Kvalifikace na EURO 2024 živě: Česko vs. Polsko

Česká reprezentace v pátek vstoupí do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. V Edenu přivítá Polsko, papírově nejsilnějšího soupeře skupiny. V jakém složení Češi do nového cyklu vstoupí a kde bude možné utkání sledovat?

Přímý přenosKurzy – PreviewTip

Souček Foto: Profimedia

Kvalifikace na EURO 2024: Česko vs. Polsko už v pátek živě

Český národní tým na poslední vrcholné akci chyběl, a tak cíl pro nadcházející měsíce jednoznačně musí být postup na mistrovství Evropy. Nahrává tomu i los, který Čechům do skupiny E přisoudil Polsko, Moldavsko, Albánii a Faerské ostrovy. Hned v prvním utkání se svěřenci Jaroslava Šilhavého představí proti největšímu favoritovi skupiny z Polska. Zápas začne v pátek od 20:45 a v přímém přenosu ho odvysílá ČT Sport.

sipka Vsaďte si na utkání Česko vs. Polsko a získejte bonus zdarma

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Češi jsou na domácí půdě mírným favoritem, ale postoupit by měly oba týmy. Jaké jsou kurzy?

Na mistrovství Evropy 2024 do Německa postoupí z každé kvalifikační skupiny dvě nejlepší mužstva. Ve skupině E by to dle papírových předpokladů měly být právě týmy Česka a Polska. Bookmakeři o něco větší šance na první místo dávají našim sousedům, kurz na vítězství Polska ve skupině je 1,65. Na Čechy je to o něco vyšších 2,80, postup jako takový je ale ohodnocen kurzem 1,25.

V úvodním utkání ale budou mít Češi výhodu domácího prostředí, která jim v očích sázkových kanceláří dává větší naděje na vítězství. Fortuna na svěřence kouče Šilhavého vypsala kurz 2,44, zatímco ten na Poláky dosahuje 3,15.

Utkání se odehraje ve slávistické Fortuna Areně. Očekává se vyprodaný stadion, momentálně jsou v síti TicketPortal k dostání poslední volné vstupenky. Hlavním rozhodčím bude Řek Anastasios Sidiropoulos.

Klíčové informace o utkání Česko - Polsko
Kdy: 24. 3. 2023 od 20:45
Kde: Fortuna Arena, Praha
Rozhodčí: Anastasios Sidiropoulos
Kurzy Fortuny: 2,44 - 3,30 - 3,15
Přímý přenos: ČT Sport

Češi chtějí na EURO, Šilhavý povolal nováčky

Český národní tým by nejraději na kalendářní rok 2022 nejspíše zapomněl. Z deseti zápasů vyhrál jen dva, v přátelském utkání nad Faerskými ostrovy a v Lize národů doma nad Švýcarskem. Ve skupině ale po čtyřech porážkách v řadě nakonec skončil poslední a spadl z elitní divize.

Největší zklamání ale přišlo hned v prvním utkání roku, když v březnu zatarasilo Čechům cestu na mistrovství světa v baráži po prodloužení Švédsko. Do Kataru se tak svěřenci Jaroslava Šilhavého nepodívali. Na mistrovství Evropy je ale Česko pravidelným účastníkem, v samostatné historii na šampionátu ještě ani jednou nechybělo. Podobný výsledek se očekává i tentokrát.

V úvodu kvalifikace ale musí Šilhavý nahradit útočníka Patrika Schicka, kterého opět trápí zranění a minimálně první dva zápasy vynechá. Ani zbytek obvyklých lídrů ale není v ideálním rozpoložení, většina z nich ve svých týmech buď příliš nenastupuje, nebo se minimálně nepotkává s ideální formou.

Možná také proto český trenér tak trochu vybočil ze svých zajetých kolejí a k soubojům s Polskem a Moldavskem povolal hned šest nováčků. Své první nominace se dočkali David a Matěj Juráskové a David Douděra ze Slavie a stejný počet zástupců Sparty, konkrétně Tomáš Čvančara, Martin Vitík a Lukáš Sadílek.

O sestavě na Polsko už má Šilhavý podle svých slov jasno. Měl by se v ní objevit i pravý obránce Vladimír Coufal, který v poslední době bojoval s poraněním paty. Před zápasem se už však stihl zapojit do plného tréninku a bude tak trenérovi k dispozici.

Nováčci v nominaci české reprezentace
Jméno Klub
David Jurásek Slavia Praha
David Douděra Slavia Praha
Matěj Jurásek Slavia Praha
Martin Vitík Sparta Praha
Lukáš Sadílek Sparta Praha
Tomáš Čvančara Sparta Praha

Polsko přijelo do Prahy s novým trenérem i Lewandowskim

To Poláci za sebou působení na nedávném mistrovství světa mají. Po úvodní nezáživné remíze s Mexikem a cenné výhře nad dobře hrající Saúdskou Arábií už jim k postupu do osmifinále stačila i dvoubranková porážka od pozdějších vítězů celého šampionátu z Argentiny.

Hned první kolo vyřazovací části ale vystavilo stopku, Polsko i přes velmi sympatický výkon padlo i s dalším eventuálním finalistou turnaje, Francií. To byl zároveň poslední zápas kouče Michniewicze na lavičce týmu, na které nevydržel ani celý rok. Po skončení mistrovství světa byl kritizován polskou fotbalovou veřejností za defenzivní taktiku, po přestřelce s některými zástupci médií pak bylo oznámeno, že jeho kontrakt nebude prodloužen.

Polskou reprezentaci od nového roku převzal zkušený harcovník, osmašedesátiletý Portugalec Fernando Santos. Ten ještě v Kataru vedl svou zemi a proslavil se mimo jiné posazením Cristiana Ronalda pro play-off. Na posledním mistrovství světa z toho nakonec úspěch nebyl, Portugalsko vypadlo ve čtvrtfinále s Marokem, Santos už ale ví, jaké je to zažít úspěch na reprezentační scéně. V roce 2016 vyhrál EURO.

V jeho první nominaci u kormidla Poláků nechybí kanonýr Robert Lewandowski či další hvězdná jména jako Szczesny, Cash a Zielinski. Z dlouhodobých stálic ale naopak chybí veteráni Glik a Milik (oba zranění) a také Krychowiak. Jediným debutantem na reprezentačním srazu je obránce Lederman, mimochodem jeden z pouhých dvou zástupců polské ligy.

  • Datum, čas a místo utkání: 24. 3. ve 20:45, Fortuna Arena

Náročný terén, technicky zdatnější soupeř a nervozita spojená s komplikovanou situací v tabulce a pozicí trenéra Kozla. Liberec bude muset úspěch doslova vyválčit, což by mohlo pramenit v tvrdší hru a třeba i karetní napomínání.

TIP: Bude remíza sipka Získejte bonus u Fortuny

Tip

Kde živě sledovat utkání Česko vs. Polsko? Dávají přímý přenos v televizi, bude live stream?

Všechny zápasy české reprezentace v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy nabídne v přímém přenosu veřejnoprávní televizní stanice ČT Sport. České sázkové kanceláře streamy bohužel přenosy z kvalifikace nabízet nemohou. Na zápas si ale rozhodně můžete vsadit live.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace - program, aktuality, soupiska

Přečtěte si aktuální informace o české ⚽ reprezentaci. V článku najdete program, výsledky ✔️ i nominaci českého národního týmu.