Města a stadiony pro mistrovství Evropy 2024 v Německu

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Evropský šampionát se nezadržitelně blíží, a tak je nejvyšší čas podívat se na to, na jakých stadionech se v Německu bude hrát. Celkem bude program šampionátu rozdělen mezi deset prvotřídních stánků ve stejném počtu měst. Finále 14. července uvidí ikonický Olympiastadion v Berlíně.

BerlínMnichovDortmundStuttgart
GelsenkirchenHamburkFrankfurt
DüsseldorfKolín nad RýnemLipsko

Do Lipska vede pro české fanoušky nejkratší cesta Foto: Profimedia

Mistrovství Evropy (EURO) 2024: kde se bude hrát, informace o stadionech, program zápasů, mapa

Berlín, Mnichov, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburk, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem a Lipsko. To je seznam měst, která už zanedlouho očekávají nápor fanoušků z celé Evropy. Šampionát je za rohem, a tak je nejvyšší čas podívat se na to, kde se jednotlivé zápasy odehrají. Pro české příznivce jsou nejzajímavější krásné stánky v Lipsku a Hamburku, kde reprezentace odehraje své zápasy ve skupině. Nabízíme ale přehled všech deseti ikonických stadionů pro EURO 2024.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na mistrovství Evropy 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Berlín: Olympiastadion Berlin

Olympiastadion Berlin
Další název Deutsches Stadion
Lokalita Berlín, spolková země Berlín
Otevření 1936
Poslední rekonstrukce 2004
Kapacita pro ME 71 000
Domácí tým Hertha
Web ZDE

Berlín byl vybrán jako pořadatelské město LOH 1936. Německá vláda nejprve chtěla využít již existující struktury stávajícího Deutsches Stadion pro 40 tisíc diváků; když ale v roce 1933 vyhráli volby nacisté, nařídil Adolf Hitler výstavbu sportovního komplexu zvaného Reichssportfeld (v překladu Říšské sportovní hřiště) s novým Olympijským stadionem. Architekti, bratři Marchové, dostali jasný úkol, totiž vybudovat velkolepé monstrum, které bude jedním ze symbolů nacistické nadvlády.

Stánek, jenž tentokrát pojal už 110 tisíc lidí, obsahoval i speciální tribunu pro Hitlera a jeho nejbližší spolupracovníky. Na jednom z konců byla tzv. Maratonská brána, místo pro zapálení olympijského ohně. Kolem samotného stadionu vyrostla také sportoviště pro další sporty jako plavání, dostihy či pozemní hokej, která dodnes dohromady tvoří jeden z největších sportovních areálů na světě.

První renovace přišla v roce 1974, kdy byl stadion částečně zastřešen před mistrovstvím světa ve fotbale. Odehrály se zde však jen tři zápasy v základní skupině. Velká modernizace pak přišla v roce 2004, tedy těsně před tím, než se světový šampionát do Německa vrátil. Tentokrát už byl Berlín centrem turnaje a hostil i finále, což zajistily celkové náklady na rekonstrukci ve výši 242 milionů eur.

Kromě zmíněných akcí stojí za zmínku také utkání MS žen v roce 2011 či finále Ligy mistrů 2015. Každoročně už od roku 1985 se zde také koná finálový souboj o německý fotbalový pohár. Domácí zápasy zde hraje v současnosti jen druholigová Hertha, i na 2. Bundesligu na ni však chodí v průměru přes 50 tisíc fanoušků. Stadion byl také v uplynulé sezoně propůjčen Unionu Berlín pro zápasy LM.

Zajímavostí je, že současné světové rekordy v běhu na 100 i 200 metrů, které patří jamajskému fenoménovi Usainu Boltovi, byly vytvořeny právě na tomto místě během mistrovství světa v atletice 2009.

Aktuální kapacita stánku činí 74 461 míst, pro EURO bude snížena na 71 000.

Olympiastadion v Berlíně bude dějištěm finále Foto: Profimedia

Olympiastadion v Berlíně bude během mistrovství Evropy dějištěm šesti duelů. Právě zde vše 14. července vyvrcholí finálovým soubojem o titul, ještě předtím se zde odehrají také tři zápasy ve skupinách, jedno osmifinále a jedno čtvrtfinále.

sipka Vše podstatné o mistrovství Evropy 2024 se dozvíte ZDE

Hned druhý den šampionátu se diváci mohou těšit na velký šlágr mezi Španělskem a Chorvatskem. Dvě utkání v Berlíně jako jediní odehrají Rakušané, kteří změří síly s Poláky a Nizozemci.

Olympiastadion Berlin na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
15.06.2024, 18:00 Španělsko - Chorvatsko Skupina B
21.06.2024, 18:00 Polsko - Rakousko Skupina D
25.06.2024, 18:00 Nizozemsko - Rakousko Skupina D
29.06.2024, 18:00 Švýcarsko - Itálie Osmifinále
06.07.2024, 21:00 Nizozemsko - Turecko Čtvrtfinále
14.07.2024, 21:00 Španělsko - Anglie Finále

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Mnichov: Allianz Arena

Allianz Arena
Další název Fußball Arena München
Lokalita Mnichov, spolková země Bavorsko
Otevření 2005
Poslední rekonstrukce 2005
Kapacita pro ME 66 000
Domácí tým Bayern
Web ZDE

Na první pohled podstatně modernější stavbou je Allianz Arena. Jak by také ne, když dělníci poprvé kopli do země až v roce 2002 a otevřena byla o necelé tři roky později. Původně byla ve hře i rozsáhlá modernizace Olympijského stadionu v Mnichově, tu ale nakonec odmítl jeho architekt Behnisch.

Návrh nového stánku si vzala na starost švýcarská firma Herzog & de Meuron, která se uchýlila k ojedinělému řešení vnějšího pláště budovy. Ten je tvořen necelými třemi tisícovkami průhledných ETFE fóliových panelů, které jsou udržovány nafouknuté suchým vzduchem. Lze je zevnitř osvětlit a jsou navíc samočistící.

Za normálních okolností bílý exteriér (který zůstává neměnný i pro zápasy národního týmu) je tak často zbarven dočervena pro Bayern, v minulosti býval i modrý pro Mnichov 1860, nebo třeba i duhový v závislosti na konkrétních potřebách a eventech. Bez zajímavosti není, že vícebarevná schémata německá policie povolila až nedávno, dlouhé roky je zakazovala kvůli autonehodám vzniklým rozptýlením řidičů. Ti, kteří k aréně dojedou bez problému, mohou využít největšího parkoviště v Evropě, které pojme 9 800 vozidel.

V roce 2006 se zde konalo šest utkání MS včetně toho zahajovacího, v němž domácí Německo porazilo Kostariku 4:2. EURO už si Mnichov vyzkoušel před třemi lety, kdy hostil čtyři duely. Allianz Arena se tak stane historicky prvním místem, kde se evropský šampionát představí ve dvou po sobě jdoucích edicích. Finanční společnost si mimochodem hned po otevření zajistila práva na název stadionu na 30 let, během mezinárodních akcí ale nesmí být používaný. Na ME se tak bude znovu chodit do Fußball Areny.

Krásné vzpomínky na ni má i český legendární brankář Petr Čech, jenž zde v roce 2012 s Chelsea vyhrál Ligu mistrů. Ve finále tehdy proti Bayernu chytil v prodloužení penaltu a následně zvládl i rozstřel. Kromě toho se zde v nedávné minulosti uspořádal už i zápas ligy amerického fotbalu NFL. V současnosti už stadion trvale obývá jen Bayern, méně slavný městský rival ho po sestupu do třetí ligy opustil.

Celková kapacita dosahuje 70 076 sedících diváků, i v tomto případě ale bude z bezpečnostních důvodů pro EURO snížena, a to na 66 000 míst.

Allianz Arena uvidí zahajovací duel šampionátu Foto: Profimedia

Stejně jako tomu bylo při mistrovství světa v roce 2006, i tentokrát mnichovský stadion uvidí hned první utkání celého šampionátu. Ten 14. června rozehrají domácí Němci proti Skotsku.

Celkem se zde představí ve čtyřech duelech osm různých mužstev. Konat se zde bude také jedno osmifinále a semifinále.

Allianz Arena na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
14.06.2024, 21:00 Německo - Skotsko Skupina A
17.06.2024, 15:00 Rumunsko - Ukrajina Skupina E
20.06.2024, 15:00 Slovinsko - Srbsko Skupina C
25.06.2024, 21:00 Dánsko - Srbsko Skupina C
02.07.2024, 18:00 Rumunsko - Nizozemsko Osmifinále
09.07.2024, 21:00 Španělsko - Francie Semifinále

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Dortmund: Signal Iduna Park

Signal Iduna Park
Další název Westfalenstadion, BVB Stadion Dortmund
Lokalita Dortmund, spolková země Severní Porýní-Vestfálsko
Otevření 1974
Poslední rekonstrukce 2006
Kapacita pro ME 62 000
Domácí tým Borussia Dortmund
Web ZDE

Když v roce 1966 Borussia jako první německý klub v historii ovládla evropskou soutěž (Pohár vítězů pohárů) a její prestiž a obliba u fanoušků rostla, okamžitě se začalo jednat o potřebě navýšení kapacity stadionu. Stávající Rote Erde pojal jen 25 tisíc diváků, což se stávalo nedostatečným počtem. Jenže Dortmund jako město nebyl schopen nákladnou investici zajistit.

O pár let později ovšem musel Kolín nad Rýnem vzdát kandidaturu na svou část pořadatelství mistrovství světa 1974, to připadlo právě Dortmundu a společně s ním i prostředky na nový stánek, který měl v Kolíně vyrůst. I tak se muselo pracovat s omezeným budgetem, a tak například nemohla být ke hřišti připojena atletická dráha. Z pohledu fotbalu fantastická zpráva.

To, co se z Westfalenstadionu stalo, by totiž jinak rozhodně nebylo možné. Ikonická Žlutá zeď, jak se přezdívá jižní tribuně stadionu, je jednou z největších chloub současného fotbalu. Bezmála 25 tisíc fanoušků, kteří mimochodem tvoří vůbec největší tribunu pro stojící diváky v Evropě, vytváří neopakovatelnou atmosféru, na kterou se jezdí dívat fajnšmekři ze všech koutů světa.

Pro světový šampionát budou lidé přijíždějící do Dortmundu o tuto atrakci ochuzeni, z bezpečnostních důvodů musí být všechna místa na stadionu opatřena sedačkou. Kapacita tak klesne z obvyklých více než 81 tisíc na 62 tisíc. To platí pro všechny mezinárodní zápasy, stejně jako pro finále Poháru UEFA, které se ve Vestfálsku odehrálo v roce 2001 mezi Liverpoolem a Deportivem Alavés.

Budova s výraznou žlutou konstrukcí zažila kromě MS 1974, pro který byla postavena, také velký šampionát před 18 lety, kdy se zde hrálo i semifinále mezi Německem a Itálií. Šlo o vůbec první prohru domácí reprezentace v Dortmundu. V té době také proběhla dosud poslední velká rekonstrukce stadionu, která mimo jiné propojila všechny čtyři tribuny.

Signal Iduna Park je domovským stánkem Borussie Dortmund Foto: Profimedia

V Dortmundu se odehraje i část "české" skupiny F, i když bez přímého zastoupení naší reprezentace. Svůj domov zde budou mít pro první dvě třetiny základní fáze Turci, kteří se utkají s Gruzií i Portugalskem.

Speciální bude zcela určitě návrat na stadion Borussie pro polského kanonýra Roberta Lewandowskiho, jenž se se svým týmem postaví Francii. Kromě toho Signal Iduna Park uvidí ještě jedno osmifinále a jedno semifinále.

Signal Iduna Park na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
15.06.2024, 21:00 Itálie - Albánie Skupina B
18.06.2024, 18:00 Turecko - Gruzie Skupina F
22.06.2024, 18:00 Turecko - Portugalsko Skupina F
25.06.2024, 18:00 Francie - Polsko Skupina D
29.06.2024, 21:00 Německo - Dánsko Osmifinále
10.07.2024, 21:00 Nizozemsko - Anglie Semifinále

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Stuttgart: MHPArena

MHPArena
Další název Stuttgart Arena, Neckarstadion
Lokalita Stuttgart, spolková země Bádensko-Württembersko
Otevření 1933
Poslední rekonstrukce 2024
Kapacita pro ME 51 000
Domácí tým VfB Stuttgart
Web ZDE

Ve Stuttgartu stojí další stánek, který původně sloužil jako součást propagandy nacistického hnutí. Proto poté, co ho dvojice německých architektů Bonatz se Scholerem postavila, nesl název Adolf-Hitler-Kampfbahn, což se dá přeložit jako Hitlerova bojová dráha. Po skončení druhé světové války byl pro změnu využíván americkými vojáky pro baseball.

Po následných renovacích byl stadion dějištěm mnoha sportovních eventů, počínaje finále Poháru mistrů evropských zemí v letech 1959, 1962 a následně 1988. Kromě už tradiční zmínky o pořadatelství světového šampionátu 1974 se ve Stuttgartu hrály také dva zápasy mistrovství Evropy 1988, a to včetně semifinálového souboje SSSR s Itálií. O dva roky později tu Němci sehráli vůbec první zápas po znovusjednocení Německa.

Není překvapením, že ve městě, které je mnohými označováno za kolébku automobilového průmyslu, je s tímto odvětvím poměrně úzce spjata i tato významná stavba. Společnost Daimler-Benz spolufinancovala velkou přestavbu stadionu na přelomu 80. a 90. let minulého století, čímž slavila stoleté výročí prvních testů motocyklu s vnitřním spalováním a čtyřkolového automobilu.

Proto pak budova dlouhou dobu nesla název Gottlieb-Daimler-Stadion, což mimochodem prošlo i u federace FIFA a mohlo se používat i během MS 2006, jelikož to nebylo bráno jako reklama, nýbrž jako pocta významnému vynálezci. Později nějaký čas platil název Mercedes-Benz Arena. Ani to již neplatí, dlouholetí fanoušci VfB Stuttgart ale stejně stále chodí na Neckarstadion, což je jméno odvezené od řeky, která městem protéká.

Pro MS 2006 byl do Bádenska-Württemberska dokonce zařazen souboj o bronz, v němž Němci nakonec zachránili alespoň medaili útěchy. V roce 2009 bylo cílem předělat arénu na čistě fotbalovou, a tak byla jedna z tribun dočasně zbourána. Nová podoba byla dokončena o dva roky později, stále ale ještě nebyla finální. Do současného stavu se stánek dostal až letos v březnu.

Stadion pro Euro poskytne i Stuttgart Foto: Profimedia

Stadion pro EURO 2024 otevře zajímavý souboj Slovinska s Dánskem. Pro domácí příznivce je ale pochopitelně jasně největším tahákem utkání Německa s Maďarskem, které bude pro tým Juliana Nagelsmanna druhým v základní části.

Právě Maďaři se zřejmě dočkají velké podpory, pro fanoušky jde o poměrně slušně dostupné místo. Z favorizovaných zemí se ve Stuttgartu představí také Belgie. Na programu zde pak bude i jedno čtvrtfinálové klání.

MHPArena na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
16.06.2024, 18:00 Slovinsko - Dánsko Skupina C
19.06.2024, 18:00 Německo - Maďarsko Skupina A
23.06.2024, 21:00 Skotsko - Maďarsko Skupina A
26.06.2024, 18:00 Ukrajina - Belgie Skupina E
05.07.2024, 18:00 Španělsko - Německo Čtvrtfinále
NEJLEPŠÍ ONLINE SÁZKOVÉ KANCELÁŘE - PŘEHLED BONUSŮ:
Tipsport Bonus ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Fortuna Bonus ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Betano Bonus ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Chance Bonus ke vkladu až 2 000 Kč + 200 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
SynotTip Bonus 500,- zdarma bez nutnosti vkladu VSAĎ TEĎ
Sazkabet Bonus ke vkladu až 9 500 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
MerkurXtip Bonus 50 free spinů + 200 Kč ke vkladu VSAĎ TEĎ
BetX Bonus ke vkladu až 50 000 Kč VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Gelsenkirchen: Veltins-Arena

Veltins-Arena
Další název Arena AufSchalke
Lokalita Gelsenkirchen, spolková země Severní Porýní-Vestfálsko
Otevření 2001
Poslední rekonstrukce 2001
Kapacita pro ME 50 000
Domácí tým Schalke
Web ZDE

Z pohledu současné výkonnosti se to zdá přitažené za vlasy, ale Schalke 04 patřilo na přelomu milénia mezi evropské fotbalové giganty. A tak když v roce 1997 vyhrálo Pohár UEFA, nebylo už možné nadále odolávat hlasům, které volaly po stěhování ze stařičkého Parkstadionu do modernějšího domova. Navíc se blížily oslavy sta let fungování klubu, a tak šlo o ideální příležitost odměnit fanoušky.

Protože ale původní stánek zůstal zachován, přestože už nyní není využíván, byly možnosti lokace nové arény značně omezené. A tak se muselo tak trochu improvizovat. Výsledkem je situace, kdy stadion stojí přesně nad dvěma šachtami uhelných dolů, které se nacházejí v hloubce zhruba 800 metrů. Ty by mohly způsobit nežádoucí posuny a napětí zemského povrchu a ohrozit struktury arény, a tak musela být osa novostavby otočena z tradičního směřování sever – jih na praktičtější severovýchod – jihozápad.

I přes problémy ale nakonec nic nezabránilo vzniku nádherné multifunkční arény se zatahovací střechou. Obrovská velkoplošná obrazovka nad prostředkem hřiště, na kterou jsou fanoušci zvyklí z hokeje či basketbalu, byla vůbec první svého druhu na fotbalovém stadionu. Hřiště je vysouvací, z útrob stadionu se během čtyř hodiny dokáže dostat ven, kde může využít vhodnějších podmínek k růstu trávníku. Výhodou je to také pro koncerty a další kulturní akce, které kvalitu hřiště neničí.

V roce 2004 se zde konalo finále Ligy mistrů mezi Portem a Monakem, kde se začínala budovat "speciální" aura Josého Mourinha. O dva roky později byl Gelsenkirchen dějištěm dosud posledního vítězství české reprezentace na mistrovství světa, po dvou gólech Rosického a jedné trefě Kollera jsme tehdy porazili USA jasně 3:0. Celkem se zde během šampionátu odehrálo pět duelů.

Fotbal je ale jen jednou z mnoha zábav, na kterou mohou fanoušci na stadion přijít. Uspořádaly se zde velké zápasy v boxu, americkém fotbalu, významné turnaje v šipkách či závody na ploché dráze. V roce 2010 se ve Veltins-Areně uskutečnilo zahajovací utkání mistrovství světa v ledním hokeji, na které dorazilo bezmála 78 tisíc fanoušků, čímž byl v té době stanoven světový rekord v rámci tohoto sportu. Ten byl však už od té doby překonán.

sipka Přečtěte si vše podstatné o mistrovství světa v hokeji

Pro fotbalové EURO bude kapacita snížena na 50 tisíc sedaček. Ty totiž stejně jako v případě Dortmundu nahradí místa na stání pro fanoušky Schalke. Těch i na 2. Bundesligu letos chodí více než neuvěřitelných 61 tisíc na utkání.

Veltins Arena byla otevřena v roce 2001 Foto: Profimedia

Veltins-Arena tentokrát dostala jen čtyři duely, jeden z nich ale bude opravdovým bonbónkem. Souboj Španělska s Itálií patří mezi nejočekávanější z celé skupinové fáze.

Pro české fanoušky bude zajímavé střetnutí mezi Gruzií a Portugalskem v naší skupině. Je ale možné, že se v Gelsenkirchenu představí i výběr Ivana Haška, a to v případě, že ve skupině F skončí třetí a vhodně se sejdou i další konečná umístění v jiných částech pavouka. Pak by zde Češi mohli hrát osmifinále.

Veltins-Arena na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
16.06.2024, 21:00 Srbsko - Anglie Skupina C
20.06.2024, 21:00 Španělsko - Itálie Skupina B
26.06.2024, 21:00 Gruzie - Portugalsko Skupina F
30.06.2024, 18:00 Anglie - Slovensko Osmifinále

Zaregistruj se online a vsaď si u SYNOT TIP

Hamburk: Volksparkstadion

Volksparkstadion
Další název Hamburg Arena
Lokalita Hamburk, spolková země Hamburk
Otevření 1953
Poslední rekonstrukce 2022
Kapacita pro ME 49 000
Domácí tým Hamburger SV
Web ZDE

Pro české fanoušky momentálně nejzajímavější německý stadion stojí na dalekém severu v Hamburku. Kdo se ale do domova HSV vydá, rozhodně nebude litovat. Tradiční klub přitom s výstavbou svého současného stánku neměl vůbec nic společného, do té doby hrál na Sportplatzu am Rothenbaum a žádné větší ambice na stěhování neprojevoval.

Přesto byl stadion v roce 1953 postaven a nazván Volksparkstadionek podle rozsáhlého okolního Parku lidu. V té době se stal druhým největším hned po Olympiastadionu v Berlíně. Hamburger SV, jak zní celý název klubu, se pak stal trvalým obyvatelem o deset let později pozvánce do Bundesligy. Zažil zde svou nejúspěšnější éru na přelomu 70. a 80. let, kdy vyhrál tři mistrovské tituly, ale třeba i PMEZ či PVP.

Ve stejné době se zde konalo mistrovství světa 1974, SRN v Hamburku sehrála tři zápasy ve skupině. Jedno utkání absolvovala také během ME 1988. Na konci 20. století se Hamburk rozhodl stadion přestavět. Nešlo ale o žádné povrchní úpravy, celá budova byla zbourána a místo ní vyrostla na stejném místě, jen otočena o 90 stupňů, zcela nová. Ta pak hostila i MS 2006, a to včetně utkání Česka s Itálií.

Zajímavostí bylo přidání obrovských hodin, které počítaly dobu setrvání HSV v nejvyšší soutěži od jejího vzniku v roce 1963. Rekordní zápis však vydržel v platnosti jen do sezony 2017/18, kdy klub poprvé ve svých dějinách sestoupil a na hodinách se objevily nuly.

Fanoušci ale ani tak chodit nepřestali, na druhou ligu se letos v průměru na jeden zápas dostavilo přes 55 tisíc diváků, pravidelně tak bývá vyprodáno. Pro EURO bude kapacita snížena na 49 tisíc míst.

Volksparkstadion je oblíbeným dějištěm i velkého množství hudebních koncertů, celá řada světových hvězd Hamburk zařazuje do svého evropského turné. Mezi vystupujícími nechyběla taková jména jako Michael Jackson, Tina Turner, Metallica, AC/DC, Coldplay, Rihanna, Pink, Harry Styles nebo Beyoncé. Krátce po skončení šampionátu se zde na konci července dvakrát představí současná popová královna Taylor Swift.

Na tomto stadionu v Hamburku se dvakrát představí i česká reprezentace Foto: Profimedia

Hamburk čeká nájezd spousty českých příznivců. Reprezentace se právě zde utká s Gruzií a Tureckem, kdy se bude rozhodovat o jejím osudu ve skupině F. Mezi oběma zápasy jsou tři dny volna, fanoušci se vstupenkami na druhé i třetí vystoupení Česka na šampionátu tak budou moci plnými doušky vstřebávat i další krásy města.

sipka Kde budou mít svou základnu Češi a další týmy? Celá mapa níže

Stálí obyvatelé se mohou těšit i například na národní týmy Nizozemska, Chorvatska či dva celky postoupivší do čtvrtfinále turnaje.

Volksparkstadion na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
16.06.2024, 15:00 Polsko - Nizozemsko Skupina D
19.06.2024, 15:00 Chorvatsko - Albánie Skupina B
22.06.2024, 15:00 Gruzie - Česko Skupina F
26.06.2024, 21:00 Česko - Turecko Skupina F
05.07.2024, 21:00 Portugalsko - Francie Čtvrtfinále

Zaregistruj se online a vsaď si u Sazkabet

Frankfurt: Waldstadion

Waldstadion
Další název Frankfurt Arena, Deutsche Bank Park
Lokalita Frankfurt, spolková země Hesensko
Otevření 1925
Poslední rekonstrukce 2005
Kapacita pro ME 47 000
Domácí tým Eintracht Frankfurt
Web ZDE

Aréna ve Frankfurtu byla postavena už v roce 1925, původně byla určena pro zhruba 35 tisíc přihlížejících. Postavena byla v prostorech bývalé vojenské střelnice, kde kolem ní vyrostl velký sportovní park s budovami určenými také pro indoor cyklistiku a plavání. Fasáda jedné z tribun byla modelována po vzoru starověkého řeckého divadla.

V roce 1937 byla kapacita v rámci první velké rekonstrukce navýšena na 55 tisíc diváků. O šestnáct let později ale nastal problém, když bylo na utkání domácího Eintrachtu proti Norimberku prodáno ještě o téměř 15 tisíc vstupenek více. Při tlačenici fanoušků snažících se dostat na svá místa bylo kolem 200 z nich zraněno. Na dalších takřka 24 měsíců byl stadion zavřen a prošel rozsáhlou modernizací.

I poté ale došlo k pochybením a utkání mezi Frankfurtem a Pirmasens údajně sledovalo až 81 tisíc lidí. Aby tak stánek splňoval bezpečnostní podmínky FIFA vzhledem k blížícímu se mistrovství světa 1974, musel být postaven v podstatě nanovo. Stal se pak dějištěm zahajovacího ceremoniálu turnaje, stejně jako pěti zápasů.

Dva duely se zde odehrály také během ME 1988, před světovým šampionátem v roce 2006 ale byla potřeba další renovace. Ta byla dokončena o rok dříve, akorát včas, aby se vše stihlo před startem "testovacího" Konfederačního poháru, ve Frankfurtu se mimochodem hrálo dokonce finále. To při MS pak už byl stadion svědkem jen čtyř utkání ve skupinách a jednoho čtvrtfinále.

Při mistrovství světa žen v roce 2011 už však Waldstadion byl hlavním centrem, Němky na něm celý turnaj otevíraly a proběhl zde i souboj o zlato. Kromě toho se ve Frankfurtu v posledních letech konají i zápasy NFL, Muhammad Ali zde bojoval proti Karlu Mildenbergerovi ve slavném boxerském zápase. Moderní aréna se zatahovací střechou často láká také velké hvězdy ze světa showbyznysu.

Ve Frankfurtu hraje své domácí zápasy Eintracht Foto: Profimedia

Frankfurt se může těšit na nápor zejména slovenských fanoušků, jejich tým zde čekají hned dva duely v rámci skupiny E proti Belgii a Rumunsku. Jednou si na Waldstadionu zahraje také domácí výběr, Němci se střetnou se Švýcary.

Existuje varianta, že se do Frankfurtu dostane i Česko. K tomu by ale muselo ovládnout svou základní skupinu, v takovém případě by se sem přesouvalo jižním směrem z Hamburku k osmifinále.

Waldstadion na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
17.06.2024, 18:00 Belgie - Slovensko Skupina E
20.06.2024, 18:00 Dánsko - Anglie Skupina C
23.06.2024, 21:00 Švýcarsko - Německo Skupina A
26.06.2024, 18:00 Slovensko - Rumunsko Skupina E
01.07.2024, 21:00 Portugalsko - Slovinsko Osmifinále

Sleduj přímé přenosy živě na Fortuna TV

Düsseldorf: Merkur Spielarena

Merkur Spielarena
Další název Düsseldorf Arena, Esprit Arena
Lokalita Düsseldorf, spolková země Severní Porýní-Vestfálsko
Otevření 2004
Poslední rekonstrukce 2004
Kapacita pro ME 47 000
Domácí tým Fortuna Düsseldorf
Web ZDE

Jedna z nejnovějších fotbalových arén v Německu vyrostla až v novém tisíciletí v Düsseldorfu. Na stejném místě sice stál už od roku 1926 Rheinstadion, se současnou stavbou ale neměl mnoho společného a v roce 2002 byl kompletně zbourán. O pár let později spatřila světlo světa nová budova, rovněž lemující tok řeky Rýn.

Původní stadion hostil stejně jako většina jeho kolegů dva šampionáty, ten světový v roce 1974 a evropský o čtrnáct let později. Nový stánek ale i přes svoje včasné otevření nebyl zvolen pro mistrovství světa 2006, a tak letošní EURO bude jeho prvním velkým fotbalovým testem.

Jeden zátěžový z nedávné doby už přesto má Düsseldorf za sebou. Během ME 2024 v házené se stal dějištěm zahajovacího souboje celého turnaje mezi domácím Německem a Švýcarskem. S počtem 53 586 diváků zde byl překonán světový rekord v návštěvnosti na házenkářském utkání.

Kromě toho se zde v minulosti konala také celá řada důležitých boxerských klání, Vladimír Kličko právě v Merkur Spielareně bojoval například s Tysonem Furym. Stadion je také pravidelným hostitelem největších evropských zápasů amerického fotbalu.

Domácí Fortuna hraje stejně jako například Schalke, Hertha či HSV v současnosti až druhou ligu, přesto i v Düsseldorfu tím zájem o fotbal nijak zvlášť netrpí. Průměrná návštěva letos činila přes 39 tisíc diváků. Vyprodat kapacitu více než 54 tisíc se ale určitě povede na blížící se baráž o postup do Bundesligy, ve které se Fortuna postaví Bochumi.

V Dusseldorfu už se letos jedno Euro konalo Foto: Profimedia

Düsseldorf se nedočkal během MS 2006 ani jednoho zápasu, možná i proto byla tentokrát moderní aréna odměněna hned pěti duely včetně jednoho čtvrtfinále a jednoho osmifinále.

Cestu na daleký západ Německa budou vážit i tisíce slovenských příznivců, kteří se těší na utkání proti Ukrajině. Kromě toho se v domově Fortuny představí také atraktivní soubory Francie (proti Rakousku) a Španělska (proti Albánii).

Merkur Spielarena na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
17.06.2024, 21:00 Rakousko - Francie Skupina D
21.06.2024, 15:00 Slovensko - Ukrajina Skupina E
24.06.2024, 21:00 Albánie - Španělsko Skupina B
01.07.2024, 18:00 Francie - Belgie Osmifinále
06.07.2024, 18:00 Anglie - Švýcarsko Čtvrtfinále

Zaregistruj se online a vsaď si u MerkurXtip

Kolín nad Rýnem: RheinEnergieStadion

RheinEnergieStadion
Další název Cologne Stadium, Müngersdorfer Stadion
Lokalita Kolín nad Rýnem, spolková země Severní Porýní-Vestfálsko
Otevření 1923
Poslední rekonstrukce 2004
Kapacita pro ME 43 000
Domácí tým 1. FC Köln
Web ZDE

Při bližším pohledu na počátky výstavby stadionu v Kolíně nad Rýnem musíme zabrouzdat do historie tohoto města. To bylo od svého založení před více než 2000 lety vždy chráněno hradbami a pevnostmi, které však byly po první světové válce odstraněny a na západním okraji města zůstal široký pás otevřené země. Z iniciativy tehdejšího kolínského starosty a budoucího německého kancléře Konrada Adenauera byla část tohoto pozemku přestavěna na velký sportovní areál se stadionem v jeho srdci.

Otevření přišlo už v roce 1923, jde tedy o vůbec nejstarší stánek z vybrané desítky pro pořadatelství mistrovství Evropy. V té době byl navíc celý komplex tím největším v celé Evropě. Původně sloužil především amatérským sportovcům, a to včetně atletické dráhy či plaveckých bazénů. Na konci dvacátých let se soutěží účastnilo více než 38 tisíc nadšenců. Jenže od roku 1933 dostali židé zákaz participovat na podobných akcích a od té doby aréna hostila už jen profesionální sportovce.

Od roku 1948, tedy od svého založení, zde je doma 1. FC Köln. Ten dokonce dokázal ovládnout premiérový ročník Bundesligy jen patnáct let po svém vzniku, čemuž tehdy na stadionu údajně přihlíželo kolem 76 tisíc fanoušků. První velká renovace byla naplánována na začátek 70. let, tedy tak, aby se vše stihlo před MS 1974.

Byly vypracovány plány na stadion s kapacitou 80 000 míst, ale jak stavba postupovala, náklady začaly raketově růst. Vzhledem k tomu, že projekce naznačovaly, že konečná částka překročí trojnásobek původního rozpočtu, nemělo město jinou možnost, než projekt odložit a šampionátu se vzdát. Z tehdy už existujících stadionů využitých pro letošní EURO jde o jediný, který tak nemá z tehdejšího turnaje zkušenost. Rok po mistrovství světa nakonec byla stavba dokončena se sníženou kapacitou na 61 tisíc míst.

V roce 2006 už si pak Kolín vše vynahradil a nenechal si další MS ujít. Modernizace tentokrát začala už s pětiletým předstihem a změny byly rozsáhlé; pryč byla najednou atletická dráha, celá aréna se zmenšila a upravila tak, aby sloužila výhradně fotbalu. V klubovém zápolení pojme 50 tisíc diváků, na mezinárodních akcích o několik tisícovek méně.

Během světového šampionátu před 18 lety se zde odehrálo pět duelů, v jednom z nich Češi bolestivě padli s Ghanou a museli se s mistrovstvím rozloučit. Od té doby se stadion stal dějištěm několika důležitých zápasů evropských pohárů, naposledy v roce 2020 finále Evropské ligy, které se však z důvodu probíhající pandemie Covidu konalo za zavřenými dveřmi.

V Kolíně se nachází druhý nejmenší stadion ME Foto: Profimedia

Stejně jako během MS 2006, i tentokrát se Kolín nad Rýnem dočká čtyř utkání ve skupině a jednoho osmifinále. Odehraje se zde druhý duel celého šampionátu mezi Maďarskem a Švýcarskem, přičemž země helvétského kříže pak ve městě ještě zůstane pro druhé kolo proti Skotsku.

Nestranní diváci se mohou nejvíce těšit na příjezd Belgičanů či Angličanů. Pro RheinEnergieStadion také platí už dříve zmíněné, v případě shody několika okolností je možné, že se zde v osmifinále představí český národní tým. Platí ale, že se v tuto chvíli nedá nic takového s jistotou plánovat.

RheinEnergieStadion na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
15.06.2024, 15:00 Maďarsko - Švýcarsko Skupina A
19.06.2024, 21:00 Skotsko - Švýcarsko Skupina A
22.06.2024, 21:00 Belgie - Rumunsko Skupina E
25.06.2024, 21:00 Anglie - Slovinsko Skupina C
30.06.2024, 21:00 Španělsko - Gruzie Osmifinále

Zaregistruj se online a vsaď si u BetX

Lipsko: Red Bull Arena

Red Bull Arena
Další název Leipzig Stadium, Zentralstadion
Lokalita Lipsko, spolková země Sasko
Otevření 2004
Poslední rekonstrukce 2015
Kapacita pro ME 40 000
Domácí tým RB Lipsko
Web ZDE

V některých případech je poměrně složité určit, do jaké doby vlastně historie dané arény sahá. U žádné to není tak komplikované jako u té v Lipsku. Ta současná byla oficiálně postavena v roce 2004, ovšem byla zasazena do vnějších konstrukcí Zenstralstadionu, který zde stál už od 50. let 20. století. Jde tak vlastně s trochou nadsázky o stadion ve stadionu.

Od otevření v roce 1956 byl původní stánek jedním z největších v celé Evropě, vešlo se do něj až 100 tisíc diváků. Nejvýznamnějším obyvatelem bylo VfB Lipsko, tedy předchůdce současné místní Lokomotivy. Jenže protože se ve městě nehrál nijak špičkový fotbal, zájem postupně upadal a městu se jeho chod nevyplácel. V roce 1997 se tak rozhodlo postavit zcela nový, menší, který ale zároveň ponechá vzpomínky na minulost.

Práce byly hotovy v roce 2004, moderní aréně tedy nic nebránilo, aby se hned ucházela o organizaci světového šampionátu. Test v podobě Konfederačním poháru dopadl bez problému, v Lipsku se hrálo i utkání o třetí místo, a tak se město jako vůbec jediné z východního Německa vešlo na seznam pořadatelských. Hostilo celkem pět zápasů včetně osmifinále, které vidělo památnou branku Argentince Maxiho Rodrígueze v prodloužení proti Mexiku.

Jinak ale stadion stále tak trochu strádal. Od jeho otevření na něm po dobu pěti let hrál tým Sachsen Lipsko, ten se ale následně vrátil do svého střídmějšího domova. Záchrana pro celé město i samotný stánek přišla v podobě příchodu výrobce nápojů Red Bull na německou fotbalovou scénu v roce 2010. Koncern převzal tým SSV Markranstädt, přejmenoval ho na RB Lipsko a od počátku oznámil zájem usídlit se v Zentralstadionu. Od té doby tedy nese název Red Bull Arena.

Konečně přišly i sportovní úspěchy, a tak i plány získávaly větší a větší rozměry. Kapacita tedy byla nejprve paradoxně opět snížena, i když tentokrát už jen nepatrně na bezmála 43 tisíc sedaček. Od té doby už ale opět narostla na více než 47 tisíc. Pro EURO bude ještě upravena na rovných 40 tisíc. Hlavně ale stadion v posledních letech prošel několika drobnějšími úpravami za účelem zvýšení komfortu fanoušků.

V Lipsku sehraje Česko svůj první zápas na ME Foto: Profimedia

Mezi českými fanoušky se strhla největší mela o vstupenky právě do Lipska. Právě zde totiž národní tým 18. června vstoupí do evropského šampionátu utkáním proti Portugalsku. Nejatraktivnější soupeř ve skupině, navíc v nejpříjemnější dojezdové vzdálenosti z republiky, co více si přát. Zajímavou variantou je navíc to, že pokud Česko skonči ve skupině na druhé místě, vrátí se do Red Bull Areny ještě k osmifinále.

sipka Jak vypadá historická bilance české reprezentace proti Portugalsku? O všem podstatném si přečtěte v našem velkém přehledu

V Sasku se ale mají celkově na co těšit. Kromě Portugalska dorazí i další velké týmy, souboje Nizozemska s Francií a Chorvatska s Itálií patří mezi ty vůbec nejlákavější z celého programu hlavní fáze turnaje.

Red Bull Arena na EURO 2024
Termín Zápas Fáze
18.06.2024, 21:00 Portugalsko - Česko Skupina F
21.06.2024, 21:00 Nizozemsko - Francie Skupina D
24.06.2024, 21:00 Chorvatsko - Itálie Skupina B
02.07.2024, 21:00 Rakousko - Turecko Osmifinále

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Patrik Schick v souboji s Matheusem Nunesem

Bilance Česko vs. Portugalsko: zápasy, výsledky, skóre

Fotbalové ME v Německu pomalu klepe na dveře. Pojďme se společně podívat na bilanci vzájemných zápasů Česka s Portugalskem.

Rozhodčí Chris Kavanagh během utkání v Premier League

Rozhodčí na fotbalovém Euru 2024 v Německu

Jak budou rozhodčí fungovat na Euru v Německu a kdo se dostal do devatenáctičlenné nominace? Přečtěte si podrobnější informace.

Alex Král, Tomáš Souček a Patrik Schick

Kvalifikace na mistrovství Evropy 2024: program a výsledky

Podívejte se na výsledky kvalifikace na EURO 2024. 🏅 O postup na mistrovství Evropy v Německu ⚽ se ucházelo 53 zemí.