Galatasaray Istanbul: Představení soupeře Sparty v Evropské lize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Sparta jako první vstoupí do jarní fáze evropských pohárů a čeká ji velmi těžký a nepříjemný soupeř, Galatasaray Istanbul. Ten smolně vypadl ze skupiny Ligy mistrů, kde se až do konce bil o postup do osmifinále. Přečtěte si o historii a současnosti tohoto týmu.

Představení a kurzyHistorie
TrenérHvězdyEvropa

Hráči Galatasaray se radují z branky proti Basaksehiru Foto: Profimedia

Hodnocení dvojzápasu Sparta vs. Galatasaray: 9,9/10

  • Termíny: První zápas se odehraje v Istanbulu ve čtvrtek 15. února od 18:45, odveta v Praze je v plánu 22. února od 21:00
  • Přímé přenosy: Obě utkání bude vysílat ČT sport

Kurzy na duel se Spartou v šestnáctifinále Evropské ligy

Los 18. 12. 2023 určil, že Sparta si zahraje předkolo play-off Evropské ligy s Galatasarayem Istanbul. Jeden z nejtěžších možných soupeřů vypadl z Ligy mistrů, když do posledních chvil bojoval o postup do osmifinále. Nakonec se musel Galatasaray spokojit pouze s Evropskou ligou. V ní ho čeká pražská Sparta.

Favoritem dvojutkání je Galatasaray. Kurzy mluví jasně.

Kurzy na duel Galatasaray vs. Sparta Praha
1. zápas Galatasaray vs. Sparta: 1,72 – 3,80 – 4,80
Postup Galatasaray vs. Sparta: 1,50 – 2,62

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na Spartu v Evropské lize

Sleduj průběh zápasu ZDE

Představení Galatasaraye Istanbul: základní informace

Galatasaray patří k největším a nejtradičnějším tureckým klubům. Sportovní klub Galatasaray působí nejen ve fotbale, ale je zaměřen i na atletiku, basketbal, volejbal, házenou a další sporty.

Galatasaray je nejúspěšnějším tureckým klubem. Zároveň je i nejbohatší a má největší fanouškovskou základnu. Galatasaray je momentálně na prvním místě tabulky turecké Süper Lig a obhajuje titul z minulého roku. V letošním ročníku má nemalé cíle. Chce obhájit titul v turecké Süper Lig a vyhrát Evropskou ligu.

Galatasaray Istanbul: informace
Oficiální název klubu Galatasaray Spor Kulübü
Datum založení 1905
Web https://www.galatasaray.org/
Stadion Ali Sami Yen Stadium – Rams Park (52 250 míst)
Klubové barvy žlutá, červená
Manažer Okan Buruk

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Nejúspěšnější a největší klub v historii Turecka

Klub Galatasaray byl založen v roce 1905 studenty prestižního istanbulského lycea Galatasaray. A jejich prvním prezidentem byl jmenován Ali Sami Yen. Původně byly oficiální barvy červená a bílá, ale v roce 1908 tento turecký klub přešel na červenou a žlutou.

Oficiálně byl klub zaregistrován až v roce 1912. Před tímto rokem totiž v Osmanské říši nefungovala oficiální registrace klubů.

Dlouho trvalo, než Turecko mělo svoji národní profesionální ligu. Do té doby Galatasaray hrál Istanbulskou ligu, pak tzv. Nedělní a Páteční ligu. Od roku 1952 došlo k profesionalizaci klubů a začala se hrát profesionální soutěž.

Ve všech těchto soutěžích sbíral Galatasaray tituly a byl velmi úspěšný.

V roce 1959 byla vytvořena první turecká profesionální liga, která nyní nese název Süper Lig. Na první vítězství v ročníku si však Galatasaray musel počkat až do roku 1962. V té době se totiž přetahoval o tituly s dvěma dalšími istanbulskými kluby Fenerbahçe a Beşiktaşem. Do roku 1973 získá šest titulů, ale pak přijde propad tohoto istanbulského týmu.

Galatasaray totiž titul nezíská dlouhých čtrnáct let. To se změní až s nástupem Juppa Derwalla, německého kouče na lavičce tureckého klubu. Ten v roce 1987 vrací titul do rukou Galatasaraye.

Další zlomový moment přichází v roce 1992, kdy smlouvu v klubu podepisuje legendární Hakan Şükür, který v 90. letech pomohl k celkově osmi titulům.

Galatasaray celkově získal dvacet dva titulů a je nejúspěšnějším tureckým klubem, k tomu přidal ještě osmnáct vítězství v Tureckém poháru a šestnáct v tureckém Superpoháru.

Trenérem je hráčská legenda Galatasaraye Okan Buruk

Hlavním trenérem je od roku 2022 Okan Buruk, který v klubu prožil přes dvanáct let jako jeho hráč. Bývalý pravý záložník byl u největších úspěchů klubu včetně vítězství v Poháru UEFA a Superpoháru UEFA. Kromě tureckých klubů si zahrál také za Inter Milán. Po konci kariéry v roce 2010 se po třech letech dal na trénování.

Po několik štacích získal angažmá v klubu Akhisar Belediyespor a v roce 2018 ho přivedl k vítězství v Tureckém poháru (Türkiye Kupası), což byla teprve druhá trofej v klubové historii. Další úspěch si připsal v klubu İstanbul Başakşehir FK.

Tým, který byl založen v roce 1990, pod jeho vedením v roce 2020 zvítězil v turecké lize a připsal si s tímto menším klubem z Istanbulu obrovský úspěch.

Po tomto angažmá následovalo angažmá v Galatasarayi, kde je dodnes. S ním si připsal další pohár pro vítěze ligy a má nakročeno titul obhajovat. Neskrývá však ambice na vítězství i v Evropské lize.

Okan Buruk
Datum narození: 19 . 10. 1973 (50 let)
Trenérská kariéra: Elazığspor
Gaziantepspor
Sivasspor
Göztepe S.K.
Akhisar Belediyespor
Çaykur Rizespor
İstanbul Başakşehir F.K.
Galatasaray
Trenérské úspěchy: 2x Süper Lig (2020, 2023), 1x Türkiye Kupası (2018)

Nejlepší hráči Galatasaraye Istanbul: velké hvězdy Icardi, Zaha a další

Už dávno neplatí, že do Turecka chodí hráči na sklonku kariéry. Nyní v týmu nalezneme hráče z Evropy v nejlepších letech. To ukazuje na ambice tureckého celku. Z přehledu vynecháme Hakima Ziyecha, který hostuje z Chelsea, protože proti Spartě nejspíše z důvodu zranění nenastoupí.

  • Mauro Icardi, útočník, 30 let – Velké jméno v sestavě Galatasaraye. Tento argentinský útočník dával góly za Inter. Poté přestoupil do PSG, kde jeho hvězda mezi mnoha hvězdnými hráči trochu pohasla. Ve 28 letech se rozhodl pro změnu a přestoupil do Galatasaraye. Icardi v turecké lize ukazuje, že branky rozhodně dávat nezapomněl, když v letošní sezóně ve všech soutěžích nastřílel solidních osmnáct branek.
  • Wilfried Zaha, levé křídlo, 31 let – Wilfried Zaha byl ikonou Crystal Palace a proháněl obránce v Premier League. A jednoznačně patří k největším hvězdám Galatasaraye. Dlouho se nevědělo, kam zamíří jeho kroky, když se nakonec rozhodl pro turecký klub. V něm rovněž pookřál a v letošní sezóně už ze svojí pozice levého křídla dal devět branek.
  • Tetê, útočník, 23 let – Mladý Brazilec přišel před sezónou z Leicesteru. Turecký tým se totiž často zaměřuje na hráče se zkušenostmi z Premier League. Tetê předtím hrával za Šachtar a Lyon. V mladém útočníkovi však dřímá obrovský potenciál, a i když se mu v letošní sezóně příliš nedaří, tak budoucí kariéra může být v top 5 ligách.
  • Davinson Sánchez, obránce, 27 let – Další hráč z Premier League. Tentokrát se tento Kolumbijec vydal do Turecka po šesti letech strávených v Tottenhamu, takže toho odkopal opravdu mnoho. V Sánchezovi má Galatasaray silného obránce s mnoha zkušenostmi z Premier League nebo evropských pohárů. Navíc s perspektivou, že v obranných řadách ho uvidíme několik let.

Za zmínku jistě stojí brankář Muslera, Carlos Vinícius, který je na hostování z Fulhamu, Derrick Köhn a další.

Galatasaray je jediný turecký klub, který vyhrál evropskou trofej

Prvním nakouknutím do Evropy bylo předkolo Poháru mistrů evropských zemí v sezóně 1956/57. Tam byl Galatasaray vyřazen Dinamem Bukurešť.

Napodruhé v ročníku 1962/63 z toho bylo už čtvrtfinále a o Galatasarayi se začalo vědět. V roce 1989 přišel největší úspěch v PMEZ, když kouč Mustafa Denizli dotáhl tým až do semifinále.

Největší celkový úspěch přišel v roce 2000. Galatasaray sice vypadl ze skupinové fáze Ligy mistrů, ale dostal se ze třetího místa do tehdejšího Poháru UEFA. Tým, za který hrála i stárnoucí hvězda Gheorghe Hagi, se dostal až do kodaňského finále, kde narazil na londýnský Arsenal. V samotném utkání nepadla branka a rozhodovalo se až v penaltovém rozstřelu. V tom byl úspěšnější Galatasaray, když na penalty vyhrál 4:1 a zajistil si první evropskou trofej.

To ale nebylo všechno. V evropském Superpoháru nastoupil 25. srpna proti Realu Madrid. Utkání šlo za stavu 1:1 do prodloužení. V něm se prosadil podruhé Mario Jardel a Galatasaray vyhrál 2:1 v prodloužení a zvedl nad hlavu další trofej. Zajímavostí je, že hráčem utkání byl zvolen Okan Buruk, dnešní trenér istanbulského týmu.

Od té doby na další úspěch v Evropě čeká. Nyní má velmi silný tým, který neskrývá ambice zvítězit v Evropské lize.

Výsledky Galatasaraye v evropských pohárech
Ročník Soutěž Výsledek
2017/18 Evropská liga 2. předkolo
2018/19 Liga mistrů
Základní skupina
Evropská liga Šestnáctifinále
2019/20 Liga mistrů Základní skupina
2020/21 Evropská liga 4. předkolo
2021/22 Evropská liga Osmifinále

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fanoušci Sparty při utkání s Jabloncem

AC Sparta Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Sparta Praha je nejúspěšnějším klubem české fotbalové ⚽ historie. Podívejte se, kdy ❓ hrají Letenští příští zápas a prohlédněte si jejich...

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...