Španělsko vs. Chorvatsko dnes live na EURO 2024

Hned po losu EURO 2024 bylo zřejmé, že fanoušci budou nejvíce vyhlížet boje ve skupině B. Dnes se dočkáme prvního atraktivního duelu, Španělsko se střetne s Chorvatskem téměř přesně rok poté, co proti sobě tyto reprezentace nastoupily ve finále Ligy národů UEFA. Sledujte top fotbal od 18:00 v televizi i online.

VÝSLEDEK: Španělsko soupeře přejelo už v úvodním dějství a dokráčelo k pohodovému vítězství 3:0. O branky vítězů se postarali Morata, Ruiz a Carvajal. Chorvatsko mohl v závěru vrátit do hry Petković, penaltu ale neproměnil.

Živý přenosKurzy
Španělsko
Chorvatsko – Sestavy
Statistiky a H2H
Tip

Španělsko se střetne s Chorvatskem na EURO 2024, před rokem proti sobě tyto reprezentace hrály finále Ligy národů Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Box to Box Pictures/Tom Bode

EURO 2024 dnes živě: Španělsko vs. Chorvatsko v TV i online live stream zdarma

Španělsko patří k největším favoritům EURO 2024, Chorvatsko je po skvělých výsledcích na MS a v Lize národů rovněž jedním z nejsilněších celků Evropy. Jenže los byl nesmlouvavý, oba týmy čeká už ve skupině vzájemný souboj a k tomu ještě utkání proti úřadujícím šampionům z Itálie. Od první minuty tak ve skupině B uvidíme strhující bitvu o postup a to už v sobotu v 18:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na EURO 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Kurzy na Španělsko vs. Chorvatsko (fotbal ME 2024, Berlín, základní skupina B)

Na minulém mistrovství Evropy na sebe Španělsko a Chorvatsko narazily v osmifinále, o dva roky později si to rozdaly o již zmíněný titul v Nations League. Oba zápasy po 90 minutách neměly vítěze, nakonec se ale v obou případech radovalo Španělsko. Možná i proto vstoupí i do dnešního utkání jako favorit.

sipka Program, výsledky a tabulky EURO 2024

Fortuna: Vedení o 2 góly = sázka na vítěze je výherní

Sázková kancelář Fortuna dává vítězství Španělů přibližně 50% šanci (kurz 1,92), zatímco tříbodový zisk Chorvatů vidí jako nejméně pravděpodobný scénář (zhruba 23 %).

Při sázce na vítěze se vám může hodit také okamžité vyplacení tiketu v případě, že vámi vsazený tým povede o dva góly. Fortuna rovnou vyhodnotí vaši sázku za výherní, a nemusíte tedy čekat na to, zda váš celek udrží slibný náskok až do konce.

A tak se hodí připomenout, že právě na posledním EURO Španělé v závěru přišli o dvoubrankové vedení a zápas směřoval za stavu 3:3 do prodloužení. K tomu dnes sice nedojde, ale i sázka na remízu může být atraktivní (kurz 3,50).

Můžete ovšem vybírat i ze stovek jiných kurzů včetně sázek na počet branek, rohové kopy, karty nebo počet střel. Velmi oblíbené jsou i kurzy na hráče, Fortuna vypisuje jak střelce gólů, tak spoustu dalších příležitostí.

sipka Jak začít sázet na fotbal – tipy na kurzové sázení online

Kurzy Fortuny na fotbal Španělsko - Chorvatsko na EURO 2024:

  • 1/0/2: Španělsko 1,92 | remíza 3,50 | Chorvatsko 4,30
  • 2,5 gólu: více 2,13 | méně 1,73
  • Střelci: Morata 3,20 | Kramarič 4,50
  • Titul na ME 2024: Španělsko 9,00 | Chorvatsko 40,00
  • Kompletní nabídku a live kurzy najdete ZDE
Informace před zápasem Španělsko - Chorvatsko
📅 Kdy: 15. 6. 2024 od 18:00
🌍 Kde: Olympiastadion, Berlín
🏆 Soutěž: EURO 2024, skupina B, 1. kolo
Rozhodčí: Michael Oliver, Anglie
📺 Přímý přenos: ČT Sport, ČT Sport Plus
Kurzy Fortuny: 1,92 - 3,50 - 4,30
Vsaďte si na výsledek zápasu Španělsko - Chorvatsko u Fortuny

Španělsko chce na EURO 2024 uspět pod vedením kouče, který vychovával reprezentanty od mládeže

Zlatá doba je dávno pryč, Španělsko ale rozhodně nehodlá být reprezentací, která bude navždy vzpomínat na jednu povedenou éru. Tamní fotbal dlouhodobě patří k nejlepším v rozvoji hráčů, a tak se dalo očekávat, že i po skončení Xaviho, Iniesty a dalších hrdinů nepřijde naprostý půst.

Zatím to platilo tak napůl. Španělé od triumfu na MS 2010 nepředvedli na světovém šampionátu téměř nic (osmifinále se ani omylem nedá považovat za úspěch). V evropském měřítku to je ale o něco lepší.

V posledních čtyřech letech se postupně omlazovaná La Roja blýskla třetím místem na EURO, druhým v Lize národů a konečně prvním v dalším turnusu Nations League. Při vší úctě k nejnovější národní soutěži ale lakmusovým papírkem úspěchu a neúspěchu zůstávají šampionáty.

Na ten kontinentální vyrazilo Španělsko do Německa poprvé pod vedením trenéra Luise de la Fuenteho, který převzal mužstvo po mistrovství světa v Kataru. Těžko si představit kouče, který by měl větší kompetentnost k tomu dokončit generační přestavbu.

De la Fuente téměř 10 let trénoval mládežnické výběry Španělska; U19, U21 a U23. S nominací hráčů by tedy neměl mít žádný problém, většině z nich osobně pomáhal ve vývoji i zisku prvních reprezentačních zkušenosti. Teď se pokusí přetavit společnou práci v kvalitní výsledek na největší scéně.

Důležité je ale zmínit, že navzdory de la Fuenteho CV se jeho volba kádru pro EURO 2024 zdá spíše pragmatická. Na španělské soupisce je sedm třicátníků, dalších 10 hráčů je starších 26 let.

V každé řadě tak uvidíme fotbalisty s poměrně bohatou reprezentační kariérou; v obraně to bude Dani Carvajal, střed zálohy bude mít pod kontrolou Rodri a v útoku nastoupí s kapitánskou páskou Álvaro Morata, který střílel góly už na ME 2016 a ME 2020, a dokonce je nejlepším španělským kanonýrem v historii soutěže (6 branek).

De la Fuente ale určitě zapracuje do sestavy i několik mladíků. Mezi ně věkem patří i 21letý Pedri, který byl ale pořádně vytížen už na minulém EURO. Možná ještě větší pozornost letos získá jeho spoluhráč z Barcelony Lamine Yamal, který až den před koncem turnaje oslaví 17. narozeniny.

sipka Bude Yamal nejlepším mladým hráčem EURO 2024? Vsaďte si u Fortuny v kurzu 9,00

Yamal bude nejmladším hráčem v dějinách mistrovství Evropy, to už je téměř jisté. Stačí mu kdykoli během EURO vstoupit do hry. A vzhledem k jeho talentu a formě je možné, že bude hned od začátku v základní sestavě. V posledním přípravném utkání proti Severnímu Irsku se zaskvěl dvěma asistencemi.

Španělsko má tedy na soupisce jak prověřené matadory, tak vycházející superstar. Postup ze základní fáze je pro La Roju jen dílčím cílem – bez ohledu na to, že byla vylosována do skupiny smrti. Španělé mají kvalitu i zkušenosti na to opět dojít minimálně do semifinále.

Výsledky Španělska v přípravě na EURO 2024:

  • 22.03.2024: Španělsko vs. Kolumbie 0:1
  • 26.03.2024: Španělsko vs. Brazílie 3:3 (Rodri 2, Olmo)
  • 05.06.2024: Španělsko vs. Andorra 5:0 (Oyarzabal 3, Pérez, Torres)
  • 08.06.2024: Španělsko vs. Severní Irsko (5:1) (Pedri 2, Morata, Ruiz, Oyarzabal)
Historická bilance Španělska a Chorvatska na ME ve fotbale
Španělsko Statistika Chorvatsko
11 Počet účastí 6
1. místo (1964, 2008, 2012) Nejlepší výsledek Čtvrtfinále (1996, 2004)
Semifinále Výsledek na ME 2020 Osmifinále
Bastian Schweinsteiger (18) Nejvíce startů na ME Andy Goram, Gary McAllister, Stuart McCall (6)
Álvaro Morata (6) Nejlepší střelec na ME Ivan Perišić (4)

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Chorvatsko má poslední šanci uspět na EURO s hráči, kteří dvakrát zazářili na MS

Chorvatská nejsilnější generace se dostala do popředí až několik let poté, co ve Španělsku skončila fotbalová zlatá horečka. Vatreni se v samostatné historii už dříve blýskli bronzem na mistrovství světa 1998, ale asi nikdo nečekal, že během dalších 25 let se ani ne čtyřmilionový národ dočká ještě větších úspěchů.

Stříbro na MS 2018 v Rusku a bronz na MS 2022 v Kataru orámovaly věhlasnou éru, kterou spojuje celá řada jmen. V této listině však jednoznačně vyčnívají dvě: Zlatko Dalić a Luka Modrić.

Trenér Dalić po nástupu k chorvatské reprezentaci těžil z toho, že v zemi se v jednom období sešlo několik prvotřídních fotbalistů. Chorvaté přesto nikdy nepatřili na závěrečných turnajích k absolutním favoritům, jiné celky mají obvykle ještě zvučnější soupisky.

Dalić ale z Chorvatska vytvořil partu, tým, který za všech okolností táhne za jeden provaz. Heroické výkony celého mužstva tak s úžasem sledovali diváci na dvou po sobě jdoucích mistrovstvích světa.

Hlavním pojítkem mezi trenérem, soupiskou a úspěchem je samozřejmě Modrić, vítěz Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 2018. Nejlepší fotbalista chorvatské historie svou výjimečnou kariéru ozdobil spoustou trofejí s Realem Madrid, ale v národním týmu se stal pravou legendou číslo jedna.

Fenomén Modrić je příkladem fotbalového génia s neutuchající pracovní morálkou, skromností a zároveň nenapodobitelnou aurou osobnosti. Jeho přítomnost na hřišti v podstatě automaticky povyšuje i výkony spoluhráčů na maximální úroveň.

sipka Modrić nejlepším hráčem EURO 2024? Vsaďte si v kurzu 55,00

Ani ve 38 letech Modrić nepatří zcela do starého železa. Jak dlouho ještě bude hrát, to nevíme. Ale dost pravděpodobně ho letos uvidíme na EURO naposledy. Je to přitom jediný turnaj, v němž se Chorvaté s Modrićem nikdy výrazně neprosadili.

Dalić to ale ještě jednou zkusí s hráči, kteří postupně stárnou do věku, kdy už nevyhnutelně přichází pokles výkonnosti, a nejde jen o Modriće. Třicátníci Perišić, Vida, Kramarič, Brozović, Kovačić a další fotbalisti mají zkušenosti a společné zážitky z MS, které mohou Chorvatsko postrčit k dalšímu úžasnému vzepětí.

S tím už se snad i počítá, vždyť Chorvaté i nadále prokazují, že umí být konkurenceschopní i proti nejsilnějším evropským výběrům. Kvalifikaci na EURO měli sice jen průměrnou, ale v Lize národů vyzráli na Nizozemce, v přípravě před ME zase na Portugalce.

Bylo vcelku logické, že sehráli generálku proti jednomu z top favoritů. Ve skupině se totiž střetnou hned se dvěma, a pokud chtějí mít jistotu postupu do osmifinále, nejspíš budou muset obrat o body minimálně jednoho z nich.

Výsledky Chorvatska v přípravě na EURO 2024:

  • 23.03.2024: Chorvatsko vs. Tunisko 1:0 pen.
  • 26.03.2024: Egypt vs. Chorvatsko 2:4 (Vlašić, Petković, Kramarić, Majer)
  • 03.06.2024: Chorvatsko vs. Severní Makedonie 3:0 (Majer 2, Pašalić)
  • 08.06.2024: Portugalsko vs. Chorvatsko 1:2 (Modrić, Budimir)

Sestavy na EURO 2024: zahajovací jedenáctky pro zápas Španělsko vs. Chorvatsko

Jediným zraněným hráčem ve španělském kádru je obránce Aymerick Laporte, který má problémy se svalem.

Z chorvatského týmu před startem EURO nejsou žádné zprávy o absencích, do prvního zápasu by tak měli Vatreni nastoupit v nejlepší sestavě.

sipka Kompletní nominace: Španělsko | Chorvatsko

Španělsko vs. Chorvatsko: základní sestavy
Tým Sestava
Španělsko Simón - Carvajal, Nacho, Le Normand, Cucurella - Pedri, Rodri, Ruiz - Yamal, Morata, Williams
Chorvatsko Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Majer, Budimir, Kramarić
Vsaďte si na výsledek zápasu Španělsko - Chorvatsko

Fotbal Španělsko vs. Chorvatsko dnes na mistrovství Evropy 2024: H2H, statistiky, srovnání a vzájemná bilance ESP - CRO

Chorvatská fotbalová reprezentace vznikla až v roce 1994 po rozpadu Jugoslávie. Za posledních 30 let došlo celkem k devíti vzájemným zápasům, z toho třikrát na evropském šampionátu.

Na EURO 2012 rozhodnul souboj ve skupině jediným gólem Jesús Navas, který se trefil v 88. minutě. Už tehdy byl samozřejmě na hřišti i Modrič.

O čtyři roky později los opět svedl tyto týmy proti sobě už ve skupině. Chorvaté na EURO 2016 oplatili soupeři porážku, přestože už od 7. minuty prohrávali po gólu Moraty. Kalinič vyrovnal těsně před poločasem. Ramos ve druhé půli neproměnil penaltu, v 87. minutě pak skóroval Perišič.

Před třemi lety se na odloženém EURO 2020 potkali Španělé s Chorvaty znovu, tentokrát v osmifinále. V jednom z nejlepších reprezentačních zápasů posledních let se Španělsko dostalo do vedení 3:1, Chorvatsko ale góly v 85. a 92. minutě poslalo utkání do prodloužení. V něm se ovšem prosadili Morata a Oyarzabal a do čtvrtfinále šli přeci jen Španělé.

Od posledního EURO se výběry Chorvatska se Španělska střetly ještě ve finále Ligy národů UEFA. Po bezbrankovém skóre loni v červnu získali Španělé titul v penaltovém rozstřelu.

Vzájemná bilance Španělsko vs. Chorvatsko
Výhry Španělska Remízy Výhry Chorvatska
4 3 2
Vzájemná bilance Španělsko vs. Chorvatsko na ME
Výhry Španělska Remízy Výhry Chorvatska
1 1 1

Zápasy Španělsko vs. Chorvatsko na ME ve fotbale: výsledky

  • EURO 2012, skupina: Chorvatsko vs. Španělsko 0:1
  • EURO 2016, skupina: Chorvatsko vs. Španělsko 2:1
  • EURO 2020, osmifinále: Chorvatsko vs. Španělsko 3:5 po prod.
  • EURO 2024: skupina: Španělsko vs. Chorvatsko – vsaďte si ZDE

Španělsko vs. Chorvatsko před vzájemným zápasem: statistiky v kvalifikaci

Prohlédněte si týmové statistiky obou celků v kvalifikačním cyklu o EURO 2024. Španělé i Chorvaté měli vysoký podíl držení míče, v koncovce si ale výrazně lépe vedla španělská reprezentace, která vsítila téměř dvojnásobný počet branek.

Španělsko vs. Chorvatsko: statistiky v kvalifikaci na EURO 2024
Španělsko Statistika Chorvatsko
7-0-1 Bilance 5-1-2
25:5 Skóre 13:4
Joselu (4) Nejlepší střelec Kramarič (4)
67,6 Držení míče (%) 62,5
54 Střely na branku 59
55 Rohové kopy 47
16 Žluté karty 11
78 Fauly 66
Kurzy na zápas ME 2024 Španělsko - Chorvatsko najdete ZDE

EURO 2024: Španělsko vs. Chorvatsko ve skupině B, tip na výsledek

Španělé jsou sice podle Fortuny favorité, ale Chorvaté i v přípravě potvrdili, že dokážou hrát vyrovnaně s kterýmkoli soupeřem. První zápas ve skupině by navíc mohl být od obou týmů trochu opatrný, případná porážka by totiž jednu či druhou reprezentaci mohla dostat pod velký tlak vzhledem k tomu, že ve skupině oba čeká ještě utkání s Itálií. Proto se přikláníme k remíze v solidním kurzu 3,50.

TIP: Remíza  sipka Vsadit u Fortuny

Tip na Španělsko vs. Chorvatsko na EURO 2024

  • Datum, čas a místo zápasu: 15. 6. v 18:00, Olympiastadion (Berlín)
  • Kde sledovat EURO 2024 živě: fotbal Španělsko vs. Chorvatsko na ME v televizi (TV), jak je to s online live streamy?

    Všechny zápasy ME ve fotbale 2024 odvysílá veřejnoprávní Česká televize. Většinu najdete na stanici ČT sport, což platí i pro utkání Španělsko vs. Chorvatsko. Některé duely poběží živě na ČT2. Každý z 51 mačů navíc bude možné přehrát živě online na webu České televize v iVysílání platformy ČT sport Plus, která je rovněž dostupná zdarma.

    Při sledování Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 si určitě užijete spoustu zábavy i v LIVE sázkách Fortuny, kde v průběhu hry najdete i přehledný statistický tracker.

    Zápas Španělsko vs. Chorvatsko na ME 2024 ve fotbale

  • Kdy začíná: sobota 15. června od 18:00
  • Kde se hraje: v Berlíně (Olympiastadion)
  • Kdo zvítězí: Španělé jsou favoritem (kurzy zde)
  • Kde sledovat online na internetu: ČT sport Plus
  • Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

    Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

    FORTUNA – získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

    Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

    KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

    Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

    Cristiano Ronaldo je nejlepší střelec v historii ME ve fotbale

    ME ve fotbale 2024: statistiky, góly, asistence, karty

    Prohlédněte si nejzajímavější statistiky z mistrovství Evropy 2024 v Německu. Nechybí nejlepší střelci, nahrávači nebo čistá konta.

    Oficiální míč Eura 2024

    Kde sledovat EURO 2024 živě? TV program i online livestream

    Na Euru 2024 nás čeká celkem 51 zápasů. Přečtěte si, kde můžete utkání letošního mistrovství Evropy sledovat živě.

    Maskotem pro EURO 2024 je medvídek Albert

    EURO 2024: oficiální trofej, logo, míč, maskot, hymna

    Zahajovací den mistrovství Evropy 2024 se blíží. Pojďme si představit, s čím se bude hrát, stejně jako oficiální logo či maskota.