FC Kodaň: představení soupeře Sparty ve 3. předkole Ligy mistrů

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Mezi Spartou a postupem do play-off Ligy mistrů stojí FC Kodaň. Přečtěte si více o soupeři Letenských ve 3. předkole. V článku najdete informace o historii dánského šampiona, ale i o tom, jak vypadá tým trenéra Jacoba Neestrupa v současnosti.

Historie FCKTrenérHráči
PosilyLiga a pohárEvropa

Vlajka se znakem FC Kodaň Foto: Profimedia/ IMAGO

Hodnocení dvojzápasu FC Kodaň vs. Sparta Praha: 9/10

  • Termíny: První zápas v Kodani se odehraje v úterý 8. srpna od 20:00, odveta v Praze pak v úterý 15. srpna od 19:00
  • Přímé přenosy: Obě utkání vysílá televizní stanice O2 TV Sport, odvetu nabídne v přímém přenosu také sázková kancelář Betano

Představení FC Kodaň a kurzy na duel se Spartou ve 3. předkole Ligy mistrů

Na kodaňském stadionu Parken se ve středu 2. srpna stalo to, co mnozí očekávali. Domácí Kodaň zde stvrdila svůj postup do 3. předkola Ligy mistrů. Islandský Breidablik rozstřílela poměrem 6:3. Dánský mistr tak navázal na úvodní duel na Islandu, který vyhrál 2:0. Právě FC Kodaň tak bude soupeřem Sparty ve 3. předkole Champions League.

sipka Sledujte odvetu mezi Spartou a Kodaní živě u Betana

Sleduj průběh zápasu ZDE

V něm bude Kodaň proti Letenským favoritem. Sázkové kurzy na první zápas i na celkový postup najdete v následující tabulce.

Podívat se můžete také na základní informace o dánském celku.

Základní informace o FC Kodaň
Celý název: Football Club København
📅 Datum založení: 1. července 1992
🏟 Stadion a kapacita: Parken Stadium (38 065 míst)
Kurzy na duel FC Kodaň vs. Sparta Praha
1. zápas Kodaň vs. Sparta: 1,91 – 3,55 – 4,10
Postup Kodaň vs. Sparta: 1,75 – 2,10

I přes založení v roce 1992 stojí za FC Kodaň kus historie

Rok 1992 je v historii dánského fotbalu zapsaný zlatým písmem. Právě v tomto roce se dánský národní tým radoval ze šokujícího triumfu na mistrovství Evropy. Zároveň byl v roce 1992 založen klub FC Kodaň (zkráceně FCK), s 15 ligovými tituly dělený nejúspěšnější tým dánské historie.

Rok založení na první pohled neodkazuje ke kdovíjak dlouhé a bohaté historii, v případě FC Kodaň to ale není tak jednoduché. Současný klub totiž vznikl na základě spojení dvou tradičních mužstev z dánského hlavního města. Na historii současného soupeře pražské Sparty se podíváme v následujících bodech.

  • 1876 – Vzniká Kjøbenhavns Boldklub, jeden z nejstarších klubů kontinentální Evropy.
  • 1903 – Vzniká Boldklubben 1903.
  • 1992 – Vzniká FC Kodaň jako reakce na finanční problémy kodaňským klubů v 80. letech. Nově vzniklý celek použil ligovou licenci od Boldklubben 1903, zatímco Kjøbenhavns Boldklub se stal rezervou nově založeného mužstva.
  • 1992 – Hned v první sezoně FC Kodaň vyhrává Pohár Intertoto a zahraje si tak Pohár UEFA, kde končí ve 2. kole.
  • 1993 – Premiérová sezona je úspěšná i na domácí scéně. FC Kodaň získává ligový titul o bod před druhým Odense a o dva body před třetím Brøndby.
  • 1995 – Přichází také první vítězství v domácím poháru. FC Kodaň ve finále poráží Akademisk Boldklub jasně 5:0.

Až do současnosti stihl kodaňský klub získat 15 ligových titulů a devět triumfů v národním poháru. V obou soutěžích je děleným rekordmanem, v obou případech se ale zdá být jen otázkou času, než FC Kodaň vezme roli lídra jen na sebe.

O vedení v počtu ligových prvenství se totiž dělí s Kjøbenhavns Boldklub, tedy s jedním z klubů, ze kterého vzešlo dnešní FCK. A jak už jsme zmínili, tak Kjøbenhavns Boldklub je aktuálně B-týmem Kodaně.

V pohárových triumfech FC Kodaň dohnala v minulé sezoně Aarhus. A zatímco Kodaň slavila double, tak Aarhus na vítězství v poháru čeká od roku 1996.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Trenér FC Kodaň: Jacob Neestrup dovedl FCK k doublu v pouhých 35 letech

Na lavičce má Kodaň velice mladého kouče. Jacob Neestrup letos oslavil teprve 35. narozeniny, už má ale s kodaňským mančaftem na kontě double za vítězství v lize a v poháru. S tímto klubem je Neestrup spojený. Jako hráč působil v jeho mládežnické akademii a nakoukl i do prvního týmu.

Zde se ale dostáváme ke smutnější části Neestrupovy hráčské kariéry. Po dvou minutách svého debutu mezi profesionály se tento defenzivní záložník zranil. Doba léčení byla dlouhých osm měsíců. Celkově Neestrup za svůj domovský klub nastoupil jen do dvou duelů, ve kterých odehrál pouhých 11 minut.

Neestrup zkoušel štěstí také v norském Stavangeru a islandském Hafnarfjörduru, zranění a automobilová nehoda ale jeho prostor na hřišti výrazně omezily. Už v roce 2011 tak Neestrup pověsil kopačky na hřebík a začal se věnovat trenéřině.

V roce 2013 nastoupil ke kodaňské mládeži a postupně se dostal až k prvnímu mužstvu, kde v sezoně 2018/19 dělal asistenta Stalemu Solbakkenovi. Poté okusil svou první roli hlavního trenéra u dospělých, když dostal šanci v druholigovém Viborgu. Ten po roce a půl opouštěl na prvním místě druhé nejvyšší soutěže.

Neestrup se posléze vrátil do Kodaně. Opět jako asistent, tentokrát pod Jessem Thorupem. Takto to fungovalo přes sezonu a půl. V září 2022 ale vedení Thorupa po špatném úvodu ročníku vyhodilo a dosadilo na jeho místo Neestrupa. Ten stihl i čtyři duely Ligy mistrů.

Na hřištích Manchesteru City a Sevilly z toho sice byly vysoké prohry, doma ale se Citizens uhrál bod, stejně jako s Dortmundem. Na konci sezony pak mohl se svými hráči slavit double. Ve finále porazila jeho Kodaň Aalborg, ligu pak vyhrála o čtyři body před Nordsjaellandem.

Jacob Neestrup
Datum a místo narození: 8. 3. 1988 (35 let), Kodaň
Angažmá jako hlavní trenér:

Viborg (2019 až 2020)
FC Kodaň (2022 až ?)

Trofeje jako hlavní trenér: Dánská liga (2023)
Dánský pohár (2023)
Preferované rozestavení: 4-3-3

Nejlepší hráči FC Kodaň: září Grabara s Gonçalvesem, čeká se na uzdravení Claessona

Níže se podíváme na tři hráče, kteří výrazně přispěli k tomu, že Kodaň mohla v minulé sezoně slavit domácí double. Vybrali jsme jednu postavu z defenzivy, zálohy i ofenzivy.

  • Kamil Grabara, brankář, 24 let – Polská brankářská škola je vyhlášená a zdaleka to nekončí Szczesnym s Fabianskim. Do popředí se dere nová generace, ke které se řadí i Kamil Grabara. Nejlepší fotbalista FCK v uplynulém ročníku podle fanoušků vyrazil jako mladý do Liverpoolu. Zde se neprosadil a putoval po hostováních, až ho před dvěma lety vykoupila Kodaň. Následovaly dva ligové tituly.
  • Viktor Claesson, střední záložník, 31 let – Švédský záložník s 69 starty za národní tým byl v minulém ročníku nejlepším kanonýrem Kodaně. Za FCK nastřílel 16 branek a na dalších sedm nahrál, navíc často vedl tým jako kapitán. Nyní má ale Kodaň problém. Claesson se v polovině července zranil v přípravě proti Plzni. Dánský klub jeho absenci odhadl na čtyři až šest týdnů. Jeho start proti Spartě je tak s otazníkem.
  • Diogo Gonçalves, levé křídlo, 26 let – Odchovance Benficy Lisabon získala Kodaň v zimě. A Gonçalves se do toho hned opřel. K doublu pomohl devíti góly, a to včetně vítězné trefy ve finále poháru. Portugalský křídelník pak v aktuálním ročníku ukázal, že se rozhodně nechystá zpomalovat. Ve čtyřech soutěžních duelech skóroval třikrát a přidal čtyři asistence.

Posily FC Kodaň: v létě z Anglie dorazil Elyounoussi

Kodaň v létě uskutečnila jeden velký prodej. Za 20 milionů eur ji opustil Hákon Arnar Haraldsson. Tento 20letý ofenzivní fotbalista se přesunul do francouzského Lille.

Zároveň ale kodaňský klub také nakupoval. Níže najdete přehled příchodů do FCK. Všechny částky jsou převzaté z webu Transfermarkt. Nejznámějším jménem je křídelník Mohamed Elyounoussi, který dorazil ze Southamptonu.

Posily FC Kodaň v létě 2023
Hráč a věk Post Předchozí klub Částka
Elias Achouri, 24 let Pravé křídlo Viborg 3m eur
Jordan Larsson, 26 let Útočník Schalke 2m eur
Theo Sander, 18 let Brankář Aalborg 1,08m eur
Mohamed Elyounoussi, 28 let Levé křídlo Southampton Zadarmo

Výsledky FC Kodaň v lize a poháru: FCK naposledy slavilo domácí double

Níže se můžete podívat na to, jak Kodaň dopadla v posledních pěti ročnících dánské ligy a domácího poháru. V obou soutěžích kodaňští fotbalisté v sezoně 2023/24 obhajují celkové prvenství.

Výsledky FC Kodaň v domácích soutěžích
Ročník Liga Pohár
2018/19 1. místo Osmifinále
2019/20 2. místo Čtvrtfinále
2020/21 3. místo Osmifinále
2021/22 1. místo 3. kolo
2022/23 1. místo Vítěz

Výsledky FC Kodaň v evropských pohárech: FCK si jako jediný dánský klub zahrálo osmifinále Ligy mistrů

Jestli se Kodaň musí zatím dělit o pozici nejúspěšnějšího klubu v dánských soutěžích, tak v Evropě má ze všech místních klubů nejlepší výsledky. Žádný jiný dánský mančaft nemá více účastí ve skupinách Ligy mistrů a Evropské ligy než FCK.

A Kodaň je také jediným klubem z Dánska, který si kdy zahrál vyřazovací fázi Champions League (2010/11). Na to, jak se FCK dařilo v posledních pěti ročnících evropských pohárů, se podívejte v následující tabulce.

V evropských pohárech Kodaň už narazila i na Spartu. V sezoně 2009/10 ji FCK dvakrát porazilo v rámci základní skupiny Evropské ligy. V Dánsku domácí zvítězili 1:0, na Letné pak Kodaň vyhrála 3:0. V dánském klubu tehdy působili i Zdeněk Pospěch s Liborem Sionkem.

Výsledky FC Kodaň v evropských pohárech
Ročník Soutěž Výsledek
2018/19 Evropská liga Základní skupina
2019/20 Liga mistrů 3. předkolo
Evropská liga Čtvrtfinále
2020/21 Evropská liga Play-off
2021/22 Konferenční liga Osmifinále
2022/23 Liga mistrů Základní skupina

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Plzeň a postup do Ligy mistrů

České kluby v evropských pohárech: statistiky, historie

Sparta má před sebou boj o Ligu mistrů. Bohemians si po dlouhé době zahrají o Evropu, stejně jako Slavia a Plzeň. Jak si vedly české kluby...

Brian Priske

Brian Priske – profil, kariéra

Sparta před minulou sezónou přivedla dánského stratéga Briana Priskeho, aby jí pomohl získat ligové vavříny. To se povedlo, ale kdo tedy je...

Neapol

Kdo vyhrál titul: přehled mistrů evropských lig 2022/23

Fotbalová sezona 2022/23 je u svého konce. Podívejte se na přehled, kdo se v nejprestižnějších evropských ligách radoval z titulu.