Servette Ženeva: představení soupeře Plzně v Konferenční lize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Los osmifinále Konferenční ligy poslal Plzeň na Servette Ženeva. Přečtěte si více o historii i současnosti tohoto švýcarského klubu, který už v aktuálním ročníku evropských pohárů narazil na pražskou Slavii.

HistorieTrenérHráči
Liga a pohárEvropa

Kostas Katsouranis v osmifinále Konferenční ligy poslal Servette proti Plzni Foto: Profimedia

Hodnocení dvojzápasu Servette Ženeva vs. Viktoria Plzeň: 8/10

  • Termíny: První zápas v Ženevě se odehraje ve čtvrtek 7. března od 21:00, odveta v Plzni je na programu ve čtvrtek 14. března od 18:45
  • Přímé přenosy: Úvodní duel vysílá placená televizní stanice Sport1

Představení Servettu Ženeva a kurzy na duel s Plzní v osmifinále Evropské konferenční ligy

Nyní čeká Servette osmifinále Konferenční ligy, pohárovou sezonu ale začal v Lize mistrů. Ve 2. předkole po penaltách odklidil z cesty Genk, ve 3. předkole už ale nestačil na Rangers. Ženevskému klubu to každopádně dalo jistotu základní skupiny Evropské ligy.

V ní Servette narazil na AS Řím, Slavii a Sheriff. Obsadil třetí místo, když na postup ztrácel osm bodů. Připsal si ale mimo jiné remízu s římským AS. Přišel tak opět přesun do jiné soutěže. Tentokrát do Konferenční ligy. V předkole play-off se Servette utkal s Ludogorcem, který vyřadil po výsledcích 0:0 a 1:0.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápas Servette vs. Plzeň

Sleduj průběh zápasu ZDE

Pokud jde o osmifinále, tak favoritem na postup je podle bookmakerů Plzeň. Přímo v prvním zápase ale sázkové kanceláře dávají větší šance Servettu.

Níže najdete právě kurzy na postup i na úvodní duel. K tomu připojujeme několik základních informací o Servettu Ženeva.

Základní informace o Servettu Ženeva
Celý název: Association du Servette Football Club
📅 Datum založení: 17. ledna 1900
🏟 Stadion a kapacita: Stade de Genève (30 084 míst)
Kurzy na duel Servette Ženeva vs. Viktoria Plzeň
1. zápas Servette vs. Plzeň: 2,27 – 3,30 – 3,30
Postup Servette vs. Plzeň: 2,15 – 1,70

Historie Servettu obsahuje řadu trofejí, ale i několik bankrotů

Servette je jedním z nejúspěšnějších švýcarských klubů. V oblasti Romandie je dokonce vůbec nejúspěšnější. A to díky 17 ligovým titulům a osmi pohárovým triumfům. Zároveň ale historie Servettu obsahuje také několik pádů. Dvakrát tento klub dokonce zbankrotoval. Na jeho historii se podíváme v následujících bodech.

  • 1890 – Vznikl Servette, sportem tohoto klubu ale bylo ragby. S rostoucí popularitou fotbalu poté v roce 1990 vznikla i fotbalová sekce Servettu.
  • 1908 – Servette vyhrál Torneo Internazionale Stampa Sportiva. Byl to jeden z prvních mezinárodních fotbalových turnajů.
  • 1930 – Ženevský klub uspořádal turnaj Coupe des Nations, což byl předchůdce dnešní Ligy mistrů. Servette v semifinále vypadl s Ujpeští, která následně ve finále porazila pražskou Slavii.
  • 1979 – V sezoně 1978/79 Servette vyhrál téměř všechny soutěže kromě Poháru vítězů pohárů, ve kterém skončil ve čtvrtfinále.
  • 1999 – Zatím poslední rok, kdy Servette oslavil švýcarský titul. Šlo o jeho 17. ligový primát.
  • 2005 – Společnost vlastnící Servette vyhlásila bankrot poté, co nahromadila dluhy přesahující 10 milionů švýcarských franků. Pod značkou Servette začal ve třetí lize hrát jeho výběr do 21 let. V sezoně 2005/06 pak postoupil do druhé ligy.
  • 2011 – Servette se vrátil. Postup do první ligy si zajistil po vítězném play-off proti Bellinzoně.
  • 2012 – Podruhé v historii Servette vyhlásil bankrot. Klub dostal měsíc na to, aby si zajistil potřebné financování. To se díky novému majiteli povedlo, v roce 2013 ale přišel sestup do druhé ligy.
  • 2015 – Ženevský celek neobdržel licenci pro start ve druhé lize. Čekal ho tak přesun do třetí nejvyšší soutěže.
  • 2019 – Další návrat do první ligy. Servette vyhrál druhou ligu o 15 bodů a postoupil zpět mezi švýcarskou elitu.
  • 2023 – Servette skončil v nejvyšší švýcarské soutěži druhý a poprvé v historii postoupil do předkol Ligy mistrů.

Od sezony 2018/19, kdy Servette postoupil zpět do nejvyšší soutěže, si konečně užívá finanční stabilitu. Ta jde ruku v ruce s dobrými výsledky na hřišti. Od svého návratu do nejvyšší soutěže Servette ve čtyřech sezonách neskončil hůře než šestý.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Trenér Servettu vyhrával v Anderlechtu, prošel i Egyptem nebo Japonskem

Servette vede 50letý Švýcar René Weiler. Ten má za sebou i hráčskou kariéru, kterou odstartoval a ukončil v rodném Winterthuru. Mezi to se mu vešla angažmá v Aarau, Servettu a Curychu. Weiler si připsal také jeden start za národní tým, když v roce 1997 nastoupil v přípravě proti Rusku.

Počátky Weilerovy trenérské kariéry najdeme opět ve Winterthuru. V tabulce níže uvádíme jen jeho štace v roli hlavního kouče dospělých. Bývalý obránce ale působil v několika klubech v různých pozicích. Byl asistentem trenéra, vedl mládežnické výběry a byl i sportovním ředitelem.

Když nepočítáme třízápasové angažmá v St. Gallenu, kde Weiler jen zaskakoval jako dočasný kouč, tak dospělé začal trénovat v Schaffhausenu. V jediné celé sezoně dovedl klub na 11. místo druhé ligy, v dalším ročníku se ale pakoval a Schaffhausen nakonec spadl do třetí nejvyšší soutěže.

Nejdéle strávil Weiler v Aarau. Zůstal zde tři roky a klub vytáhl do první ligy, kde ho posléze zachránil. Přišel tak čas na nové výzvy. Čtyři z dalších pěti Weilerových zaměstnavatelů pocházeli ze zahraničí. Postupně koučoval Norimberk, Anderlecht, Al Ahly a Kashimu. Ze zahraničních štací si také Weiler přivezl své první trenérské trofeje. V Belgii a Egyptě vyhrál jak ligu, tak místní Superpohár.

V létě 2023 pak Weiler dostal těžký úkol. A to nahradit v Servettu populárního trenéra Alaina Geigera, který ženevský mančaft právě dovedl na druhé místo. Poprvé v historii klubu tak Servette dostal šanci porvat se o Ligu mistrů. Nový trenér přitom odstartoval skvěle. Servette díky Konferenční lize hraje poháry i na jaře a v lize ztrácí na vedoucí Young Boys pouhý bod.

René Weiler
Datum a místo narození: 13. 9. 1973 (50 let), Winterthur
Angažmá jako hlavní trenér: St. Gallen (2005 – dočasný trenér)
Schaffhausen (2009 až 2011)
Aarau (2011 až 2014)
Norimberk (2014 až 2016)
Anderlecht (2016 až 2017)
Lucern (2018 až 2019)
Al Ahly (2019 až 2020)
Kashima Antlers (2022)
Servette (2023 až ?)
Trofeje jako hlavní trenér: Belgická liga (2017)
Belgický Superpohár (2017)
Egyptský Superpohár (2019)
Egyptská liga (2020)
Preferované rozestavení: 4-4-2

Zajímaví hráči Servettu Ženeva: odchovanec Lyonu i rekordman švýcarské ligy

Níže jsme se podívali na tři hráče Servettu Ženeva, které v dvojzápase s Plzní stojí za to sledovat. Do našeho přehledu se dostal francouzský záložník spolu s angolským a srbským křídelníkem.

  • Timothé Cognat, střední záložník, 26 let – Druhý nejvytěžovanější hráč Servettu v této sezoně. Cognat je odchovancem Lyonu, od roku 2018 ale kope v Ženevě. Tento střední záložník prošel také několika mládežnickými výběry francouzské reprezentace. A v roce 2017 se radoval z triumfu na Euru do 17 let. V aktuálním ročníku táhne Servette i svými góly a asistencemi. Šest branek dal a dalších pět připravil.
  • Dereck Kutesa, levé křídlo, 26 let – Tento křídelník s angolským pasem se narodil ve Švýcarsku a prošel mládeží Servettu. Odtud si ho vyhlédla Basilej, která byla tehdy asi nejlepším týmem Švýcarska. Zde se ale neprosadil. Po následných angažmá ve Francii a Belgii se Kutesa v roce 2022 vrátil do Servettu. A v současné sezoně pomohl týmu šesti góly a stejným počtem asistencí.
  • Miroslav Stevanović, pravé křídlo, 33 let – Nejstarší z uvedené trojice. Bosenského křídelníka si v 22 letech vytáhla Sevilla, naplno se v ní ale nikdy neprosadil. Po dvou hostováních ve Španělsku a několika dalších zahraničních štacích Stevanović v roce 2017 zakotvil v Servettu. A bosenský reprezentant v sezoně 2021/22 stanovil rekord švýcarské ligy. S 20 asistencemi překonal legendárního Stéphana Chapuisata.

Výsledky Servettu Ženeva v lize a poháru: sezona stále může skončit domácím doublem

Níže najdete ligová umístění Servettu z posledních sezon. Po postupu zpět do nejvyšší soutěže se ženevský klub usadil mezi elitou a bojuje i o titul. V minulé sezoně bylo manko na mistrovské Young Boys ještě šestnáctibodové. V aktuálním ročníku ale Servette na stejného soupeře ztrácí jediný bod. Mohl by tak ukončit čekání na ligový primát, které trvá od roku 1999.

O něco kratší dobu – od roku 2001 – čeká Servette na triumf v domácím poháru. V něm došel v posledních letech několikrát do semifinále. A do této fáze soutěže postoupil i v této sezoně. O postup do finále svede souboj s Winterthurem, který je v lize na sedmém místě.

Výsledky Servettu Ženeva v domácích soutěžích
Ročník Liga Pohár
2018/19 1. místo (2. liga) Šestnáctifinále
2019/20 4. místo Šestnáctifinále
2020/21 3. místo Semifinále
2021/22 6. místo Osmifinále
2022/23 2. místo Semifinále
2023/24 2. místo (po 26 kolech) Semifinále (stále ve hře)

Výsledky Servettu Ženeva v evropských pohárech: první pokus o postup do Ligy mistrů

Po postupu zpět do švýcarské nejvyšší soutěže se posléze Servette vrátil i do evropských pohárů, kde si předtím naposledy zahrál v sezoně 2012/13. V ročnících 2020/21 a 2021/22 skončil ženevský mančaft v předkolech Evropské ligy a Konferenční ligy.

V aktuální sezoně pak Servette poprvé v historii zabojoval o účast v Lize mistrů. Do skupin sice nedošel, už postup přes Genk byl ale úspěchem. A proti Rangers ho poté jeden gól dělil od prodloužení. Následovalo tak pokračování v Evropské lize. Po třetím místě ve skupině se Servette přesunul do Konferenční ligy. V předkole play-off vyřadil Ludogorec Razgrad a následně mu los osmifinále přisoudil Plzeň.

Výsledky Servettu Ženeva v evropských pohárech
Ročník Soutěž Výsledek
2020/21 Evropská liga 2. předkolo
2021/22 Konferenční liga 2. předkolo
2023/24 Liga mistrů 3. předkolo
Evropská liga Základní skupina
Konferenční liga Osmifinále (stále ve hře)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fotbalisté Plzně slaví gól do sítě Českých Budějovic

FC Viktoria Plzeň - zápasy, program a výsledky

Plzeň je jedním z nejúspěšnějších českých klubů. ⚽ V sezoně 2022/23 skončila v lize třetí. Podívejte se na její program a výsledky.

Pohár pro vítěze Konferenční ligy

Evropská konferenční liga UEFA 2023/2024: losování, zápasy

Vyřazovací část třetího ročníku Evropské konferenční ligy ⚽ hraje také Viktoria Plzeň. Podívejte se na výsledky ✔️ i program.

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.