Finále Ligy mistrů: Manchester City vs. Inter živě

Sezona 2022/23 vyvrcholí sobotním finále Ligy mistrů. V něm se v Istanbulu utká Manchester City s Interem. Oba týmy mají na dosah už třetí trofej v aktuálním ročníku. Dočkají se konečně Citizens kýženého titulu, nebo se ušatý pohár vrátí do Milána? Buďte u toho díky Betanu.

Živý přenosKurzyPreviewTip

Haaland a Guardiola Foto: Profimedia

Liga mistrů, finále: Manchester City vs. Inter v sobotu živě

Manchester City usiluje i své premiérové vítězství v Lize mistrů v historii. Dlouhodobě patří mezi největší favority, byl dokonce už i ve finále, ušatou trofej se mu ale zatím nad hlavu pozvednout nepodařilo. To Inter už pocit výhry v nejprestižnější soutěži poznal třikrát, naposledy v roce 2010. Přesto by jeho triumf byl velkým překvapením. Sledujte finále Ligy mistrů v sobotu od 21:00 živě a zdarma na Betanu.

sipka Získejte 350 Kč za registraci u Betana ZDE

Sleduj průběh zápasu ZDE

City jsou favoritem zápasu. Jaké jsou kurzy?

Karty jsou před výkopem finálového utkání rozdány zcela jasně. Manchester City je jednoznačným favoritem zápasu, vítězství Interu by bylo velkým překvapením. Na druhou stranu je ale potřeba připomenout, že úspěchy papírových outsiderů nejsou v bojích o trofej žádnou výjimkou. Ostatně i loni byl favoritem na výhru Liverpool (0:1 s Realem Madrid), o rok dříve to samé potkalo i právě Man City (0:1 s Chelsea).

Tentokrát je ale situace dle papírových předpokladů přeci jen ještě jasnější než ve zmíněných případech. Minimálně v novodobé historii soutěže nepamatujeme takové rozdíly v kurzech, jaké jsou mezi oběma sobotními finálovými soupeři. Na celkový triumf Citizens je na Betanu vypsán kurz pouhých 1,23, zatímco na Inter 4,20. Triumf anglického týmu po normální hrací době je ohodnocen kurzem 1,47.

Vyvrcholení Ligy mistrů se podruhé v historii koná na stadionu Atatürk v tureckém Istanbulu. Ten byl dějištěm zatím zřejmě nejpamátnějšího utkání historie soutěže, v němž v roce 2005 Liverpool zvrátil tříbrankovou ztrátu a po penaltách nakonec udolal AC Milán. Pokud bychom byli s sobotu svědky podobného dramatu, nikdo (možná kromě trenérů) by se asi nezlobil.

Hlavním rozhodčím bude Polák Szymon Marciniak. Ten řídil už první z velkých vrcholů aktuálního ročníku, tedy finále mistrovství světa v Kataru mezi Argentinou a Francií. Své aktuální postavení v rámci rozhodcovské soupisky tedy přetavil i v delegaci na další velké finále.

Klíčové informace o Manchester City - Inter
Kdy: 10. 06. 2023 od 21:00
Kde: Atatürk Olimpiyat Stadyumu, Istanbul
Fáze: Liga mistrů, finále
Rozhodčí: Szymon Marciniak, Polsko
Kurzy Betana: 1,47 - 4,60 - 6,60
Přímý přenos: Betano, Nova Sport 3

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

City dělí poslední krok od zápisu do historie

Ligu mistrů už dvakrát vyhrál s Barcelonou, přesto to chvílemi působí, jako by jeho kompletní trenérský životopis závisel na jeho schopnosti přinést ušatý pohár do Manchesteru. Pep Guardiola je na lavičce City od roku 2016 a přestože každoročně dochází do vyřazovacích bojů a patří mezi největší favority na vítězství, kýžený titul stále ne a ne přijít.

Nejblíže byli Citizens před dvěma lety, kdy byli ve finálovém klání s Chelsea také poměrně jasným favoritem, nakonec ale po velkém boji padli 0:1. A sám Guardiola přitom týmu zřejmě uškodil podivnými rozhodnutími, kdy do základní sestavy nezařadil tehdejší lídry Fernandinha a Rodriho a vsadil na jednoznačnou ofenzivu. Sám španělský lodivod sice jakékoliv pochybnosti odmítá a kredit přiznává soupeři, nešlo ale o jediný nezvyklý tah v rozhodujících bojích v Lize mistrů.

Tentokrát už by se nic podobného opakovat nemělo. Jarní jízdu Man City měla na svědomí ustálená jedenáctka, která klub dovedla na dosah historického úspěchu. Kromě premiérového úspěchu v Lize mistrů by totiž sobotní triumf završil treble. Na ten v Anglii v dějinách fotbalu dosáhl zatím jen manchesterský rival, tedy United.

Když byla řeč o finále z před dvou let, sestava Guardiolova mužstva se zase tolik neproměnila. Oproti lisabonskému duelu by se v základu mělo objevit sedm stejných jmen, osmým do party pak bude Rodri, který tehdy strávil celý zápas jen na lavičce. Novými postavami by měli být jen obránce Akanji, křídelník Grealish a samozřejmě i norský zabiják Erling Haaland.

Ten loni v létě přicházel s jasným úkolem přinést vytouženou ušatou trofej do Manchesteru. I proto bude na Haalanda upřena velká pozornost. V posledních čtyřech vystoupeních se ale neprosadil, což je na jeho poměry až nezvykle dlouhý výpadek. City ale jeho góly nepotřebovali, Real doma v odvetě semifinále rozstříleli snadno 4:0, v anglické lize už měl tým jistý titul a naposledy ve finále FA Cupu Haalanda zastoupil dvougólový záložník Gundogan. Šetřil se norský ostrostřelec na sobotu?

Předpokládaná sestava Manchesteru City pro finále
Ederson - Walker, Stones, Dias, Akanji - De Bruyne, Rodri, Gundogan - B. Silva, Haaland, Grealish

Guardiola a Haaland
Foto: Profimedia

Inter usiluje o čtvrtý titul v Lize mistrů

Také Nerazzurri dělí jediný krok od zisku třetí letošní trofeje, přesto by v jejich případě o ten pověstný "treble" v pravém slova smyslu nešlo. Inter letos vyhrál domácí pohár a italský Superpohár, v lize se ale musel sklonit hned před dvěma soupeři. Serii A vyhrála s obřím náskokem Neapol, za kterou Inter zaostal o 18 bodů.

Přesto se letošní ročník dá považovat za úspěšný. Konečné třetí místo zaručuje účast v Lize mistrů i v příští sezoně, další dvě soutěže pak svěřenci Simone Inzaghiho přetavili v zisk trofeje. Pokud by Inter ještě dokázal překvapit favorita a vyhrát i Ligu mistrů, stal by se Inzaghi v Miláně nesmrtelným. A to se přitom ještě před několika měsíci spekulovalo o jeho budoucnosti na San Siru.

Naposledy se ze zisku ušaté trofeje radoval v roce 2010 pod vedením José Mourinha, když ve finále přehrál Bayern 2:0 dvěma góly Diega Milita. Od té doby byl ale nejdál ve čtvrtfinále, a to navíc pouze jednou hned v následujícím ročníku, jinak většinou končil už ve skupině.  dva úspěchy už jsou pořádně vousaté, datují se do let 1964 a 1965.

Tentokrát Inter k cestě do finále využil papírově snadnějšího losu v jarní části, ve které překonal postupně Porto, Benfiku a AC Milán. Na druhou stranu ale v základní skupině musel zvládnout konkurenci Bayernu a Barcelony, v níž už samotný postup byl značným úspěchem a dá se říct i překvapením.

Pro sobotní finále je Inter připraven. Poslední tři ligové zápasy vyhrál, v tom posledním před týdnem už si navíc mohl dovolit šetřit řadu opor, pozice v nejlepší čtyřce byla dopředu zajištěna. V Turíně tak v základu nenastoupili Barella, Onana, Džeko, Acerbi, Dimarco nebo Mkhitaryan, Lautaro a Calhanoglu odehráli jen něco přes 50 minut.

Předpokládaná sestava Interu pro finále
Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Calhanoglu, Mkhitaryan, Dimarco - Lautaro, Džeko
  • Datum, čas a místo zápasu: 10. 6. 2023 ve 21:00, Istanbul

Většina pozornosti co do střílení gólů bude opět upřena na Erlinga Haalanda. Tým Pepa Guardioly ale v klíčových chvílích rozhodujících zápasů táhne i německý reprezentant Ilkay Gundogan. Ten Citizens zařídil titul loni, dva góly dal i před týdnem ve finále FA Cupu. Má perfektní čich na ideální načasování svých náběhů do vápna a soupeře, který se bude soustředit především na Haalanda s De Bruynem, by mohl skolit právě on.

TIP: Gundogan dá gól sipka Získat bonus za registraci u Betana

Tip

Kde živě sledovat utkání Manchester City vs. Inter? K dispozici přímý přenos v televizi, je někde live stream?

Utkání Ligy mistrů vysílají v letošní sezoně televizní kanály Premier Sport, O2 TV Sport a Nova Sport. Vyvrcholení celé soutěže v podobě finále mezi Man City a Interem si lze naladit konkrétně na programu Nova Sport 3. České sázkové kanceláře streamy bohužel nabízet nemohou. Na zápas si ale rozhodně můžete vsadit live.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze Ligy mistrů

Liga mistrů UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Liga mistrů je tou největší trofejí, kterou může fotbalista na klubové úrovni vyhrát. 🏅 Podívejte se na ✔️ program a výsledky této soutěže.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...