti Slavii i Plzni řadu skvělých zákroků, zároveň si ale v minulém kole neodpustil chybu. Kinský dvakrát inkasoval, ani jeden ze zásahů však nejde na jeho vrub.

Pardubičtí vlastně celkově byli po dlouhé době opět v plném počtu, o to více je jejich vystoupení neomluvitelné. V zápase se zmohli jen na slabé dalekonosné střely, do žádné vyložené šance se nedostali a právem odešli poraženi. Po třech prohrách v řadě se jejich náskok na čtrnáctý Zlín ztenčil na čtyři body, povedený start jara je tak v tuto chvíli definitivně zapomenut.

14. České Budějovice (remíza 2:2 se Zlínem, 18 bodů, 15. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Sladký, Králil, Poulolo, Trummer - Čermák, Suchan, Hellebrand - Alli, Ondrášek, Šigut
Góly 2., 75. Suchan
Hvězda Suchan

Ach, ty standardní situace. Na podzim šlo o největší problém Českých Budějovic, které byly v bránění těchto momentů nejhorší v celé lize. Na jaře se dosud zdálo, že došlo ke zlepšení, v klíčovém záchranářském souboji proti Zlínu se ale staré problémy znovu vrátily. Především neuhlídaná dohrávka v 90. minutě a ztráta dvou bodů může být pro Jihočechy v konečném zúčtování smrtící.

Jinak se opět mnohokrát mohla vymstít ofenzivní středová trojice Čermák – Suchan – Hellebrand, kterým chybí zajištění od klasické "šestky". Suchan se ale alespoň blýskl dvěma povedenými trefami. Druhý nejlepší střelec minulé sezony Fortuna národní ligy v dresu Vlašimi disponuje kvalitní střelou, letos ale zaznamenal teprve góly s pořadovými čísly 2 a 3.

15. Zlín (remíza 2:2 v Českých Budějovicích, 19 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Didiba, Černín, Čelůstka - Nombil, Janetzký - Vukadinović, Slončík, Bartošák - Ikugar
Góly 7. Černín, 90. Janetzký
Hvězda Janetzký

Libor Holík po dvou zápasech v základu tentokrát poprvé od svého návratu do Zlína usedl jen na lavičku. Do hry ale musel už v průběhu první půle, zranění totiž utrpěl stoper Didiba. Zatím není jasné, jak dlouho bude trenéru Červenkovi chybět, může však jít o jeden z klíčových momentů bojů o záchranu.

Zlín si v nich jinak pomohl alespoň bodem, přestože v Českých Budějovicích dvakrát prohrával. Janetzký po postupové brance ve čtvrtfinále MOL Cupu ukázal svou důležitost i tentokrát, když srovnával na konečných 2:2 až v 90. minutě. Válka alespoň o baráž tak pokračuje dál, klidně se může rozhodovat až v posledních kolech nadstavby.

16. Karviná (prohra 0:1 v Liberci, 16 bodů, 16. místo)

Karviná
Sestava Holec - Krčík, Svozil, Bergqvist - Memić, Boháč, Moses, Čavoš, Fleišman - Regáli, Doležal
Góly
Hvězda Holec

Karviná se stala prvním týmem, který sáhl během letošní sezony hned ke dvěma trenérským změnám. Po dalším matném výjezdu bez jediné střely na branku se klub rozloučil s Jurajem Jarábkem a na jeho místo prozatím dosadil kouče B týmu Marka Bielana a Radima Grussmanna.

Pokud ale tým v šesti jarních zápasech hned ve třech případech nevyšle na branku soupeře ani jedno přesné zakončení, jen těžko může být problém jen v osobě na lavičce. Karviná v druhé polovině sezony zatím získala jediný bod a je poslední. V dalším kole ji čeká klíčový souboj s Českými Budějovicemi, který by mohl výrazně napovědět, jak se bude situace na chvostu tabulky dále vyvíjet.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fanoušci Sparty před domácím utkáním s Liverpoolem

Vyhrajte vstupenky na ligový zápas Sparty s Hradcem Králové

Spartu v neděli čeká poslední zápas před reprezentační pauzou. Vyhrajte v naší soutěži lístky na domácí duel proti Hradci Králové.

Patrik Schick byl u výhry Leverkusenu nad Wolfsburgem

Jak si vedli Češi v zahraničí: premiérový gól i vítězné derby

Po víkendu je tu opět souhrn výkonů Čechů v zahraničí. Přečtěte si, jak se vedlo českým krajánkům.

Souboj Chelsea s Newcastlem bude o udržení naděje na poháry

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 11.3.-17.3.

Na co vše se můžete v týdnu od 11. do 17. března těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?