Ohlédnutí za 2. kolem na mistrovství světa ve fotbale 2022

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V Kataru se rozběhlo závěrečné kolo základních skupin. Ještě než se ale dozvíme jména všech postupujících, pojďme se podívat, co se událo ve druhém kole. O všem podstatném se dozvíte v následujícím souhrnu.

Belgická mizérieFrancie v laufuMessi a Ronaldo
Velký triumf ÍránuVyřazení brankářiGól kola

Belgie Foto: Profimedia

Co přineslo MS ve fotbale ve 2. kole skupin: Velké příběhy s pozitivním i negativním nádechem

Mistrovství světa přináší, ostatně tak jako vždy, obrovskou vlnu nejrůznějších emocí. Pro šampionát v Kataru to pak platí dvojnásob. Ve druhém kole základních skupin zaujaly například skvělé výkony favoritů i outsiderů, ale také jedna rozkládající se zlatá generace. Pojďme si vše nejpodstatnější podrobně rozebrat.

sipka Vsaďte si na MS ve fotbale s bonusem od Betana

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Zlatá generace pořádně zrezavěla

Nejtřaskavějším tématem posledních dní byla situace v kempu belgického národního týmu. Některé indicie o ne zrovna ideální atmosféře uvnitř kádru se objevovaly už před šampionátem, vše ale vygradovalo po úvodním utkání v Kataru. V něm sice Belgie paradoxně zvítězila, utkání proti nováčkovi z Kanady ale přineslo více otázek než odpovědí. Belgičané byli po celý zápas pod tlakem, přežili řadu šancí včetně penalty a ke třem bodům se doslova protrápili.

Náladě pak nepřidalo vyjádření největší hvězdy belgického výběru, záložníka Kevina De Bruyneho. Ten prohlásil, že Belgie vlastně nemá žádnou šanci dojít si pro titul mistra světa, jelikož její tým je už příliš starý. Nedá se říct, že by snad středopolař z Manchesteru City neměl pravdu, přesto v začínajícím turnaji a po výsledkově úspěšném vstupu do MS nemohlo podobné prohlášení v týmu rezonovat dobře.

De Bruyneho slova se nicméně potvrdila ve druhém zápase, ve kterém Belgie nestačila na houževnaté Maroko. Obránce Vertonghen pak v pozápasovém rozhovoru vrátil úder De Bruynemu, když prohlásil, že Belgie musí hrát směrem dopředu tak špatně snad jen proto, že i v ofenzivě je příliš stará. Vše pak vygradovalo na tréninku, kde údajně mělo dojít k roztržce právě mezi De Bruynem, Vertonghenem a také kapitánem Hazardem.

Následně na veřejnost začaly prosakovat další informace o rozporech mezi jednotlivými hráči. Courtois údajně nekomunikuje s De Bruynem, Hazard má mít rozpor s Trossardem a Lukakův vztah s Batshuayim také podle všeho není ideální. V posledním utkání Belgii čeká silné Chorvatsko a pokud se situace rychle nezmění, pojedou Belgičané domů už po skupině. Smutný konec "zlaté" generace.

Mistři světa překonali svého strašáka

Jedním ze šlágrů skupinové fáze mistrovství světa měl být souboj úřadujících šampionů z Francie proti stále se zlepšujícím Dánům. Ti obhájce titulu v létě hned dvakrát dokázali porazit v rámci elitní skupiny Ligy národů UEFA, a tak se čekalo, jestli na tyto úspěchy dokážou navázat i v Kataru. Tím spíš, když Francie musela kromě Dánska překonat i jiného strašáka.

Řeč je o trendu, podle kterého úřadující mistři světa na třech po sobě jdoucích šampionátech skončili už v základní skupině. Dotklo se to Itálie, Španělska i Německa, a s krátkou přestávkou ostatně i při poslední obhajobě Francie v roce 2002. Tentokrát ale Deschampsův tým nic podobného nepřipustil.

Francie na úvod smetla Austrálii a svou výbornou formu potvrdila i proti Dánsku. Výhru 2:1 režíroval dvěma góly hvězdný Mbappé, který už nyní má na svém kontě šest přesných zásahů na mistrovství světa, což je ve třiadvaceti letech nebývalý výkon. Vítězství Francouzů ale klidně mohlo být i vyšší, proti Dánsku byli jednoznačně lepší a potvrdili, že mají i letos ty nejvyšší ambice.

Legendy opět skórovaly...nebo ne?

Mluvilo se pochopitelně i o dvojici loučících se legend, Messim a Ronaldovi. Oba hráli v zápasech svých týmů důležitou roli, i když tentokrát v o něco rozdílných podobách.

Argentinská legenda zachránila svůj tým od blamáže a alespoň prozatím odvrátila šokující vyřazení už ve skupině. Milimetrově přesnou střelou zpoza šestnáctky Messi rozhodl o vítězství Argentiny nad Mexikem a dorovnal střelecký počin Maradony na světových šampionátech. Svému týmu tak doslova vytrhl trn z paty, jelikož Argentina zatím na turnaji překvapivě nehraje vůbec dobře. Z Messiho tak byl opět Messiáš.

Cristiano Ronaldo tentokrát neskóroval, i když on by vám dozajista řekl, že ano. Na centr Bruna Fernandese si naskakoval a z prvního pohledu to vypadalo, že ho i jemně tečoval do brány, opakované záběry ale tuto myšlenku vyvrátily. Sám Ronaldo se o gól hlásil, v oficiálních zápisech ale svítí jméno jeho spoluhráče. Portugalský tým měl dokonce podávat oficiální stížnost.

Firma Adidas ovšem přispěchala s výpisem dat sesbíraných z míče, který byl v inkriminovaný moment ve hře. Ta sledují rotaci balónu, z dat pak vyplynulo, že ta se po údajné teči Ronalda vůbec nezměnila. Pokud to Ronaldovo ego ustojí, můžeme tedy pro tuto chvíli zřejmě celou aféru uzavřít se závěrem, že gól tentokrát nedal. Přesto ho může těšit, že Portugalsko si už po dvou zápasech zajistilo postup do osmifinále a sám Ronaldo byl v obou utkáních pořádně nebezpečný a jednu branku už z penalty dal.

Slavné vítězství pro hrdinné demonstranty

Mistrovství světa ale není jen o favoritech a největších světových hvězdách. V každé edici šampionátu je k vidění hned několik velkých vítězství fotbalových trpaslíků, které svým významem mnohdy ještě přesáhnou triumfy známějších týmů.

Mimofotbalový přesah rozhodně měla výhra Íránu. Jeho hráči se nijak netají svou podporou protestantů v zemi, kteří bojují za svobodu lidu po smrti dvaadvacetileté Mahsy Amini, která byla brutálně zmlácena policejními složkami za nevhodný oděv.

V Íránu po této události vypukly obří nepokoje a protesty, k nimž se na dálku připojila i fotbalová reprezentace, která například odmítla zpívat hymnu. Emotivní triumf nad Walesem, který si navíc Írán zajistil až v nastavení, byl pro všechny trpící Íránce bojující proti utlačování. Z nich během konfliktu už minimálně 402 bylo zavražděno, a to včetně nejméně 58 dětí. Další stovky lidí byly zraněny.

Brankářské odchody na poslední chvíli

Ještě jeden zajímavý moment byl k vidění v utkání mezi Belgií a Marokem. V brance afrického mužstva měl jako obvykle nastoupit Yassine Bounou, který ostatně vyšel s týmem i na nástup, odzpíval hymnu, potřásl si pravicí se všemi soupeři a pak...zmizel. Mezi tři tyče se na poslední chvíli musel postavit jeho náhradník Munir Mohamedi. Dlouho nikdo nevěděl proč, až později se ukázalo, že Bounou měl střevní potíže.

Zajímavé na celé věci bylo ale také to, že televizní komentátoři po celém světě změnu vůbec nezaregistrovali a po většinu zápasu o marockém gólmanovi mluvili zkrátka jako o Bounouvi. Možná vysvětlení necháme na každém čtenáři, jen těžko si ale lze představit, že by se něco podobného stalo na druhé straně v případě absence Belgičana Courtoise.

To Kamerunec Andre Onana během utkání svého týmu už ani nebyl přítomen na stadionu. Byl totiž vyřazen z kádru po neshodě s trenérem Songem, který údajně po svém brankáři požadoval, aby tolik neriskoval při rozehrávce a raději míč posílal co nejdále od své branky. To Onana odmítl s tím, že nehodlá měnit způsob své hry, a reakce trenéra byla jednoznačná: "Sbal si věci, tady končíš."

Náhradník Epassy si život s míčem na noze nekomplikoval a míče nakopával na polovinu soupeře. A přestože za inkasované góly nemohl, třikrát inkasoval. A zatímco většina zápasů dosavadního průběhu turnaje žádné velké gólové hody nepřinesla, první polovina pondělního programu působila jako zjevení. Nejprve Kamerun remizoval se Srbskem 3:3, jen o chvilku později pak Ghana přestřílela Jižní Koreu 3:2. Šest vstřelených branek afrických týmů bylo mimochodem historicky vůbec nejvíce v rámci jednoho dne MS pro země z tohoto kontinentu.

Gól kola

Jak již bylo zmíněno, souboj Srbska a Kamerunem přinesl hned šest branek, hned dvě z nich přitom opravdu stály za to. Na 3:1 pro Srby v úvodu druhého poločasu zvyšoval kanonýr Mitrović, který do prázdné branky zakončil pohlednou kombinaci celého týmu.

Kamerun se ale nevzdal a dokázal ve druhé půli srovnat, na čemž měl velkou zásluhu především střídající Vincent Aboubakar. Ten sám snížil na 2:3, když si naběhl za obranu a v domnění, že je v ofsajdu, zakončil nonšalantním obloučkem před vyběhnuvšího brankáře. Gól nejprve nebyl uznán, po kontrole videa se ale ukázalo, že padl regulérně.

Na krásné trefy se můžete podívat v přiloženém videu. Akce před zásahem Mitroviće začíná v čase 7:20, Aboubakarova paráda je k vidění v čase 8:58.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kylian Mbappé (Francie)

Mistrovství světa 2022 - ideální sestava 2. kola

Mistrovství světa v Kataru má za sebou druhé kolo základních skupin. Kdo z hráčů nejvíce zaujal? Podívejte se na ideální sestavy dle našich...

Brazilec Richarlison akrobatickým kopem střílí krásný gól na MS ve fotbale 2022 proti Srbsku - Profimedia

Power Rankings MS v Kataru: jakou sílu mají jednotlivé týmy?

Podívejte se na Power Rankings všech reprezentací na MS ve fotbale podle redakce FotbalZpravy.cz. Po každém kole najdete aktualizované...

Neymar

Mistrovství světa 2022 - soupisky a sestavy všech týmů

Každá účastnická země mistrovství světa může do Kataru poprvé v historii vyslat hned 26 fotbalistů. Jak vypadají nominace všech účastníků?