Mistrovství světa do 17 let vyhrálo Německo

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Mistrovství světa do 17 let ovládlo Německo. To v sobotním finále porazilo Francii 3:2 po penaltovém rozstřelu a poprvé v historii slaví zlato. Bronz získalo Mali.

Finále rozhodl Paris Brunner Foto: Profimedia

MS U17 2023: Německo udolalo Francii a slaví první zlato

Světový šampionát hráčů do 17 let byl poslední velkou fotbalovou akcí roku 2023. V Indonésii byli nakonec nejúspěšnější Němci, kteří na turnaji ani jednou nezaváhali a zaslouženě si došli pro své první vítězství v této věkové kategorii. Druhé místo obsadila Francie, třetí skončilo překvapení z Mali.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na fotbal

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

O triumfu Německa rozhodly dva penaltové rozstřely

Základní skupinou prošli Němci bez větších potíží, shodně po třech gólech nasázeli Mexiku, Novému Zélandu i Venezuele a s plným počtem bodů šli do vyřazovacích bojů z prvního místa. V play-off už to ale zdaleka tak bezstarostná jízda nebyla.

Osmifinálový souboj s USA rozhodl až v 97. minutě střídající Yalcinkaya, který byl v té době na hřišti zhruba minutu. V dalším kole proti Španělsku dalo Německo vzpomenout na spanilou jízdu Japonska na loňském seniorském mistrovství světa v Kataru. Na střely v utkání prohrálo 5:22, míč na svých kopačkách mělo jen sporadicky, jediným zásahem Brunnera z penalty ale aktivnějšího soupeře dokonale zaskočilo.

Právě pokutové kopy se pak staly zcela klíčovým prvkem rozhodujících chvil šampionátu. V semifinále proti Argentině, které se stalo dost možná největší ozdobou turnaje, se totiž rozhodlo právě až v rozstřelu. Při remíze 3:3 předtím oba týmy chvíli tahaly za kratší konec, v penaltách ale dva Argentinci selhali a do boje o zlato prošlo Německo.

Finále pak ukázalo dva naprosto odlišné poločasy. V tom prvním Němci dominovali a po zásluze se dostali do vedení, které další penaltou zajistil Brunner. Krátce po přestávce zvýšil na 2:0 Darvich a mohlo se zdát, že je rozhodnuto, opak byl ale pravdou. Francie se poté zvedla, rychle snížila zásluhou Bouabreho a posledních dvacet minut navíc hrála přesilovku. Tu využil pět minut před koncem Amougou a o celkovém vítězi tak musely tak trochu symbolicky rozhodnout opět až penalty.

Vítězství měl po dvou chybách Francie v páté sérii na kopačce opět Brunner, tentokrát ale selhal. Hned v zápětí ale zaváhal také Gomis a obránce Kabar už druhý mečbol proměnil. Německo se z titulu mistrů světa v kategorii do 17 let raduje poprvé v historii, zatím bylo jeho maximem druhé místo z roku 1985.

Historická bilance z MS do 17 let
Tým Zlato Stříbro Bronz
Nigérie 5 3 0
Brazílie 4 2 2
Ghana 2 2 1
Mexiko 2 2 0
Německo 1 1 0
Francie 1 0 1
Rusko 1 0 0
Saúdská Arábie 1 0 0
Švýcarsko 1 0 0
Anglie 1 0 0

Mistrovství světa do 17 let: nejlepší střelci, hráči turnaje

Němce k titulu dotáhl především pětigólový křídelník z bundesligového Dortmundu Paris Brunner. Ten se sice rozjížděl pomaleji, ve skupině se trefil jen jednou, zato ve vyřazovací části už přidal hned čtyři přesné zásahy. Ve velmi dobrém světle se ukázal také útočník Max Moerstedt z Hoffenheimu, jenž se prosadil čtyřikrát.

Stříbrná Francie tentokrát tak velké individuality ve svém středu neměla. Za zmínku stojí především středopolař Bouneb z Lille, skvěle ale fungovala hlavně dobře organizovaná defenziva v čele se stoperem Sandou, která do finále inkasovala jen dva góly.

Nejpříjemnějším překvapením se stalo nakonec bronzové Mali. To v boji o třetí místo v pátek sice překvapivě, ale stoprocentně zaslouženě porazilo Argentinu 3:0 a získalo své druhé medaile mezi sedmnáctiletými. Teprve šestnáctiletý Ibrahim Diarra přitom dosud působí ve svém domácím týmu Africa Foot, po pěti brnakách se o něj ale evropské velkokluby poperou. Zaujali také defenzivní záložník Koné či útočník Doumbia.

Oči pro pláč nakonec zbyly Argentincům, kteří přitom před semifinále byli největším favoritem na zlato. Táhli je především dvě nejvýraznější postavy celého šampionátu, Agustin Ruberto a Claudio Echeverri. První jmenovaný nakonec ovládl tabulku střelců s osmi přesnými zásahy, ten druhý nasázel pět branek a přidal dvě asistence.

Nejlepší střelci MS 2023
Hráč Tým Góly Asistence
Agustin Ruberto Argentina 8 1
Ibrahim Diarra Mali 5 4
Claudio Echeverri Argentina 5 2
Paris Brunner Německo 5 1
Kaua Elias Nogueira Brazílie 4 1
Max Moerstedt Německo 4 1
Amir Saidov Uzbekistán 4 1
Mamadou Doumbia Mali 4 0
Estevao Goncalves Brazílie 3 3

Oba se v průběhu playoff blýskli hattricky, Echeverri tím svým ve čtvrtfinále sestřelil Brazílii, Ruberto zase třemi góly dovedl Argentinu do penaltového rozstřelu v semifinále. Oba v současnosti patří argentinskému River Plate, také u nich je ale předpoklad poměrně brzkého přesunu do Evropy.

Z týmů, které se tak daleko neprobojovaly, je potřeba zmínit Brazilce Eliase a Estevaa, Angličana Ndalu, Maročana Benrhozila, Senegalce Diemeho, Španěla Cubarsiho či Uzbeka Saidova. Ve výrazně negativnějším světle se na turnaji prezentovali hráči Nové Kaledonie. Ta opustila šampionát po třech porážkách se skóre 0:24. Brazílie na její bránu vyslala celkem neuvěřitelných 77 střel.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Newcastle zažil proti PSG pohádku, potřebuje ji ale zopakovat

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 27.11-3.12.

Které zápasy si můžete naladit v televizi v týdnu od 27. listopadu do 3. prosince? Poradíme vám, kdy a kde si pustit ty největší šlágry.

Pohár pro vítěze mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale: program zápasů a tabulky skupin

Po čtyřech letech se ty nejlepší fotbalové ⚽ reprezentace opět utkají na jednom turnaji. Je tu mistrovství světa, 🏅 které v roce 2022...

Hráčky Anglie slaví gól na MS ve fotbale žen 2023

MS ve fotbale žen 2023: finále Španělsko - Anglie živě

V neděli se hraje největší zápas v ženském fotbale. Ve finále MS se o zlaté medaile střetnou Španělsko a Anglie. Sledujte utkání o titul...