Mistrovství světa 2022 - ideální sestava čtvrtfinále

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Strhující čtvrtfinálové bitvy nabídly fanouškům skvělé individuální výkony. Kteří hráči se o postup svých týmů zasloužili nejvíce? Dozvíte se v ideálních sestavách naší redakce.

Kapitán Chorvatska Luka Modrič se vešel do všech sestav kola čtvrtfinále MS ve fotbale - Profimedia Foto: Profimedia

Čtvrtfinále: Pět hráčů ohromilo všechny redaktory

Na katarském Mistrovství světa ubývá mužstev a s tím i hráčů, z nichž se dá nejlepší jedenáctka daného kola vybírat. Tentokrát se u čtveřice našich redaktorů prostřídalo celkem 19 jmen. Nejvíc reprezentantů dodalo Chorvatsko (7), následované Marokem (5), pro které je postup do semifinále nejlepším výsledkem na MS v historii.

Po dvou fotbalistech přidaly týmy Argentiny, Francie, a také na turnaji končící Anglie. Ta je spolu s Nizozemskem (1 hráč) jediným vyřazeným mužstvem, jehož zástupci se probojovali do ideálních sestav. Vůbec se nedostalo na opěvované Brazilce a Portugalce, kteří se po nedostatečných výkonech loučili s turnajem v slzách.

Do všech sestav se vešla následující pětice hráčů: brankářský fantom Dominik Livakovič, supertalentovaný stoper Joško Gvardiol, úžasný veterán Luka Modrič, znovuzrozená hvězda Antoine Griezmann a v Kataru téměř neomylný střelec Olivier Giroud.

Nejlepší sestavy čtvrtfinále MS 2022 podle redakce FotbalZpravy.cz
Ondřej Balíček
(4-3-3)
Livaković - Juranović, Yamiq, Gvardiol, Molina - Ounahi, Kovačić, Modrić - Griezmann, Giroud, Weghorst
Michal Hruška
(4-3-2-1)

Livaković - Juranović, Yamiq, Gvardiol, Attiyat-Allah - Ounahi, Kovačić, Modrić - Griezmann, Saka - Giroud

Jan Koreš
(4-3-1-2)
Livaković - Juranović, Yamiq, Gvardiol, Attiyat-Allah - Brozović, Amrabat, Modrić - Griezmann - Giroud, Weghorst
Jan Kukrál
(4-4-2)

Livaković - Hakimi, Lovren, Gvardiol, Attiyat-Allah - Modrić, Griezmann, Bellingham, Messi - Giroud, Weghorst

sipka Vsaďte si na MS ve fotbale s bonusem od Betana

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Nejlepší brankář: Livaković opět bezkonkurenční

Stejně jako v osmifinále vybrala i tentokrát naše redakce ve složení Ondřej Balíček, Michal Hruška, Jan Koreš a Jan Kukrál mezi tři tyče jednomyslně chorvatského hrdinu Dominika Livakoviče.

Ten proti Brazilcům chytal skvěle. Sice nemusel předvádět žádné vyloženě zázračné zákroky, ale vždycky byl tam, kde měl být. Celkově zasahoval 11krát, což se na MS stalo naposledy v roce 2014.

Svému mužstvu paradoxně pomohl i ve chvíli, kdy inkasoval. Dával si totiž velký pozor, aby skórujícího Neymara nefauloval, i když se to v téměř beznadějné pozici nabízelo. Díky tomu nebyl vyloučen a Chorvaté se mohli v plné síle pokusit o vyrovnání, což se jim podařilo.

Livakovičova show pokračovala při penaltách, kde vystihl hned úvodní kop Rodryga. Tím dostal Brazilce pod tlak, a protože se nikdo z Chorvatů nemýlil, mohl slavit postup. Livakovič se zároveň stal prvním gólmanem v historii, který na MS při penaltovém rozstřelu předvedl 4 úspěšné zákroky (3 penalty chytil v osmifinále Španělům).

Nejlepší brankář čtvrtfinále dle redakce
Ondřej Balíček Dominik Livaković (Chorvatsko)
Michal Hruška Dominik Livaković (Chorvatsko)
Jan Koreš Dominik Livaković (Chorvatsko)
Jan Kukrál Dominik Livaković (Chorvatsko)

Nejlepší obránci: Redakce ocenila skvělou práci Chorvatů a Maročanů

Až na jedinou výjimku se redaktoři Fotbal Zpráv shodli, že nejlepší obránci na sobě ve čtvrtfinále měli Chorvatské a Marocké dresy. Jednomyslně se do výběru dostal teprve dvacetiletý stoper Joško Gvardiol, který předvádí famózní výkony po celý šampionát. Momentálně je hráčem bundesligového Lipska, ale je jisté, že jeho příští zastávkou bude některý z top světových velkokubů.

Kukrál vedle něj postavil parťáka ze středu chorvatské obrany, Dejana Lovrena. Společně totiž ztrpčovali život brazilským útočníkům takovým způsobem, že vyhlášeným tanečníkům tentokrát moc do skoku nebylo.

Balíček, Hruška a Koreš po boku Gvardiola viděli Maročana Jawada El Yamiqa. Ten musel proti Portugalsku nahradit zraněného Nayefa Aguerda a v nejdůležitějším zápase kariéry pomohl vynulovat ofenzivu, která předtím nastřílela 6 gólů.

Stejné trio redaktorů ocenilo, jak pravý bek Chorvatska Josip Juranovič vymazal ze hřiště Viníciuse Jr. Tři hlasy dostal ještě marocký zadák Yahia Attiyat-Allah, který nejen výborně bránil, ale navíc svým centrem připravil i vítězný gól. Kukrálovi se líbil tradičně vynikající Achraf Hakimi, Balíček pak do sestavy vepsal jediného „vetřelce“, argentinského beka Nahuela Molinu, který ve čtvrtfinále dokonce skóroval.

Nejlepší obrana čtvrtfinále dle redakce
Ondřej Balíček Josip Juranović (Chorvatsko), Jawad El Yamiq (Maroko), Joško Gvardiol (Chorvatsko), Nahuel Molina (Argentina)
Michal Hruška Josip Juranović (Chorvatsko), Jawad El Yamiq (Maroko), Joško Gvardiol (Chorvatsko), Yahia Attiyat-Allah (Maroko)
Jan Koreš Josip Juranović (Chorvatsko), Jawad El Yamiq (Maroko), Joško Gvardiol (Chorvatsko), Yahia Attiyat-Allah (Maroko)
Jan Kukrál Achraf Hakimi (Maroko), Dejan Lovren (Chorvatsko), Joško Gvardiol (Chorvatsko), Yahia Attiyat-Allah (Maroko)

Nejlepší záložníci: Staří známí i nové hvězdy

U všech redaktorů se v záložní řadě opakují dvě jména – Luka Modrič a Antoine Griezmann. O sedmatřicetiletém Modričovi se předpokládalo, že jeho vrchol přišel na minulém mistrovství světa, kde dovedl Chorvatsko až do finále a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Jenže chorvatský kapitán jako kdyby zastavil čas. Pro svůj tým zůstává nepostradatelnou osobností. Je to on, kdo si v klíčových chvílích chodí pro míče a vyváží je dopředu. Nedopouští se laciných ztrát a svojí poctivostí i mimořádnou kvalitou dělá spoluhráčům prostor na ofenzivní manévry.

Také u Griezmanna už se zdálo, že má nejlepší léta za sebou, jenže na katarském šampionátu o sobě dává znovu vědět. Pro Francouze je vlastně takovým Modričem. Je nejdůležitější postavou zálohy, přes kterou chodí spousta míčů. Dříve vyhlášený střelec se nyní prezentuje spíše jako tvůrce hry, což potvrdil i ve čtvrtfinále, kdy asistoval u obou branek svého mužstva.

Hruškovi s Balíčkem se shodně zamlouvala ještě dvojice Azzedine Ounahi a Mateo Kovačič. U Maročana Ounahiho ocenili, jak proti věhlasnějším portugalským soupeřům zvládal být úplně všude, dokázal přitvrdit i tvořit. Kovačič pak v záloze Chorvatska skvěle doplňoval Modriče, se kterým účinně eliminoval brazilskou ofenzivu, a podnikal i nebezpečné protiútoky.

Od Kukrála dostal hlas Lionel Messi, za to, že byl navzdory nepředstavitelnému tlaku díky trefě z penalty a geniální asistenci znovu spasitelem Argentiny, a Jude Bellingham, který byl v pouhých 19 letech suverénním lídrem Anglie. Po krásné střele dal málem i gól.

Také Hruška si vybral hráče na straně poražených Angličanů, když do zálohy zařadil Bukaya Saku, jenž svou rychlostí dělal Francii velké problémy. Korešovi se líbila defenzivní práce Marcela Brozoviče, o něhož se rozbíjely brazilské útoky. To samé platí pro marockého středopolaře Sofyana Amrabata, jednoho z hrdinů při výhře nad Portugalskem.

Nejlepší záloha čtvrtfinále dle redakce
Ondřej Balíček Azzedine Ounahi (Maroko), Mateo Kovačić (Chorvatsko), Luka Modrić (Chorvatsko), Antoine Griezmann (Francie)
Michal Hruška Azzedine Ounahi (Maroko), Mateo Kovačić (Chorvatsko), Luka Modrić (Chorvatsko), Antoine Griezmann (Francie), Bukayo Saka (Anglie)
Jan Koreš Marcelo Brozović (Chorvatsko), Sofyan Amrabat (Maroko), Luka Modrić (Chorvatsko), Antoine Griezmann (Francie)
Jan Kukrál Luka Modrić (Chorvatsko), Antoine Griezmann (Francie), Jude Bellingham (Anglie), Lionel Messi (Argentina)

Nejlepší útočníci: Nadvláda nizozemského náhradníka a francouzského rekordmana

V útoku je situace nejjednodušší. Všichni redaktoři by na hrot postavili možná trochu nečekaného francouzského kanonýra Oliviera Girouda. Ten ve čtvrtfinále zcela zastínil Kyliana Mbappého, byl nebezpečnější a prosadil se i gólově. 53. trefou v národním dresu potvrdil pozici historicky nejlepšího reprezentačního střelce své země.

U tří redaktorů by ho doplnil forvard Nizozemska Wout Weghorst (Hruška zvolil sestavu s jedním útočníkem). Weghorst napřed ještě coby náhradník dostal zbytečnou žlutou kartu za řeči směrem k rozhodčímu, v závěru byl však už přímo na hřišti nejvýraznější postavou. Dvěma góly senzačně vyrovnal skóre, proměnil i penaltu v rozstřelu, ale protože někteří jeho spoluhráči selhali, na postup to nestačilo.

Nejlepší útok čtvrtfinále dle redakce
Ondřej Balíček Olivier Giroud (Francie), Wout Weghorst (Nizozemsko)
Michal Hruška Olivier Giroud (Francie)
Jan Koreš Olivier Giroud (Francie), Wout Weghorst (Nizozemsko)
Jan Kukrál Olivier Giroud (Francie), Wout Weghorst (Nizozemsko)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ronaldo Maroko

Ohlédnutí za čtvrtfinále na mistrovství světa ve fotbale 2022

Připomeňte si ty nejprobíranější momenty ☝️ čtvrtfinále MS ve fotbale 2022. A to jak na hřišti, ⚽ tak mimo něj.

Pohár pro vítěze mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale: program zápasů a tabulky skupin

Po čtyřech letech se ty nejlepší fotbalové ⚽ reprezentace opět utkají na jednom turnaji. Je tu mistrovství světa, 🏅 které v roce 2022...

Stadium 974 v Kataru

Program zápasů a TV vysílání mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale ⚽ letos nezvykle odvysílají dvě ✌️ televizní společnosti. Podívejte se, jak si Česká televize a Nova rozdělí...