Africký pohár národů: Egypt vs. Ghana živě

Měl to být souboj dvou favoritů o první místo ve skupině B. Egypt i Ghana ale na úvod překvapivě klopýtly, a tak jde ještě mnohem o víc. Poraženému by se totiž výrazně zkompikovala cesta do play-off.

Přímý přenosKurzy
Egypt
GhanaTIP

Egypt se v prvním utkání překvapivě trápil Foto: Kim Price/Cal Sport Media/Profimedia

Egypt vs. Ghana: Africký pohár národů 2023 živě

Egypt i Ghana mířily na vrchol a skupinu měly mít v podstatě jen na rozehrání a na rozdělení postupových míst. Oba favorité ale svůj první zápas na turnaji nezvládli a další zaváhání už si příliš nemohou dovolit. Jejich vzájemný souboj si můžete naladit ve čtvrtek od 21:00 živě na Tipsport TV.

sipka Založte si účet u Tipsportu a sledujte Africký pohár národů živě

Sleduj průběh zápasu ZDE

Egypt je v souboji gigantů favoritem. Jaké jsou kurzy?

V Abidjanu se proti sobě ve čtvrtek postaví dva z nejúspěšnějších afrických národních týmů. Egypt je rekordmanem Afconu se sedmi tituly v historii, Ghana se je čtyřmi triumfy na třetím místě.

Úvod letošního turnaje tak sice nevypadal, ale oba týmy patří k výrazným adeptům na zlato i tentokrát. Zároveň ale oba mančafty mají kolem sebe i řadu otazníků, které je mohou o vysněný cíl připravit.

Co se týče situace ve skupině B, před šampionátem byl největším favoritem Egypt, jen v těsném závěsu ale byla právě Ghana. Jenže stačilo jedno kolo a je to jinak. Černé hvězdy. jak se Ghaně přezdívá, má momentálně k postupu docela daleko, Tipsport to ohodnotil kurzem 4,00.

Všechny sázkové příležitosti najdete ZDE.

Informace před zápasem Egypt vs. Ghana
🕡 Kdy: 18. 1. 2024 od 21:00
🌍 Kde: Stade Félix Houphouet-Boigny, Abidjan
🏆 Soutěž: Africký pohár národů, skupina B, 2. kolo
Rozhodčí: Pierre Atcho, Gabon
Kurzy Tipsportu: 2,00 - 2,94 - 4,44
📺 Přímý přenos: TV Tipsport

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Egypt spasil až v nastavení z penalty Salah

Před dvěma lety stříbrný Egypt vyhrával své zápasy těsně, držela ho stabilní defenziva, směrem dopředu to naopak vůbec ideální nebylo, několikrát se museli Salah a spol. spolehnout až na penalty. Tentokrát se situace otočila, jen pokutové kopy zůstávají, i když byl tentokrát zatím jen jeden.

Začátek úvodního duelu proti Mosambiku si přitom Egypťané nemohli přát lepší, už ve druhé minutě z levé strany odcentroval Hamdi. Salah sice netypicky promáchl, paradoxně tím ale sklepl míč pod nohy Mostafy Mohamada, který se pohotově otočil a přízemní ranou k tyči otevřel skóre. V tu chvíli si fanoušci asi museli říct, že má Egypt vyhráno.

Už po dalších pár minutách si navíc obě ofenzivní hvězdy spolupráci zopakovaly, tentokrát už chtěně Salah vyslal Mohamede do úniku, ten se ale sám trochu vyvezl z ideální pozice a z úhlu brankáře nepřekonal. Následně ještě Trézéguet trefil tyč, na druhé straně zase Hamdi nešikovným zákrokem zasáhl vlastní břevno.

Jinak to ale vypadalo, že se Mosambik moc nemá z čeho prosadit. Jenže Egypt na několik minut ve druhé půli vypnul. Nejprve v 55. minutě prudký Macandzův centr uklidil do sítě nehlídaný Witi, hned tři minuty nato navíc zaspal Abdelmonem a Bauque otočil skóre. Nutno podoknout, že i u prvního gólu byl z obranné čtveřice střelci nejblíže stoper Al Ahly, který pak ještě dostal i žlutou kartu a zažil hrůzostrašný zápas.

Může tak děkovat opět dvojici Mohamed – Salah, že Egypt z utkání vydoloval alespoň bod. První jmenovaný byl v nastaveném čase nakopnut, z nařízené penalty pak Salah se štěstím o tyč uklidil míč do sítě. Šancí ale jinak Faraoni do zatažené obrany příliš neměli, a tak první zápas jako celek slouží jako významný varovný prst.

Africký pohár národů, skupina B

Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
Kapverdy 1 1 0 0 2:1 3
Mosambik 1 0 1 0 2:2 1
Egypt 1 0 1 0 2:2 1
Ghana 1 0 0 1 1:2 0

Ghana zažila šok, prohrála ale zaslouženě

Také pro Ghanu měl úvodní duel skupinové fáze představovat poměrně snadné sousto. Kapverdy patřily k největším outsiderům šampionátu, na Černé hvězdy si ale vyskočily ve velkém stylu. Nebyl to přitom pro favorita žádný smolný zápas, ve kterém by byl jednoznačně lepší a jen shodou okolností nevyhrál.

Ghana ukázala velké mezery především v defenzivě. Už v sedmnácté minutě vypálil zpoza šestnáctky Jovane, brankář Ofori vytáhl slušný zákrok a míč vyrazil. Při dorážce byl ale úplně volný Monteiro a v poklidu otevřel skóre. Vyrovnání mohlo přijít už před poločasem, nejprve se ale od hlavy Königsdörffer odrazil balón jen do tyče. Akce pokračovala a z dálky hezky vypálil Oshimeru, z ofsajdu se vracející záložník Schalke ale clonil brankáři ve výhledu a gól tak nemohl být uznán.

Černé hvězdy tak srovnaly až po pauze, když se po rohovém kopu Jordana Ayewa hlavou prosadil stoper Djiku. Pak mohly strhnout vedení na svou stranu oba týmy, blíže k výhře ale měl outsider. Čisté gólovky zazdili ghanský Paintsil i kapverdští Bebe, Jovane a Rodrigues. Rozhodnutí tak nakonec přišlo až v nastavení.

Obrovské zaváhání dalšího středního obránce Salisua využil střídající Benchimol a byl v šestnáctce jasně sražen brankářem Oforim. Ještě ale stihl míč píchnout k nohám úplně volného Rodriguese, jenž odkrytou svatyni Ghany nemohl minout. Ghana tak jen podtrhla své obranné trápení a nakonec po zásluze odešla poražena.

Ve zbylém průběhu skupiny tak musí výrazně přidat. Dají se očekávat i změny v sestavě, ostatně už nezařazení Williamse, Abdul Sameda či Opokua bylo značným překvapením, které možná může hraničit až s podceněním soupeře. To si proti Egyptu Ghana rozhodně nedovolí. Bude to ale stačit?

  • Datum, čas a místo zápasu: 18. 1. 2024 od 21:00, Abidjan (Pobřeží Slonoviny)

TIP na utkání Afconu: Egypt vs. Ghana

Egypt je známý svou jistou defenzivou a naopak nepříliš produktivním útokem. První zápas a remíza 2:2 tomu sice příliš nenasvědčují, jeden vstřelený gól byl ale z penalty a oba inkasované se dají přičíst hrůzostrašné tříminutovce obránce Abdelmonema. Ghana také v prvním utkání dvakrát inkasovala a dá se tak očekávat, že se proti silnějšímu soupeři zaměří více na obranu. Afcon dlouhodobě příliš branek nenabízí, stejně by tomu tak mohlo být i v souboji dvou velkých týmů.

TIP: Méně než 1,5 gólů v utkání sipka Vsadit u Tipsportu

Oba týmy budou chtít zlepšit defenzivu

Kde živě sledovat utkání Egypt vs. Ghana? Přímý přenos v live streamu, bude přenos v televizi?

Jeden ze šlágrů skupinové fáze Afrického poháru národů mezi Egyptem a Ghanou nabídne stejně jako všechny ostatní zápasy šampionátu ve svém live streamu Tipsport. Ten kromě živého vysílání navíc nabízí i širokou nabídku sázkových příležitostí, a to před zápasem i v jeho průběhu.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Největší hvězdou šampionátu je Mohammed Salah

Africký pohár národů 2023 - soupisky a sestavy všech týmů

V lednu a únoru se hraje Africký pohár národů. Kteří hráči se vešli do nominací jednotlivých reprezentací?

Domácí Diomande je jedním z největších talentů afrického fotbalu

Koho sledovat na AFCON 2023: nejlepší hráči, hvězdy a talenti

Přelom ledna a února bude patřit Africkému poháru národů. Z každého týmu pro vás vybíráme hráče, kterého se vyplatí sledovat.

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.