Finále Konferenční ligy UEFA: Fiorentina vs. West Ham ve středu živě

Prahu ve středu čeká svátek fotbalu. Ve finále Konferenční ligy se o trofej utkají Fiorentina a West Ham i se třemi Čechy. Bude se na svém někdejším domácím stadionu v Edenu radovat Barák, nebo uspěje dvojice Souček a Coufal?

Živý přenosKurzyPreviewTip

Finále EKL Foto: Profimedia

Evropská konferenční liga, finále: Fiorentina vs. West Ham už dnes živě

Jako druhé z finálových utkání evropských pohárů je na programu vyvrcholení Evropské konferenční ligy. Z pohledu českého fanouška však jde zřejmě o to nejzajímavější. Odehraje se totiž v pražském Edenu, kam přijedou italská Fiorentina a anglický West Ham. Proti sobě se tak postaví tři čeští reprezentanti, i když v jednom případě už je možná nutné mluvit o minulosti. Bude se radovat Antonín Barák, nebo Tomáš Souček společně s Vladimírem Coufalem? Finále EKL sledujte ve středu od 21:00 v přímém přenosu ČT Sport.

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na zápas u forBETu ZDE

Sleduj průběh zápasu ZDE

Finále nemá jasného favorita. Jaké jsou kurzy?

Ze tří finálových klání letošní sezony pohárové Evropy je papírově jednoznačné jen to poslední a zároveň nejprestižnější, tedy to v rámci Ligy mistrů. Tam je v souboji s Interem jednoznačným favoritem Manchester City. Už před týdnem odehrané utkání mezi Sevillou a AS Řím v rámci Evropské ligy měl být takřka vyrovnaný a realita tomu i odpovídala, o vítězi rozhodly až pokutové kopy.

Jeden italský zástupce nakonec už v souboji o trofej neuspěl, další dva ale ještě šanci mají. Také Fiorentinu čeká s největší pravděpodobností dramatický zápas s anglickým West Hamem. Bookmakeři vidí šance obou mužstev v podstatě vyrovnaně, na úspěch Italů v normální hrací době je vypsán kurz 2,75, na londýnský celek jen těsně nižší 2,70.

Prestižní finále se odehraje ve Fortuna Areně v pražských Vršovicích, což ne všemi bylo přijato s nadšením. Oběma fanouškovským táborům totiž byla přidělena jen zhruba třetina dostupných vstupenek, tedy jen něco přes 6 tisíc lístků. Zájemců o místo by však pochopitelně bylo mnohem více. O něco příjemnější je dějiště utkání alespoň pro trojici bývalých slávistů, kteří se vrací domů.

Klíčové informace o utkání Fiorentina - West Ham
Kdy: 07. 06. 2023 od 21:00
Kde: Fortuna Arena, Praha
Fáze: Evropská konferenční liga, finále
Rozhodčí: Carlos del Cerro Grande, Španělsko
Kurzy forBETu: 2,75 - 3,05 - 2,70
Přímý přenos: ČT Sport

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Fiorentina se naladila výhrou, s Barákem se ale spíše nepočítá

Fialky zakončily ligovou sezonu na vítězné vlně, skalpy AS Řím i na úplný závěr Sassuola se dají považovat za velmi cenné. Na automaticky zajištěnou účast v příštím ročníku evropských pohárů to ale přesto nestačilo, Fiorentina v tabulce Serie A skončila osmá, tedy jednu příčku za kýženou elitní sedmičkou.

Jediná cesta k návratu do Evropy tedy vede přes úspěšně zvládnuté finále Konferenční ligy. Její vítěz se totiž kvalifikuje do druhé nejprestižnější úrovně, tedy Evropské ligy.

Pro Fiorentinu jde o páté evropské finále v její historii. Na svém kontě má jedno vítězství, v roce 1961 ovládla tehdejší Pohár vítězů pohárů, když ve finále dvakrát porazila skotské Rangers. Naposledy ale o trofej hrála už v roce 1990, to v Poháru UEFA v italském souboji nestačila na Juventus.

Tentokrát její cesta do finále vedla přes Twente už v samotném předkole, RFS, Basaksehir a Hearts v základní skupině a ve vyřazovacích bojích pak Fiorentina postupně vyřadila i Bragu, Sivasspor, Lech Poznaň a Basilej.

Bohužel pro české fanoušky však Antonín Barák v poslední době nikterak klíčovou roli ve svém týmu nehraje. Světlou výjimkou byla odveta semifinále na hřišti Basileje, kterou Barák svým gólem v nastavení rozhodl. I tehdy ale odehrál až závěrečné minuty, což platilo ve většině nedávných klíčových zápasech.

Baráka se navíc týká i jedna aktuální aféra z prostředí české národní reprezentace. Šikovný záložník totiž nebyl povolán na nejbližší sraz, což kouč Šilhavý zdůvodnil nevhodným chováním Baráka vůči některým z dalších reprezentantů. Podle posledních spekulací by dokonce mohlo jít o středeční protihráče Součka s Coufalem, což finálovému utkání EKL dodává speciální grády.

Cesta obou týmů do finále EKL 2022/23
Fiorentina Fáze West Ham
Twente Předkolo Viborg
RFS, Basaksehir, Hearts Skupina FCSB, Anderlecht, Silkeborg
Braga Šestnáctifinále /
Sivasspor Osmifinále AEK Larnaka
Lech Poznaň Čtvrtfinále Gent
Basilej Semifinále Alkmaar

West Ham přivítal po zranění zpět Coufala, Součkovi dopřál odpočinek

Kladiváři se v letošní sezoně dlouho museli strachovat o setrvání mezi anglickou elitou. Ještě po 23. kole v druhé polovině února se nacházeli na 18. místě tabulky Premier League, která znamená sestup o úroveň níže.

Ne snad že by se dalo říci, že od té doby West Ham začal konečně šlapat na plné obrátky, nakonec ale dokázal nasbírat tradičně potřebných 40 bodů a ročník zakončil na 14. příčce a "padáku" unikl ještě s poměrně slušnou rezervou. Přesto tento ambiciozní celek nemůže sezonu považovat za úspěšnou, alespoň tedy co se ligy týče.

Vítězství v Evropské konferenční lize by ale znamenalo úplnou změnu v celkovém pohledu na aktuální ročník. Naposledy se West Ham z evropského vítězství radoval v roce 1999 v Intertoto Cupu. V roce 1965 ještě slavil zisk Poháru vítězů pohárů, v novém tisíciletí ale žádnou trofej nad hlavu nepozvedl.

V aktuální edici EKL na cestě do finále ani jednou neprohrál a dokonce jen jednou remizoval. Postupně vyřadil Viborg, ve skupině FCSB, Anderlecht a Silkeborg a dále i Larnaku, Gent a Alkmaar.

Generálka na středeční finále West Hamu nevyšla, na půdě nakonec sestoupivšího Leicesteru v posledním kole padl 1:2. Nebyl u toho ale český reprezentační kapitán Tomáš Souček, který dostal volno. Jinak ale i nadále patří ke stabilním článkům základní sestavy a v té by neměl chybět ani v Praze.

U jeho velkého kamaráda Vladimíra Coufala je situace o něco zamotanější. Pravého obránce v květnu trápilo zranění a kvůli němu vynechal čtyři utkání v řadě. V posledních dvou kolech anglické nejvyšší soutěže už ale vždy odehrál plných 90 minut, což by mohlo naznačovat důvěru i v jeho osobu v očích manažera Davida Moyese.

Oba bývalí slávisté se navíc vrací na místo, kde to moc dobře znají a kde zažili podstatnou část své kariéry. Zatímco Barák v sešívaném dresu naskočil jen ke 34 zápasům, Coufal jich odehrál 65 a bývalý kapitán Slavie Souček dokonce 114.

  • Datum, čas a místo zápasu: 7. 6. 2023 ve 21:00, Fortuna Arena, Praha

West Ham vůbec nezažil povedenou sezonu na domácí scéně, v Evropě ale postupoval zcela suverénně a ani jednou neprohrál. To by se nemělo změnit ani ve finále, kde by kvalita přeci jen měla být mírně na straně londýnského týmu.

TIP: West Ham bez remízy sipka Získat bonus u forBETu

Tip

Kde živě sledovat utkání Fiorentina vs. West Ham? K dispozici přímý přenos v televizi, je někde live stream?

Utkání Evropské konferenční ligy vysílají v letošní sezoně televizní kanály ČT Sport, Sport 1 a Sport 2. Finálový zápas si lze naladit konkrétně bezplatně na programu ČT Sport. České sázkové kanceláře streamy bohužel nabízet nemohou. Na zápas si ale rozhodně můžete vsadit live.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Chance

CHANCE - získej 200 Kč ZDARMA

Využij skvělé nabídky sázkových příležitostí - zaregistruj se snadno online a získej bonus 200 Kč zadarmo.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Chance

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze Konferenční ligy

Evropská konferenční liga UEFA 2023/2024: losování, zápasy

Vyřazovací část třetího ročníku Evropské konferenční ligy ⚽ hraje také Viktoria Plzeň. Podívejte se na výsledky ✔️ i program.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...