Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 25. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 25. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Tomáš Ladra řídil výhru Mladé Boleslavi Foto: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Fortuna liga, 25. kolo:

Fortuna liga měla na programu 25. kolo. Padlo v něm celkem dvaadvacet branek, takřka všechny zápasy přitom byly dramatické až do konce. Jediná Slavia vyhrála vyšším gólovým rozdílem (i když ani ona nezvítězila nijak přesvědčivě), zbylé duely byly buď vyrovnané, nebo o jedinou trefu. Hlavní favorité ale uspěli, tři body získala Sparta i Plzeň.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 25. kola: Karviná - České Budějovice 2:1

No, že by to o víkendu byla nějaká přehlídka atraktivních fotbalových představení, to se tedy říci nedá. Ze spíše podprůměrných možností vybíráme "šestibodový" souboj mezi Karvinou a Českými Budějovicemi. Nešlo sice o žádný koncert, co do dramatičnosti, sporných momentů i nasazení se ale rozhodně bylo na co dívat.

Začátek patřil spíše hostům, v osmé minutě ale ve vyložené pozici Sladký přestřelil bránu a s ní snad i celý stadion. To druhá podobná akce Jihočechů už skončila v síti, Ondráškovu nabídku z levé strany využil záložník Suchan, který dal už svůj čtvrtý gól na jaře.

Karviná se postupně dostávala do zápasu a vyrovnání mohlo přijít už po dvou minutách, Fleišmanovu střelu zastavil evidentní rukou Poulolo, z neznámého důvodu se ale v tomto případě penalta nekopala. O to zvláštnější rozhodnutí to je vzhledem k tomu, co nastalo v závěru, o tom ale až později. Domácí i tak poměrně rychle srovnali, Čavošovu první šanci ještě brankář Janáček zneškodnil, jeho slabou střelu o pár minut později už ale jen vyrazil přímo k nohám dobíhajícího Memiće a ten nemohl minout.

Karvinou trefa nakopla a pak byla lepším týmem. Fleišmanovu další ránu z dálky Janáček tentokrát vyrazil jistě, Regáliho individuální průnik zase skončil střelou těsně vedle. Šance měly oba týmy, hladovějším dojmem ale působili domácí, kteří si šli za vítězstvím.

Střídající Iván nejprve ztroskotal na brankáři, v samotném závěru si ale spravil chuť. V poslední minutě normální hrací doby Čavoš otřel míč o ruku bránícího Alliho a rozhodčí tentokrát nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Iván a vymetl pavučinky budějovické svatyně. Karviná se výhrou odlepila z posledního místa a zvýšila naději na záchranu.

Ideální sestava 25. kola:

Jindřich Staněk - David Douděra (oba Slavia Praha), Filip Blažek (Baník Ostrava), Lukáš Hejda, Cheick Souare (oba Viktoria Plzeň) - Tomáš Ladra (Mladá Boleslav), Qazim Laci (Sparta Praha), Oscar Dorley (Slavia Praha), Ewerton (Baník Ostrava) - Jan Kuchta (Sparta Praha), Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň)

Jedenáctce kola tentokrát nejvíce dominují hráči Slavie a Plzně, oba týmy do sestavy vyslaly po třech fotbalistech. Dva zástupce dodala Sparta i Baník Ostrava, jediným osamoceným je pak mladoboleslavský Tomáš Ladra, který řídil vítězství svého týmu nad Sigmou.

Za Slavii se tentokrát prosadil brankář Staněk, jenž vychytal několik velkých příležitostí Liberce. Aktivitou na pravé straně hýřil Douděra a tempo hry uprostřed pole tradičně diktoval Oscar.

Z Plzně se zaskvěl navrátilec do sestavy Hejda, na levé straně pak pokračuje ve velice slibných výkonech mladík Souare. Vítězný gól i vysoká úspěšnost v soubojích vynesly do sestavy i útočníka Chorého.

Blízko k titulu hráče kola měl o víkendu sparťanský forvard Kuchta, který nesobecky několikrát připravil čisté gólovky pro své spoluhráče, ti ale jeho pobídky nevyužili. Sám Kuchta ale i tak zářil a sám jednou skóroval. Především za výkon v první půli byl pak odměněn i záložník Laci.

Baník na hřišti soupeře tradičně zabral, naší redakci zaujali gólový stoper Blažek a aktivní Brazilec Ewerton. Nade všemi ale čněl jiný hráč.

Hvězda 25. kola: Tomáš Ladra (Mladá Boleslav)

Tím nebyl nikdo jiný než ofenzivní záložník Mladé Boleslavi Tomáš Ladra. Šestadvacetiletý šikula v posledních dvou zápasech chyběl v základní sestavě svého týmu, přestože v této sezoně je spolu s Kušejem jeho nejlepším hráčem.

Proti Sigmě odehrál teprve podruhé na jaře celý zápas a odvděčil se skvělým výkonem. Už v osmé minutě otevřel skóre utkání střelou zblízka po pobídce Yusufa. Ve druhé půli sice neproměnil penaltu, kterou zahrál velice špatně, už o deset minut později ale asistoval u rozhodující trefy Solomona.

Pozici hráče kola mu ale nevynesla jen samotná produktivita, Ladry bylo celé hřiště. Obrana Olomouce se musela mít na pozoru pokaždé, když byl u míče, hned několikrát scházelo ke gólovému dotažení akce jen málo. Tenhle nevysoký chlapík by měl být jedním z prvních jmen v sestavě kouče Holoubka.

Gól 25. kola: Alex Iván (Karviná)

Nebývá úplně zvykem, aby za gól kola byla vybrána penalta. Může za to i tentokrát o něco slabší estetická úroveň vstřelených branek, ale zároveň i důležitost a provedení pokutového kopu. Řeč je o křídelníkovi Karviné Alexi Ivánovi.

V záchranářském souboji proti Českým Budějovicím se slovenský fotbalista postavil k penaltě v 93. minutě za stavu 1:1. Vůbec se ale nerozpakoval a poslal míč nekompromisně do šibenice soupeřovy branky. Říká se, že "desítka" se nedá chytit, jen špatně kopnout. S klidným svědomím lze říci, že tenhle Ivánův pokus by nechytil žádný brankář na světě. A třeba bude mít nakonec i cenu v podobě udržení v lize.

Na gól kola se můžete podívat na následujícím odkazu v čase 3:12.

Největší moment 25. kola: skandální chování trenéra Kováče

Pardubice nestačily doma na Baník a prohrály 0:1, mnohem více než samotný výsledek či výkon se ale po zápase řešil výstup trenéra Radoslava Kováče. Ten neustál spornou situaci ze 72. minuty, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen obránce Chlumecký.

Sprostě pak nadával rozhodčímu způsobem, který se ani nedá reprodukovat, čímž si i on (tentokrát už zcela nesporně) vysloužil přímou červenou kartu. Svému týmu tak bude na lavičce chybět i po návratu z reprezentační přestávky, jeho chováním se určitě bude v nejbližších dnech zabývat disciplinární komise. Nedá se vyloučit ani mnohem vyšší trest. Pochvalu každopádně zaslouží sudí Szikszay minimálně za odvahu Kováče vyloučit, podobné výlevy si čeští sudí většinou nechávají líbit.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 25. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (výhra 2:1 nad Hradcem Králové, 63 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Vitík, Panák, Zelený - Wiesner (72. Mejdr), Sadílek (87. Solbakken), Laci, Ryneš - Birmančević (87. Karabec), Kuchta (80. Olatunji), Haraslín (72. Tuci)
Góly 16. Birmančević, 47. Kuchta
Hvězda Kuchta

Jestli nějaký tým s očekáváním vyhlížel první letošní reprezentační přestávku, byl to rozhodně obhájce titulu. Na Spartě se před týdnem podepsal náročný program, výsledkem byla vysoká porážka v Plzni. Na Anfield Road pak ve čtvrtek Priskeho tým utrpěl další debakl a rozloučil se s Evropskou ligou, do nedělního souboje s Hradcem navíc vstupoval po delší době až ze druhého místa ligové tabulky.

Nebyl to doma proti outsiderovi žádný extra přesvědčivý výkon, tři body ale zůstaly na Letné a Sparta se tak opět rychle vrátila do čela. První půle nabídla rychlý gól, jinak to ale domácím ze hry příliš nefungovalo a jediné další příležitosti přicházely po standardních situacích. To druhé dějství už bylo oboustranně podstatně zajímavější, Spartu uklidnila branka už po 73 sekundách.

Přijít mohly i další trefy, především Haraslín ale zahodil takřka nemožné. Na druhé straně se Hradec osmělil a Vindahl musel vytáhnout pár skvělých zákroků. Snížení ale přišlo až v úplném závěru, a tak o výsledku nebylo pochyb. Sparta za něj vděčí především dobře hrajícímu Kuchtovi a tentokrát také Lacimu, který se při absenci Kairinena tentokrát chopil dirigentské taktovky.

2. Slavia Praha (výhra 3:0 nad Libercem, 62 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Douděra (68. Schranz), Holeš, Zima, Diouf (46. Zmrzlý) - Ševčík (54. Zafeiris), Oscar - Jurásek (74. Provod), Jurečka, Wallem - van Buren (54. Chytil)
Góly 15., 90+1. Jurečka, 83. Chytil
Hvězda Staněk

Nevydrželo to déle než tři hodiny, přesto musel být i takto chvilkový návrat na první místo pro Slavii významným psychologickým nábojem do zbytku sezony. Stejně jako byla řeč u Sparty, také Sešívaní mají za sebou hodně těžké poslední týdny, a tak bylo před odpočinkem důležité hlavně zvítězit. To se podařilo, přestože ani u druhého z pražských S se to nerodilo vůbec snadno.

Do sestavy se po zranění vrátil záložník Ševčík, jenž zvládl něco přes poločas. Utrápené představení ale v tři body přetavily tři jiné postavy. Dva góly dal Jurečka, který se tak celkově v sezoně dostal už na 13. O dvě méně má Chytil, jehož důležitost pro současnou Slavii byla opět vidět, od svého příchodu na hřiště patřil k nejlepším na hřišti a odpor soupeře svou jedenáctou trefou i definitivně zlomil.

Tentokrát ale celý tým může děkovat především brankáři Staňkovi. Nová jednička Slavie nepřicházela v jednoduché pozici, většina fanoušků se transferu divila. Reprezentační gólman ale dokazuje své kvality a proti Liberci své mužstvo doslova sám zachránil. Trojzákrok proti Kulenovićovi měl prvotřídní parametry.

3. Viktoria Plzeň (výhra 2:1 v Jablonci, 54 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Dweh, Hranáč, Hejda - Havel, Traore (76. Kalvach), Červ, Souare - Metsoko (59. Vydra), Šulc - Chorý (90. Kliment)
Góly 20. Hejda, 84. Chorý
Hvězda Chorý

Plzeňský trenér Koubek udělal oproti čtvrtečnímu nervy drásajícímu souboji se Servette čtyři změny v sestavě, odpočinek dostali Kalvach, Jemelka, Kopic a za karty stál Cadu. Na hře týmu to bylo znát, v Jablonci to po většinu zápasu docela drhlo. Svůj debut ve Fortuna lize zažil tožský rychlík Metsoko, příliš na sebe ale neupozornil.

To další hráč na opačném spektru kariéry, který naskočil po delší době od začátku, se prezentoval v podstatně lepším světle. Čtyřiatřicetiletý stoper Lukáš Hejda svůj návrat ozdobil gólem a spolehlivým výkonem v defenzivě. Reprezentační formu i nadále potvrzuje útočník Chorý, jenž v závěru rozhodl o tříbodovém zisku.

4. Baník Ostrava (výhra 1:0 v Pardubicích, 37 bodů, 5. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Juroška, Blažek, Lischka, Kpozo - Boula (90+5. Grygar), Rigo - Buchta (83. Rusnák), Šín (89. Klíma), Ewerton - Tanko (83. Adediran)
Góly 69. Blažek
Hvězda Blažek

Sešli jsme se tu znovu tentokrát po venkovním utkání, a tak bude zákonitě hodnocení o něco příjemnější. Baník na hřištích soupeřů potřetí v řadě uspěl a právě mimo svůj stadion si zachraňuje svoji pozici i Pavel Hapal. Fanoušci nadšení tak úplně nejsou, většina z nich svůj tým už dlouhou dobu neviděla vyhrát.

Ti na výjezdech ale naopak mohou být pravidelně docela spokojeni jak s výsledky, tak i se hrou. Vypadá to, že jediným volným místem v sestavě je momentálně ten stoperský po boku Lischky, Tentokrát Pojezného nahradil Blažek a tento tah realizačnímu týmu vyšel, slovenský obránce se postaral hlavou o jediný gól zápasu. Ostrava pak nervózní závěr zvládla, dotáhla se na dva body za čtvrté Slovácko. Další zápas ale hraje doma...

5. Slovácko (remíza 1:1 v Teplicích, 39 bodů, 4. místo)

Slovácko
Sestava Heča - Hofmann, Daníček, Kalabiška - Blahút (84. Kohút), Havlík, Trávník (87. Reinberk), Doski - Petržela (69. Sinyavskiy), Vecheta (87. Mihálik), Juroška (84. Kvasina)
Góly 11. Juroška
Hvězda Hofmann

Další rozpaky. Šesté jarní kolo přineslo na Slovácko teprve druhý bodový zisk za remízu v Teplicích, které měly k výhře rozhodně blíže. Svědík se snažil na špatnou formu zareagovat změnou rozestavení, přešel na systém se třemi stopery, žádné zlepšení se ale nedostavilo.

Pět vyprodukovaných střel za celý zápas je v boji o pohárové příčky skoro až ostudná bilance. Na Slovácku to momentálně zkrátka nefunguje a doba hájení úspěšného trenéra se zřejmě blíží ke svému konci. Zdánlivě nedostižný náskok na čtvrtém místě se v podstatě rozplynul a v případě pokračujících matných výkonů může být v ohrožení i postup do skupiny o titul.

6. Slovan Liberec (prohra 0:3 na Slavii, 32 bodů, 9. místo)

Slovan Liberec
Sestava Vliegen - Mikula, Chaluš, Pourzitidis - Fukala (78. Penner), Žambůrek, Varfolomeev (57. Doumbia), Ghali (57. Preisler) - Višinský (78. Kok), Kulenović, Tupta (87. Lexa)
Góly
Hvězda Kulenović

Další výrazně pozitivní představení na hřišti velkého favorita, znovu ale bez bodové odměny. Slovan byl v Edenu vyrovnaným protivníkem, a to i přes další vynucené změny v sestavě. Prebsl, který patří na jaře k nejlepším hráčům a trenér Kozel se na něj může spolehnout i na více různých postech, nemohl kvůli dohodě obou klubů o hostování nastoupit. Do základu se jinak vrátili Fukala, Pourzitidis a Višinský, na Liberci ale nebyla žádná nesehranost znát.

Srazila ho nedisciplinovanost Žambůrka a jeho zbytečný faul v pokutovém území, po němž se Slavia rychle dostala do vedení. Útočník Kulenović, který jinak odehrál skvělý zápas a v soubojích se stopery soupeře včetně čtyřmilionového Zimy si věděl rady, ale své obrovské šance ke skórování nevyužil. A tak je z toho další bolestivá prohra, která opět komplikuje boj o nejlepší šestku.

7. Teplice (remíza 1:1 se Slováckem, 32 bodů, 8. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši, Chaloupek, Knapík (46. Beránek) - Bílek (85. Švanda), Jukl (63. Křišťan), Mareček, Labík - Trubač - Fila, Yasser (75. Čerepkai)
Góly 12. Fila
Hvězda Fila

V minulém kole na Slavii chybělo Teplicím hned několik členů základní sestavy, což se na výkonu severočeského celku projevilo a v Edenu moc nevzdoroval. Proti dalšímu pohárovému adeptovi už to bylo o poznání lepší a výsledná remíza se Slováckem se dá považovat spíše za ztrátu.

U všeho důležitého byl navrátilec do sestavy Fila. Ten měl na svědomí jediný přesný zásah Teplic, mělo jich ale být asi i více. Kromě nízké efektivity ale může být trenér Frťala se svými svěřenci spokojen. V duelu osmého týmu se čtvrtým to byli hůře postavení Skláři, kteří vypadali jako více pohárové mužstvo.

8. Mladá Boleslav (výhra 2:1 nad Olomoucí, 36 bodů, 6. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kadlec, Suchý, Karafiát, Fulnek - Matějovský, Sakala (73. Mareček) - Jawo (73. John), Ladra, Kušej (86. Žitný) - Yusuf (90+2. Šimek)
Góly 8. Ladra, 76. John
Hvězda Ladra

V minulých vydáních tohoto souhrnu jsme Mladou Boleslav několikrát kritizovali za nevýrazné a nevyrovnané výkony. To každopádně stále platí, tentokrát ale můžeme poslední vystoupení týmu hodnotit jako velmi pozitivní. Výkon proti olomoucké Sigmě snesl měřítka mužstva hodného boje o evropské poháry.

Teprve potřetí na jaře se v základní sestavě společně představili Ladra s Kušejem a především první jmenovaný ukázal, že na něm ofenzivní snahy Středočechů v současné době stojí a v ideální jedenáctce by zkrátka neměl chybět. Sigmu pokořil gólem a asistencí a přestože nedal penaltu, svou aktivitou po celých devadesát minut trápil soupeřovu obranu. Přidali se ale tentokrát i další, teď jen podobné zápasy opakovat častěji.

9. Jablonec (prohra 1:2 s Plzní, 28 bodů, 10. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - Štěpánek (50. Černák), Tekijaški, Souček - Chanturishvili, Kratochvíl, Nebyla (88. Krulich), Hollý (88. Hübschman), Polidar - Drchal (70. Chramosta), Martinec
Góly 73. Chramosta
Hvězda Martinec

Jablonec chtěl využít únavy plzeňské Viktorie, která ve čtvrtek absolvovala 120 náročných minut v Konferenční lize. Nakonec ale zapadl do určité šedi vyčerpaného soupeře a nijak závažněji mu nezatopil. Střídající Chramosta sice už po třech minutách na hřišti z ojedinělé příležitosti srovnal, remízové skóre ale vydrželo jen deset minut.

Týmu zavařil individuální chybou Polidar, který přišel o míč a unikajícího Vydru srazil k zemi a byl vyloučen. Mimochodem, Chramosta zůstal jen na lavičce poprvé na jaře, na jeho místo se ještě výše vytáhl dřívější obránce Martinec, jenž se posouvá sestavou směrem do útoku.

10. Bohemians (remíza 2:2 ve Zlíně, 28 bodů, 11. místo)

Bohemians
Sestava Valeš - Křapka, Hůlka, Hybš - Kostl, Hrubý, Beran (69. Kozák), Kovařík - Prekop (90+4. Mužík), Ristovski (69. Huf), Shejbal (55. Petrák)
Góly 15. Prekop, 56. Petrák
Hvězda Prekop

Šestý zápas, pátá remíza, bilance Bohemians na jaře je až téměř neuvěřitelná. Už potřetí během této série to navíc byla jinak nezvykle gólová remíza 2:2, což je pro nejhůře střílející tým ligy alespoň nějaké pozitivum. Trenér Veselý musel řešit dvě citelné absence, chyběli mu vykartovaný Kadlec a zraněný Hála, tedy dva asi nejlepší hráče Klokanů po zimní přestávce.

Na druhou stranu návrat zkušeného záložníka Ondřeje Petráka po více než roční rekonvalescenci musel být přinesl skvělý příběh, když se bývalý mládežnický reprezentant už po necelé minutě na hřišti gólově prosadil. Jinak ale ztráta dvoubrankového vedení nikoho u Bohemky potěšit nemohla.

11. Hradec Králové (prohra 1:2 na Spartě, 27 bodů, 12. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Čihák, Spáčil (69. Čech) - Čmelík (87. Hais), Kodeš, Dancák, Krejčí - Šašinka (64. Koubek), Kučera - Vašulín (64. Juliš)
Góly 90+5. Koubek
Hvězda Kodeš

Východočeši žádné body do tabulky nepřidali, za své vystoupení na Spartě se ale rozhodně nemusí stydět. Zdravotní trable zkušeného kouče Kotala, kterého na lavičce nahradil Horejš, se navíc mohou pro klub ukázat být jakýmsi štěstím v neštěstí. Hradec totiž pod vedením nového lodivoda předvádí mnohem líbivější fotbal.

Ten se mu na Spartě i vymstil, když při snaze o kombinaci už z vlastní šestnáctky hned zkraje druhého poločasu přišel o míč a inkasoval rozhodující druhou branku. V tu chvíli ale jako by z něj spadla jakákoliv nervozita a ve zbytku zápasu byl favoritovi minimálně rovnocenným soupeřem. Trefa střídajícího Koubka už šanci na body nevykřesala, byla ale zaslouženou odměnou za odvážný a sympatický projev. Jen tak dál.

12. Sigma Olomouc (prohra 1:2 v Mladé Boleslavi, 33 bodů, 7. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Macík - Vraštil, Pokorný, Beneš, Novák (78. Chvátal) - Breite, Pospíšil (56. Ventúra) - Vodháněl, Fortelný (56. Singhateh), Zorvan (56. Uriča) - Juliš (85. Šíp)
Góly 59. Juliš pen.
Hvězda Macík

Vítězství na Baníku v minulém kole bylo pravděpodobně spíše ojedinělé. Ostatně nebylo ani zrovna zasloužené, další zápas už ale opět přinesl návrat do jarních kolejí. Hlavně první poločas byl ze strany Sigmy velice špatný a při odchodu do kabin mohlo být její manko i větší než jednogólové.

Tým pak navíc ještě oslabil zcela nesmyslným druhým "žlutým" faulem Vodháněl. Olomouc se díky zvláštní penaltě za faul bez míče díky Julišovi dokázala na soupeře dotáhnout, i nadále ale tahala za kratší konec provazu. Brankář Macík ještě udržel naděje na body chycenou penaltou, při rozdílové trefě Johna ale lehce zaspal na čáře a Sigma už na zvrat neměla. V sedmi jarních kolech tak získala jen pět bodů a elitní šestka se ji vzdaluje.

13. Pardubice (prohra 0:1 s Ostravou, 23 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Icha, Kukučka, Ortiz, Chlumecký - Kissiedou (71. Míšek), Solil (89. Donát), Hlavatý - Patrák (80. Mareš), Brdička (71. Sychra), Krobot (80. Černý)
Góly
Hvězda Kinský

Tak nadějně to na jaře začalo, Pardubice dvakrát za sebou venku vyhrály a místo boje o přežití se začalo mluvit o mnohem vyšších ambicích. Po čtyřech porážkách v řadě je ale jakákoliv pozitivní atmosféra kolem týmu definitivně pryč. Frustrace roste a při domácím souboji s Baníkem vygradovala hned trojím vyloučením.

V první půli přitom Pardubice měly své šance, které je mohly poslat do vedení, Brdička či Patrák v nich ale selhali. Po pauze už se pak vše začalo sypat. Nejprve inkasovaná branka ze standardní situace, pak červená karta pro Chlumeckého, následná ostudná a sprostá reakce trenéra Kováče a jeho zasloužený předčasný odchod, desetiminutovku hrůzy pak zakončil dalším vyloučením Ortiz. Východočechy dělí od barážových pozic najednou zase už jen tři body.

14. Zlín (remíza 2:2 s Bohemians, 20 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Holík, Ceddla, Černín, Čelůstka (46. Vukadinović) - Bužek, Nombil - Fantiš (66. Schánělec), Slončík (75. Pidro), Bartošák - Ikugar (75. Simerský)
Góly 63. Fantiš, 76. Simerský
Hvězda Černín

Tenhle tým se zkrátka nikdy nevzdává, což je pro zlínské šance na setrvání v nejvyšší soutěži nezbytný předpoklad. Body získané i přes nepříznivé vývoje některých utkání mohou hrát v konečném zúčtování rozhodující roli. Jen na jaře už Červenkovi svěřenci otočili v závěru derby se Slováckem, bod za remízu pak vydolovali proti Slavii, Českým Budějovicím a nyní i Bohemians, přestože pokaždé prohrávali.

Janetzký tentokrát stál pro karty, Vukadinović zůstal jen na lavičce, jinak ale ustálená sestava opět ukázala svou mentální sílu. Jako velmi zajímavá varianta se ukazuje vysunutí vytáhlého stopera Černína do ofenzivy při snaze o vyrovnání, téměř dvoumetrový chlapík je při nakopávaných balónech velice platný. Bod po bodu se Zlín dotahuje i na třinácté Pardubice.

15. České Budějovice (prohra 1:2 v Karviné, 18 bodů, 16. místo)

České Budějovice
Sestava Janáček - Sladký, Králik, Poulolo, Trummer - Suchan, Nikl (89. Skalák), Hellebrand (89. Bohm) - Šigut (70. Alli), Ondrášek (80. Tranziska), Čermák
Góly 20. Suchan
Hvězda Suchan

Tohle se nepovedlo. Budějovičtí pro veledůležitý souboj o přežití vyměnili gólmana a rozhodnutí se jim stalo částečně osudným. Poprvé na jaře chytající Janáček neudržel snadnou Čavošovu střelu zpoza šestnáctky a nabídl Karviné klíčový vyrovnávací gól v podstatě zdarma.

Další změnou byla ta v rozestavení, ani ta se ale úplně neosvědčila. Kouč Lerch chtěl zahustit střed pole a na hřiště poslal čtvrtého středního záložníka, Jihočeši totiž v posledních týdnech měli značné problémy právě s prostupností ofenzivně laděné záložní trojice. Karviná ale byla uprostřed pole jistějším týmem, České Budějovice naopak s přibývajícím časem nervózněly. Penalta v závěru byla nešťastná, soupeř si ale šel za vítězstvím více.

16. Karviná (výhra 2:1 nad Českými Budějovicemi, 19 bodů, 15. místo)

Karviná
Sestava Holec - Krčík, Svozil, Bergqvist, Fleišman - Regáli (67. Ivan), Čavoš, Moses (83. Traore), Boháč (83. Vinícius), Memić (75. Ražnatović) - Doležal
Góly 30. Memić, 90+3. Ivan pen.
Hvězda Regáli

Klasická léčba šokem opět zafungovala. Karviná po odvolání kouče Jarábka v klíčovém záchranářském souboji zabrala a na domácím hřišti přehrála České Budějovice 2:1, díky čemuž se odlepila z úplného dna tabulky. A to přitom docela brzy prohrávala, už po deseti minutách ale dokázala srovnat a v nervózním závěru nakonec převážila misky vah na svou stranu.

Nijak krásný fotbal se v Karviné nehrál, domácí ale jako by prokázali větší psychickou odolnost. V závěrečných pasážích zápasu byli oni tím sebevědomějším týmem, který si více šel za rozhodujícím zásahem. Dočasný kouč Bielak si tak dost možná vysloužil další pokračování v práci.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Adam Hložek a Patrik Schick na pozápasové děkovačce po výhře nad Freiburgem

Jak si vedli Češi v zahraničí: víkendu vévodí góly v Bundeslize

Začátek týdne znamená i další díl naší rubriky. V ní se ohlédneme za tím, jak se o víkendu dařilo českým hráčům v zahraničí.

Čeští fanoušci se mohou těšit na měření sil s Haalandem

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 18.3.-24.3.

Na co vše se můžete v týdnu od 18. do 24. března těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.