Kvalifikace na EURO 2024 živě: Albánie vs. Česko

Češi doma s Albánií ztratili body a situace ve skupině se jim pořádně zamotala. Stejného soupeře tak nyní na jeho půdě budou potřebovat porazit. Polsko navíc v souběžně hraném utkání zřejmě přidá ke svému zápisu další tři body, a tak reálně hrozí, že se Česko propadne na nepostupové pozice. Zvládne parta kolem kapitána Součka klíčový souboj o postup na mistrovství Evropy?

Přímý přenosKurzy
AlbánieČeskoTip

Tomáš Souček má v posledních týdnech skvělou formu, dovede národní tým ke klíčovým bodům? Foto: Profimedia

Kvalifikace na EURO 2024: Albánie vs. Česko už ve čtvrtek živě

Optimismus z úvodu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 je v podstatě zapomenut, česká reprezentace si výrazně zkomplikovala situaci ve skupině E. Stále má vše ve svých rukou, nutně by ale potřebovala zvládnout nejbližší utkání na horké albánské půdě. V Tiraně se utkají první s druhým kvalifikační skupiny, zezadu se ale nepříjemně dotahuje ještě Polsko. Jeden z rozhodujících duelů o postup na Euro 2024 mezi Albánií a Českem sledujte ve čtvrtek od 20:45 v přímém přenosu na ČT Sport.

sipka Vsaďte si na utkání Albánie vs. Česko a získejte bonus zdarma

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Češi jsou mírnými favority, nečeká je ale nic lehkého. Jaké jsou kurzy?

Český národní tým cestuje do hlavního města Albánie z pozice až druhého místa v tabulce právě za svým nejbližším soupeřem, přesto ho však bookmakeři staví do role mírného favorita. Přeci jen i přes zlepšené výkony balkánského mužstva je mezi oběma týmy v žebříčku FIFA rozdíl 25 míst ve prospěch Čechů, dlouhodobá kvalita by tak měla být na jejich straně.

Jenže na hřišti rozhoduje aktuální forma. Albánie má po pěti zápasech skupiny na svém kontě už 10 bodů, v záříjovém reprezentačním srazu navíc celému fotbalovému světu dokázala, že nejde o žádnou náhodu, když remizovala v Praze a následně porazila doma Polsko 2:0. Češi sice byli ve zmíněném prvním vzájemném utkání aktivnější, soupeři dovolili jedinou střelu, jenže tomu to stačilo na remízu 1:1.

Nyní ho navíc poženou dopředu domácí příznivci v krásném moderním stánku v Tiraně. Ten byl otevřen teprve v roce 2019, už ale stihl hostit i finále Evropské konferenční ligy, v němž uspěl AS Řím. Důležitosti zápasu odpovídá kromě stadionu i hlavní rozhodčí, kterým bude renomovaný Nizozemec Makkelie.

Klíčové informace o utkání Albánie - Česko
Kdy: 12. 10. 2023 od 20:45
Kde: Air Albania Stadium, Tirana
Fáze: Kvalifikace ME 2024, skupina E, 7. kolo
Rozhodčí: Danny Makkelie, Nizozemsko
Kurzy Fortuny: 3,30 - 3,10 - 2,35
Přímý přenos: ČT Sport

Albánii táhne za postupem italská letka, vypadl z ní ale Ismajli

Albánie se na finálový turnaj kvalifikovala jen jednou v celé své historii. V roce 2016 se dostala na mistrovství Evropy, na kterém navíc rozhodně nezklamala, se Švýcarskem i Francií prohrála jen těsně a na závěr skupiny si na odjezd spravila chuť výhrou nad Rumunskem. A zdá se, že by absence na nadcházejícím Euru mohla být jen jednorázová.

Tým kouče Sylvinha má kvalifikaci do Německa rozehranou fantasticky. Na úvod sice prohrál v Polsku, od té doby ale šlape na plné obrátky a sbírá bod za bodem. Klíčem je pevná defenziva a místy až těžko uvěřitelná efektivita. Posuďte sami, Albáncům na osm vstřelených branek stačilo 18 střel na branku, už třikrát soupeře zlomili nádhernou dalekonosnou trefou, ze které by mnozí příznivci xG plakali.

Mužstvo je postaveno na hráčích z italské Serie A, nejvýraznější postavou je zatím záložník Sassuola Bajrami, který se podílel přesně na polovině gólů svého týmu, tři dal sám a na jeden asistoval. Byl to také právě on, kdo rozesmutněl české příznivce výstavní vyrovnávací trefou v Edenu.

Zástupců italské nejvyšší soutěži je však i tentokrát v nominaci vícero, jeden důležitý v ni ovšem pro nadcházející duely chybí. Víkendové utkání proti Udinese nedohrál stoper Ismajli, jenž si poranil stehenní sval. Dlouhodobě absentuje také další obránce Kumbulla, který naposledy kopl do míče v dubnu, od té doby laboruje s vážným zraněním kolena. Jinak je ale albánský kádr kompletní a připraven opět český tým pozlobit.

Kvalifikace na EURO 2024 - Skupina E
Tým Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
Albánie 5 3 1 1 8:3 10
Česko 4 2 2 0 7:2 8
Moldavsko 5 2 2 1 5:5 8
Polsko 5 2 0 2 6:8 6
Faerské ostrovy 5 0 1 4 2:10 1

Česko si v září připsalo dvě remízy, v Albánii potřebuje minimálně bod

Jak to po přesvědčivé výhře nad Polskem na úvod kvalifikace o Euro 2024 vypadalo s českým týmem velice nadějně, ostatně vždyť národní tým právě porazil papírově jasně nejsilnější celek skupiny, momentální situace už zase tak růžová není. Polsko nezažívá povedené období, přesto zůstává ve hře o postup a bude ještě zlobit. Nad očekávání dobře si navíc vedou Albánie a také Moldavsko.

Oba tyto soupeře dostali do hry částečně i Češi zbytečnými ztrátami. Ta v Moldavsku ve druhém kole ještě nepůsobila jako taková tragédie, přeci jen Moldavci měli být stále podle všech předpokladů daleko za postupovými ambicemi. V konečném účtování ale může mrzet, zvlášť když jsou ještě na programu těžké venkovní zápasy s přímými konkurenty o postup.

To s Albánií v Praze už národní tým věděl, s kým má tu čest, situaci ale nezvládl. I přes optickou převahu to od svěřenců kouče Šilhavého rozhodně žádná ofenzivní hitparáda nebyla, nakonec se zmohli na jeden gól Černého po pěkné nahrávce Součka, po vyrovnání soupeře už ale znovu udeřit nedokázali. Chuť si navíc příliš nespravili ani v přátelském utkání v Maďarsku, kde remizovali rovněž 1:1.

Pozitivní zprávou tak může být alespoň zlepšující se forma některých klíčových mužů na klubové úrovni. Po slabších měsících se v Anglii znovu do parádní fazóny dostal český kapitán Souček, jenž v posledních šesti soutěžních duelech za West Ham čtyřikrát skóroval. Zdatně mu sekunduje také týmový kolega Coufal, jenž pro změnu góly připravuje.

Oproti úvodnímu souboji s Albánií se může jako klíčový ukázat také návrat Davida Juráska. Ten kvůli zranění vynechal více než měsíc, v posledních týdnech už ale opět začal v dresu Benfiky nastupovat a o víkendu dokonce poprvé po pauze hrál v portugalské lize od začátku. Lehčí zdravotní problémy překonal také útočník Čvančara. Vypadl naopak záložník Král a také brankářská dvojka Staněk.

  • Datum, čas a místo utkání: 12. 10. ve 20:45, Tirana

V kvalifikační skupině E o postup na evropský šampionát jde do tuhého. Kdo ve čtvrtek v Tiraně prohraje, výrazně si zkomplikuje cestu do Německa. Z toho důvodu se nedá očekávat žádná ofenzivní přestřelka, každá chyba a každý gól může mít fatální následky. Zejména v první půli se s největší pravděpodobností začne opatrněji a do kabin by se tak mohlo jít za bezbrankového stavu.

TIP: V první půli nepadne gól sipka Získejte bonus u Fortuny

V Albánii půjde o hodně, žádné gólové hody se nečekají

Kde živě sledovat utkání Albánie vs. Česko? Dávají přímý přenos v televizi, bude live stream?

Všechny zápasy české reprezentace v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy nabídne v přímém přenosu veřejnoprávní televizní stanice ČT Sport. České sázkové kanceláře streamy bohužel přenosy z kvalifikace nabízet nemohou. Na zápas si ale rozhodně můžete vsadit live, Fortuna nabídne širokou nabídku příležitostí před zápasem i v jeho průběhu.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace - program, aktuality, soupiska

Přečtěte si aktuální informace o české ⚽ reprezentaci. V článku najdete program, výsledky ✔️ i nominaci českého národního týmu.

Alex Král, Tomáš Souček a Patrik Schick

Kvalifikace na mistrovství Evropy 2024: program a výsledky

Podívejte se na výsledky kvalifikace na EURO 2024. 🏅 O postup na mistrovství Evropy v Německu ⚽ se ucházelo 53 zemí.

UEFA schválila kandidatury na pořadatelství ME 2028 a 2032

Kdy a kde se koná příští MS a ME ve fotbale

Známe termíny i místa konání pěti nejbližších šampionátů ve fotbale. Začínáme už v létě 2024 v Německu, kde se bude hrát dále?