Bilance Česko vs. Portugalsko: zápasy, výsledky, skóre

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Český národní tým nebude chybět na mistrovství Evropy v Německu, které se koná od 14. června do 14. července v deseti různých městech. Los nás poslal do skupiny F společně s Portugalskem, Tureckem a Gruzií. V našem článku se nejdříve zaměříme na historickou bilanci mezi Českem a Portugalskem.

CZE vs. PORSkóre, bilance
Výsledky všech utkáníÚspěch českého týmu
Nejvyšší prohra

Patrik Schick v souboji s Matheusem Nunesem Foto: Profimedia

Vzájemné zápasy Česka a Portugalska ve fotbale – Česko vs. Portugalsko

Nejtěžším soupeřem ve skupině na ME v Německu je pro nás jednoznačně Portugalsko. Na hvězdný výběr v čele s nestárnoucím Cristianem Ronaldem narazíme hned v úvodním zápase, jenž se bude hrát v Red Bull Aréně v Lipsku.

Není to samozřejmě poprvé, co se čeští reprezentanti s Portugalci potkají. Od roku 1996 jsme se s celkem z Pyrenejského poloostrova střetli dohromady pětkrát (3× na ME a 2× v Lize národů UEFA). Zvítězili jsme pouze v jednom případě, zatímco hned ve čtyřech utkáních jsme odešli poraženi.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na fotbalová utkání blížícího se ME v Německu

Sleduj průběh zápasu ZDE

Fotbal Česko vs. Portugalsko: bilance, H2H a statistiky

Portugalský tým patří dlouhodobě mezi největší favority velkých fotbalových turnajů. Není proto překvapením, že z celkových pěti vzájemných zápasů jsme soupeře dokázali porazit pouze jednou.

Na mysli máme samozřejmě památné ME 1996 v Anglii, ve kterém Češi zvítězili nad Portugalskem ve čtvrtfinále (1:0) a později dokráčeli až do samotného finále, kde těsně nestačili na Německo (1:2 pp).

Od té doby se nám proti Portugalsku nedaří, což dokládají čtyři prohry za sebou. Poslední souboj mezi těmito týmy se konal na konci září 2022 v rámci Ligy národů UEFA. Česko doma předvedlo slabý výkon a po zásluze prohrálo vysoko 0:4.

Na ME v Německu nás tedy čeká šestý vzájemný duel s Portugalskem. Dokážeme favorita na úvod turnaje zaskočit, nebo proti nám svěřenci Roberta Martíneze potvrdí dlouhodobou úspěšnost?

Fotbal Česko vs. Portugalsko: H2H bilance
Výhra Česka Remíza Výhra Portugalska
1 0 4

Výsledky utkání mezi Českem a Portugalskem

Jak už bylo zmíněno, česká reprezentace odehrála proti Portugalsku od roku 1996 celkem pět zápasů. Týmy na sebe narazily třikrát na ME a dvakrát v rámci LNU. Chronologicky seřazená utkání si můžete prohlédnout v tabulce níže.

Zápasy Česka proti Portugalsku
Sezona Soutěž Zápas Výsledek
1995/96 čtvrtfinále ME Česko vs. Portugalsko 1:0
2007/08 skupinová fáze ME Česko vs. Portugalsko 1:3
2011/12 čtvrtfinále ME Česko vs. Portugalsko 0:1
2022/23 skupinová fáze LNU Portugalsko vs. Česko 2:0
2022/23 skupinová fáze LNU Česko vs. Portugalsko 0:4

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Zápasy Česka proti Portugalsku: výsledky a střelci gólů

Čeští reprezentanti si jediný triumf nad Portugalskem připsali v červnu 1996 na ME v Anglii, kdy čtvrtfinálové utkání rozhodl dnes již legendárním lobem Karel Poborský.

  • 23. 06. 1996: Česko vs. Portugalsko 1:0 (53. Poborský)

Na další souboj se musíme přesunout o dvanáct let později. Český tým tentokrát nestačil na Portugalsko ve skupinové fázi ME 2008 a ve druhém zápase na turnaji s ním prohrál 1:3. Na Euru 2008 jsme měli ve skupině podobné týmy jako tento rok (Portugalsko, Turecko), bohužel s celkovými třemi body jsme z ní nakonec nepostoupili.

  • 11. 06. 2008: Česko vs. Portugalsko 1:3 (17. Sionko – 8. Deco, 63. Ronaldo, 90+1. Quaresma)

Zatím poslední střetnutí s Portugalci v rámci ME proběhlo v roce 2012. Ze skupiny jsme sice postoupili, ale ve čtvrtfinále nám vystavil stopku Cristiano Ronaldo, který o postupu svého týmu rozhodl v 79. minutě razantní hlavičkou.

  • 21. 06. 2012: Česko vs. Portugalsko 0:1 (79. Ronaldo)

Další prohra s Portugalskem přišla v roce 2022. Český národní tým dostal ve skupinové části Ligy národů UEFA velmi atraktivní soupeře v podobě Španělska, Švýcarska a Portugalska. S posledním jmenovaným mužstvem jsme první vzájemný zápas sehráli v Lisabonu, z nějž jsme si odvezli porážku 0:2

  • 09. 06 2022: Portugalsko - Česko 2:0 (33. Cancelo, 38. Guedes)

Následná odveta v Praze se konala o tři měsíce později. Česká reprezentace podala velmi slabý výkon a utržila dosud nejvyšší prohru s Portugalskem v historii (0:4). V těžké skupině LNU Češi rovněž celkově pohořeli a obsadili poslední čtvrté místo se ziskem čtyř bodů.

  • 24. 09. 2022: Česko - Portugalsko 0:4 (33. a 52. Dalot, 45+2. Fernandes, 82. Diogo Jota)

Šestý vzájemný souboj s Portugalskem čeká Česko na blížícím se ME v Německu.

  • 18. 06. 2024

sipka Prohlédněte si program mistrovství Evropy v Německu

Jediný úspěch českého týmu nad Portugalskem – stříbrné ME 1996

Česká reprezentace zažila svůj největší mezinárodní úspěch v roce 1996. Národní tým vedený trenérem Dušanem Uhrinem starším na ME v Anglii překvapil a došel si až pro stříbrné medaile.

Naši fotbalisté absolvovali ve skupinové fázi náročné zápasy s Německem, Itálií a Ruskem, z nichž vytěžili 4 body. Itálie měla po třech zápasech stejně bodů jako my, ale o našem postupu rozhodlo vyhrané vzájemné utkání (2:1).

Poté jsme ve čtvrtfinále vyřadili právě Portugalsko (1:0). Dosud se jedná o naše jediné vítězství nad soupeřem z Pyrenejského poloostrova.

V semifinále jsme se štěstím porazili Francii. Během 120 minut se ani jeden z týmů nedokázal prosadit, o postupujícím tedy rozhodly pokutové kopy. Neomylnost hráčů obou mužstev v penaltovém rozstřelu přerušil až v šesté sérii Reynald Pedros, jehož pokus skvěle lapil brankář Petr Kouba, a poslal tím tak náš tým do finále.

Finálový duel ve Wembley jsme sehráli s favorizovaným Německem. Češi šli v 59. minutě do vedení, když proměnil penaltu Patrik Berger. Německý útočník Oliver Bierhoff ale dokázal v 73. minutě vyrovnat. Stejný hráč se ještě prosadil v prodloužení a jeho trefa přinesla Německu titul mistrů Evropy.

Nejvyšší prohra Česka proti Portugalsku – Liga národů UEFA 2022/23

Naše poslední měření sil s Portugalskem nedopadlo vůbec dobře. V sezoně 2022/23 absolvovali čeští fotbalisté odvetné utkání s Portugalskem v rámci Ligy národů UEFA. První vzájemný zápas skončil dvoubrankovým vítězstvím favorita, a proto většina fanoušků očekávala podobný průběh i v Praze.

To se bohužel vyplnilo do puntíku. Portugalci byli v prvním poločase výrazně lepším týmem a do šaten odcházeli za stavu 2:0. Česko mělo v nastaveném čase prvních 45 minut obrovskou příležitost ke skórování, ale jindy neomylný Patrik Schick neproměnil pokutový kop.

Po přestávce už byla hra našich reprezentantů hodně rozháraná a Portugalci zaslouženě vstřelili další dva góly. Nutno dodat, že za konečný stav 0:4 mohli být svěřenci někdejšího trenéra Jaroslava Šilhavého ještě rádi.

Pokud bychom měli proti stejnému mužstvu předvést podobný výkon na ME v Německu, nebudeme mít šanci. Z tohoto důvodu by poslední utkání s Portugalskem, které skončilo historicky nejvyšší porážkou, mělo být pro náš tým varovným signálem.

Nejvyšší vítězství Portugalska nad Českem

  1. Portugalsko - Česko 4:0 (LNU, 2022/23, skupinová fáze)
  2. Portugalsko - Česko 3:1 (ME 2008, skupinová fáze)
  3. Portugalsko - Česko 2:0 (LNU, 2022/23, skupinová fáze)

1️⃣ Kdy hrají Česko a Portugalsko na ME ve fotbale?

Česko se 18. června střetne s Portugalskem na ME už pošesté v historii. Přehled vzájemných zápasů naleznete zde.

2️⃣ Kdo je úspěšnější v bilanci Česko vs. Portugalsko?

Portugalsko vyhrálo hned čtyři vzájemné souboje, zatímco Češi se radovali pouze jednou. Vzájemnou bilanci si můžete prohlédnout zde.

3️⃣ Jaká je nejvyšší výhra Česka proti Portugalsku?

Češi si připsali nad Portugalskem jedinou výhru, a to v rámci čtvrtfinále ME 1996 v Anglii, kde svého soupeře porazili těsně 1:0. Více informací o všech výsledcích zde.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vystavený pohár pro vítěze Ligy mistrů při příležitosti losování

Rekordy Ligy mistrů: historické tabulky a statistiky

Liga mistrů je ta nejprestižnější soutěž klubového fotbalu. ⚽ Podívejte se na její rekordy. 🏅 A to jak individuální, tak ty týmové.

Man City

Anglická Premier League: informace, program zápasů a tabulka

Nejsledovanější fotbalovou ⚽ ligou světa je Premier League. Přečtěte si ☝️ informace o sezoně 2023/24 i o historii anglické ligy.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...