Kvalifikace na EURO 2024 živě: Portugalsko vs. Slovensko

Slováci mají svou kvalifikační skupinu rozehranou velmi slušně, klíčové souboje je ale teprve čekají. Ještě předtím se však vydali do Portugalska, kde se chtějí pokusit překvapit velkého favorita. Ronaldo a spol. si ovšem vítězstvím mohou s předstihem zajistit postup na mistrovství Evropy, a tak o žádném podcenění nemůže být ani řeč.

Přímý přenosKurzy
PortugalskoSlovenskoTip

Bruno Fernandes na Slovensku rozhodl jediným gólem Foto: Profimedia/ IMAGO

Kvalifikace na EURO 2024: Portugalsko vs. Slovensko už v pátek živě

Portugalsko je na čele skupiny J s komfortním pětibodovým náskokem právě na Slovensko. Třetí Lucembursko je o další tři body zpět. Postupová matematika je pro domácí jednoduchá, výhra jim zajišťuje jistotu účasti na Euru v Německu. To Slováky ještě čekají zápasy se všemi soupeři ve skupině s výjimkou nejslabšího Lichtenštejnska, a tak jim dobrá výchozí pozice ještě zdaleka nic nezaručuje. Podívejte se na odvetný duel Portugalska se Slovenskem v pátek od 20:45 živě na Sport 1.

sipka Vsaďte si na utkání Portugalsko vs. Slovensko a získejte bonus zdarma

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Portugalsko doma potvrdí roli favorita, myslí si bookmakeři. Jaké jsou kurzy?

V pátek se odehraje šestý vzájemný zápas mezi Portugalskem a Slovenskem. Naši východní sousedé se zatím ani jednou neradovali z výhry, jediný bod si připsali v roce 2005 za remízu v rámci kvalifikace o mistrovství světa. Pro současnou situaci je ale relevantní jen jedna vzpomínka, a to ta dva měsíce stará. Jediný gól utkání na Tehelném poli tehdy vstřelil Bruno Fernandes a Portugalci díky němu vyhráli 1:0.

V domácí odvetě je jejich pozice dle papírových předpokladů ještě silnější, Fortuna na jejich vítězství vypsala kurz 1,24. Jakýkoliv bodový zisk by byl pro Slováky velkým úspěchem, který by se rovnal malému zázraku. Tomu odpovídá i kurz 4,10 na neprohru a dokonce 13,00 na triumf.

Dějištěm duelu bude třiapadesátitisícové Estádio do Dragão v Portu. Do pozice hlavního rozhodčího byl delegován Řek Anastasios Sidiropoulos, kterého si čeští příznivci mohou pamatovat z březnového utkání s Polskem.

Klíčové informace o utkání Portugalsko - Slovensko
Kdy: 13. 10. 2023 od 20:45
Kde: Estádio do Dragão, Porto
Fáze: Kvalifikace ME 2024, skupina J, 7. kolo
Rozhodčí: Anastasios Sidiropoulos, Řecko
Kurzy Fortuny: 1,24 - 6,00 - 13,00
Přímý přenos: Sport 1

Portugalsko si může výhrou zajistit postup na Euro

Po loňském mistrovství světa v Kataru to už vypadalo, že se čas Cristiana Ronalda naplnil. Tehdejší kouč Santos si dovolil ho v klíčovém utkání posadit na lavičku, legendární útočník navíc po dlouhých letech opustil Evropu a zamířil do Saúdské Arábie, což v té době působilo dojmem odchodu z elitní scény.

Jenže slavná CR7 ještě neřekla poslední slovo. Do saúdskoarabské Pro League v létě zamířily desítky hvězdných fotbalistů, Ronaldo ale i v lepšící se konkurenci září, byl vyhlášen nejlepším hráčem srpna i září. V deseti soutěžních zápasech zaznamenal jedenáct branek a přidal šest asistencí. A stabilním článkem sestavy je už opět i v portugalské reprezentaci.

V kvalifikaci má na svém kontě už pět gólů a společně s Brunem Fernandesem (4+5) táhne Portugalce ke snadnému postupu. K jistotě jim stačí porazit Slovensko, v takovém případě by měli tři kola před koncem (minimálně) osmibodový náskok na třetí tým, oba nejbližší pronásledovatelé ale ještě budou hrát proti sobě, a tak alespoň jeden z nich ještě body poztrácí.

V tuto chvíli už jde však spíše o formalitu, mistrovství Evropy v Německu zkrátka bude i s portugalskou účastí. Ještě aby ne, vždyť tým Roberta Martíneze ještě v šesti kvalifikačních zápasech nedostal ani gól! Zlepšujícímu se Lucembursku navíc v minulém utkání i bez potrestaného Ronalda nadělil ostudnou "devítku". Nyní je Ronaldo zpět, stejně jako všechny ostatní hvězdy týmu. Dostanou Slováci šanci?

Kvalifikace na EURO 2024 - Skupina J
Tým Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
Portugalsko 6 6 0 0 24:0 18
Slovensko 6 4 1 1 8:2 13
Lucembursko 6 3 1 2 7:16 10
Bosna a Hercegovina 6 2 0 4 5:9 6
Island 6 2 0 4 10:9 6
Lichtenštejnsko 6 0 0 6 1:19 0

Slovensko klíčové boje čekají, v Portugalsku chtějí překvapit

Druhé místo s náskokem tří bodů, výrazně lepší skóre než nejbližší pronásledovatelé, na první pohled by se mohlo zdát, že mají Slováci už jednu nohu v Německu. Ale nenechte se zmást, rozhodnuto ani zdaleka není. Do konce kvalifikace zbývají ještě čtyři zápasy, ve hře je tedy spousta bodů. A některé okolnosti Slovensku příliš nenahrávají.

Jako jediní totiž už mají za sebou oba souboje s otloukánkem skupiny z Lichtenštejnska, proti kterému by si ostatní soupeři ještě měli připsat tři body. Ze zbývajících čtyř duelů navíc Slováci hned třikrát hrají venku, po Portugalsku hned cestují k pondělnímu klíčovému utkání v Lucembursku, v listopadu je pak ještě na závěr kvalifikace čeká doma Island a na závěr další nepříjemný výlet do Bosny.

Skóre navíc nerozhoduje, prvotním určujícím kritériem je vzájemná bilance. A doma proti Lucembursku Slovensko bralo jen bod za bezbrankovou remízu. V Portugalsku se s bodovým přídělem zřejmě tak úplně nepočítá, jakýkoliv zisk by ale mohl mít v konečném zúčtování cenu zlata.

Určitě k němu nepomohou zranění Bero a Zreľák a po dohodě ani Valjent. V nominaci chybí také útočník Strelec, před nímž tentokrát dostal přednost Mak. Do kádru se dostali jen čtyři zástupci slovenské nejvyšší soutěže, o jednoho více má i česká Fortuna liga. K nim patří i křídelník Lukáš Haraslín, který ale kvůli zranění musel ve víkendovém utkání v Hradci Králové střídat už po třinácti minutách. Jeho start v pátečním duelu je tak momentálně s otazníkem.

  • Datum, čas a místo utkání: 13. 10. ve 20:45, Porto

Portugalsko vs. Slovensko: tip na zápas

Slovensku o skóre v momentální situaci úplně nejde, a tak je tak trochu jedno, jestli by případně prohráli o gól nebo o šest. Za nepříznivého stavu by tak zřejmě museli hru otevřít ve snaze o vyrovnání, z něhož by mohli získat nakonec třeba i klíčový postupový bod. To by ale naopak mohlo hrát do karet Portugalcům, kteří mají na každém postu dostatek individuální kvality, aby dokázali přečíslení přetavit v branky. Proto se naší redakci zajímavě jeví tip na alespoň dvě vstřelené branky domácích po přestávce.

TIP: Portugalsko dá alespoň dva góly ve 2. půli sipka Získejte bonus u Fortuny

Slovensko by za nepříznivého stavu zřejmě muselo otevřít hru

Kde živě sledovat utkání Portugalsko vs. Slovensko? Dávají přímý přenos v televizi, bude live stream?

Na zápasy kvalifikace na mistrovství Evropy má vysílací práva stanice Sport TV. Utkání Portugalska se Slovenskem můžete konkrétně sledovat na kanále Sport 1. České sázkové kanceláře streamy bohužel přenosy z kvalifikace nabízet nemohou. Na zápas si ale rozhodně můžete vsadit live, Fortuna nabídne širokou nabídku příležitostí před zápasem i v jeho průběhu.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Alex Král, Tomáš Souček a Patrik Schick

Kvalifikace na mistrovství Evropy 2024: program a výsledky

Podívejte se na výsledky kvalifikace na EURO 2024. 🏅 O postup na mistrovství Evropy v Německu ⚽ se ucházelo 53 zemí.

UEFA schválila kandidatury na pořadatelství ME 2028 a 2032

Kdy a kde se koná příští MS a ME ve fotbale

Známe termíny i místa konání pěti nejbližších šampionátů ve fotbale. Začínáme už v létě 2024 v Německu, kde se bude hrát dále?

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.