Rangers proti českým klubům: historie kauz se Spartou a Slavií

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Na Spartě ve čtvrtek ožijí nepěkné vzpomínky. Na Letnou přijedou Rangers, kteří za sebou mají vypjaté duely a incidenty jak se Spartou, tak se Slavií. A to bohužel i mimo hřiště. Je to více než dva roky, kdy se skotský klub střetl s oběma pražskými kluby. V článku si tyto dvě kauzy připomeneme.

Slavia vs. Rangers 2020/21
Sparta vs. Rangers 2021/22
Sparta vs. Rangers 2023/24

Glen Kamara opouští hřiště po červené kartě v utkání se Spartou Foto: Profimedia

Historie vzájemných zápasů mezi Rangers a českými kluby v evropských pohárech

Rangers dlouhou dobu nebudili v Česku žádné větší vášně. Vše se rozjelo až v roce 2021. V březnu se s nimi utkala Slavia a na obou stranách z toho byla trestní oznámení. Do celé situace se tehdy vložil i Hrad. V září pak na Rangers narazila Sparta. Vyostřená situace se opět dostala až do vysokých pater politiky, kdy celou situaci řešili český ministr zahraničních věcí a britský velvyslanec.

sipka Získejte registrační bonus zdarma a vsaďte si na fotbal

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

V následujícím článku si incidenty spojené s duely Rangers proti oběma pražským S připomeneme. Ne vždy to přitom bylo mezi Skoty a českými kluby tak vyhrocené. Před rokem 2021 sehráli Rangers své poslední utkání proti českému týmu v roce 2002. I na tento dvojzápas se sice bude vzpomínat, ale z čistě fotbalových důvodů.

Viktoria Žižkov totiž tehdy přes skotského soupeře senzačně prošla do 2. kola tehdejšího Poháru UEFA. Než se pustíme do dva roky starých kauz, tak se podívejte na výsledky Rangers proti českým pohárovým zástupcům.

Výsledky Rangers proti českým klubům
Datum Soutěž Zápas Výsledek
17.09. 2002 1. kolo Poháru UEFA Žižkov vs. Rangers 2:0
03.10. 2002 1. kolo Poháru UEFA Rangers vs. Žižkov 3:1 pp
11.03.2021 Osmifinále Evropské ligy Slavia vs. Rangers 1:1
18.03.2021 Osmifinále Evropské ligy Rangers vs. Slavia 0:2
30.09.2021 Skupina Evropské ligy Sparta vs. Rangers 1:0
25.11.2021 Skupina Evropské ligy Rangers vs. Sparta 2:0

Slavia Praha vs. Rangers v Evropské lize 2020/2021: v hlavních rolích Kúdela s Kamarou, Kolář obětí brutálního faulu

Psalo se jaro sezony 2020/21. Fotbal byl v té době kvůli pandemii koronaviru sice bez diváků, ale alespoň se hrálo. Pražská Slavia postoupila do jarních bojů Evropské ligy, ve kterých dokonce zaskočila anglický Leicester.

Los osmifinále ji poslal proti skotskému soupeři. Slávisté v domácím duelu proti Rangers remizovali 1:1 a odveta na Ibrox Stadium měla být dramatická. Ale jen z fotbalového hlediska.

To, co následovalo 18. března 2021, ale všechny šokovalo. A nešlo o postupovou výhru Slavie 2:0. Události na hřišti i mimo něj shrnujeme v následujících bodech.

  • Odvetu na Ibrox Stadium doprovází řada tvrdých zákroků. Rangers nakonec dohrávají v devíti lidech, když jedním z vyloučených je Kemar Roofe. Ten brutálním faulem zlomil čelní kost brankáři Ondřeji Kolářovi.
  • V 87. minutě je za rozhodnutého stavu 2:0 pro Slavii zbytečně dohrán útočník Jan Kuchta, který už po předchozím faulu leží na zemi. Po chvíli to nicméně vypadá, že je situace mezi oběma týmy pod kontrolou.
  • Obránce Ondřej Kúdela následně přichází k záložníkovi Glenu Kamarovi a cosi mu řekne s rukou před ústy. Není jasné, co zaznělo, Kamara každopádně na Kúdelu okamžitě startuje. Strhne se mela, kterou se po chvíli podaří uklidnit a zápas se dohrává.
  • Napjatá atmosféra pokračuje i po závěrečném hvizdu. Trenér Rangers Steven Gerrard na tiskové konferenci obviní hráče Slavie z rasismu. Oba aktéři – Kúdela a Kamara – jsou v útrobách stadionu pozváni na schůzku, kde si mají vše vyříkat. Kamara ovšem podle Slavie Kúdelu fyzicky napadne pěstí do obličeje. Na místo dorazí i policie.
  • Vzduchem začínají létat trestní oznámení. Slavia ho podává na Kamaru za fyzické napadení, které považuje za předem promyšlené i kvůli údajnému zakrytí kamer. Rangers pak podávají trestní oznámení na Kúdelu za rasistické urážky směrem ke Kamarovi.

Kromě policie celou situaci řeší také organizace UEFA. Ta v dubnu 2021 vynáší tresty. Nejvyšší stopku dostává Kúdela. UEFA v jeho případě uvádí, že mu prokázala rasismus. Slavia reaguje zaskočeně. Podle jejího vyjádření totiž předtím inspektor UEFA žádné důkazy nenašel. Zmíněný trest platí pro utkání evropských pohárů a také pro reprezentační duely. Kúdela tak přichází o letní Euro.

Obvinění z rasismu Kúdela nadále odmítá. Podle svých slov řekl Kamarovi: „You're a f***ing guy“. Kamara uvádí větu: „You're a f***ing monkey“. Do celé věci se vkládá i hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten se za Kúdelu postavil v oficiálním dopisu zaslaném Disciplinární komisi UEFA.

Tresty po utkání Rangers vs. Slavia
Ondřej Kúdela Rasistická urážka Kamary Stop na 10 zápasů
Glen Kamara Fyzický útok na Kúdelu Stop na 3 zápasy
Kemar Roofe Faul na Koláře Stop na 4 zápasy
Rangers Nevhodné chování týmu Pokuta 9 000 eur

Celá kauza se táhla téměř rok. V březnu 2022 soudce ve Skotsku rozhodl, že upustí od trestního stíhání jak Kúdely, tak Kamary. Ani jedna strana toto rozhodnutí nerozporovala.

V březnu 2022 také Kúdela stáhl odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. O to ho už dříve požádal i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, podle kterého tato kauza celý klub až příliš zasáhla a oslabila.

Sparta Praha vs. Rangers v Evropské lize 2021/2022: dětský zápas i rušno kolem Kamary

Osud si s Rangers pohrál, když je hned v následujícím ročníku Evropské ligy poslal do skupiny s pražskou Spartou. Na rozdíl od předchozí sezony už mohli do ochozů fanoušci. Přesto měl být domácí duel Sparty s Rangers hraný před prázdnými tribunami. Letenský klub byl totiž potrestán uzavřením stadionu za rasistické urážky fanoušků směrem k Aurélienu Tchouamenimu v předkole Ligy mistrů.

Sparta ale využila evropských regulí, které říkají, že v případě takového trestu může klub na stadion pustit děti. Letenské tak mělo hnát dopředu okolo 10 tisíc dětí s doprovodem. Každopádně to vše mělo z tohoto souboje sejmout očekávanou nevraživost po událostech mezi Rangers a Slavií.

Ale nestalo se tak. Průběh další kauzy, která se rozjela po utkání hraném 30. září 2021, přinášíme níže.

  • Sparta se dala do rozdávání vstupenek mezi kluby, školy či kroužky. Utkání se mohly účastnit děti od 6 do 14 let s doprovodem. Dospělý k sobě mohl vzít minimálně 10 a maximálně 19 dětí. Nakonec na SCool match, jak letenský klub akci pojmenoval, přišlo 10 879 diváků.
  • Sparťané porážejí hosty, za které opět hraje i Kamara, výsledkem 1:0. Právě záložník Rangers si při dotycích s míčem vyslouží bučení a pískání a nakonec je po druhé žluté kartě vyloučen.
  • Trenér Rangers Gerrard po zápase uvádí, že si žádného bučení nevšiml. Den poté ale otáčí a zastává se Kamary s tím, že by podle jeho informací měla celou věc šetřit UEFA. Do věci se vkládá také Aamer Anwar, Kamarův advokát. Ten prohlašuje, že Česká republika má velký problém s rasismem.
  • Sparta vydává prohlášení, ve kterém nařčení z rasistického chování důrazně odmítá. Podporu si vyslouží od předsedy FAČR Petra Fouska i šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka.
  • Aféra rezonuje i na politické scéně. Po žádosti ministra vnitra Jana Hamáčka si ministr zahraničí Jakub Kulhánek předvolává britského velvyslance Nicka Archera. Zároveň Hamáček poslal dopis také skotskému ministrovi vnitra.

UEFA nakonec skutečně celý zápas prošetřuje. V říjnu 2021 pak vydává prohlášení, že nenašla důkazy o rasistickém chování a proti Spartě tak není možné vést disciplinární řízení.

V Glasgow jsou pak v listopadu úspěšnější Rangers (2:0). Toto utkání už se obejde bez incidentů a veškerý humbuk okolo tak končí mnohem dříve než předtím v případě Slavie.

Sparta Praha vs. Rangers v Evropské lize 2023/2024: návrat Simy a další bitva o postup

Hned po losu základních skupin Evropské ligy to znovu bylo téma. Sparta se opět utká s Rangers. Rázem ožily vzpomínky na třaskavé duely proti českým klubům z roku 2021. Někteří z hlavních aktérů těchto zápasů už jsou ale pryč.

Steven Gerrard trénuje v Saúdské Arábii klub Al-Ettifaq. Glen Kamara působí v druholigovém Leedsu. Přesto má tento zápas opět své zajímavé příběhy. Vybrali jsme tři z nich.

  • Sima a velký (nebo největší?) klub – Na Letnou se v dresu Rangers podívá i bývalý slávista Abdallah Sima. Ten ve Slavii v roce 2021 zažil právě duely s Rangers. Nyní ve Skotsku úspěšně hostuje. V 16 zápasech dal už devět gólů. Zaujal ale i mimo hřiště. Britská média otiskla jeho prohlášení, že Sparta je největší klub v Česku. Pozdvižení hasili slávisté, kteří zveřejnili konverzaci Simy se slávistickým asistentem Zdeňkem Houšteckým, kde křídelník vše popírá. Měl prý o Letenských prohlásit jen to, že jsou velkým klubem.
  • Pamětníci na obou stranách – Očekává se, že i díky odchodům Gerrarda s Kamarou vášně za dva roky značně ochladly. To ale neznamená, že nejsou na obou stranách pamětníci pražského střetu mezi Spartou a Rangers. Na straně aktuálního českého mistra nastoupilo do tehdejšího domácího utkání pět hráčů současného kádru (Filip Panák, Tomáš Wiesner, David Pavelka, Jakub Pešek, Lukáš Haraslín). Na skotské straně jde o šest fotbalistů (James Tavernier, Leon Balogun, Borna Barišić, Steven Davis, John Lundstram a Kemar Roofe).
  • Soupeři v bitvě o postup – I když to při posledních setkáních českých klubů s Rangers šlo do pozadí, tak se sluší připomenout, že se při těchto střetech také hraje fotbal. Sparta před dvěma lety ve skupině Evropské ligy zaostala za druhými Rangers o bod a musela se stěhovat do Konferenční ligy. A i tentokrát mají být oba týmy velkými soupeři v boji o postup. Celá skupina C je ale zatím vyrovnaná. Po dvou utkáních mají všechny čtyři týmy tři body.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sparťané děkují fanouškům po výhře v Liberci

Skupina Sparty v Evropské lize - preview, soupeři, šance

Fotbalisté Sparty se v základní skupině Evropské ligy ⚽ utkají s Realem Betis, Rangers a Arisem Limassol. Přečtěte si ☝️ preview skupiny C.

Fanoušci Sparty před zápasem s Karvinou

Vstupenky na Spartu v Evropské lize: cena balíčků a lístků

Spartu čeká základní skupina Evropské ligy. ⚽ Jak je to se vstupenkami na utkání Letenských v této soutěži? To se dozvíte ☝️ v článku.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...