Finále Ligy národů UEFA živě: Chorvatsko vs. Španělsko

Třetí sezona Ligy národů dospěla do svého finále. V něm se o trofej utkají Chorvaté a Španělé. Pro úspěšnější z týmů půjde o premiérové vítězství v soutěži.

Živý přenosKurzyPreviewTip

Modrić Foto: Profimedia

Liga národů UEFA, finále: Chorvatsko vs. Španělsko už dnes živě

První dva ročníky Ligy národů vyhrály reprezentační výběry Portugalska a Francie. Španělé už v minulé edici soutěže byli blízko úspěchu, nakonec ale padli ve finále. Šanci na reparát bude mít La Roja už v neděli, kdy se v boji o titul utká s Chorvatskem. Oba týmy své semifinálové duely zlomily ve svůj prospěch až v závěru, Chorvatsko dokonce muselo hrát prodloužení. Finále začne v neděli od 20:45 a v přímém přenosu ho odvysílá ČT Sport a Sport 2.

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na zápas u forBETu ZDE

Sleduj průběh zápasu ZDE

Chorvatsko vs. Španělsko ve finále Ligy národů. Jaké jsou kurzy?

Chorvaté se ve středečním semifinále pořádně nadřeli, domácí Nizozemce přehráli až po prodloužení. Byli přitom blízko vítězství už v normální hrací době, inkasovali ale v 6. minutě nastavení a museli tak odehrát dalších 30 minut navrch.

Možná i to hraje určitou roli v předzápasových prognózách před finále, přeci jen odehraná půlhodina navíc může být na konci náročné sezony znát. Španělsko je tak dle papírových předpokladů favoritem. ForBET na jeho výhru v jakékoliv podobě vypsal kurz 1,57, zatímco ten na Chorvaty činí 2,49.

Stejně jako v případě obou semifinálových duelů se i poslední hrací den Ligy národů uskuteční v Nizozemsku. Finále uvidí stadion De Kuip, domovský stánek Feyenoordu. Hlavním rozhodčím bude Němec Felix Zwayer.

Klíčové informace o utkání Chorvatsko - Španělsko
Kdy: 18. 06. 2023 od 20:45
Kde: De Kuip, Rotterdam, Nizozemsko
Fáze: Liga národů UEFA, finále
Rozhodčí: Felix Zwayer, Německo
Kurzy forBETu: 3,65 - 3,40 - 2,07
Přímý přenos: ČT Sport, Sport 2

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Chorvatsko uspělo v prodloužení, výhru zařídil i Modrić

Svěřenci kouče Zlatka Daliće v semifinále vystavili stopku domácím Oranjes. Po nepříliš záživné první půli sice prohrávali 0:1, po přestávce ale výrazně zabrali a dvěma góly skóre zápasu otočili. Nejprve z penalty srovnal Kramarić, následně se prosadil i Pašalić a vypadalo to, že nasměroval Chorvaty do finále.

V šesté minutě nastavení ale využil chyby v obraně Lang a poslal utkání do prodloužení. V něm už byl ale na hřišti jen jeden tým. Rozhodující trefu zaznamenal v 98. minutě střídající Petković, postup Chorvatů pak v samotném závěru stvrdil ještě z penalty kapitán Modrić. Ten si připsal asistenci na Petkovićův gól a opět tak byl u všeho nejdůležitějšího.

Situace v kádru Chorvatska se za poslední dny nijak nezměnila, všichni hráči přestáli náročné semifinále ve zdraví. Z obvyklých hvězd tak bude chybět jen stoper Gvardiol, jehož zranění vyřadilo z celého současného srazu. Proti Nizozemcům ho ve stoperské dvojici nahradil mladík Šutalo a nevedl si špatně, a tak by si své místo měl udržet i pro finále.

Pro Chorvaty by případné vítězství bylo dalším završením fantastického období. Finalista mistrovství světa 2018 a bronzový tým posledního světového šampionátu z loňského podzimu už sice dva turnaje dokázal vyhrát, ty ale ani zdaleka nedosahovaly takové prestiže. King Hassan II International Cup Tournament v roce 1996 přinesl finálovou výhru nad Českem, o tři roky později pak Chorvatsko ovládlo Korea Cup, tehdy šlo ale spíše o přátelské soutěže.

Cesta obou týmů do finále
Chorvatsko Fáze Španělsko
Rakousko 0:3 1. kolo skupiny Portugalsko 0:0
Francie 1:1 2. kolo skupiny Česko 2:2
Dánsko 1:0 3. kolo skupiny Švýcarsko 1:0
Francie 1:0 4. kolo skupiny Česko 2:0
Dánsko 2:1 5. kolo skupiny Švýcarsko 1:2
Rakousko 3:1 6. kolo skupiny Portugalsko 1:0
Nizozemsko 4:1 pp Semifinále Itálie 2:1

Španělsko spasil Joselu, spraví si po minulém finálovém zklamání chuť?

Španělé jsou ve finále Ligy národů UEFA podruhé v řadě. V roce 2021 sahali po celkovém vítězství, nad Francií se dokonce ujali ve druhé půli vedení. To ale vydrželo jen dvě minuty a finálový zápas nakonec deset minut před koncem rozhodl Mbappé.

Do letošního boje o trofej se Španělsko probojovalo dvěma dramaty. Rozhodující utkání skupiny v Portugalsku rozhodl v 88. minutě Morata. Přesně ve stejné minutě pak přišel klíčový moment i ve čtvrtečním semifinále proti Itálii, jen se tentokrát prosadil střídající žolík Joselu. Ten sice nedokázal letos odvrátit sestup Espanyolu z La Ligy, 16 góly si ale vylepšil kariérní maximum a vysloužil si angažmá v Realu Madrid.

Utkání s Itálií nedohrál ofenzivní univerzál Rodrigo, který o poločase hlásil zdravotní problémy a do druhého dějství už nenastoupil. Nemělo by sice jít o nic vážného, přesto je možné, že hráč Leedsu zůstane při finále raději jen na lavičce.

Nový španělský kouč Luis de la Fuente zatím na lavičce A-týmu odseděl jen tři zápasy, přesto už ví, jaké je to hrát s reprezentačním výběrem velké finále. V roce 2021 vedl španělský tým na Olympijských hrách, kde ve finále po prodloužení padl s Brazílií. Ještě o dva roky dříve ale s jednadvacítkou vyhrál mistrovství Evropy, v roce 2015 pak stejný turnaj vyhrál i s devatenáctkou. Dočká se v neděli prvního vavřínu se seniorskou reprezentací?

  • Datum, čas a místo zápasu: 18. 6. 2023 ve 20:45, Rotterdam (Nizozemsko)

Šance obou finálových účastníků jsou podle redakce prakticky vyrovnané. Chorvaté sice stále ještě nemají takové jméno, v posledních letech ale pravidelně dokazují, že patří mezi nejužší světovou špičku. Kurz na jejich triumf je tedy přestřelený a mohl by se vyplatit zahrát.

TIP: Chorvatsko získá trofej sipka Získat bonus u forBETu

Tip

Kde živě sledovat utkání Chorvatsko vs. Španělsko? Dávají přímý přenos v televizi, bude live stream?

Ligu národů UEFA vysílá v přímých přenosech placený televizní kanál Sport TV. Finále mezi Chorvatskem a Španělskem konkrétně nabídne na stanici Sport 2. Finále ale nabídne i veřejnoprávní stanice ČT Sport. České sázkové kanceláře stream bohužel nenabídnou, u SYNOT TIPu si ale na utkání můžete vsadit před výkopem i poté v rámci LIVE sázek.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Chance

CHANCE - získej 200 Kč ZDARMA

Využij skvělé nabídky sázkových příležitostí - zaregistruj se snadno online a získej bonus 200 Kč zadarmo.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Chance

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Alex Král, Tomáš Souček a Patrik Schick

Kvalifikace na mistrovství Evropy 2024: program a výsledky

Podívejte se na výsledky kvalifikace na EURO 2024. 🏅 O postup na mistrovství Evropy v Německu ⚽ se ucházelo 53 zemí.

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.