Kdo už postoupil na Euro? Jistí účastníci ME 2024 a další scénáře

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Kvalifikace o postup na Euro 2024 se blíží do finiše. Některé postupující už známe, další týmy včetně Čechů a Slováků ještě musí zabojovat. Jak vypadá aktuální situace, kdo ještě musí zabrat a s kým to naopak vypadá bledě? Vše podstatné přinášíme ve velkém přehledu.

Jistí postupujícíBlízko postupu
Dramata – Playoff Ligy národů

Cesta Česka na MECesta Slovenska na ME

Anglie se kvalifikovala na mistrovství Evropy Foto: Profimedia

Fotbal: kdo bude hrát na mistrovství Evropy 2024 v Německu?

Na Euro se po říjnové reprezentační přestávce může těšit celkem devět reprezentací. K pořádajícímu Německu se v posledním týdnu přidalo osm úspěšných mužstev z kvalifikace. Ostatní, a to včetně několika favoritů, si na potvrzení musí počkat minimálně do listopadu, kdy budou skupiny vrcholit. Ve hře je ale ještě i dodatečný postup skrz Ligu národů, tento scénář se může týkat i českého národního týmu.

sipka Klikněte ZDE a sledujte největší fotbalové zápasy živě s bonusem za registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

Už v pátek 13. října 2023 si postup zajistili Belgičané, Francouzi a Portugalci. O dva dny později je doplnili také Španělé, Skotové a Turci, na začátku nového týdne pak slavili ještě Rakušané a Angličané. Většina účastnických míst na mistrovství Evropy, které poprvé v historii přivítá hned 24 týmů, ovšem zůstává neobsazena.

Které týmy už postoupily? K favoritům se přidalo i pár překvapení

O účasti Belgie, Francie, Portugalsko, Španělsko či Anglie na mistrovství Evropy asi nikdo nepochyboval, ostatně i příští rok v létě budou patři mezi hlavní adepty na zisk medaile.

Belgie mohla slavit už po 7. kole po těsné výhře v Rakousku. Následující zápas proti Švédsku byl sice kvůli teroristickému útoku na hostující fanoušky v Bruselu přerušen, kromě obrovské společenské tragédie ale tato událost ze sportovního hlediska zdaleka takový dopad nemá. Belgičané už další body nepotřebují, naopak Švédové jsou ze hry vyřazeni. Ze skupiny F totiž postupují Rakušané, kteří vše stvrdili vítězstvím v Ázerbajdžánu. Naši sousedé se na Euro podívají teprve počtvrté v historii.

Francie zatím v kvalifikaci neztratila ani bod, inkasovala jediný gól a postup si zajistila v nejkratším možném termínu. Úřadující vicemistři světa našli novou brankářskou jedničku v Maignanovi, jinak ale kostra týmu zůstává neměnná. Mbappé, Griezmann či Giroud si pojedou do Německa pro zlato.

Ještě dominantnější je ve skupině J Portugalsko. Ronaldo místo očekávaného ústupu ze scény opět našel střeleckou formu a v sedmi startech dal devět gólů. A to přitom chyběl při devítibrankové demolici Lucemburska, když stál za žluté karty. Portugalci jsou se skóre 32:2 a plným počtem bodů nejlepším týmem kvalifikace.

Ve skupině A se o obou postupujících rozhodlo v jediném utkání. Španělsko v něm zvítězilo v Norsku 1:0, čímž partu kolem kanonýra Haalanda definitivně odstřihlo. Kromě trojnásobných vítězů naopak výsledek slavili také ve Skotsku, které kvalifikací prošlo překvapivě hladce. Přispělo k tomu i šest zásahů často kritizovaného záložníka Manchesteru United McTominaye.

Do Německa pocestují také Turci, kteří šokovali fotbalovou Evropu klíčovým triufem v Chorvatsku. Zatím posledním jistým účastníkem ME se pak stali poražení finalisté z minulého šampionátu, Angličané. Albion zvládl těžkou skupinu s Itálií a Ukrajinou a už s předstihem je jisté, že ji vyhraje.

Jistí účastníci Eura 2024
Země Způsob kvalifikace Počet účastí na ME
Německo Pořádající země 13
Belgie Skupina F - postup 6
Francie Skupina B - vítěz 10
Portugalsko Skupina J - vítěz 8
Španělsko Skupina A - postup 11
Skotsko Skupina A - postup 3
Turecko Skupina D - postup 5
Rakousko Skupina F - postup 3
Anglie Skupina C - vítěz 10

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Kdo je blízko postupu? Ve skvělé pozici jsou naši soupeři či Maďaři

Na spadnutí je také potvrzení prvního jistého postupujícího z "naší" skupiny E, bohužel ale řeč není o české reprezentaci. Našemu nedávnému přemožiteli z Albánie stačí k jistotě uhrát jakékoliv body v Moldavsku a bude se moci radovat z historicky první účasti na velkém turnaji. I kdyby však Albánci padli, potřebný počet bodů by získali i neprohrou s Faerskými ostrovy.

Ve skvělé pozici je také další nedávný soupeř Česka, tentokrát ale z přátelského utkání. Maďary čekají ještě souboje v Bulharsku a doma s Černou Horou a také jim stačí ke stvrzení postupu bod. Ve stejné skupině je na tom dobře i Srbsko, které na Euro definitivně posune jakýkoliv zisk či jakákoliv ztráta Černé Hory.

Jednou nohou na Euru už jsou také Slováci. Ti zvládli kličový přímý souboj o všechno v Lucembursku a ve zbylých dvou kolech jim stačí bod. Získat ho mohou buď doma s Islandem, nebo případně v Bosně a Hercegovině. Tři body k jistotě potřebují Nizozemci, pokud je nezískají doma s Irskem, měli by si poradit minimálně s Gibraltarem. Oranjes by navíc stačilo i to, kdyby Řekové neporazili Francii.

Vyrovnané souboje do posledního kola, které rozhodnou o osudu i velmocí

Některé další souboje zůstanou zřejmě dramatické až do posledního kola. Jedním z hlavních taháků posledního kola kvalifikace bude souboj mezi Ukrajinou a Itálií. Momentálně mají Ukrajinci tříbodový náskok, Itálii ale čeká ještě jeden zápas se Severní Makedonií. Bez ohledu na jeho výsledek se ale bude rozhodovat až v závěrečném vzájemném souboji. Italové doma Ukrajinu porazili 2:1, a tak jim bude stačit vyrovnat bodový zisk soupeře. Pokud porazí Makedonii, posune je dál i remíza.

Situaci si obrovsky zkomplikoval bronzový tým z loňského mistrovství světa v Kataru. Chorvatsko v říjnovém reprezentačním okně totálně selhalo, prohrála s oběma konkurenty v boji o postup a momentálně je až třetí. Bude tak muset čekat na zaváhání Walesu, pokud nepřijde, v nejlepší dvojce už skončit nemůže.

Chorvaté si cestu na Euro výrazně zkomplikovali Foto: Profimedia/ IMAGO

Zajímavá je situace ve skupině I. Ta vypadá na první pohled jasně, druhý a třetí tým dělí čtyři body. Jenže na momentálně nepostupovém místě je Izrael, který má z důvodu válečné situace odehráno jen šest utkání. Pokud to situace v zemi dovolí, může se tak ještě na první Rumunsko či druhé Švýcarsko dotáhnout.

Rozhodnutě by se mohla zdát i skupina H, není tomu ale tak. Slovinci a Dánové mají před třetím Kazachstánem rovněž čtyřbodový náskok, v dalším kole ale hrají proti sobě. Kazachstán si navíc ve stejný den téměř jistě připíše tři body proti San Marinu. V poslední hrací den tak bude mít šanci na postup. Bude o ni hrát buď v přímém souboji ve Slovinsku, nebo na dálku proti Dánsku.

Play-off Ligy národů: kdo dostane druhou šanci?

Kvalifikace ale poprvé v historii není jedinou možností postupu na Euro. Poslední tři místenky jsou určeny pro úspěšné týmy z playoff Ligy národů UEFA. Dobrá zpráva je to například pro Itálii a Chorvatsko, které na základě svého postavení za současné situace nepostupují, mají ale jisté místo minimálně v dodatečných bojích.

Většina týmů z Ligy A pochopitelně bude moci slavit už po skupinách. Komu se to ale nepodaří, nemusí ještě smutnit, čtyři místa pro playoff by měla stačit pro všechny. Momentálně by se to kromě Itálie a Chorvatska týkalo také Polska, ostatní mužstva jsou na postupových pozicích.

Z Ligy B už mají jistotu Bosna a Hercegovina a Finsko. Současná situace by další šanci dala také Izraeli a Islandu. Zajímavé je, že prvním aktuálně zcela vyřazeným celkem by se stalo Norsko v čele s Haalandem. To tak musí doufat v příznivé výsledky jiných výběrů.

Celý nově vymyšlený systém postupových klíčů ale nabízí i dost bizarní příběhy. Irsko už ze své kvalifikační skupiny postoupit nemůže a musí tak spoléhat na jiné. Samo si ale může pomoci, a to paradoxně prohrou s Nizozemskem. V tom případě by se Oranjes přiblížili postupu a své místo v play-off přenechali dalšímu týmu, což by za jistých okolností mohlo být právě Irsko.

O postupu ještě při aktuálních situacích v tabulkách mohou snít ještě Gruzie (ta má play-off jisté), Řecko, Kazachstán, Lucembursko či Estonsko. Každá změna ve vývoji kvalifikace ale může přinést další velké posuny.

Možné cesty Česka na Euro 2024: přímý postup, nebo sázka na Ligu národů?

Klíčové souboje čekají také českou reprezentaci. Té stačí buď vyhrát v Polsku, nebo případně udolat doma Moldavsko. Při poměrně pravděpodobné souhře dalších výsledků by mohly stačit i dvě remízy.

Pokud by se to nepodařilo, s vysokou pravděpodobností by Češi dostali ještě možnost se na Euro probojovat skrz playoff Ligy národů. V takovém případě by ale hrozilo setkání například s Itálií či Nizozemskem v závislosti na dalších postupujících. Pokud by oba týmy ještě dokázaly své umístění vylepšit a postoupit přímo, pozice Česka by se výrazně zlepšila a soupeři by tak byli schůdnější.

Nejblíže představitelný je momentálně scénář, v němž nás ve skupině předstihne Polsko. V takovém případě (a při finalizování všech ostatních současných umístění v kvalifikaci) bychom aktuálně byli na pozici 3 a utkali se s Itálií. Hovořit v tuto chvíli o nějakých jistotách by ale bylo předčasné, Itálie i Chorvatsko ještě mohou velmi reálně postoupit přímo, mohli bychom tak být i nejvýše nasazeným týmem pro playoff. V takovém případě by byl ve hře i přívětivý souboj s Estonskem.

Play-off je nicméně dvoukolové. Celé se odehraje v březnu 2024.

Možné cesty Slovenska na Euro 2024: jedinou možností je kvalifikace, ale postup je blízko

To u Slováků je situace daleko méně komplikovaná. Buď si pojisté druhé místo ve skupině, nebo se s mistrovstvím Evropy mohou definitivně rozloučit. Ve své skupině Ligy národů totiž skončili až třetí za Kazachstánem a Ázerbajdžánem, a tak jejich pozice není dobrá. Naštěstí pro ně mají ale kvalifikaci rozehranou velmi dobře a k postupu jim stačí zisk jednoho bodu z posledních dvou duelů.

1️⃣ Kdy a kde se hraje příští mistrovství Evropy ve fotbale?

Nejbližší EURO se uskuteční v roce 2024 v Německu. Prohlédněte si, na jakých stadionech se bude hrát.

2️⃣ Kdo si už na Euro 2024 zajistil postup?

Mistrovství Evropy zná momentálně devět jistých účastníků. Kdo to kromě domácího Německa je? Na úplný seznam se podívejte ZDE.

3️⃣ Jak může Česko postoupit na ME 2024?

Česká reprezentace má i přes špatné výsledky situaci ve svých rukou. Postoupit může přímo z kvalifikace, nebo by ji mohlo zachránit play-off z Ligy národů.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Alex Král, Tomáš Souček a Patrik Schick

Kvalifikace na mistrovství Evropy 2024: program a výsledky

Podívejte se na výsledky kvalifikace na EURO 2024. 🏅 O postup na mistrovství Evropy v Německu ⚽ se ucházelo 53 zemí.

Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace - program, aktuality, soupiska

Přečtěte si aktuální informace o české ⚽ reprezentaci. V článku najdete program, výsledky ✔️ i nominaci českého národního týmu.

UEFA schválila kandidatury na pořadatelství ME 2028 a 2032

Kdy a kde se koná příští MS a ME ve fotbale

Známe termíny i místa konání pěti nejbližších šampionátů ve fotbale. Začínáme už v létě 2024 v Německu, kde se bude hrát dále?