Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 27. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 27. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Hvězdou kola se stal zlínský Tom Slončík se třemi kanadskými body Foto: Luděk Ovesný / MFDNES + LN / Profimedia

Fortuna liga, 27. kolo: změna na čele tabulky i v Liberci

Fortuna liga měla na programu 27. kolo. Poprvé od přelomu října a listopadu 2023 se nám změnilo pořadí na úplném vrcholu tabulky, Sparta totiž znovu nepřesvědčila a doma jen remizovala, čehož dokázala využít Slavia. Druhou klíčovou událostí týdne pak bylo dokončení převzetí Slovanu Liberec novým majitelem Kaniou, jenž neskrývá vysoké ambice. Nová éra klubu začala vskutku impozantně.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 27. kola: Slovan Liberec - Slovácko 4:1

Čekalo se, že by Slovan na jaře mohl čeřit vody, což se ještě umocnilo změnou majitele. Ten svůj příchod do klubu nemohl lépe načasovat, Liberec je momentálně ve skvělé formě a po přesvědčivé výhře v Plzni si vyšlápl i na dalšího letošního pohárového účastníka.

Proti trápícímu se Slovácku bylo na hřišti po většinu utkání jen jedno mužstvo. Vše odstartovala už šestá minuta, kdy z pravé strany odcentroval Penner, Mikula prodloužil míč za sebe a dobrou reakci předvedl útočník Kulenović, jenž hlavou otevřel skóre.

Zhruba v polovině úvodního dějství narýsoval Žambůrek geniální kolmici na nabíhajícího Višinského, kterého najednou od brány dělil už jen hostující brankář Fryšták. Liberecký mladík se místo střely rozhodl ještě oslovit kolegu Tuptu a ten už zakončoval do odkryté sítě.

Aktivní Žambůrek mohl následně skórovat i sám, jeho táhlá střela levačkou ale nakonec vystoupala těsně nad šibenici branky Slovácka. Ještě do poločasu nebezpečně stříleli také Preisler a Penner, skóre už se však neměnilo.

Slovan nástup do druhé pětačtyřicetiminutovky mírně zaspal a trest přišel už po chvilce. Balón do šestnáctky prudce nastřeloval Vecheta, nohu do dráhy letu nešťastně vložil obránce Pourzitidis a hosté z Uherského Hradiště byli zpět ve hře. To jim ovšem vydrželo jen několik desítek sekund.

Už po minutě mohl dvougólové vedení domácím vrátit Tupta, po dalším Pennerově skvělém centru ale nedokázal míč dostatečně tečovat. Slovan promarněná příležitost mrzet nemusela, hned v zápětí totiž prokličkoval až do vápna nejlepší muž zápasu Prebsl, špičkou zakončil přesně na zadní tyč a bylo vymalováno.

V závěru duelu šlo jen o rozdíl ve skóre, který se nakonec zastavil na čísle tři. Poslední slovo měl totiž střídající Fukala, když si na hrudi zpracoval nabídku Preislera a slabší levačkou nekompromisně zavěsil pod víko.

Pro Liberec skvělý zápas, u něhož je jen škoda, že ho nevidělo více lidí. Necelých 3,5 tisíce diváků je sice z pohledu Slovanu zlepšení, stále však jde o slabé číslo, tím spíše vzhledem k dobrým výkonům týmu a příchodu nového vlastníka, který slibuje návrat na vrchol české kopané.

Ideální sestava 27. kola: čtveřice libereckých

Dominik Holec (Karviná) - Jan Mikula (Slovan Liberec), Robin Hranáč (Viktoria Plzeň), Douglas Bergqvist (Karviná), Patrick Kpozo (Baník Ostrava) - Oscar Dorley (Slavia Praha), Filip Prebsl, Jan Žambůrek (oba Slovan Liberec), Tom Slončík (Zlín) - Jiří Klíma (Baník Ostrava), Lubomír Tupta (Slovan Liberec)

O víkendu nejvíce naši redakci nadchl výkon Liberce, který tak má v naší sestavě kola nejpočetnější zastoupení. Především ve středu pole Slovan neměl konkurenci, a tak jsme do jedenáctky zařadili hned dva záložníky Prebsla a Žambůrka. U prvního jmenovaného je zajímavé to, že v minulosti se do výběru vešel i z pozice stopera, ukazuje tak svou univerzálnost. O něco málo méně výrazní, přesto impozantní pak byli Mikula a Tupta.

Po dvou zástupcích nám do sestavy dodaly celky Karviné a Baníku. Karviná překvapila bezbrankovou remízou s Plzní, za což vděčí hlavně spolehlivému brankáři Holcovi a obětavému stoperovi Bergqvistovi. Ostrava byla pro změnu lepší směrem dopředu, dva kanadské body zaznamenali Kpozo i Klíma.

Jedenáctku doplňují reprezentační obránce z plzeňské Viktorie Hranáč, jenž neměl s nájezdy nováčka žádné větší starosti. Libérijský záložník Oscar sice není na první pohled tak viditelný, hru Slavie, která se po výhře ve vršovickém derby dostala do čela, ale pravidelne režíruje, což platilo i v sobotu. Posledním zástupcem je pak největší hvězda uplynulého kola.

Hvězda 27. kola: Tom Slončík (Zlín)

Tou je devatenáctiletý zlínský střízlík Tom Slončík. Šikovný blonďák zajistil Ševcům veledůležité tři body proti Sigmě, když dvě branky sám vstřelil a na další nahrál.

Hlavně jeho úvodní trefa ze 36. minuty stála za to, Slončík si převzal míč na levé strabě, navedl si ho na střed a utaženou ranou na zadní tyč nedal Stoppenovi šanci. Po přestávce pak posadil krásný centr ze standardní situace přesně na hlavu Černína a o osudu utkání definitivně rozhodl za dalších deset minut, když hlavou dorazil do sítě neúspěšné zakončení Schánělce.

Později mohl ještě dokonat svůj první hattrick v profesionálním fotbale, tváří v tvář olomouckému brankáři ale tentokrát neuspěl. Přesto když šel v 86. minutě ze hřiště, vyprovázel ho potlesk vestoje od více než tří tisícovek diváku na Letné.

Pokud se Zlín chce zachránit, bude od Slončíka potřebovat podobné výkony častěji. Bez ohledu na výsledek sezony je ale jisté, že má tenhle chlapec před sebou velice zajímavou budoucnost.

Gól 27. kola: Lukáš Hůlka (Bohemians 1905)

Z hlediska výsledku a bodů už nic neřešila, přesto se trefa Lukáše Hůlky jednoho ocenění dočkala, pro naší redakci je totiž nejhezčí ze třiadvaceti, kterých bylo o víkendu ve Fortuna lize dosaženo.

Kapitán Bohemians pár sekund před koncem nastaveného času podpořil útok, za vápnem si řekl o zpětnou přihrávku střídajícího Hufa, nijak se nerozpakoval a z prvního dotyku vypálil. Míč od jeho pravačky zamířil přesně k zadní tyči a rozvlnil síť za zády české brankářské jedničky Staňka. Šlo už o třetí gól v sezoně pro devětadvacetiletého stopera, který ale tentokrát v Edenu nastoupil v záloze.

Na gól kola se můžete podívat na následujícím odkazu v čase 3:25.

Největší moment 27. kola: nová éra libereckého fotbalu

Mluvilo se o tom už nějakou dobu, nyní je vše definitivně zpečetěné a nic nebrání tomu, aby se v Liberci začalo blýskat na lepší časy. V úterý 2. dubna bylo oficiálně klubovými kanály oznámeno převzetí většinového podílu (75,65 %) klubu podnikatelem Ondřejem Kaniou.

Jednatřicetiletý zakladatel a šéf společnosti JK Education/Consilium do českého fotbalu vlétl jako velká voda. Prakticky okamžitě zpět do Liberce přivedl Jana Nezmara, jehož dosadil na místo generálního ředitele. Post sportovního ředitele pak našel Theo Gebre Selassiemu.

Kania se nijak netají vysokými ambicemi, které se Slovanem má. Už letos na podzim chce pod Ještěd podle svých slov vrátit evropské poháry, v následujících letech je pak odvážným cílem postup do Ligy mistrů.

Zároveň prý skončily doby, kdy byl Liberec pouhým přeprodejcem svých největších hvězd ve prospěch věhlasnějších českých klubů. Fotbalem nepotřebuje vydělávat, investici považuje za čistě soukromou záležitost. Kania chce zkrátka ze severočeského týmu učinit plně konkurenceschopného protivníka pražským S. Hovoří se dokonce o kompletním rebrandingu.

Novému majiteli ale nejde jen o samotný Slovan. Za další své střednědobé cíle označil pomoc českému mládežnickému i ženskému fotbalu. A kromě sportovních úspěchů zjevně s Kaniou nebude ani nuda. Leccos naznačilo už jeho první Ligové grémium LFA, kam za sebe poslal svoji manželku, a následná twitterová debata s Jaroslavem Tvrdíkem. Tomu tak zřejmě přibyl zdatný konkurent hned na dvou frontách.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 27. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Slavia Praha (výhra 2:1 nad Bohemians, 68 bodů, 1. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Vlček, Holeš, Zima (46. Jurásek), Zmrzlý - Ševčík (86. Masopust), Oscar - Douděra (77. Tomič), Provod, Jurečka (86. Tecl) - Chytil (71. Zafeiris)
Góly 55. Ševčík, 67. Chytil
Hvězda Oscar

Střídání na čele ligové tabulky přineslo i změnu na samotném vrcholu našeho žebříčku. Bylo by však chybou domnívat se, že jde čistě jen o aktuální reakci na postavení obou nejsilnějších českých týmů ve Fortuna lize, vývoj formy pražských S tomuto kroku už několik týdnů nasvědčoval. Teď je otázkou, jak dlouho pořadí vydrží, už v příštím kole je totiž na programu velký šlágr mezi Plzní a Slavií.

Byl to přitom ve 13. kole právě jejich vzájemný souboj, po němž klub z Edenu přišel o první místo. V tu chvíli asi ani sám nečekal, že si na návrat do popředí bude muset počkat takhle dlouho. V posledních týdnech ale prokazuje opravdu velice slušnou výkonnost a přesvědčivě sbírá jednu výhru za druhou. Vršovické derby sice příliš fotbalové krásy nenabídlo, přesto opět po celý průběh duelu nikdo nemohl příliš pochybovat o tom, k jakému výsledku směřuje.

První půle ještě byla ze strany Sešívaných poměrně rozpačitá, zvláštně zvolená sestava s Douděrou vysunutým na křídlo si proti hustému obrannému bloku Bohemky nevěděla příliš rady. Reakce ale přišla brzy, Trpišovský už o přestávce poslal na hřiště šikovného Juráska za stopera Zimu a světe div se, s příchodem fotbalisty schopného přejít jeden na jednoho se předfinální fáze domácích zlepšila. Levonohý mladík opět ukázal, že si zaslouží čím dál více prostoru na hřišti.

2. Sparta Praha (remíza 1:1 s Mladou Boleslaví, 67 bodů, 2. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Vitík, Sørensen (76. Wiesner), Krejčí - Preciado, Kairinen, Solbakken (46. Panák), Zelený (46. Ryneš) - Birmančević (76. Olatunji), Kuchta, Haraslín (65. Sadílek)
Góly 45. Birmančević
Hvězda Birmančević

To, k čemu se už nějakou dobu schylovalo, nakonec opravdu přišlo. Sparta doplatila na extrémně náročný program a na nedostatečnou kvalitu širšího kádru a v posledních týdnech tápe. Jako by tým poznamenala nevyužitá šance z ligového derby, kdy Slavia přijela na Letnou v podstatě bránit, a tak byl pro obhájce titulu získaný bod málo. O pár dní později pak i přes dobrý výkon přišel debakl od Liverpoolu a od té doby je vše jinak. Následovaly další, už mnohem ostudnější výprasky v Plzni a na Anfield Road a přestože další tři zápasy Sparta vyhrála, herně to z její strany mělo do ideálu na míle daleko.

Bylo tak jen otázkou času, než matná vystoupení připraví favorita o body. Proti Mladé Boleslavi domácí absolutně nezvládli první poločas, když ale krátce před pauzou srovnal Birmančević, asi všichni očekávali, že si Sparta nakonec dojde pro vítězství. Jenže všemu učinil přítrž dalším zkratem ekvádorský rychlík Preciado. V lize hrál přitom poprvé po uplynutí trestu za nesmyslnou červenou kartu z derby, hned se ale dopustil podobně hloupého oplácení a musel znovu předčasně pod sprchy. Šlo už od deváté vyloučení úřadujícího mistra v sezoně Fortuna ligy, celkově dokonce jedenácté.

Kromě nevídané nedisciplinovanosti je pokračujícím problémem i výše nastíněná nekvalita mimo základní osu mužstva. Proti Boleslavi dostal šanci v základu Solbakken, ovšem jako dosud pokaždé v rudém dresu zklamal a zatím vůbec neukazuje, proč stál v zimě Spartu více než dva miliony eur. Z formy je ale v podstatě celý kádr snad s výjimkou Birmančeviće.

3. Viktoria Plzeň (remíza 0:0 v Karviné, 55 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Cadu (63. Kopic), Kalvach, Červ (63. Traore), Sýkora (15. Souare) - Šulc - Vydra (63. Metsoko), Chorý
Góly
Hvězda Hranáč

Viktoriáni už v lize nemají v podstatě o co hrát, na druhé místo ztrácejí dvanáct bodů a stejný náskok mají na pronásledovatele na čtvrté pozici. Přesto i navzdory náročnému programu přijeli do Karviné v plné sestavě, v níž byly oproti úternímu pohárovému klání v Jablonci jen dvě změny. Na severu Čech z toho byla jasná výhra 3:0 a postup do semifinále MOL Cupu, o víkendu se ale ve Slezsku zrodila jen remíza 0:0.

Je to paradoxní, ale Plzeň letos Karviné nedala ve dvou zápasech ani gól a získala jediný bod. V první půli žehrala na slabou koncovku, především Vydra si neporadil hned ve třech čistých gólových příležitostech. Po pauze pak už Západočeši viditelně zvolnili, jako by snad šetřili síly na blížící se úvodní čtvrtfinále Konferenční ligy s Fiorentinou. Jisté je, že do něj nezasáhne Sýkora, jenž si utrhl vazy v koleni a čeká ho několikaměsíční pauza.

4. Baník Ostrava (výhra 3:2 v Jablonci, 43 bodů, 4. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Blažek, Frydrych, Lischka - Buchta (60. Rusnák), Rigo, Boula (73. Pojezný), Kpozo - Klíma (73. Kubala), Tanko (87. Adediran), Ewerton (87. Šehić)
Góly 11. Klíma, 24. Kpozo, 61. Tekijaški vl.
Hvězda Kpozo

Nebývá zvykem, že by trenér dobře šlapajícího týmu po vítězství sáhl ke změně rozestavení. Neobstojí však vysvětlení, že šlo v minulém kole jen o reakci na absenci klíčového záložníka Riga, mladý středopolař se po trestu za karty vrátil do sestavy a Baník i tak už zůstal u formace se třemi stopery. Ta i podruhé v řadě přinesla tři body, které zařídila hlavně dvojice Kpozo – Klíma, oba se přímo podíleli na dvou gólech.

Šlo o pořádně šťastné trefy, Kpozovi v první půli takovým způsobem ulétl centr z hloubi pole, až skončil na přední tyči zaskočeného Hanuše. Klíma pak zase po přestávce vystřelil jen do konstrukce brány, akci ale dohrál a následnou zpětnou přihrávku odrazil o Tekijaškiho do sítě. Celkově to tentokrát žádný extra přesvědčivý výkon nebyl, Ostrava ale i nadále neohroženě míří za poháry, o skupinu o titul už by přijít neměla.

5. Slovan Liberec (výhra 4:1 nad Slováckem, 38 bodů, 7. místo)

Slovan Liberec
Sestava Vliegen - Mikula, Chaluš, Pourzitidis - Penner (67. Fukala), Prebsl, Žambůrek (84. Varfolomeev), Preisler - Tupta (84. Kok), Kulenović (77. Horský), Višinský (77. Doumbia)
Góly 6. Kulenović, 23. Tupta, 56. Prebsl, 85. Fukala
Hvězda Prebsl

Týden snů. V Liberci začala nová éra a jen těžko si představit povedenější první dny. V úterý byl oficiálně oznámen prodej většinového podílu klubu, novým majitelem se stal mladý podnikatel Kania, do vedení přivedl zpět Nezmara a ohlásil útok na poháry. A Slovan na hřišti zareagoval impozantním čtyřgólovým koncertem hodným evropské úrovně.

V úvodu druhé půle sice přišlo krátké uspokojení, které mělo za následek i vlastní branku Pourzitidise. Ta ale Liberec opět probrala, už o tři minuty později to bylo opět o dva góly a od té doby už bylo na hřišti jen jedno mužstvo. Skvělý výkon podali všichni hráči domácích, speciální zmínku si ale zaslouží mládežnický reprezentant Prebsl. Původním zaměřením stoper nastupuje v posledních týdnech i vinou absencí v kádru ve středu zálohy a Slavii, odkud na severu Čech hostuje, v něm dost možná konečně roste nástupce Tomáše Součka, kterého Trpišovský dlouhodobě hledá. Další dominantní vystoupení v soubojích i na míči tentokrát jednadvacetiletý univerzál ozdobil i premiérovou trefou v sezoně.

6. Mladá Boleslav (remíza 1:1 na Spartě, 40 bodů, 5. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kadlec (90+2. Kadlec), Král, Suchý, Karafiát, Fulnek - Sakala, Matějovský (64. Mareček) - Kušej (64. John), Ladra (88. Šimek) - Yusuf (64. Pulkrab)
Góly 20. Kairinen vl.
Hvězda Ladra

Druhý opravdu ostrý test nového trenéra Holoubka dopadl stejně jako ten první, remízou 1:1 na půdě velkého favorita. Bez většího přehánění se dá navíc říci, že právě v Plzni a na Spartě předvedl jeho tým své dosud nejlepší výkony. Přesto se nelze ubránit dojmu, že si z Letné mohl odvézt i ještě lepší výsledek.

Mladá Boleslav nastoupila nezvykle s trojicí stoperů, ke Královi se Suchým se zatáhl zkušený Karafiát. Rozhodně to ale neznamenalo žádnou defenzivní taktiku, naopak Středočeši působili aktivně a často a rádi vyráželi dopředu. To trvalo hodinu hry, když byl pak ale vyloučen domácí Preciado, pohříchu místo snahy o vítěznou branku přišlo spíše zatažení a strach o remízu. Tu by Boleslav před zápasem pochopitelně brala všemi deseti, vzhledem k vývoji je ale škoda, že mistra nepřitlačila ke zdi více.

7. Slovácko (prohra 1:4 v Liberci, 39 bodů, 6. místo)

Slovácko
Sestava Fryšták - Reinberk (83. Bartoš), Hofmann (46. Mihálik), Kalabiška (73. Břečka), Blahút - Sinyavskiy, Havlík, Kohút (77. Holásek), Juroška (77. Holzer) - Vecheta, Kvasina
Góly 53. Pourzitidis vl.
Hvězda Havlík

Osmé jarní utkání, šestá porážka. Na Slovácku to nefunguje a s největší pravděpodobností se schyluje k letnímu ukončení úspěšného spojení s trenérem Svědíkem. A to ještě právě dlouholetá prosperita klubu pod vedením 49letého lodivoda je jediným důvodem, proč ke změně zřejmě nedojde už v průběhu ročníku. Celek z Uherského Hradiště momentálně vykazuje všechny známky pokažených vztahů, hráči působí odevzdaně.

A v jistém smyslu je v tom "podporuje" i sám Svědík. Už složení základní sestavy neslo známky určité rezignace na výsledek, od začátku nastoupilo osm fotbalistů, kteří jsou silnější směrem dopředu než dozadu. Není pak divu, že to v defenzivě Slovácka hořelo a obrana nestíhala. Premiérový start Kvasiny a vůbec první ligové minuty pro mladíky Bartoše s Holáskem byly jen dalším důkazem, že resultát nebyl tím hlavním motivem. V tuto chvíli už by účast ve skupině o titul byla velkým překvapením, a to i přes stále aktuální šesté místo.

8. Teplice (prohra 0:1 s Hradcem Králové, 32 bodů, 10. místo)

Teplice
Sestava Grigar - Kričfaluši, Chaloupek, Mičević - Bílek (71. Radosta), Mareček, Jukl (Bednár), Labík (59. Švanda) - Trubač (59. Čerepkai) - Yasser, Fila
Góly
Hvězda Yasser

Skláři i nadále hledají spolehlivou jedničku do brány. Mladík Ludha v posledních týdnech sice nikterak zásadní chyby nedělal, mužstvo ale ani nepodržel a inkasoval velké množství branek. Realizační tým se tak rozhodl pro další změnu a mezi tři tyče vrátil zkušeného jednačtyřicetiletého Grigara. Ten ale opět potvrdil, že už má to nejlepší dávno za sebou, když hned v úvodu nepochopitelně dlouho otálel s rozehrávkou, až ho o míč připravil Vašulín a zasunul ho do odkryté svatyně.

Teplice se tak rychle dostaly dolů a vzhledem k současným obtížím s produktivitou asi ani není divu, že odpověď nenašly. Šancí přitom měly dostatek, kromě vlastní nemohoucnosti je ale sráží i trocha smůly. Bílkův chytrý přímý kop skončil na břevně a když už pak Fila dopravil míč do sítě, zkazil mu radost praporek asistenta rozhodčího. Domácí byli po celý zápas jasně lepší, potřetí ze čtyř zápasů ale prohráli a riskují, že se propadnou zpět do skupiny o záchranu.

9. Jablonec (prohra 2:3 s Baníkem, 28 bodů, 12. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - Černák (89. Štěpánek), F. Souček, Tekijaški, Polidar - Kratochvíl, Martinec - Chanturishvili, Kanakimana (46. Alegue), Hollý (89. Velich) - Chramosta (69. Hübschman)
Góly 45+1. Hollý, 79. Černák
Hvězda Černák

Jablonec vlastně s Baníkem neodehrál vůbec špatnou partii, počtvrté v řadě ale odešel poražen a co vypadalo jako nadějný vstup do jara a potenciální posun do vyšších pater tabulky, z toho je momentálně už opět boj o holé přežití. Tři kola před koncem základní části mohou Severočeši na prostřední skupinu směrem do nadstavby v podstatě zapomenout a naopak se ještě budou muset pořádně ohánět, aby uhlídali aktuální pětibodový náskok na barážové příčky.

Látalův tým i nadále doplácí na hrubé individuální chyby. Proti Ostravě se jich dopustili Hanuš s Tekijaškim, který si mimochodem v součtu se čtvrtfinálovým pohárovým soubojem proti Plzni vstřelil ve dvou po sobě jdoucích duelech vlastní gól, což je docela rarita. Utkání by slušela spíše remíza, jenže realita je chmurnější. A to se ještě na příště vykartovali Souček s Martincem a rozšířili tak už pořádně napěchovaný list absentérů.

10. Bohemians (prohra 1:2 na Slavii, 31 bodů, 11. místo)

Bohemians
Sestava Soukup - Kadlec, Křapka, Hybš - Köstl (25. Dostál), Hůlka, Hrubý, Kovařík - Prekop (68. Kozák), Hála (84. Huf) - Ristovski (68. Puškáč)
Góly 90+3. Hůlka
Hvězda Hybš

Klokani se přesunuli o dvě tramvajové zastávky notně oslabeni, chyběla brankářská jednička Valeš, důležitý stoper Vondra, záložníci Beran se Smržem a útočník Matoušek. Kouč Veselý na absence zareagoval zajímavě, na nezvyklý post do středu hřiště vysunul kapitána Hůlku, Kadlec se oproti předchozím zápasům naopak zatáhl do stoperské trojice a napravo působil Köstl. Ten ale vydržel na hřišti jen pětadvacet minut, než musel pro zranění střídat.

Na herním projevu Bohemky se nic nezměnilo, to ale v tomto případě není dobrá zpráva. Hosté přijeli do Edenu úporně bránit, jen čas od času se osmělili po zisku míče rychleji přejít dopředu, příliš šancí ohrozit branku soupeře si ale nevypracovali. Gól Hůlky byl povedený, přišel ale z poslední akce celého zápasu, a tak už z hlediska dělby bodů ani nemohl nic řešit.

11. Hradec Králové (výhra 1:0 v Teplicích, 33 bodů, 9. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí (69. Horák) - Čmelík (61. Pudhorocký), Vašulín (80. Hais), Pilař (69. Juliš)
Góly 6. Vašulín
Hvězda Zadražil

Fotbal se nehraje na zásluhy, čehož je z víkendového programu nejzářnějším příkladem Hradec Králové. V Teplicích vystřelil jedinkrát na branku, a to ještě ani ne z žádné vypracované akce, nýbrž z dárečku od brankáře Grigara. Přesto si Votroci odvezli tři body a poskočili už na devátou příčku ligové tabulky. Kdo by to byl po podzimu čekal, Východočeši ale na jaře prohráli jen jednou (těsně na Spartě) a pod novým trenérem Horejšem pokračují ve sbírání bodů.

Vděčí za to především zlepšené defenzivě v čele s gólmanem Zadražilem. Třiadvacetiletý odchovanec Táborska si svůj prvoligový debut připsal až v prvním jarním kole, od té doby ale mezi tyčemi nechyběl a o víkendu zaznamenal už čtvrtou nulu v osmém utkání kariéry. A to přitom o víkendu pro zranění chyběl tradiční lídr obrany Čihák.

12. Pardubice (remíza 1:1 s Českými Budějovicemi, 27 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Mareš, Kukučka, Ortiz, Surzyn - Icha - Solil (53. Vacek), Patrák (67. Daněk), Hlavatý - Sychra (83. Tischler), Krobot (67. Černý)
Góly 5. Surzyn
Hvězda Hlavatý

Tohle je zbytečná a potenciálně pořádně bolestivá ztráta. Pardubice svého soupeře na domácím hřišti přestřílely 18:3, celý zápas dominovaly. Deset minut před koncem ale znovu neuhlídaly standardní situaci a je z toho pohříchu jen bod. Ten je teprve jedenáctý ze čtrnácti domácích duelů, což je vůbec nejhorší bilance ze všech účastníků soutěže. Na novém stadionu se asi čekaly jiné výsledky.

Herně se přitom Perníkářům v tomto případě nedá příliš vytknout, tedy až na zmíněný nepohlídaný roh a slabou produktivitu. Některé situace doslova volaly po druhém gólu, který by Východočechy uklidnil. Zmínit je pak potřeba také sudího Radinyú, který Pardubicím nepochopitelně upřel zcela evidentní pokutový kop. Komplikace, kterou Kováčova družina může napravit v příštím kole v klasickém "šestibodovém" souboji ve Zlíně. A nebo ji taky posléze může od baráže dělit už jen jediný bod.

13. Sigma Olomouc (prohra 2:3 ve Zlíně, 33 bodů, 8. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Pokorný, Vraštil, Novák (68. Uriča) - Chvátal, Spáčil (61. Zifčák), Breite, Zorvan (61. Pospíšil), Sláma (61. Singhateh) - Vodháněl, Juliš (79. Langer)
Góly 83. Singhateh pen., 90+3. Pospíšil
Hvězda Sláma

První minuty naznačovaly, že by se Sigma mohla vymanit z dlouhé krize a zabrat, ve Zlíně kontrolovala průběh utkání a měla i některé zajímavé možnosti ke vstřelení branky. Když se to ale nepodařilo a naopak přišel úder na druhé straně, spadla celá Olomouc zase zpátky do útlumu a nakonec pro ni byla porážka jen o gól vzhledem k vývoji milosrdná.

Kouč Saňák se snaží vymýšlet, co jen může, tentokrát pozměnil rozestavení a chtěl vsadit na zajištěnou defenzivu s pěti beky. Jenže opět se projevila nalomená psychika celého mužstva, které při prvním náznaku problémů jako by úplně zapomnělo na jakekéliv taktické pokyny a začalo zmatkovat. Už aby tahle sezona skončila a mohlo se na Hané začít od začátku.

14. Zlín (výhra 3:2 nad Olomoucí, 23 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Simerský, Černín, Pidro (90+2. Čelůstka - Vukadinović (76. Gonzalez), Bartošák, Slončík (86. Didiba), Bužek, Fantiš (90+2. Kolář) - Schánělec (76. Tkáč)
Góly 36., 66. Slončík, 55. Černín
Hvězda Slončík

Jestliže nějaký tým ze spodku tabulky ukazuje, že se mu do Fortuna národní ligy spadnout opravdu nechce, je to rozhodně Zlín. Potvrdil to dalším bojovným a tentokrát i na oko mnohem koukatelnějším představením, po němž ztrácí na záchranu už jen čtyři body.

Hru Ševců řídil stále teprve devatenáctiletý záložník Tom Slončík, jenž se posílel na všech třech brankách. Není obvyklé, aby tým bojující o přežití sázel na takto mladého fotbalistu, člen reprezentačního výběru do 21 let ale prokazuje, že v něm dřímá nadstandardní potenciál. Ve zbytku sezony navíc bude mít podporu v dalším talentu Tkáčovi, jenž po zranění, které ho vyřadilo ze hry na čtyři měsíce, zvládl prvních patnáct minut. Může se ukázat jako rozhodující "posila".

15. České Budějovice (remíza 1:1 v Pardubicích, 19 bodů, 16. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Sladký (46. Lazić), Králik, Poulolo, Madleňák (46. Trummer) - Hellebrand, Čermák, Suchan - Skalák (46. Alli), Ondrášek (84. Tranziska), Šigut (78. Brandner)
Góly 80. Ondrášek
Hvězda Poulolo

Pokus s Janáčkem v bráně trval dva zápasy a nedá se bohužel hodnotit jinak než jako absolutní blamáž. Třiadvacetiletý gólman v obou duelech doslova daroval soupeři vedení, které se pak v konečném důsledku jeho týmu při prohrách 1:2 a 0:1 stalo osudným. Proti Pardubicím se tak do základu vrátil Slovák Šípoš a v několika momentech udržel Jihočechy ve hře.

České Budějovice ale jinak za získaný bod musejí děkovat shodě několika poctivých výkonů v defenzivě, pardubické nemohoucnosti před brankou a také rozhodčímu. Králik totiž krátce po přestávce evidentně podrazil unikajícího Patráka a to, že se neozvala píšťalka a nekopala se penalta, nemá logické vysvětlení. Hosté si však stěžovat nebudou, bod získaný venku je teprve třetí v celé sezoně.

16. Karviná (remíza 0:0 s Plzní, 20 bodů, 15. místo)

Karviná
Sestava Holec - Krčík, Svozil, Bergqvist - Raspopović (68. Kačor), Boháč, Čavoš (90+3. Traore), Moses, Fleišman - Regáli (77. Iván), Akinyemi (77. Ezeh)
Góly
Hvězda Holec

Velmi dobrý bod proti čtvrtfinalistovi evropského poháru. V úvodním dějství ještě bylo papírové rozložení sil znát i na hřišti a Karviná může děkovat jistému brankáři Holcovi či do střel skákajícímu Bergqvistovi, že klidně i vyšším rozdílem neprohrávala. Místo toho ale držela s favoritem remízu a postupem času se čím dál více dostávala do zápasu, ve druhé půli už byla dokonce nebezpečnější.

Čtyři získané body proti Plzni jsou pro klub v situaci Karviné malým zázrakem, který však může v konečném zúčtování sehrát klíčovou roli. Díky nim jsou Slezané alespoň patnáctí, se záchranou ale pochopitelně ještě budou mít velké starosti. Defenziva se po příchodu kouče Bielana zlepšila, směrem dopředu ale kvalita chybí. Nejlepším střelcem klubu je čtyřgólový Akinyemi...

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.

Mojmír Chytil se snaží udržet míč před Asgerem Sørensenem a Tomášem Wiesnerem

Statistiky Fortuna ligy: nejlepší střelci, nahrávači a brankáři

Podívejte se na individuální statistiky Fortuna ligy. V článku najdete nejlepší střelce, nahrávače i brankáře s nejvíce čistými konty.

Lautaro táhne Inter za titulem

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 8.4.-14.4.

Na co vše se můžete v týdnu od 8. do 14. dubna těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?