Sparta vs. Galatasaray: Co rozhodlo, souhrn utkání

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Sparta zvítězila v utkání s Galatasaray 4:1 a po celkovém skóre 6:4 zaslouženě postoupila do osmifinále Evropské ligy. Co rozhodlo ve vzájemném dvojzápase Sparta vs. Galatasaray? Podívejte se na náš souhrn tohoto dvojutkání.

Sparťané slavící postup do osmifinále Evropské ligy Foto: Profimedia/ČTK

Sparta doma přejela Galatasaray a slaví postup do osmifinále Evropské ligy

Sparta si užívá zasloužené ovace, když zvládla porazit turecké Galatasaray 4:1 a hlavně díky skvělému druhému poločasu jasně zvítězila. Výhra se nerodila lehce a hlavně první poločas růžový nebyl. Sparta nakonec vše zvládla a sklízí gratulace napříč klubové příslušnosti.

sipkaZaregistrujte se a vsaďte si na české kluby v evropských pohárech

Sleduj průběh zápasu ZDE

Sparťané se poučili z předchozího zápasu

Ačkoliv i předchozí zápas Sparťané odehráli velice slušně, tak se nelze ubránit dojmu, že mohli vytěžit výrazně více. Spalovali šance a nechali si dát zbytečné žluté karty, které je ve výsledku stáli tři klíčové hráče, kteří nemohli nastoupit v odvetě. Navíc Sparta se nechala v předchozím zápase místy ukolébat a jakoby přestala hrát. To bylo znát hlavně po vyrovnání Preciada na 1:1, poté i Kuchty na 2:2.

To předvedla i v zápase na Letné, když je ochromila vyrovnávací branka Bardakciho. Sparta po obdrženém gólu byla zaskočená a nedařilo se jí udržet míč. Tým měl spoustu nepřesností hlavně v mezihře. Galatasaray si vytvářelo šance, a pokud by rudí inkasovali, bylo by s jejich postupovými nadějemi zle. To se však nestalo a do druhého poločasu nastoupila o mnoho soustředěnější Sparta.

Výborný druhý poločas rozhodla povedená střídání a červená karta Ayhana

Druhý poločas už byl víceméně v režii Sparty. O předvoj věcí příštích se postaral Olatunji, který běžel sám na brankáře, ale šanci trestuhodně zahodil. Letenské to naštěstí nemuselo mrzet. Olatunjiho vystřídala zimní posila Indrit Tuci, který se následně obsadil do jedné z hlavních rolí sparťanského postupu.

Po tomto střídání přišly dva důležité momenty. Priske změnil rozestavení z 3-5-2 na obvyklé 3-4-3, takže do té doby nevýrazného Haraslína z pozice desítky posunul na svojí pozici levého křídla. Druhý moment přišel v 68. minutě, když právě Haraslín rychlou kličkou obelstil Ayhana a ten ho vzápětí sestřelil tvrdým faulem. Sudí Anthony Taylor napřed udělil žlutou kartu, po intervenci VARu a osobním posouzení střetu změnil své rozhodnutí a Kaan Ayhan šel do sprch.

Od té doby byla na hřišti jen Sparta a Galatasaray se nezmohlo vůbec na nic. Dalším klíčovým momentem bylo střídání v 72. minutě, když Jaroslav Zelený a vystřídal do té doby nevýrazného Wiesnera. O dvě minuty později Zelený poslal centr do vápna, na který si ve složité pozici naskočil Tuci a vstřelil branku na 2:1.

Sparta přiložila pod kotlem a v 80. minutě se k míči dostal opět Tuci a vyslal Haraslína do úniku. Ten levačkou zakončil na zadní tyč a dal na 3:1. Sparta v tu dobu měla postupový výsledek a na hřiště přišel záhy obranář Sadílek. Ten se dostal do několika slibných úniků a ušetřil cenné vteřiny. V 96. minutě přišel další brejk Sparty, který rozjel značně vyčerpaný Kuchta. Ten vyslal do úniku Laciho, který před vápnem vrátil míč Kuchtovi a čerstvý otec dcery Lilly zakončil do prázdné branky. Tým začal slavit postup do osmifinále a s ním i sparťanské tribuny.

Utkání lavička a hřáči Galatasaray neunesli a po konci utkání vznikla potyčka u sparťanské lavičky, do které se ze sparťanské strany zapojil distancovaný Ryneš. Je možné, že incident kvůli možné sparťanské provokaci bude mít dohru. To je jediná kaňka na čtvrtečním výkonu Sparty.

Statistiky utkání Sparta - Galatasaray
Sparta Galatasaray
Očekávané góly (xG) 2,10 1,18
Držení míče
44 % 56 %
Střely celkem 10 11
Střely na branku 6 2
Rohové kopy 4 2
Fauly 11 12

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Odpočatí Sparťané a bohorovnost Galatasaray

Ještě jeden aspekt je třeba zmínit a to je fyzická odpočatost. Sparta se totiž na zápas připravila i skrze utkání s Libercem, proti kterému nechala odpočívat několik hráčů, kteří měli zasáhnout do odvetného utkání s Galatasaray. V sestavě se tak neobjevil Kuchta, Kairinen, Laci, Vitík, Sorensen nebo Preciado. Ti pak hráli klíčovou roli v odvetném utkání a právě nasazení Sparty v celém druhém poločase rozhodlo o tom, že si Galatasaray nevytvořilo žádný souvislý tlak.

Oproti tomu Galatasaray nastoupilo proti Ankargucu v takřka totožné sestavě a právě v druhém poločase mu po vyloučení Ayhana rychle docházely síly.

Další aspekt, který lze zmínit je, že turecké Galatasaray přijelo až přehnaně sebevědomé. Klub, který v turecké Süperlig vede tabulku a v letošní Lize mistrů dokázal porazit i slavný Manchester United (3:2) si nepřipouštěl, že by Spartu neporazil a nepostoupil do další fáze.

To všechno naznačovala i tisková konference, v které se turečtí novináři ptali bez respektu ke sparťanském celku. Trenér Buruk i turecký reprezentant Kerem Aktürkoglu sice odpovídali vyhýbavě, přesto bylo znát, že si nepřipouští žádné komplikace.

To bylo vidět i na hřišti a právě bohorovný přístup hráčů Galatasaraye ulehčil Sparťanům cestu za postupem. Kvalita hráčů byla jednoznačně na straně Galatasaray, ale ti jakoby hráli na půl plynu. Jediná fáze zápasu, v které jednoznačně dominovali a ukazovali svojí sílu, bylo po vstřeleném vyrovnávajícím gólu. V druhém poločase však působili spíše rezignovaně s tím, že jim stačí remíza 1:1 k postupu. K psychickému nastavení se jistě přidala i únava a Sparta měla navrch.

Hrdina Preciado a záporák Wiesner

Tomáš Wiesner to nemá ve Spartě jednoduché a snáší se na něj dlouhou dobu velká vlna kritiky. Té často pomáhá sám svými špatnými výkony a často hloupými fauly. Doslova kritická tsunami se na něj snesla po utkání v Istanbulu. Tam se dostal na hřiště v 74. minutě za Angela Preciada.

Poměrně záhy se dostal za stavu 2:2 do obrovské příležitosti, když běžel několik desítek metrů sám na brankáře. Místo vstřelené branky však jen napálil gólmana Musleru do hlavy. V nastavení pak z hranice vápna vystřelil Icardi a dával na 3:2 pro Galatasaray. Místo vítězství si tak Sparta odvezla prohru a Wiesner dostával ve veřejném prostoru řádně naloženo.

Když byla oznámena sestava, v které Wiesner hrál na levé straně, tak opět přišla vlna kritiky. Nutno podotknout, že v samotném utkání odvety tento hráč nic výrazného nepokazil, přesto ani nic výrazného nevymyslel a levá strana ožila až ve druhé půli když ho vystřídal Zelený.

To Preciado je od začátku miláčkem fanoušků a ve dvojzápase přidal výtečné výkony. V prvním zápase se podílel brankou a asistencí na obou gólech Sparty a i v odvetě měl zásadní vliv na výkon mužstva.

Už v 8. minutě odvety se dostal do podobné pozice jako Wiesner, ale narozdíl od svého konkurenta na pravém half-backu si se samostatným únikem elegantně poradil a byla z toho parádní úvodní branka. A v celém zápase na pravé straně dělal Galatasaray velké problémy. Když pak v nastavení druhé půle vyhrál souboj se Zahou, tak rozjel protiútok zakončený gólem Kuchty.

V obou zápasech byl Preciado nejlepším hráčem Sparty a valí se na něj chvála ze všech stran. A oprávněně.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fanoušci Sparty při utkání s Jabloncem

AC Sparta Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Sparta Praha je nejúspěšnějším klubem české fotbalové ⚽ historie. Podívejte se, kdy ❓ hrají Letenští příští zápas a prohlédněte si jejich...

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...