Finále Evropské ligy živě: Atalanta vs. Leverkusen

Jako první ze tří pohárových soutěží pozná svého letošního vítěze Evropská liga. Leverkusen dělí dva zápasy od fotbalové nesmrtelnosti, středečním úspěchem už by se výrazně přiblížil završení dokonalé sezony. Proti ale bude ve skvělé formě hrající Atalanta. Kdo pozvedne nad hlavu trofej?

Živý přenosKurzy
AtalantaLeverkusenTip

Leverkusen dělí dva zápasy od nesmrtelnosti Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Anke Waelischmiller/Sven Simon

Evropská liga 2023/24, finále živě: Atalanta Bergamo vs. Bayer Leverkusen v TV dnes od 21:00

Německé ani italské týmy nepatří v Evropské lize mezi nejúspěšnější, v novodobé éře soutěže od sezony 2009/10 je jediným vítězem z těchto dvou zemí Frankfurt před dvěma lety. Španělský hegemon ale tentokrát svého zástupce do finále nevyslal. Naváže na Eintracht tentokrát další bundesligový celek Leverkusen, nebo se Italové budou poprvé radovat díky Atalantě? Sledujte vyvrcholení celého ročníku EL ve středu od 21:00 živě na ČT Sport.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na Evropskou ligu

Sleduj průběh zápasu ZDE

Kurzy na Evropskou ligu: blíže k trofeji má dle bookmakerů Bayer

Série neporazitelnosti v podání Leverkusenu dosáhla mety už 51 zápasů. Tedy všech, které Bayer v letošní sezoně dosud odehrál. Není proto divu, že je favorizován i před finále Evropské ligy. Bookmakeři dokonce situaci vidí poměrně jasně, například u Sazkabetu si lze na vítězství německého šampiona vsadit v kurzu 1,83, zatímco ten na Atalantu dosahuje výše 4,25. To jsou tipy na výsledek po 90 minutách.

Reálnou variantou ale pochopitelně je i remíza po normální hrací době, ostatně i nepřekonatelný Leverkusen několikrát v ročníku zachraňoval nerozhodný výsledek až v závěrečných minutách. Plichta je ohodnocena kurzem 3,65. V takovém případě by se šlo do prodloužení či následného penaltového rozstřelu. Bez ohledu na způsob rozhodnutí jsou Italové outsidery v poměru kurzů na zisk trofeje 2,90 ku 1,44.

sipka Prohlédněte si kompletní nabídku sázkových příležitostí

Finálový souboj se letos odehraje na moderním Aviva Stadium v irském Dublinu. Krásný stánek byl otevřen až v roce 2010 a jeho kapacita přesahuje 51 tisíc diváků.

sipka Také EURO 2024 se bude hrát ve velkolepých arénách. Vše o nich si přečtěte ZDE

Hlavním rozhodčím duelu bude zkušený Rumun István Kovács. Pro něj půjde o poslední utkání před tím, než zamíří do Německa na mistrovství Evropy.

sipka Kdo další bude ME pískat? Prohlédněte si seznam rozhodčích i jejich statistiky

Informace před zápasem Atalanta - Leverkusen
📅 Kdy: 22. 5. 2024 od 21:00
🌍 Kde: Aviva Stadium, Dublin
🏆 Soutěž: Evropská liga 2023/24, finále
Rozhodčí: István Kovács, Rumunsko
Kurzy Sazkabetu: 4,25 - 3,65 - 1,83
📺 Přímý přenos: ČT Sport

Atalanta sahá po první evropské trofeji v historii

Tým z Bergama nepatří na fotbalové mapě mezi ta největší jména. To své si ale v posledních letech trochu nenápadně, ovšem o to poctivěji buduje. Letošní jízda Evropskou ligou je dalším velkým krokem směrem k tomu, jak si získat respekt. Ostatně když někdo na cestě do finále vyřadí Sporting, Liverpool či Marseille, už nemůže jít jen o náhodu.

Nyní už je navíc jasné, že na podzim se Atalanta počtvrté ve své historii představí v nejprestižnější evropské klubové soutěži, Lize mistrů. Z dosavadních tří účastí, které všechny přišly v posledních pěti letech, ale ve dvou případech dokázala postoupit do jarní fáze, hned při premiéře z toho bylo dokonce čtvrtfinále.

Z italské Serie A letos díky národnímu koeficientu vede do milionářské soutěže nezvykle vede cesta hned pro pět mužstev. Atalanta už ví, že neskončí hůře než právě pátá, reálně navíc ještě může pomýšlet i na třetí pozici. Na tu momentálně ztrácí dva body, má ale zápas k dobru oproti Bologni i Juventusu. Do Ligy mistrů automaticky jde i vítěz EL, to ale už tedy Bergamo trápit nemusí, o účast nepřijde.

Mnohem větší hodnotu pro něj tak má případný zisk evropské trofeje. V klubové vitríně je za 116 let existence klubu zatím jen jeden italský pohár a šest titulů z druhé nejvyšší ligové soutěže Serie B. To je sice národní rekord, z hlediska prestiže však pochopitelně nejde až o takový úspěch. Vítězství v Evropské lize by nesmazatelně zapsalo Atalantu do fotbalových kronik.

Motivace týmu bude o to větší, že jedno finále už před týdnem nezvládl, vítězem Coppa Italia se těsně stal Juventus. Zápas přinesl ještě jednu špatnou zprávu, těžké zranění si přivodil defenzivní univerzál de Roon a bude nějakou dobu mimo hru. Jinak ale může být Atalanta ve skvělém rozpoložení, vyhrála sedm z devíti posledních utkání. Nespoléhá přitom na jednu velkou hvězdu, o gólové příspěvky se spravedlivě dělí Scamacca, De Ketelaere, Lookman či Koopmeiners.

  • Pravděpodobná sestava Atalanty: Musso - Djimsiti, Hien, Scalvini - Zappacosta, Koopmeiners, Ederson, Ruggeri - De Ketelaere - Scamacca, Lookman
Češi ve finále Evropské ligy/Poháru UEFA od formátu na 1 zápas
Sezona Finále Český hráč Minuty
2019/20 Sevilla - Inter 3:2 Tomáš Vaclík Lavička
2018/19 Chelsea - Arsenal 4:1 Petr Čech 90
2014/15 Sevilla - Dněpr 3:2 Jan Laštůvka Lavička
2012/13 Chelsea - Benfica 2:1 Petr Čech 90
2009/10 Atlético - Fulham 2:1 pp Tomáš Ujfaluši 90
2007/08 Zenit - Rangers 2:0 Radek Šírl 90
2003/04 Valencia - Marseille 2:0 Štěpán Vachoušek Lavička
2001/02 Feyenoord - Dortmund 3:2 Tomáš Rosický 90
2001/02 Feyenoord - Dortmund 3:2 Jan Koller 90
2000/01 Liverpool - Alavés 5:4 pp Vladimír Šmicer 65
2000/01 Liverpool - Alavés 5:4 pp Patrik Berger 42
1997/98 Inter - Lazio 3:0 Pavel Nedvěd 90

Zaregistruj se online a vsaď si u Sazkabet

Leverkusen dělí dva zápasy od dokonalé sezony

51 zápasů, 42 vítězství, 9 remíz, 0 porážek. Tak zní dosavadní zápis Bayeru v letošním ročníku napříč všemi soutěžemi. Už dávno oslavil svůj premiérový titul v německé lize, už dávno překonal evropský rekord v délce série neporazitelnosti, který do letoška držela Benfica. Z už jistě historické se může už v tomto týdnu letošní sezona stát doslova dokonalou.

Je k tomu potřeba zvládnout poslední dva roky. Kromě středečního finále s Atalantou pak čeká Leverkusen o víkendu ještě souboj o další trofej, o německý pohár si to rozdá s druholigovým Kaiserslauternem. Skoro by se chtělo říci, že závěrečná opravdu náročná zkouška tým čeká v Evropské lize, pak už by si bylo zaváhání možné představit jen těžko.

V uplynulých týdnech to místy vypadalo, jako by už neporazitelnost byla jediným, o co hráčům, realizačnímu týmu a vlastně i fanouškům jde. Je to logické, jednak jde o opravdu unikátní úspěch, zároveň k tomu ale sváděla i celková situace Bayeru. Ten už v Bundeslize dávno získal matematickou jistotu titulu, také v Evropě si už v prvních zápasech dvakrát v řadě vybojoval dobrou výchozí pozici, a tak si to mohl dovolit.

Výsledkem byly trochu netradiční oslavy remíz, těm se ovšem nikdo nemohl divit i s přihlédnutím k tomu, že několik z nich přišlo díky brankám v nastavení druhé půle. Celkem v sezoně Leverkusen v přidaném čase v závěru hned jedenáctkrát dokázal buď srovnat, nebo dokonce strhnout vítězství na svou stranu. Pro příznivce infarktové zážitky.

Nenechte se ale zmást, Bayeru jde i o trofeje. Z klubových dějin už sice ví, jaké to je Pohár UEFA vyhrát, podařilo se mu to v sezoně 1987/88. To už je však pořádně dlouho, tahle parta je hladová a skvěle připravená. Na spadnutí je treble, což může být dalším významným zápisem do historických tabulek. V Evropě se něco podobného povedlo jen osmi mančaftům.

Výbornou zprávou pro reprezentaci je fakt, že součástí úspěchu jsou i tři Češi. Kovář by měl být i ve finále v základu, Schickovy naděje jsou rovněž poměrně slušné, Hložek zřejmě začne spíše na lavičce. Nejdůležitější pro kouče Alonsa ovšem bude zdravotní stav Wirtze. Čerstvě vyhlášený nejlepší hráč Bundesligy v posledních týdnech moc nehrál, při drobným obtížích byl šetřen. Především právě na středu, na níž by měl být připraven.

sipka Trefí se v zápase některý z českých hráčů? Vsaďte si ZDE

Pravděpodobná sestava Leverkusenu: Kovář - Tapsoba, Tah, Hincapié - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Schick

  • Datum, čas a místo zápasu: 22. 5. ve 21:00, Aviva Stadium (Dublin)

Tip na zápas Atalanta vs. Leverkusen ve finále EL

Sezona Bayeru dosahuje už opravdu legendárních rozměrů. Euforie kolem týmu je ještě o to větší, že spoustu zápasů zachránil až v posledních minutách. Kdo by věřil na určitou symboliku a osudovost, zřejmě příliš nepochybuje o tom, že to Leverkusen v podobném stylu dotáhne až do konce. Atalanta rozhodně nebude žádným otloukánkem a nevzdá se bez boje, kurz na to, že německý celek bude prohrávat a předvede další ikonický comeback, je však až příliš lákavý.

TIP: Leverkusen dostane první gól a vyhraje  sipka Vsadit u Sazkabetu

Předvede Leverkusen další heroický obrat?

Kde sledovat Evropskou ligu živě: fotbal Atalanta vs. Bayer Leverkusen v televizi (TV), jak je to s online live streamy?

Vyvrcholení celého ročníku Evropské ligy odvysílá volně dostupný televizní kanál ČT Sport. Atraktivní finále mezi Atalantou a Leverkusenem se týká i trojice českých fotbalistů, a tak si ho nenechte ujít. Internetovou variantou je pak platforma ČT Sport Plus. U českých sázkových kanceláří bohužel stream nenajdete, můžete si ale na duel vsadit před výkopem i poté LIVE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se online v sázkové kanceláři Sazkabet

SAZKABET - získej bonus 10 000 Kč pro nové hráče

Zaregistruj se online a ověř svůj účet přes banku. Získej bonus 100 Kč za vklad, 400 Kč za plnou registraci a ke vkladu až 9 500 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Sazkabetu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

Dominik Janošek při zápase s Rodou Kerkrade

Jak si vedli Češi v zahraničí: zisk doublu i parádní přímý kop

Přinášíme další ohlédnutí za výkony Čechů v zahraničí. Přečtěte si poslední díl našeho seriálu v sezoně 2023/24.

Bologna si to rozdá s Juventusem o třetí místo

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 20.5.-26.5.

Na co vše se můžete v týdnu od 20. do 26. května těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?