Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 26. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 26. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Antonín Kinský drží Pardubice nad vodou Foto: Profimedia

Fortuna liga, 26. kolo: Slavia ochutnala vedení, Sparta reagovala

Fortuna liga měla na programu 26. kolo. K vidění nebyla ani jedna remíza, což se stalo poprvé od prosince, kdy byl ale program vinou nezpůsobilých terénů nekompletní. Obě pražská S slavila venkovní výhry, Plzeň naopak po dlouhé době padla, když doma nestačila na Liberec. Před vlastními fanoušky konečně uspěl Baník. Na druhém konci tabulky se nic nezměnilo.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 26. kola: Baník Ostrava - Teplice 4:1

Pro Teplice mělo jít o příležitost dotáhnout se na rozdíl dvou bodů elitní šestce. Baník naopak usiloval o první domácí vítězství od loňského září a s ním spojený posun na čtvrté místo. Vyplnil se nakonec druhý zmíněný scénář.

Ve Vítkovicích se ale hrál oboustranně aktivní fotbal. Na první gól se nemuselo čekat dlouho, už v šesté minutě Klíma šikovně posunul míč k Tankovi, ten se i s přispěním štěstí prosmýkl až do šestnáctky soupeře a levačkou rutinně zasunul za Ludhova záda. Mimochodem, šlo o první jarní trefu jedné z největších komet první poloviny sezony.

Teplice měly slušné šance rychle vyrovnat, především snaživý Fila ale na Letáčka nevyzrál. A tak přišel další trest. Rusnák naváděl balón z pravé strany, místo očekávaného zakončení svou silnější nohou si ještě zasekl dva obránce a levačkou zamířil přesně k zadní tyči.

Ani další šance Fily úspěch neslavily, Ewertonovu tečovanou ránu z dálky zase vytáhl Ludha. Hrálo se nahoru – dolů, Křišťan zakončil nedůrazně, Lischka podstatně lépe, ale další povedený zákrok hostujícího brankáře udržel skóre na 2:0.

Pokud Skláři spřádali o přestávce v kabině plány na obrat, ty vzaly za své znovu už po šesti minutách hry. Brazilský šikula Ewerton si navedl míč na střed, nechytatelnou střelou vymetl pavučinky a zřejmě definitivně rozhodl o osudu utkání. Jisté naděje nejprve chtěl vykřesat opět Fila, povedlo se to však až patnáct minut před koncem střídajícímu mladíkovi Audinisovi, jenž hlavou ozdobil svůj debut v českém fotbale premiérovým gólem.

Žádné drama se ale už nekonalo. Frydrychův zásah byl ještě odvolán pro ofsajdové postavení clonícího Kubaly, z další skrumáže před brankou už ale střídající Adediran dopravil míč do sítě v souladu s pravidly a určil konečný výsledek 4:1.

Atraktivní podívaná nabídla celkem 33 zakončení, z toho hned 16 mířilo přímo na branku, kopalo se také 17 rohů. Jasná ozdoba kola, i když to v Teplicích asi neuslyší úplně rádi.

Ideální sestava 26. kola: dominance vítězných hostů

Antonín Kinský (Pardubice) - Jan Mejdr (Sparta), Matěj Chaluš (Slovan Liberec), Tomáš Vlček (Slavia), Dominik Preisler (Slovan Liberec) - Lukáš Provod (Slavia), Michal Hlavatý (Pardubice), Michal Beran (Bohemians), Ewerton (Baník Ostrava) - Luka Kulenović (Slovan Liberec), Václav Jurečka (Slavia)

Jedenáctce kola tentokrát jasně vládnou zástupci týmů, které si připsaly velmi cenné venkovní triumfy. Nejvíce zaujali hráči Liberce a Slavie, kteří se nám do sestavy vešli po trojicích.

Ze Slovanu jsme vybrali dvoubrankového střelce Kulenoviće a dále dva fotbalisty, kteří byli platní v defenzivě i ofenzivě. Preisler na levé straně působil neúnavným dojmem, Chaluš pak k jisté obraně přidal i důležitý zásah.

Také Slavia se mohla spolehnout na dva údery jednoho hráče, kterým byl momentálně už nejlepší střelec ligy Jurečka. Provod odehrál svůj nejlepší zápas na jaře, připsal si bilanci 1+1 a byl velmi blízko i ocenění hráče kola. Třetím do party je pak neustále se zlepšující mladý stoper Vlček.

Dva členové jsou z Pardubic, které vyrabovaly stadion olomoucké Sigmy. Přispěli k tomu nejvíce spolehlivý brankář Kinský a všudypřítomný záložník Hlavatý. Sestavu pak doplňují dva Pražané, záložník Beran z Bohemians a obránce Mejdr ze Sparty. Ten je od svého přestupu na Letnou častým terčem kritiky a mnozí už ho odepisovali, při absenci Preciada a Wiesnera ale dostal šanci a odehrál velmi dobrý zápas.

Hvězda 26. kola: Antonín Kinský (Pardubice)

Nebyla to pro mladého gólmana Pardubic vždy úplně jednoduchá sezona. Po příchodu na hostování ze Slavie ji sice začal coby jednička, jenže už ve druhém kole byl vyloučen a dostal čtyřzápasový trest. Když mu vypršel, Kinský se pro změnu zranil a na podzim si zachytal až v jeho úplném závěru, kdy si připsal i své premiérové čisté konto proti Liberci.

Také do jara vstoupil v bráně, po třech jistých představeních ale přišla další komplikace. V Edenu totiž nemohl kvůli dohodě klubů hrát a jeho náhradník Budinský předvedl tak dobrý výkon, že si vysloužil své místo mezi tyčemi i pro další utkání. Poslední tři kola už ale opět patřila Kinskému a ten ukazuje, že je dalším značným příslibem české brankářské školy.

Proti Olomouci vychytal už svou čtvrtou nulu v pouhém desátém ligovém duelu, což je v dresu slabých Pardubic skvělá vizitka. Sigmu trápil pěti povedenými zákroky, neméně dobře si ale vedl při celé řadě dalších ošemetných závarů ve své šestnáctce.

Otázkou je, co s ním bude dál. Ve Slavii bude zřejmě v nejbližších letech neotřesitelnou jedničkou Staněk, Kinskému navíc za rok v létě končí smlouva. Zamíří tak rovnou do ciziny? Další krok jeho kariéry bude pořádně sledovaný, syn bývalého reprezentanta totiž určitě má potenciál, aby z něj byl brankář evropské úrovně.

Gól 26. kola: Lukáš Provod (Slavia)

Spousta klubů po celém světě zaměstnává asistenty trenéra, kteří se specializují na standardní situace. O něco méně běžné už je bližší zaměření na autová vhazování, na Slavii se ale touto disciplínou zabývají už dlouhou dobu. Čas od času pak právě aut může sehrát důležitou roli. Bylo tomu tak i v případě utkání na půdě Slovácka.

Ve 29. minutě ze zdánlivě nepříliš nebezpečné pozice na pravé straně vhazoval Douděra. Ševčík, Wallem i Jurečka tak dlouho svými střídavými náběhy mátli soupeřovu defenzivu, až se svému strážci Trávníkovi utrhl do středu hřiště Provod. Míč mu skočil ideálně na levačku, a tak se reprezentační záložník nikterak nerozpakoval a z prvního dotyku vlastně tak trochu naslepo vypálil.

Byla z toho ale výstavní trefa, která přeletěla bezmocného brankáře Heču a zapadla ke vzdálenější tyči domácí svatyně.

Na gól kola se můžete podívat na následujícím odkazu v čase 0:46.

Největší moment 26. kola: Je lepší skončit v tabulce výše? Hmm...

Tentokrát se nebudeme zabývat konkrétní situací ze hřiště, ale zajímavým výrokem na pozápasové tiskové konference. Liberecký kouč Luboš Kozel na ni přiznal, že vlastně sám neví, jestli chce se svým týmem skončit v tabulce co nejvýše. Vzhledem k současnému hernímu formátu Fortuna ligy nejde o tak kontroverzní prohlášení, jak by se na první pohled mohlo zdát, přesto je potřeba se tématu pověnovat.

Slovan se momentálně nachází na sedmé příčce ligové tabulky, na šesté Slovácko ztrácí čtyři body a čeká ho domácí souboj právě s nejbližším konkurentem. Jak známo, první šestice pořadí si zajistí zápolení ve skupině o titul, sedmé mužstvo si v nadstavbě zahraje v prostřední skupině. Odkud je ale vlastně blíže k evropským pohárům?

Jisté je, že kdo po nadstavbě skončí šestý, do Evropy se nedostane. Naopak ze sedmé pozice stačí zvládnout následující souboje s hůře postavenými mužstvy a na závěr ještě porazit čtvrtý či pátý tým vedoucí skupiny, to v závislosti na výsledku MOL Cupu. Dlužno také dodat, že kdo půjde do finálových kol ze šestého místa, rozhodně se nemusí vzdávat, jednotlivé celky mají mezi sebou letos jen minimální rozdíly.

Přesto může nastat situace, kdy bude pro někoho výhodnější v utkání nevyhrát a svoji šanci na úspěch v sezoně tím vlastně navýšit. Z hlediska férovosti a integrity soutěže nejde o ideální scénář.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 26. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (výhra 1:0 v Českých Budějovicích, 66 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Sørensen, Panák, Krejčí - Mejdr, Laci (80. Solbakken), Kairinen, Zelený (63. Ryneš) - Birmančević (74. Tuci), Kuchta, Haraslín (63. Olatunji)
Góly 17. Birmančević
Hvězda Mejdr

Není to teď ze strany Sparty žádná hitparáda, v Českých Budějovicích vítězství spíše utrpěla. Na hřišti posledního týmu tabulky předvedla velmi matný výkon, jediný gól dala s přispěním obrovské hrubky soupeřova brankáře.

V něčem to byl vlastně podobný zápas těm, jaké Sparta hrála v závěru minulé sezony a díky kterým se po dlouhých devíti letech konečně vrátila na český trůn. Nakročeno k celkovému triumfu má i tentokrát, tři body z jihu Čech ji vrátily zpět na první místo a v této fázi ročníku už se počítají hlavně body, na předvedenou hru se tolik hledět nemusí. Přesto je utkání v Budějovicích jistým zdviženým varovným prstem směrem do dalších týdnů.

Letenští řešili problém na pravé straně, pro karetní trest byli mimo Preciado i Wiesner. Šanci v základu tak poprvé od listopadového MOL Cupu dostal Mejdr a ukázal, že by bylo chybou ho odepisovat. Jeho gólová asistence sice byla spíše výsledkem řady příhodných okolností, celkový dojem z jeho hry ale byl velice slušný. Jinak se nikdo příliš neukázal, možná i vinou suchého trávníku, na který si kouč Priske vydatně stěžoval.

2. Slavia Praha (výhra 3:1 na Slovácku, 65 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Douděra (83. Tomič), Ogbu, Vlček, Zmrzlý - Ševčík (76. Oscar), Holeš - Provod, Jurečka (76. Zafeiris), Wallem (88. Jurásek) - Chytil (88. Tijani)
Góly 29. Provod, 44., 56. pen. Jurečka
Hvězda Provod

V minulém kole si Slavia vyzkoušela jen na pár hodin, jaké to je vrátit se do čela, tentokrát už ji to vydrželo celý jeden den. Trajektorie jejích výkonů je ale aktuálně pozitivnější než u Sparty, a tak není vyloučené, že se pořadí může v nejbližších týdnech měnit i nastálo.

Také na Slovácku se hrál vlastně poměrně vyrovnaný fotbal, přesto to ale po celou dobu tak nějak vypadalo, že mají Sešívaní situaci pod kontrolou. První dva zásahy zaznamenali po dalekonosných střelách, což je něco, na co jejich fanoušci nejsou tak úplně zvyklí. Ta Provodova přišla po nacvičeném signálu z autového vhazování, na čemž s týmem usilovně pracuje asistent trenéra Houštecký.

Právě Provod předvedl svůj jasně nejlepší výkon na jaře a ukázal, že když má formu, mnoho lepších fotbalistů po českých trávnících neběhá. Za zmínku stojí také dvougólový střelec Jurečka, jenž se posunul do čela tabulky kanonýrů. A nezapomeňme na mladého stopera Vlčka. Ten se netradičně postavil na post levého středního obránce a i tentokrát vše zvládl bez problému. I přes nákladné investice do defenzivy je právě Vlček momentálně nejlepším stoperem Slavie.

3. Viktoria Plzeň (prohra 1:3 s Libercem, 54 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Paluska, Hejda, Jemelka - Cadu, Traore (66. Kopic), Kalvach, Souare (76. Sýkora) - Šulc, Mosquera (57. Metsoko) - Vydra (66. Kliment)
Góly 67. Metsoko
Hvězda Vydra

Současná Viktoria stojí a padá s výkony reprezentačního útočníka Tomáše Chorého. Když proti Liberci nemohl nastoupit pro žluté karty, Plzeň jako by si při přechodu dopředu nevěděla rady. Vydra byl sice asi nejaktivnějším hráčem týmu, jde ale o typologicky zcela odlišného fotbalistu, na kterého zbytek sestavy zkrátka nebyl schopen vhodně reagovat.

Citelně znát byly i další klíčové absence. Nemoc vyřadila ze hry nováčka národního týmu Hranáče a Viktorka měla při bránění Kulenoviće velké problémy. Na rozdíl od utkání proti Spartě navíc tentokrát nedominovala ani ve středu hřiště, kde chyběl houževnatý Červ. Dobrou zprávou je, že všichni tři zmínění by už v dalším zápase měli být k dispozici. Špatnou je však to, že je Plzeň na jednotlivcích až tak závislá.

4. Baník Ostrava (výhra 4:1 nad Teplicemi, 40 bodů, 4. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Blažek, Frydrych, Lischka - Rusnák, Šín (89. Grygar), Boula, Buchta (81. Kpozo) - Ewerton - Tanko (70. Kubala), Klíma (81. Adediran)
Góly 6. Tanko, 22. Rusnák, 51. Ewerton, 88. Adediran
Hvězda Ewerton

Další domácí zápas, tedy další zklamání. Pardon, síla zvyku. Baník tentokrát i před vlastními fanoušky zabral a vyhrál poprvé od září 2023! A to rovnou přesvědčivě, Teplice přejel jasně 4:1. Kdo by to byl řekl, že přes neustále se opakující kritiku trenéra Hapala bude Ostrava tak blízko pohárům. O skupinu o titul by ji už připravilo jen velké selhání, momentální čtvrtá pozice by pak byla skvělou výchozí pozicí do nadstavby.

Ještě zajímavější je výsledek vzhledem k tomu, že přišel bez nejlepšího klubového hráče sezony Riga, jenž pykal za karty. Hapal v záloze nemá adekvátní náhradu, a tak se po bok Bouly zatáhl ofenzivněji laděný mladík Šín, vše ale bylo pojištěno jedním stoperem navíc. Baník hrál vzadu na pět obránců poprvé od šestého kola, kdy shodou okolností rovněž doma uspěl proti Českým Budějovicím. Je to nová cesta, nebo jen jednorázová reakce na absenci klíčového středopolaře?

5. Slovan Liberec (výhra 3:1 v Plzni, 35 bodů, 7. místo)

Slovan Liberec
Sestava Vliegen - Chaluš, Prebsl, Pourzitidis - Mikula (84. Lehoczki), Žambůrek, Višinský (72. Doumbia), Preisler - Tupta (57. Horský), Kulenović (84. Rabušic), Ghali (57. Fukala)
Góly 64. Chaluš, 69., 79. Kulenović
Hvězda Kulenović

Asi nejpřekvapivější zprávou víkendu nebyl ani tak fakt, že Slovan dokázal vyloupit Štruncovy sady a zvítězit. Byla jí informace, že šlo o vůbec první venkovní výhru Severočechů v celé sezoně! Pro klub s pohárovými ambicemi jde o tristní bilanci, i po třech přidaných bodech jsou na tom v tomto ohledu hůře stále jen České Budějovice, Karviná, Zlín a Hradec Králové, tedy týmy z konce tabulky.

Kouči Kozlovi se postupně vyprazdňuje marodka, sobotní experimenty tak už nebyly ani tak vynucené, šlo čistě o plánovanou strategii. A nutno říci, že to klaplo. Višinský se na nezvyklém postu středního záložníka zaskvěl, útočník Kulenović konečně protrhl střeleckou smůlu a defenziva fungovala na jedničku. Zvláštní pochvalu zaslouží standardní situace, jeden nacvičený signál Liberec přetavil v gól, z dalších dvou zahrozil.

6. Mladá Boleslav (výhra 3:2 nad Zlínem, 39 bodů, 5. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kadlec, Král, Karafiát, Fulnek - Mareček (62. John), Kubista - Kostka (75. Sakala), Ladra (85. Fila), Kušej (85. Šimek) - Pulkrab (62. Jawo)
Góly 11. Pulkrab, 15. Ladra, 90+5. Cedidla vl.
Hvězda Kušej

Vyslat doma proti čtrnáctému týmu tabulky směrem na branku soupeře jen šest střeleckých pokusů, to je zoufale málo. Když ale tři z nich skončí v síti, ohlíží se za celým zápasem podstatně veseleji. Přesto se nelze ubránit dojmu, že si to ještě pod novým koučem Holoubkem tak úplně nesedlo a výkony zůstávají nevyrovnané.

Jistě, na vině tentokrát mohly být absence klíčových členů každé řady, pro karty chyběli zkušení Suchý, Matějovský a Yusuf. Mladá Boleslav však disponuje natolik kvalitním kádrem, aby i bez nich předvedla lepší představení než to, kterého se fanoušci dočkali v neděli. O víkendu se Středočeši postaví na Letné Spartě, v jakém rozmaru ale tým bude? Může to dopadnout ziskem bodů i pořádným výpraskem...

7. Slovácko (prohra 1:3 se Slavií, 39 bodů, 6. místo)

Slovácko
Sestava Heča - Reinberk, Daníček, Hofmann, Blahút - Trávník (72. Kim), Havlík, Kohút (62. Cicilia) - Petržela (62. Sinyavskiy), Vecheta (72. Kvasina), Juroška (85. Mihálik)
Góly 40. Vecheta
Hvězda Blahút

Asi není náhodou, že dva nejlepší výkony na jaře předvedlo Slovácko proti oběma pražským S. Zároveň ale není náhodou ani to, že oba zápasy i tak prohrálo. Celkově padlo už popáté ze sedmi utkání a co se čekalo, že bude klidný finiš na čtvrtém místě, je najednou aktuální až šestá pozice. A to ještě klub příští víkend čeká výjezd do Liberce, který je sedmý...

Sám kouč Svědík po konečném hvizdu v rozhovoru přiznal, že jeho týmu momentálně nejvíce chybí lepší hra záložní formace. Hlavní režisér většiny akcí Havlík byl po většinu duelu dobře bráněn a Slovácko jako by nemělo jiné varianty, jak se dostat do nebezpečných pozic. Nepodržel tentokrát ani brankář Heča, rozhodující trefa Jurečky jde na jeho vrub.

8. Teplice (prohra 1:4 v Ostravě, 32 bodů, 9. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši (74. Audinis), Chaloupek, Mičević - Švanda, Křišťan, Jukl (46. Čerepkai), Urbanec (50. Bílek) - Trubač (74. Bednár) - Yasser (74. Vachoušek), Fila
Góly 76. Audinis
Hvězda Fila

Jak to s Teplicemi vypadalo na úvod druhé poloviny ligového ročníku slibně, nadšení trochu opadlo. Skláři podruhé za sebou venku inkasovali čtyři góly a na šesté místo ztrácejí už sedm bodů, což je čtyři kola před koncem základní části takřka neřešitelná situace. Co hůř, jedenáctý Hradec zaostává jen o dva bodíky, a tak se Severočeši musejí dívat spíše pod sebe, aby se ještě nezamotali do větších problémů.

Do Ostravy Frťalův tým odjel bez Labíka, Knapíka a Marečka a na defenzivní činnosti mužstva to bylo znát. Třeba by do budoucna mohl pomoci osmnáctiletý Litevec Audinis, jenž svých premiérových šestnáct minut ve Fortuna lize proměnil v debutový gól. Teplický kouč si od něj slibuje, že by se mohl usadit v základní sestavě, tak uvidíme, jestli třeba nedostane šanci už v závěru letošní sezony.

9. Jablonec (prohra 0:2 na Bohemians, 28 bodů, 12. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - F. Souček, Tekijaški, D. Souček - Chanturishvili, Kratochvíl, Hollý, Kanakimana - Martinec - Drchal, Chramosta
Góly
Hvězda Hanuš

Marodka Jablonce začíná dosahovat hodně nepříjemných rozměrů. Trenér Látal byl tak nucen při složení základní sestavy notně improvizovat, výsledkem byla nesmírně ofenzivní jedenáctka. Ta ale oproti předpokladům směrem dopředu působila bezradným dojmem a celkem za celý zápas vyslala jen sedm střel.

Situace se navíc zřejmě příliš nezlepší. Chramosta nastoupil pod prášky a zvládl jen poločas, Drchal si vyhodil klíční kost a dá si zřejmě pár týdnů volno. Jablonec přitom už v úterý čeká čtvrtfinále MOL Cupu proti Plzni a o víkendu pak další těžký souboj s Baníkem. Po slibných týdnech to momentálně už zase vypadá na boj ve skupině o záchranu, což by bylo pro ambiciózní tým velkým zklamáním.

10. Bohemians (výhra 2:0 nad Jabloncem, 31 bodů, 10. místo)

Bohemians
Sestava Valeš (78. Soukup) - Křapka, Vondra (90+7. Puškáč), Hůlka - Kadlec, Petrák (70. Köstl), Beran, Kovařík (78. Hybš) - Hála (70. Shejbal), Prekop - Ristovski
Góly 22. Beran, 40. Hůlka
Hvězda Beran

Šlo o první test toho, jak si Bohemka poradí s nezvyklou situací, kdy musela celou reprezentační přestávku absolvovat bez svého hlavního kouče Veselého, jenž si plnil povinnosti u národního týmu. Asi nikdo by vám neřekl, že jde o ideální scénář, Klokani si ale napoprvé poradili dobře a konečně oslavili první jarní výhru.

Jen na lavičce tentokrát zůstal Hrubý, místo něj se do středu hřiště po více než roce stráveném na marodce od začátku postavil zkušený Petrák. Byl to ale jeho kolega ze zálohy, kdo režíroval vítězství nad Jabloncem. Michal Beran podává dlouhodobě velmi dobré výkony, tentokrát konečně svému týmu přispěl i střelecky. Pozitivní odpoledne mírně narušilo jen zranění Valeše, který musel odstoupit.

11. Hradec Králové (výhra 2:1 nad Karvinou, 30 bodů, 11. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Čihák (22. Čech), Spáčil - Čmelík (90+1. Horák), Kodeš, Dancák (62. Koubek), Harazim - Kučera (62. Pudhorocký), Vašulín, Pilař (90+1. Šašinka)
Góly 25. Harazim, 65. Spáčil
Hvězda Harazim

Po druhé domácí výhře v řadě to s Hradcem začíná vypadat co do záchranářských ambicí velmi nadějně. Náskok na čtrnáctý Zlín narostl na deset bodů, definitivní klid by pak pochopitelně přinesl posun do prostřední skupiny nadstavby, na kterou momentálně Votroci ztrácí už jen jediný bod.

Domácí zápas s Karvinou měl být asi o něco bezstarostnější, proti oslabenému poslednímu celku tabulky se čekal jednoznačnější průběh. Tři body se ale počítají. Východočechy možná psychicky nalomilo už zranění Čiháka z první půle, po němž musel lídr hradecké defenzivy ze hřiště. Čech sice svou roli zvládl se ctí, přesto by případná dlouhodobější absence klíčového stopera mohla hrát v poslední fázi sezony velkou roli.

12. Pardubice (výhra 2:0 v Olomouci, 26 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Mareš, Kukučka, Donát, Surzyn - Icha, Solil, Hlavatý, Patrák (65. Tischler) - Sychra (72. Brdička, 88. Černý), Krobot (65. Zlatohlávek)
Góly 32. Macík vl., 90+1. Zlatohlávek
Hvězda Kinský

První část trojboje, který Pardubice musí absolvovat bez svého hlavního trenéra, dopadla úspěšně. Za své sprosté urážky rozhodčího potrestaný Kováč z tribuny sledoval velmi poctivý výkon svých svěřenců, který nakonec přinesl důležitou výhru. Ta přišla po čtyřech porážkách v řadě za sebou. Znamenala odpoutání se od barážových pozic na rozdíl šesti bodů.

Opět podržel brankář Kinský, nová jednička reprezentační jednadvacítky si připsala v desátém prvoligovém utkání kariéry už čtvrtou nulu. Výborně fungovala záložní řada, tu olomouckou jasně předčila především v bojovnosti, u většiny míčů byla jako první. Absence Kryštofa Daňka byla znát v předfinální fázi, na tři body ale Pardubice vlastně tentokrát nepotřebovaly dát samy ani jeden gól.

13. Sigma Olomouc (prohra 0:2 s Pardubicemi, 33 bodů, 8. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Macík - Chvátal, Matys (81. Fiala), Beneš (58. Sláma), Novák - Ventúra (46. Singhateh), Breite - Langer (86. Uriča), Pospíšil, Zorvan (58. Fortelný) - Juliš
Góly
Hvězda Macík

Jestli se dá nějaký tým označit za zklamání jara, musí to být jednoznačně olomoucká Sigma. Ta jako první po zimní přestávce přistoupila ke změně trenéra, velmi brzy se ale ukázalo, že v osobě Václava Jílka hlavní problém nebyl. Sigma získala v osmi zápasech jen pět bodů (méně jich má jen Karviná) a na skupinu o titul může zapomenout, naopak bude mít v případě pokračování stávajících výkonů ještě velké problémy vyhnout se té o záchranu.

V Olomouci nefunguje zhola nic. Ofenziva dala na jaře jen šest branek, třináct inkasovaných sice není žádná ostuda, tým se ale často střílí do vlastní nohy, jako tomu bylo v případě brankáře Macíka a jeho nevídané hrubky při prvním zásahu víkendového utkání. Pokračují navíc protesty fanoušků proti vedení, mizerná atmosféra kolem celého klubu se tak jednoznačně musí projevovat i na hráčích.

14. Zlín (prohra 2:3 v Mladé Boleslavi, 20 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Holík (68. Natchkebia), Cedidla, Černín, Reiter (30. Pidro) - Fantiš, Nombil (46. Kolář), Slončík (78. Simerský), Bužek, Bartošák (78. Vukadinović) - Schánělec
Góly 39. Schánělec, 90+1. Vukadinović
Hvězda Schánělec

Zlín opět ukázal, že se nikdy nevzdává, tentokrát to ale nakonec přesto na body nestačilo. Když v patnácté minutě prohrával už 0:2, mnohým možná probleskla hlavou ostudná kanonáda z podzimu v poměru 5:9, nic podobného se ale nekonalo a Ševci naopak dokázali podruhé v řadě dvoubrankové manko dohnat. Jenže pak neuhlídali závěrečný nákop soupeře a po smolné teči padli 2:3.

Bojovná mentalita se bude Zlínu v závěrečné přetahované o záchranu hodit, na druhou stranu se ale tým až příliš často dostává na kolena a je nucen hrát vabank. Řešením bylo znovu už osvědčené vysunutí stopera Černína, je to ale všechno takové "na jedno brdo". Los však mužstvu přeje, v posledních čtyřech kolech ho čekají Olomouc, Pardubice, Jablonec a Karviná. Teď se ukáže.

15. České Budějovice (prohra 0:1 se Spartou, 18 bodů, 16. místo)

České Budějovice
Sestava Janáček - Sladký, Poulolo, Králik, Madleňák (89. Tranziska) - Čermák (90. Havel), Suchan, Hellebrand - Skalák (66. Šigut), Ondrášek, Alli
Góly
Hvězda Alli

Když se hraje o záchranu, je potřeba využít všech dostupných prostředků. V Českých Budějovicích tohle pravidlo vzali za své a využili opravdu netradičních metod, vinou údajného selhání techniky totiž jaksi neobstarali tradiční pokropení trávníku a výrazně tak zkomplikovali kombinační hru po zemi. To pochopitelně mnohem více vyhovovalo jim než Spartě.

Jenže co naplat, když Jihočeši nemají oporu v brance. Janáček začal jaro na lavičce, mezi tři tyče se vrátil před reprezentační přestávkou v Karviné a chybou hned daroval přímému konkurentovi v boji o záchranu gól. Ještě větší minelu předvedl proti Spartě a přihrál favoritovi vítězství, přestože jinak se outsider proti obhájci titulu celý zápas docela držel.

16. Karviná (prohra 1:2 v Hradci Králové, 19 bodů, 15. místo)

Karviná
Sestava Holec - Krčík, Svozil, Bergqvist - Memić, Boháč, Moses (66. Traore), Čavoš (76. Iván), Fleišman (76. Ražnatović) - Regáli (46. Raspopović), Doležal (66. Akinyemi)
Góly 35. Klíma vl.
Hvězda Boháč

Tohle byla definice porážky se ctí. Karviná brzy inkasovala, ještě v závěru první půle pak navíc přišla o vyloučeného Memiće. Přesto se s nepříznivými okolnostmi poprala statečně a i za stavu 1:1 se nespoléhala pouze na úporné bránění, naopak se i v oslabení prezentovala odvážně a vypracovala si i několik slibných příležitostí.

Kouč Bielan tak byl po utkání právem spokojen, jenže realitou je porážka. Zatímco České Budějovice i Zlín čekají v dalších dvou kolech hratelnější soupeři, Karviná se utká s Plzní a Baníkem, kde se žádné body nečekají. Poslední dva víkendy základní části už přinesou papírově snazší protivníky, je ale klidně možné, že do nich už budou Slezané vstupovat z úplného chvostu tabulky. Nezáviděníhodná pozice.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mojmír Chytil se snaží udržet míč před Asgerem Sørensenem a Tomášem Wiesnerem

Statistiky Fortuna ligy: nejlepší střelci, nahrávači a brankáři

Podívejte se na individuální statistiky Fortuna ligy. V článku najdete nejlepší střelce, nahrávače i brankáře s nejvíce čistými konty.

Patrik Schick slaví vítězný gól proti Hoffenheimu

Jak si vedli Češi v zahraničí: krok k titulu i zaviněná penalta

Po reprezentační pauze se opět rozjel klubový fotbal. V akci tak byli i Češi působící v zahraničí. Přečtěte si, jak se jim dařilo.

V římském derby tentokrát půjde o evropské poháry

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 1.4.-7.4.

Na co vše se můžete v týdnu od 1. do 7. dubna těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?