Africký pohár národů: finále Nigérie vs. Pobřeží slonoviny živě

V Africe se vše chystá na korunovaci. Nový král na Africkém poháru národů vzejde ze souboje Nigérie a Pobřeží slonoviny. Přečtěte si vše důležité před nedělním finále v Abidjanu, ve kterém se poprvé po 18 letech představí pořadatelská země.

Živý přenosKurzy
NigériePobřeží slonovinyTip

Hráči Pobřeží slonoviny slaví semifinálový gól Sébastiena Hallera Foto: Profimedia

Africký pohár národů 2023: finále Nigérie vs. Pobřeží slonoviny už dnes živě a zdarma

Ve finále afrického šampionátu se střetnou dvě velmoci. Obě ale už na triumf na tomto turnaji nějaký ten rok čekají. Pobřeží slonoviny se radovalo naposledy před devíti lety. Od té doby Afrika poznala tři nové vládce. Nigérie vyhrála kontinentální mistrovství před 11 lety, pak už zvládla přivézt jen jeden bronz. Sledujte v neděli od 21:00 na TV Tipsport, kdo zvedne pohár nad hlavu.

sipka Sledujte finále AFCONu živě a zdarma

Sleduj průběh zápasu ZDE

Kurzy na finále AFCONu: podle bookmakerů se půjde minimálně do prodloužení

Kurzy na finále Afrického poháru národů ukazují zajímavou věc. Vůbec nejpravděpodobnější je totiž podle bookmakerů remíza v kurzu 2,71. Ostatně Nigérie potřebovala na cestě do finále jeden penaltový rozstřel. Pobřeží slonoviny si také střihlo penalty. A jednou postoupilo po prodloužení.

Pokud si myslíte, že tentokrát duel skončí už po 90 minutách, tak na výhru Nigérie si můžete vsadit v kurzu 2,85. U vítězství Pobřeží slonoviny je kurz o něco málo vyšší. Má hodnotu 3,07.

Informace před zápasem Nigérie vs. Pobřeží slonoviny
📅 Kdy: 11. 2. 2024 od 21:00
🌍 Kde: Stade Olympique Alassane Ouattara, Abidjan
🏆 Soutěž: Finále AFCONu 2023
Rozhodčí: Dahane Beida, Mauritánie
Kurzy Tipsportu: 2,85 – 2,71 – 3,07
📺 Přímý přenos: TV Tipsport, Sport2

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

S Nigérií si v semifinále nepěkně zahrál VAR

Semifinále Nigérie proti Jihoafrické republice nabídlo drama plné penalt. První půle ještě žádnou nepřinesla, po zhruba hodině hry jsme si ale mohli odškrtnout tu první. Victor Osimhen mezi několika hráči pronikl do vápna, kde byl tento útočník italské Neapole sražen k zemi. Pokutový kop proměnil William Troost-Ekong.

Kapitán superorlů dal už druhou penaltu na turnaji. Ve skupině rozhodl proti pozdějšímu finálovému soupeři z Pobřeží slonoviny (1:0). Zpět ale k semifinále. V 85. minutě Nigérie zastavila ve vlastním vápně útok soupeře, přešla do rychlého brejku a Osimhen zdá se pojistil postup do finále. VAR se ale vrátil na začátek celé akce.

Právě zmíněné zastavení útoku Jihoafrické republiky bylo totiž s faulem. Pro Nigérii šlo o nešťastný moment, VAR ale zasáhl správně. Z penalty se pak nemýlil Teboho Mokoena. V šesté minutě nastavení mohli Jihoafričané dokonce přidat vítězný zásah, ve velké šanci ale zklamal Khuliso Mudau.

A protože následné prodloužení gól nepřineslo, tak se šlo na rozstřel. V něm se zaskvěl nigerijský brankář Stanley Nwabili. Chytil dvě penalty a postaral se o postup superorlů. Nwabili měl přitom před turnajem v reprezentaci odchytané jen dva zápasy. Nyní ho v celé jeho kariéře čeká ten nejdůležitější.

Cesta Nigérie a Pobřeží slonoviny na AFCONu 2023
Fáze turnaje Nigérie Pobřeží slonoviny
1. zápas skupiny 1:1 vs. Rovníková Guinea 2:0 vs. Guinea-Bissau
2. zápas skupiny 1:0 vs. Pobřeží slonoviny 0:1 vs. Nigérie
3. zápas skupiny 1:0 vs. Guinea-Bissau 0:4 vs. Rovníková Guinea
Osmifinále 2:0 vs. Kamerun 2:1 pen. vs. Senegal
Čtvrtfinále 1:0 vs. Angola 2:1 pp. vs. Mali
Semifinále 2:1 pen. vs. Jihoafrická republika 1:0 vs. DR Kongo

Pobřeží slonoviny vystřelil postup do finále uzdravený Haller

Na africký šampionát přijel s poraněným kotníkem. Sébastien Haller tak ve skupině jen sledoval trápení týmu Pobřeží slonoviny. Ve vyřazovací části poté dvakrát šel do hry z lavičky. Až v semifinále proti Demokratické republice Kongo útočník Borussie Dortmund poprvé nastoupil od začátku. A hned rozhodl. Pojďme ale popořadě.

Sloni mohli rychle prohrávat, Cédric Bakambu ale podle rozhodčího skóroval po předchozím faulu svého spoluhráče. DR Kongo mělo po půlhodině ještě jednu velkou šanci, pak už ovšem útočili i domácí. Ještě v prvním poločase svou první velkou příležitost spálil hlavou Haller. Frank Kessié následně před pauzou trefil tyč.

I druhé dějství začalo svižně, ale ujala se až šance z 65. minuty. Haller si našel centr z pravé strany a z těžké pozice parádním koníčkem uklidil míč do sítě. Bylo to pro něj utkání minimálně na hattrick. V následujících šesti minutách měl dvě příležitosti. Nejprve po rohu hlavou mířil nad. Poté přeloboval gólmana, ale balon skončil vedle.

DR Kongo už si ale vyloženou šanci nevytvořilo a sloni mohli slavit. Z turnaje, ve kterém prohráli 0:4 s Rovníkovou Guineou, což uprostřed mistrovství stálo místo jejich trenéra, se tak může zrodit zlatý příběh. Napsat ho mohou i Odilon Kossounou, Oumar Diakité, Serge Aurier a Christian Kouamé, kteří v semifinále stáli za karty.

  • Datum, čas a místo zápasu: 11. 2. ve 21:00, Stade Olympique Alassane Ouattara (Abidjan)

Tip na výsledek zápasu Nigérie vs. Pobřeží slonoviny ve finále AFCONu 2023

Každý z nich dal na letošním Africkém poháru národů zatím jen po jednom gólu. Finále by ale mohlo být momentem pro Victora Osimhena nebo Sébastiena Hallera. Oba mají zkušenosti z velkých zápasů a jejich země na ně ve finálovém duelu budou spoléhat. Haller rozhodl už semifinále, Osimhenovi v něm gól vzal VAR.

Sázíme tedy na to, že se v nedělním finále alespoň jeden z nich střelecky prosadí. Sázka zahrnuje i případné prodloužení.

TIP: Victor Osimhen nebo Sébastien Haller dají gól sipka Vsadit u Tipsportu

Vsaďte si u Tipsportu

Kde sledovat Africký pohár národů živě: fotbal Nigérie vs. Pobřeží slonoviny v televizi (TV) a online live streamu

Finále Afrického poháru národů můžete sledovat v televizi i na internetu. O televizní přenos se postará placená stanice Sport2. Stream zdarma najdete u sázkové kanceláře Tipsport.

Semifinále Nigérie proti Jihoafrické republice nabídlo obrovské drama, které dospělo až do penalt. Podívejte se na sestřih tohoto semifinálového utkání.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Titul obhajuje Senegal

Africký pohár národů 2023: program, výsledky, informace

V lednu a únoru se v Pobřeží Slonoviny odehraje Africký pohár národů. Titul obhajuje Senegal, chybět nebude celá řada hvězd.

Největší hvězdou šampionátu je Mohammed Salah

Africký pohár národů 2023 - soupisky a sestavy všech týmů

V lednu a únoru se hraje Africký pohár národů. Kteří hráči se vešli do nominací jednotlivých reprezentací?

Domácí Diomande je jedním z největších talentů afrického fotbalu

Koho sledovat na AFCON 2023: nejlepší hráči, hvězdy a talenti

Přelom ledna a února bude patřit Africkému poháru národů. Z každého týmu pro vás vybíráme hráče, kterého se vyplatí sledovat.