Dinamo Záhřeb: představení soupeře Sparty v Evropské lize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Pokud si chce Sparta zahrát základní skupinu Evropské ligy, tak musí z cesty odvalit Dinamo Záhřeb. Jde o chorvatského mistra, který ale nyní prochází dramatickým obdobím. Přečtěte si více o historii Dinama i o jeho současnosti.

Historie DinamaTrenérHráči
PosilyLiga a pohárEvropa

Stefan Ristovski a Ladislav Krejčí během přípravného utkání Foto: Profimedia

Hodnocení dvojzápasu Dinamo Záhřeb vs. Sparta Praha: 9/10

  • Termíny: První zápas v Záhřebu se odehraje ve čtvrtek 24. srpna od 20:00, odveta v Praze je na programu ve čtvrtek 31. srpna od 19:00
  • Přímé přenosy: Úvodní duel vysílá placená televizní stanice Sport2

Představení Dinama Záhřeb a kurzy na duel se Spartou ve 4. předkole (play-off) Evropské ligy

Pro oba kluby skončil sen o Lize mistrů po velkém dramatu. Dinamo Záhřeb vypadlo v jejím 3. předkole kvůli dvěma gólům v nastavení. S AEK Athény prohrálo po výsledcích 1:2 a 2:2. Dvojutkání Sparty s Kodaní došlo dokonce až do penalt. Ty se kopaly po výsledcích 0:0 a 3:3. Rozstřel pak lépe zvládli Dánové. Nyní se tak oba poražené celky utkají v play-off Evropské ligy o postup do její skupinové fáze.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápas Dinama se Spartou

Sleduj průběh zápasu ZDE

Před tímto soubojem sázkové kanceláře o něco více věří v postup českého mistra. Kurzy na první duel i na celkový postup najdete níže.

Podívat se můžete také na základní informace o Dinamu Záhřeb.

Základní informace o Dinamu Záhřeb
Celý název: Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb
📅 Datum založení: 26. dubna 1911
🏟 Stadion a kapacita: Stadion Maksimir (24 851 míst)
Kurzy na duel Dinamo Záhřeb vs. Sparta Praha
1. zápas Dinamo vs. Sparta: 2,15 – 3,35 – 3,45
Postup Dinamo vs. Sparta: 2,05 – 1,78

Historie Dinama Záhřeb je plná úspěchů, přišly ale i kontroverze

Dinamo Záhřeb je klubem s bohatou historií, která je zároveň doplněná kontroverzními momenty. Pokud budeme brát jen úspěchy od vzniku Chorvatska, tak se v této zemi Dinamu nikdo nevyrovná. Rekordem je jeho 24 ligových titulů, zároveň nikdo nemá tolik pohárových triumfů (16). A ohledně výher v Superpoháru (8) také vládne Dinamo.

Nejprve se ale Dinamo jmenovalo 1. HŠK Građanski. Na historii tohoto dnes už velice známého klubu se podíváme v následujících letopočtech a bodech.

  • 1911 – V Záhřebu je založen klub 1. HŠK Građanski, který má mít chorvatskou identitu a věnovat se fotbalu, házené a cyklistice.
  • 1923 – Úspěšný rok pro Građanski znamená zisk prvního jugoslávského titulu i výhry nad Barcelonou a Athleticem Bibao v rámci mezinárodního turné.
  • 1928 – Klub se poprvé účastní evropských pohárů. V dnes už zaniklém Mitropa Cupu končí proti Viktorii Žižkov, která v dvojzápase vítězí 8:4.
  • 1945 – V tehdejším Nezávislém státu Chorvatsko mohlo Građanski jako prominentní klub hrát zápasy i za 2. světové války. Po konci války ale nový komunistický režim tento tým rozpustil. Se stejnými klubovými barvami pak vzniká Fiskulturno društvo Dinamo.
  • 1948 – Dinamo získává první jugoslávský titul pod novým názvem. Ligu vyhrává o pět bodů před Hajdukem Split a Partizanem Bělehrad.
  • 1958 – Klub s novým názvem poprvé hraje evropské poháry. V tehdejším Poháru mistrů evropských zemí ale nestačí na Duklu Praha.
  • 1967 – Přichází triumf v soutěži Inter-Cities Fairs Cup (předchůdce Poháru UEFA). Ve finále Dinamo poráží Leeds United po výsledcích 2:0 a 0:0.
  • 1992 – Po rozpadu Jugoslávie se Dinamo mění na HAŠK Građanski, o rok později pak na Croatia Zagreb. Tento název ale fanoušci nikdy nepřijali. V roce 2000 tak přichází návrat k Dinamu.

Následně se zhruba od roku 2000 píše zlatá éra Dinama Záhřeb. K postavení nejúspěšnějšího chorvatského klubu pomohla i taková jména jako Luka Modrić, Eduardo, Vedran Ćorluka nebo Niko Kranjčar.

V posledních 20 letech se ale klub nevyhnul ani kontroverzním momentům. Mezi lety 2003 až 2016 mu šéfoval Zdravko Mamić. Ten má za sebou třeba prohraný soud se zmiňovaným Eduardem, který tvrdil, že byl nucen Mamićovi dávat do konce kariéry 50 % svého platu. Mamić byl také terčem pokusu o vraždu, o kterou se v roce 2017 pokusili dva maskovaní útočníci.

Mamić byl rovněž odsouzen k 6,5 rokům vězení za podvody při přestupech Luky Modriće a Dejana Lovrena. Den před vynesením rozsudku Mamić uprchl do Bosny a Hercegoviny. Vlastní i bosenské občanství a tato země ho odmítla vydat do Chorvatska. Dodnes tedy pobývá právě v Bosně.

Aby toho nebylo málo, tak za podvody a daňové úniky byl odsouzen i Zdravkův bratr. Zoran byl trenérem a sportovním ředitelem Dinama. Také on uprchl do Bosny, kde byl ale v roce 2021 zatčen.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Dinamo Záhřeb krátce před soubojem se Spartou vyměnilo trenéra

Co se týče hlavního trenéra, tak pražská Sparta půjde proti Dinamu Záhřeb trochu do neznáma. Sezonu začal Igor Bišćan, bývalý obránce Liverpoolu. Ten odtrénoval posledních devět utkání minulého ročníku. Ani jednou neprohrál a slavil s Dinamem titul.

Další trofej přidal na začátku aktuálního ročníku, když v Superpoháru zdolal Hajduk Split. Dvě ztráty v lize a hlavně pak vypadnutí s AEK Athény ve 3. předkole Ligy mistrů ho ale stály místo. Na jeho post nastoupil 21. srpna Bosňan Sergej Jakirović. Ten má za sebou i hráčskou kariéru. Zahrál si v Chorvatsku, Slovinsku, Bulharsku nebo Rakousku. Objevil se i ve slovenské Trnavě.

Jako trenér začínal u mládeže a později to vzal přes druhou chorvatskou ligu. Prošel týmy Sesvete a Gorica, než vyrazil za chorvatské hranice do slovinského Mariboru a bosenského Zrinjski Mostar. V Mostaru se tento 46letý kouč i narodil a slavil zde také svou zatím jedinou trofej. V sezoně 2021/22 o 27 bodů ovládl bosenskou ligu.

V průběhu ročníku 2022/23 se pak vrátil do Chorvatska, kde si ho vyhlédla Rijeka. Tu dovedl na čtvrté místo. Aktuální sezonu začal třemi ligovými výhrami a jednou porážkou. V Evropské konferenční lize s Rijekou postoupil přes dvě předkola. Další odkoučované zápasy už ale přidá v Dinamu, ve kterém by podle svých slov chtěl hrát agresivní, rychlý a vertikální fotbal.

Sergej Jakirović
Datum a místo narození: 23. 12. 1976 (46 let), Mostar
Angažmá jako hlavní trenér:

NK Sesvete (2017 až 2018)
HNK Gorica (2018 až 2020)
NK Maribor (2020)
Zrinjski Mostar (2020 až 2022)
HNK Rijeka (2022 až 2023)
Dinamo Záhřeb (2023 až ?)

Trofeje jako hlavní trenér: Bosenská liga (2022)
Preferované rozestavení: 4-2-3-1

Nejlepší hráči Dinama Záhřeb: Baturina a Ivanušec před sebou mají velký přestup, Petković představuje ověřenou kvalitu

Níže jsme vybrali tři výrazné postavy kádru Dinama. Všechny tři záhřebský klub táhly už v minulé sezoně za 24. chorvatským titulem.

V přehledu jsme vynechali brankáře Dominika Livakoviće. V době psaní článku se hojně psalo o jeho přestupu do tureckého Fenerbahce. Na spadnutí měl být tento transfer například i podle novináře Fabrizia Romana.

  • Martin Baturina, ofenzivní záložník, 20 let – Dinamo nepřestává chrlit do evropského fotbalu jednoho mladého fotbalistu za druhým. Velký přestup by měl brzy čekat i na Martina Baturinu. Tento střední ofenzivní záložník zářil už v minulé sezoně. V základní skupině Ligy mistrů sbíral spíše jen minuty, v lize ale přispěl k titulu šesti góly a 13 asistencemi.
  • Luka Ivanušec, levé křídlo, 24 let – U tohoto chorvatského křídelníka jsme váhali, jestli ho vůbec zmiňovat. Podle informací médií totiž velice brzy může změnit dres. Zájem má mít Feyenoord. A není se čemu divit, Luka Ivanušec v minulém ročníku nasázel 13 gólů, další čtyři už stihl v této sezoně. V červnovém play-off Ligy národů pak byl v základu národního týmu pro semifinále i finále.
  • Bruno Petković, útočník, 28 let – Zatímco první dva zmiňované fotbalisty transfer z Chorvatska teprve čeká, tak Bruno Petković patří už ke zkušeným hráčům. Jako mladý odešel do Itálie, kde putoval hlavně po hostováních. A před pěti lety se vrátil domů. V uplynulé sezoně zaznamenal za Dinamo 14 branek a dalších devět připravil. Má navíc přes 30 startů za reprezentaci, v červnu třeba gólem a asistencí pomohl k výhře nad Nizozemskem.

Přestupy Dinama Záhřeb: v létě nepřišla známá jména, odešel naopak klíčový stoper

Už jsme zmínili hráče, kteří ještě z Dinama mohou v létě odejít. Jistý už je každopádně přesun Josipa Šutala do Ajaxu. Podle webu Transfermarkt za tohoto 23letého stopera nizozemský velkoklub zaplatil 20,5 milionu eur.

Dinamo ale zatím v létě přivedlo také pět fotbalistů. Velká jména nečekejte, nejvíce toho za sebou má levý bek Bogdan Mykhaylichenko. Ten v minulosti nastupoval za Anderlecht Brusel nebo Šachtar Doněck.

Když půjdeme dál, tak u Takura Kaneka jde o hostování, Mauro Perković pak v Dinamu už v minulém ročníku hostoval. Přestupové částky za jednotlivé hráče jsou převzaté ze serveru Transfermarkt.

Posily Dinama Záhřeb v létě 2023
Hráč a věk Post Předchozí klub Částka
Mauro Perković, 20 let Střední obránce NK Istra 2m eur
Maxime Bernauer, 25 let Střední obránce Paris FC 1,20m eur
Takuro Kaneko, 26 let Pravý záložník H. C. Saporro 400t eur
Bogdan Mykhaylichenko, 26 let
Levý obránce Anderlecht Brusel Zadarmo
Anes Krdžalić, 18 let Defenzivní záložník NK Kustosija Neuvedeno

Výsledky Dinama Záhřeb v lize a poháru: poslední double se povedl před dvěma lety

V následující tabulce se můžete podívat, jak se Dinamu dařilo v posledních pěti ročnících chorvatské ligy a domácího poháru. Zatímco v ligové soutěži před sebe záhřebský klub nikoho nepustil, tak v poháru zapsal jediný triumf.

Výsledky Dinama Záhřeb v domácích soutěžích
Ročník Liga Pohár
2018/19 1. místo Finále
2019/20 1. místo Čtvrtfinále
2020/21 1. místo Vítěz
2021/22 1. místo Čtvrtfinále
2022/23 1. místo Semifinále

Výsledky Dinama Záhřeb v evropských pohárech: v Lize mistrů je maximem skupina, v Evropské lize pak čtvrtfinále

Pokud budeme brát jen dnes existující evropské poháry, tak největším úspěchem Dinama v Lize mistrů je účast v základní skupině. To se záhřebskému klubu povedlo naposledy v minulém ročníku, kdy v ní porazilo i londýnskou Chelsea.

V Evropské lize se Dinamo dostalo nejdále do čtvrtfinále, kde v ročníku 2020/21 podlehlo pozdějšímu vítězi z Villarrealu. Posledních pět sezon v podání Dinama v Evropě si můžete prohlédnout níže.

Zároveň to nebude poprvé, co tento mančaft narazí na Spartu. Oba kluby se utkaly letos v rámci letní přípravy a byla z toho remíza 1:1. Střetly se ale i v Evropské lize. Šlo o 1. kolo sezony 2008/09. Nejprve se v Záhřebu hrálo bez branek. Pražská odveta pak skončila 3:3 a díky pravidlu o vstřelených brankách na hřišti soupeře šlo dál Dinamo.

Výsledky Dinama Záhřeb v evropských pohárech
Ročník Soutěž Výsledek
2018/19 Liga mistrů 4. předkolo (play-off)
Evropská liga Osmifinále
2019/20 Liga mistrů Základní skupina
2020/21 Liga mistrů
3. předkolo
Evropská liga Čtvrtfinále
2021/22 Liga mistrů
4. předkolo (play-off)
Evropská liga Šestnáctifinále
2022/23 Liga mistrů Základní skupina

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fanoušci Sparty při utkání s Jabloncem

AC Sparta Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Sparta je nejúspěšnějším klubem české fotbalové ⚽ historie. Podívejte se, kdy ❓ hraje příští zápas a prohlédněte si její soupisku.

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.