Cristiano Ronaldo na Euru: Statistiky, rekordy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Cristiano Ronaldo je jeden z nejlepších hráčů historie. Portugalská superstar podle všech předpokladů bude startovat na svém šestém evropském šampionátu. V roce 2016 se vrátil jako vítěz. Jak si portugalský útočník vedl na předchozích šampionátech? To se dozvíte v článku.

ZačátkyKlubová kariéraReprezentační kariéra
Účasti na EuruRekordy na Euru

ronaldo.jpg Foto: Profimedia

Cristiano Ronaldo – talentovaný, disciplinovaný, nejlepší?

Společně s Lionelem Messim je pro mnohé nejlepším hráčem historie. Boří jeden rekord za druhým. Skvělý hráč, který si zaslouží být i pro svůj profesionální přístup ve fotbalové síni slávy. V tomto článku se především zaměříme na úspěchy Cristiana Ronalda v národním dresu Portugalska, ve kterém ho nejspíše čeká jeho šesté Euro.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na fotbal

Sleduj průběh zápasu ZDE

Ronaldo a jeho začátky

Cristiano Ronaldo se narodil 5. února 1985 v portugalském městě Funchal na ostrově Madeira. Byl pojmenován po Ronaldu Reaganovi a jeho celé jméno zní Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Prošel mládežnickými kluby na Madeiře Andorinhou a Nacionalem a pak v jeho 12 letech přišel přesun do Sportingu Lisabon.

Chudý mladík udivoval talentem a hlavně pílí, se kterou se pouštěl do tréninku. To, že bude bořit rekordy, se ukázalo již v jeho 16 letech. Jako první hráč v historii Sportingu během jedné sezóny nastoupil v U-16, U-17, U-18, B-týmu a A-týmu.

Fotbalový talent ukázal během přátelského utkání s Manchesterem United, kde jako mladík cvičil s celou obranou United. Toto představení přesvědčilo Alexe Fergusona k tomu, aby 18letého mladíka přivedl v srpnu 2003 na Old Trafford. V té době nic nenasvědčovalo tomu, že z něj bude střelecká superhvězda. Za 31 zápasů vstřelil pouhých 5 branek.

V téže době přišel i jeho debut za reprezentaci. Dne 20. srpna 2003 nastoupil z lavičky proti Kazachstánu.

Klubová kariéra portugalské superhvězdy

Jeho debut za United přišel 16. srpna 2003 proti Boltonu. S ikonickým číslem 7, které předtím nosily hvězdy typu Beckham, Cantona nebo Best, nastoupil na trávník v 61. minutě utkání. Portugalský driblér od nástupu dokázal zvednout lidi ze sedaček, protože s obranou Boltonu si často dělal, co chtěl.

V průběhu angažmá v Manchesteru se Ronaldo postupně mění z technického dribléra u postranní čáry na obávaného čarostřelce. V ročníku 2007/08 přichází pro Ronalda zlomová sezóna. Manchester United obhajuje titul a na konci sezóny vyhrává Ronaldo nejen Premier League, ale i ušatou trofej pro vítěze Ligy mistrů. K trofejím pomůže 42 góly a 8 asistencemi. Získává zlatou kopačku pro nejlepšího střelce v Evropě a na konci roku 2008 si dokráčí i pro svůj první Zlatý míč.

Po vydařené sezóně však i vinou zranění kotníku přišel útlum. Ronaldovi se tolik nedařilo a finále Ligy mistrů Manchester prohrál 2:0 s Barcelonou, když jeden z gólů vstřelil i jeho úhlavní rival Lionel Messi. Již před sezónou se hlasitě mluvilo o přestupu do Realu Madrid, Ronaldo chtěl odejít. Kluby se však nakonec nedohodly.

O sezónu později začal kolotoč znovu. Real Madrid vysázel na dřevo 80 miliónů liber a Manchester United nabídku akceptoval. V roce 2009 se z Ronalda stal nejdražší hráč světa a začala se psát nová kapitola v Bílém baletu. Z Ronalda je superhvězda.

V dresu Realu vstřelil těžko uvěřitelných 450 gólů za 438 zápasů. K tomu všemu přidal ještě 131 asistencí a získává další 4 Zlaté míče. Klubu pomohl ke 2 titulům v La Lize, 2 španělským pohárům a 4 titulům v Lize mistrů.

Po 9 letech strávených ve španělské metropoli odchází hledat nové výzvy. Vyvoleným klubem je Juventus Turín, který má ambice vyhrát Ligu mistrů a v tom mu má pomoct portugalský čarostřelec. Angažování tohoto gólového démona však nedopadlo podle představ. Góly sice Ronaldo dál střílel, bohužel jeho hvězdná aura rozklížila kabinu a na úspěchy v Lize mistrů Juventus nedosáhl.

S velkou pompou se po angažmá v Turíně vrátil na Old Trafford. United rok předtím skončili na 2. místě a měli velké ambice. Manchesteru se však nedařilo a pouhý Ronaldo v té době snesl přísnější měřítko.

V nové sezóně přichází Erik ten Hag na pozici hlavního kouče Red Devils. Avšak změna nepřicházela. Ronaldovi se stejně jako celému týmu nedaří a hvězdný Portugalec místy začíná zápasy na lavičce, což nese velmi nelibě. Vše vyvrcholí jeho rozhovorem s Piersem Morganem, kde zkritizuje jak trenéra, tak klub, který mu vzápětí vypoví smlouvu.

Nová a nejspíše poslední kapitola jedné z největších hvězd historie se píše momentálně v Saudské Arábii, kam přestoupil do klubu Al-Nassr na konci roku 2022. Tam si užívá status hvězdy, která si i s reklamními aktivitami přijde až na 200 miliónů dolarů ročně. Od jeho příchodu otevřel dveře dalším hráčům, kteří putují do této ligy.

Ronaldo během své kariéry překonal Pepiho Bicana v počtu vstřelených branek a stal se nejlepším střelcem v historii. Celkově vstřelil neuvěřitelných 841 gólů.

Klubové statistiky Cristiana Ronalda
Tým Zápasy Góly Asistence
Real Madrid 438 450 131
Manchester United 346 145 64
Juventus Turín 134 101 22
Sporting Lisabon 31 5 6
Al–Nassr FC 30 25 8
Celkem 979 726 231

Sleduj průběh zápasu ZDE

Reprezentační kariéra hvězdného Portugalce

Cristiano Ronaldo je od roku 2003 reprezentantem své země. Nasbíral neuvěřitelných 203 startů za národní tým, ve kterých vstřelil 127 gólů. Je tudíž rekordmanem v počtu reprezentačních zápasů i má na kontě nejvíce reprezentačních branek.

Jako jediný hráč v historii se zúčastnil pěti odehraných evropských šampionátů, toto číslo však může příští rok vylepšit. Zúčastnil se též pěti mistrovství světa. Od roku 2008 je kapitánem Portugalska.

Statistiky Cristiana Ronalda v reprezentaci
Turnaj Zápasy Góly Asistence
Přátelské zápasy 52 20 12
Kvalifikace na MS 47 36 14
Kvalifikace na Euro 42 40 5
Euro 25 14 9
Mistrovství světa 22 8 2
Liga národů 11 7 2
Konfederační pohár 4 2 1
Celkem 203 127 45

Cristiano a jeho účast na Euru

Cristiano Ronaldo startoval na 5 evropských šampionátech. Odvezl si 3 medaile, od každého kovu jednu. Stříbro z roku 2004, bronz z roku 2012 a vytoužené zlato z roku 2016. Kromě jeho úvodního turnaje v roce 2004 byl pokaždé považován za největší hvězdu šampionátu. Postupně si představíme, jak se mu dařilo na jednotlivých šampionátech.

Euro 2004 a první představení na velkém šampionátu

První představení Cristiana Ronalda přišlo na šampionátu v domácím Portugalsku v roce 2004. První minuty tehdy 19letého mladíka se připsaly hned po první půli utkání s Řeckem, když vystřídal nevýrazného Simaa. Portugalci senzačně prohráli 2:1, kdy jediný gól Portugalců vstřelil hlavou právě Cristiano Ronaldo po rohu Luíse Figa.

Ve druhém zápase ve skupině odehrál 12 minut a v posledním zápase skupiny proti Španělsku už nastoupil na levém kraji zálohy v základní sestavě místo Simaa. Toho už do sestavy na Euru nepustil a od té doby se stalo jen výjimečně, že by Cristiano Ronaldo v základu Portugalska chyběl.

Šampionát, na kterém se výborně uvedl i mančaft české reprezentace, se Portugalsku zvlášť vydařil a dokráčelo do finále. Anglii vyřadilo po sebevědomém výkonu brankáře Ricarda na penalty a poté v semifinále si poradilo s Nizozemci. Portugalský mladík Ronaldo vstřelil první gól Portugalců hlavou a pak přihrál na úchvatnou Manichovu ránu zpoza rohu velkého vápna.

Ve finále tým Portugalska opět narazil na nedobytnou horu v podobě řecké reprezentace, která si tak po výhře 1:0 odvezla senzační zlato. Ronaldo končil v slzách a šampionát zakončil se 2 vstřelenými brankami a 2 asistencemi.

Ronaldo na Euro 2004
Zápas Fáze Góly Asistence
Řecko (1:2) Skupina A 1 -
Rusko (2:0) Skupina A - 1
Španělsko (1:0) Skupina A - -
Anglie (2:2 – 6:5 na penalty) Čtvrtfinále - -
Nizozemsko (2:1) Semifinále 1 1
Řecko (0:1) Finále - -
Celkem 6 zápasů 2 2

Euro 2008 a nenaplněné očekávání

V sezóně 2007/2008 vyhrál na klubové úrovni všechno, co mohl. Šampión Premier League i Ligy mistrů a nejlepší střelec obou soutěží. Postrach všech obránců. S takovou pompou Ronaldo přijel na svoje další Euro. Zrak starého kontinentu byl upírán na hráče se sedmičkou na zádech, kterou podědil po dalším portugalském idolu Luísi Figovi, se kterým byl v počátcích kariéry hojně srovnáván.

Jenže Ronaldo očekávání nenaplnil. Během šampionátu vstřelil pouze jednu branku, a to v utkání s Českem, které Portugalci vyhráli 3:1. Zbytek šampionátu se spíše trápil. Portugalci vypadli již ve čtvrtfinále s Německem, kde po pohledném utkání prohráli 3:2. Jak se ukázalo, tak hvězdný Portugalec přecházel zranění kotníku, které si po šampionátu vyžádalo nutnou rekonvalescenci.

Po šampionátu se vrátil na trávníky až v měsíci září a do nové reprezentační sezóny vstoupil jako kapitán Portugalska. Reprezentaci vede jako kapitán i v letošním kvalifikačním cyklu.

Ronaldo na Euro 2008
Zápas Fáze Góly Asistence
Turecko (2:0) Skupina A - -
Česko (3:1) Skupina A 1 2
Švýcarsko (0:2) - na lavičce Skupina A - -
Německo (2:3) Čtvrtfinále - 1
Celkem 3 zápasy 1 2

Sleduj průběh zápasu ZDE

Euro 2012 a nechtěný bronz

Evropský šampionát v roce 2012 zastihl Ronalda ve větší pohodě než turnaj předchozí. Po klubové sezóně, kdy za Real Madrid nastřílel celkově 60 branek, se opět očekávaly velké věci.

V prohraném zápase s Německem 0:1 a vítězném utkání s Dánskem 3:2 však hvězda Realu Madrid ukázala jen spalování šancí. Portugalsko pro postup do čtvrtfinále potřebovalo vyhrát s Nizozemskem a na jejich kapitána se snášela kritika ze všech stran. Tu rázně Ronaldo umlčel po vstřelení 2 branek, které zajistily Portugalcům výhru 2:1 a postup.

Ve čtvrtfinále Portugalce čekali Češi s urputným defenzivním stylem a brankářským čarodějem Petrem Čechem. V 79. minutě rozhoduje Ronaldo hlavou o postupu do semifinále. Sny o tituly začaly nabírat reálnějších kontur.

Ty se vzápětí rozplynuly. Semifinálový souboj se Španělskem nabídl urputnou podívanou z obou stran, kterou hlavně ve druhém poločase doprovázela řada faulů. Portugalská sedmička měla několik příležitostí i v podobě přímých kopů z nebezpečných vzdáleností. Žádná střela se však neujala a souboj týmů z Pyrenejského poloostrova dospěl až do penaltového rozstřelu.

V tom však Portugalci selhali, když Moutinha vychytal Casillas a poté ve 4. sérii Bruno Alves svou ránu opřel jen do břevna. Fabregas rozhodující penaltu se štěstím uklidil a na největší hvězdu turnaje Ronalda se tak v rozstřelu ani nedostalo. Rozhořčený lídr Portugalců se takřka okamžitě s naštvaným výrazem odebral do kabin. Španělé pak ve finále rozstříleli Itálii 4:0 a obhájili zlaté medaile.

V turnaji Cristiano vstřelil 3 branky a patřil mezi tahouny portugalského týmu.

Ronaldo na Euro 2012
Soupeř Fáze Góly Asistence
Německo (0:1) Skupina B - -
Dánsko (3:2) Skupina B - -
Nizozemsko (2:1) Skupina B 2 -
Česko (1:0) Čtvrtfinále 1 -
Španělsko (0:0 - 2:4 na penalty) Semifinále - -
Celkem 5 zápasů 3 0

Euro 2016 a odkoučované finále se zlatým koncem

Když los přidělil Portugalcům skupinu s Islandem, Rakouskem a Maďarskem, tak to vypadalo na jasnou záležitost. Pro Portugalce to měla být pouhá formalita. Jenže tým okolo trojnásobného vítěze Ligy mistrů povážlivě nasbíral pouhé 3 remízy ve skupině a v osmifinále ho čekal ambiciózní chorvatský tým. Ronaldo v posledním utkání skupiny s Maďarskem 2 brankami odvrátil blamáž a zachránil remízu 3:3. Jemu ani jeho týmu nikdo šance na evropský titul příliš nedával.

V osmifinále s Chorvatskem se vzestup neočekával a Chorvati měli výrazně více ze hry, do vyložených šancí se však i díky výborné defenzivě Portugalců nedostávali. Portugalci mají v zápase minimum šancí, přesto jde utkání do prodloužení.

Tam mají opět více ze hry Chorvaté, kteří pár minut před koncem nastavení trefují tyč. Z následující akce však Nani vyšle prudký míč do vápna, ten se dostane k Ronaldovi, který střílí do protipohybu brankáře Subašiće, ten špičkou nohy vyráží, ale pouze ke Quaresmovi, který uklízí hlavou do sítě. Chorvaté se na odpověď nezmůžou a Portugalce čeká čtvrtfinále.

V něm čeká další ambiciózní tým – Polsko s útočným démonem Robertem Lewandovskim. Utkání končí 1:1 a jde se opět na prodloužení a vzápětí do penaltového rozstřelu. Tam Ronaldo vybíhá jako první a neomylně proměňuje. V 5. sérii penaltu nepromění polský záložník Jakub Blaszczykowski a potetovaný hrdina osmifinále Quaresma posílá úspěšným pokusem Portugalce do semifinále.

Wales, který si poprvé užívá velký turnaj, vyzývá Portugalce v semifinále. Zápas, ve kterém se potkávají dvě velké hvězdy Realu Madrid Gareth Bale a Cristiano Ronaldo, skončí 2:0 pro hráče z Pyrenejského poloostrova. Do hlavní role se obsadí sám velký Cristiano. Napřed se ukázkově zavěsí do vzduchu a hlavou otevře skóre na 1:0, o pár minut později střílí zpoza velkého vápna a jeho přízemní střelu tečuje Nani do protipohybu brankáře Hennesseyho. Podceňované Portugalce tak čeká po 12 letech finále Eura.

Tam naráží na favorizované Francouze, které gólově táhne Antoine Griezmann. Ten na turnaji vstřelil již 6 gólů a věří si na víc. Portugalce navíc v 15. minutě utkání stihne pohroma. Ronaldo po souboji s Payetem padá a drží se za koleno. Po ošetření to ještě zkouší, ale zranění je natolik vážné, že v 25. minutě Ronaldo ve finále dohrál.

Po obvázání kolena se vrátil alespoň na lavičku a místy vypadal, že tým koučuje místo trenéra Fernanda Santose. Ve 109. minutě pak trefil výhru náhradník Éder a celé Portugalsko, společně se svojí největší hvězdou, mohlo pozvednout trofej pro vítěze mistrovství Evropy.

Ronaldo zakončil turnaj se 3 góly a 3 asistencemi. Bohužel i s natrženým předním zkříženým vazem v koleně.

Ronaldo na Euro 2016
Soupeř Fáze Góly Asistence
Island (1:1) Skupina F - -
Rakousko (0:0) Skupina F - -
Maďarsko (3:3) Skupina F 2 1
Chorvatsko (1:0 v prodloužení) Osmifinále - 1
Polsko (1:1 - 5:4 na penalty) Čtvrtfinále - -
Wales (2:0) Semifinále 1 1
Francie (1:0 po prodloužení) Finále - -
Celkem 7 zápasů 3 3

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Euro 2020 a postcovidový turnaj

Ronaldo a portugalský tým byli nalosováni do skupiny smrti s Německem, Francií a Maďarskem. První utkání začal Ronaldo dobře a vstřelil v prvním utkání s Maďarskem 2 branky a Portugalsko v klidu zvítězilo 3:0. Nestárnoucí Portugalec se tím stal nejlepším střelcem Eura v historii a jako jediný hráč nastoupil na 5 evropských šampionátech.

Ve druhém zápase s Německem Ronaldo vstřelil první gól, avšak Němci se nevzdali a zápas otočili. Konečný stav 4:2 pro Německo. Poslední zápas skupiny byl reprízou posledního finále Eura. Zápas skončil smírně 2:2 a Ronaldo vstřelil opět 2 góly, tentokrát z penalt. Po skupině, ve které Portugalsko skončilo na 3. místě, měl Ronaldo na kontě 5 branek a 1 asistenci.

V osmifinále čekal jeden z největších favoritů turnaje Belgie. Opatrné utkání toho mnoho nepřineslo. Kapitán Portugalců se předvedl parádní ranou z přímého kopu, kterou zneškodnil Courtois. Před koncem prvního poločasu tak utkání rozhodl mladší z bratrů Hazardových Thorgan a poslal obhájce titulu domů.

Ronaldo zakončil turnaj s 5 góly a 1 asistencí a stal se společně s Patrikem Schickem nejlepším střelcem turnaje.

Ronaldo na Euro 2020
Soupeř Fáze Góly Asistence
Maďarsko (3:0) Skupina F 2 -
Německo (2:4) Skupina F 1 1
Francie (2:2) Skupina F 2
Belgie (0:1) Osmifinále - -
Celkem 4 zápasy 5 1

Bude Ronaldo na Euro 2024? Podle všeho ano

V příštím roce 39letý Ronaldo se po nepovedeném mistrovství světa v Kataru nejspíš podívá i na Euro 2024. V kvalifikaci o Euro zatím nastoupil do 7 zápasů a vstřelil 9 branek. Jednalo by se o jeho šesté Euro a Ronaldo by mohl vylepšit některé z jeho rekordů.

Rekordy Cristiana Ronalda na mistrovství Evropy ve fotbale

Portugalská sedmička překonala řadu rekordů, to samé se jí povedlo i v rámci Eura. Pokud nastoupí na Euro 2024, tak překonání dalších rekordů je na spadnutí a navíc může vylepšit rekordy stávající.

  • Nejvíce branek v historii Eura: 14
  • Nejvíce branek v historii Eura včetně kvalifikace: 54
  • Nejvíce odehraných zápasů: 25
  • Nejvíce odehraných minut: 2153
  • Nejvíce odehraných zápasů včetně kvalifikace: 67
  • Nejvíce odehraných turnajů: 5 (2004, 2008, 2012, 2016, 2020).
  • Jediný hráč, který dal gól na 5 turnajích (2004, 2008, 2012, 2016, 2020).
  • Jediný hráč, který dal 3 a více gólů na 3 turnajích (2012, 2016, 2020)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.

Reprezentace ČR

Mistrovství Evropy ve fotbale: Rekordy, góly, statistiky

Euro 2024 v Německu se blíží a kvalifikace brzy odhalí, které týmy odehrají finálový turnaj. V článku najdete historii, rekordy i české...

David Lafata

Klub ligových kanonýrů

Klub ligových kanonýrů je společnost nejlepších střelců české a československé historie, kteří vstřelili aspoň 100 prvoligových gólů.