Finále Evropské ligy UEFA: Sevilla vs. AS Řím ve středu živě

Ve středu večer poznáme vítěze letošního ročníku Evropské ligy. Zvedne trofej nad hlavu už posedmé Sevilla, nejúspěšnější účastník historie soutěže, nebo se poprvé dočká AS Řím? Ten loni triumfoval v Evropské konferenční lize a připsal si vůbec první evropský titul, nyní si dělá zálusk na ještě prestižnější vavřín.

Živý přenosKurzyPreviewTip

Finále EL Foto: Profimedia

Evropská liga, finále: Sevilla vs. AS Řím už dnes živě

Jako první je z finálových zápasů evropských klubových soutěží na programu boj o trofej v Evropské lize. V ní je Sevilla s přehledem nejúspěšnějším klubem, od roku 2006 vyhrála už šestkrát a svoji dominanci může ještě zvýraznit. Andaluský celek navíc ještě nikdy neprohrál finále. To AS Řím svou jedinou finálovou účast v zisk titulu nepřetavil, v roce 1991 padl. Loni ale zvládl finále Konferenční ligy a přivedl do Říma první evropskou trofej v historii. Kdo se bude radovat ve středu? Finále hrané v Budapešti začíná od 21:00 a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport.

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na zápas u forBETu ZDE

Sleduj průběh zápasu ZDE

Finále nemá jasného favorita. Jaké jsou kurzy?

Zatímco finále Ligy mistrů bude mít v letošní edici jednoznačného favorita v podobě Manchesteru City, Evropská liga nabízí dle papírových předpokladů výrazně vyrovnanější souboj. Bookmakeři mezi Sevillou a AS Řím v podstatě nevidí výraznější rozdíly.

Ti u forBETu vidí situaci následovně. Španělské mužstvo je finálovými zápasy o něco ostřílenější a v druhé nejprestižnější evropské soutěži se cítí jako ryba ve vodě. Na jeho vítězství v normální hrací době si lze vsadit v kurzu 2,85.

Římané ale už před rokem okusili sladkost premiérového evropského triumfu a jak se říká, s jídlem roste chuť. To dokazují už tím, že se i v o řád kvalitnější soutěži opět probojovali až do boje o pohár. Na jejich výhru je vypsán kurz rovněž 2,85. Remíza je pak ohodnocena kurzem 2,90. V jejím případě by se šlo do prodloužení či následných penalt.

Utkání se odehraje v moderní Puskás Aréně v Budapešti. Stadion otevřený teprve před třemi lety pojme přes 65 tisíc diváků. V roce 2020 už přivítal evropský Superpohár mezi Bayernem a právě Sevillou, tehdy se ale radovali Němci. Odehrály se zde také čtyři zápasy mistrovství Evropy a několik utkání vyřazovací části Ligy mistrů v době koronavirové pandemie. Hlavním rozhodčím finále bude Angličan Anthony Taylor.

Klíčové informace o utkání Sevilla - AS Řím
Kdy: 31. 05. 2023 od 21:00
Kde: Puskás Aréna, Budapešť
Fáze: Evropská liga, finále
Rozhodčí: Anthony Taylor, Anglie
Kurzy forBETu: 2,85 - 2,90 - 2,85
Přímý přenos: ČT Sport

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Sevilla hraje o rekordní sedmý titul, ale i o účast v pohárech

Andaluský tým hraje letos sezonu dvou zcela odlišných polovin. Podzimní část tradičnímu týmu absolutně nevyšla a dlouho to dokonce zavánělo obrovskými problémy. Z prvních čtrnácti ligových kol před startem mistrovství světa Sevilla vyhrála jen dvakrát a s jedenácti body na kontě se krčila v sestupovém pásmu La Ligy.

O moc lépe se navíc nedařilo ani v základní skupině Ligy mistrů, kde Sevilla zvítězila jen jednou a na postup do vyřazovacích bojů nemohla ani pomýšlet. Klíčové domácí utkání s Kodaní ale zvládla a tím si zajistila alespoň jarní pokračování v rámci Evropské ligy. A tahle soutěž jako by pro jihošpanělský celek byla stvořena.

V play-off Sevilla narazila na čtyři velice nepříjemné protivníky, postupně si ale poradila s PSV Eindhoven, Fenerbahce, Manchesterem United a v semifinále i s Juventusem. S výjimkou anglického velkoklubu, který vyřadila jasně, šlo o velmi dramatické dvojzápasy, o postupu do finále dokonce rozhodla až v prodloužení.

V Evropské lize ale není radno andaluský celek podceňovat. Jde ostatně o nejúspěšnější klub historie soutěže, a to s pořádným náskokem. Šest získaných trofejí, navíc všechny v posledních 17 letech, budiž jasným důkazem.

Sevilla má navíc o motivaci postaráno, i přes výrazné jarní zlepšení i v lize se momentálně nachází až na jedenáctém místě a na zajištění pohárových pozic může zapomenout. Jediná cesta do Evropy, a to rovnou do Ligy mistrů, tak vede přes středeční úspěch.

Statistiky obou týmů v Evropské lize
Tým Výhry Finále
Sevilla 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 /
AS Řím / 1991

AS Řím chce s Mourinhem druhou trofej v řadě

Situace AS Řím je oproti svému finálovému soupeři přeci jen o něco příjemnější. Tým už má jistotu evropských pohárů i pro příští sezonu, a to bez ohledu na vývoj zbývajících zápasů sezony. V tabulce Serie A se momentálně nachází na šestém místě, které zaručuje opětovné působení v Evropské lize.

Do Ligy mistrů už se může podívat jen skrze úspěšně zvládnuté finále. Zároveň by ale měl mít jistotu, že nespadne níže než do druhé výkonnostní kategorie. Sedmý Juventus sice kolo před koncem ligového ročníku ztrácí jediný bod, podle aktuálních informací z italského tisku by však měl čelit dalšímu dvoubodovému odečtu a vzhledem k příznivé bilanci vzájemných zápasů by Řím měl zůstat před ním.

Giallorossi jinak s finálovými zápasy nemají tak bohaté zkušenosti jako španělský soupeř. Ve své jinak bohaté historii si zahráli jen tři utkání o evropskou trofej. V sezoně 1983/84 padli v boji o Ligu mistrů, o sedm let později pak prohráli i své dosud jediné finále Evropské ligy. Radovali se tak až napotřetí, když v minulé sezoně v rámci Evropské konferenční ligy přetlačili Feyenoord a přivezli do Říma historický pohár.

José Mourinho se tak hned ve své první sezoně u týmu stal jeho legendou. Sám navíc zkompletoval hattrick a stal se vůbec prvním držitelem všech tří nejprestižnějších evropských klubových trofejí. Evropskou ligu už vyhrál s Portem (tehdy ještě Pohár UEFA) a s Manchesterem United. Ve středu se tak může i v tomto směru dočkat hattricku.

Řím se i tentokrát bude spoléhat především na jistou defenzivu. V semifinále s Bayerem Leverkusen mu k postupu stačil jediný gól, sám totiž neinkasoval. Ve čtvrtfinále s Feyenoordem dostal góly dva, o kolo dříve ale Realu Sociedad nedovolil ani jednu branku a Salcburk se prosadil pouze jednou.

  • Datum, čas a místo zápasu: 31. 5. 2023 ve 21:00, Puskás Aréna, Budapešť

Od prvního letošního finále evropských pohárů se žádná ofenzivní podívaná očekávat nedá. Především Římané se nijak netají svým záměrem vycházet ze zajištěné obrany a nepouštět se do žádných zbytečných risků. Sevilla se sice vyznačuje o něco ofenzivnějším způsobem fotbalu, už předešlí soupeři AS ale ukázali, že se do obrany Mourinhova týmu lze dostat jen velice složitě. Za pokus by tak mohla stát sázka na bezbrankovou remízu po normální hrací době.

TIP: Remíza 0:0 sipka Získat bonus u forBETu

Tip

Kde živě sledovat utkání Sevilla vs. AS Řím? K dispozici přímý přenos v televizi, je někde live stream?

Utkání Evropské ligy vysílají v letošní sezoně televizní kanály ČT Sport, Sport 1 a Sport 2. Finálový zápas si lze naladit konkrétně na programu ČT Sport. České sázkové kanceláře streamy bohužel nabízet nemohou. Na zápas si ale rozhodně můžete vsadit live.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Chance

CHANCE - získej 200 Kč ZDARMA

Využij skvělé nabídky sázkových příležitostí - zaregistruj se snadno online a získej bonus 200 Kč zadarmo.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Chance

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...