Ohlédnutí za čtvrtfinále na mistrovství světa ve fotbale 2022

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V Kataru jsme se posunuli do závěrečné fáze, ve hře zůstávají už jen čtyři největší aspiranti na mistrovský titul, kteří si to rozdají nejprve v semifinále a následně o medaile. Pauzu před výkopem využijme návratem k tomu nejzajímavějšímu, co se událo na hřišti i mimo něj v rámci čtvrtfinálových soubojů.

Ronaldův konecMarocký zázrakEmoce při penaltách
Kritika rozhodčíchVyhaslé životy

Ronaldo Maroko Foto: Profimedia

Co přineslo čtvrtfinále MS ve fotbale: loučení legendy, Afrika na nohou, penaltové nervy na dva způsoby, rozhodcovské křivdy a smrt

Také čtvrtfinále letošního mistrovství světa přinesla řadu velkých příběhů. Se svou bohatou reprezentační kariérou se rozloučila jedna z největších postav fotbalové historie. Poprvé v dějinách světových šampionátů se do semifinále prokousal africký zástupce. Kopaly se také dva penaltové rozstřely, které se nesly ve zcela odlišném duchu. A nechyběly ani emoce po konečném hvizdu, kdy s výkony rozhodčích nebyl spokojen téměř nikdo. Bohužel také v Kataru vyhasly dva životy...

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na MS

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Ronaldův největší sen se rozplynul

S Katarem se po čtvrtfinále rozloučili Portugalci. Tým plný talentovaných nadějí rozhodně nemusí věšet hlavu, šanci na mistrovský titul bude mít určitě i minimálně ještě za čtyři roky, pravděpodobně i dále. Pro největší postavu historie portugalského fotbalu ale reprezentační kariéra zřejmě skončila a spolu s ní i sen o dosažení na světový trůn.

Cristiano Ronaldo podruhé v řadě zůstal jen na lavičce, přednost před ním opět dostal osmifinálový hattrickový hrdina Gonçalo Ramos. Ten se tentokrát ale neprosadil a situaci už nezachránil ani sám Ronaldo, který na hřiště přišel v 51. minutě už za nepříznivého stavu. Dostal se do jedné nadějné příležitosti, tu však neproměnil a po závěrečném hvizdu opouštěl trávník v slzách. Emotivní konec velké legendy.

Africká pohádka Maroka pokračuje

Kde jsou negativní emoce, zákonitě musí ve vyřazovací části mistrovství světa na druhé straně přijít i emoce pozitivní. Ty tentokrát zažívají Maročané a spolu s nimi vlastně celá Afrika. Maroko se vítězstvím nad Portugalskem stalo historicky vůbec prvním zástupcem černého kontinentu v semifinále.

Maročané za svůj předváděný fotbal z mnoha stran schytávají kritiku, ta se na ně ovšem snáší poněkud nezaslouženě. Kouč Walid Regragui svému týmu naordinoval asi jedinou taktiku, která Maroko mohla mezi nejlepší čtyřku turnaje dostat. Ta je založená na pevné defenzivě, Maročané na šampionátu v pěti zápasech inkasovali jedinkrát, a to ještě navíc vlastním gólem Aguerda.

Z defenzivního postavení ale po zisku míče okamžitě přepínají do útoku a při rychlém přechodu dopředu prokazují i velkou individuální i týmovou kvalitu při hře na míči. Přes Španělsko v osmifinále Maroko přešlo po penaltách, dalšího velkého favorita z Portugalska porazilo 1:0 brankou útočníka En-Nesyriho. V semifinále africké rekordmany čeká obhájce titulu z Francie, tahle pohádka ale ještě nemusí končit.

Penaltové rozstřely aneb i vyhrávat se musí umět

V pátečním programu se hrály dva zápasy a oba dospěly až do penaltového rozstřelu. Nejprve musely pokutové kopy určit vítěze souboje Brazílie s Chorvatskem. Rodrygo s Marquinhosem ale selhali, z Chorvatů se nemýlil nikdo, a tak se ani nedostalo na Neymara, který byl připraven kopat v páté sérii. Kanárci, přestože byli považováni za největšího favorita na celkové vítězství, se s turnajem museli rozloučit.

Helvétský kříž naopak přežil druhý infarktový rozstřel za sebou a může se těšit na semifinále. Po emotivním závěru, kdy se řada Brazilců v čele s Neymarem neubránila slzám, byly na trávníku k vidění hezké momenty, řada Chorvatů dokonce své poražené soupeře utěšovala.

Úplně jinak vypadal večerní duel Argentiny s Nizozemskem. I ten došel po šíleném průběhu do penalt. Argentinci ještě v 83. minutě vedli 2:0 a vypadalo to, že mají namířeno do semifinále. Pak se ale dvakrát prosadil střídající Weghorst, včetně nevídaného signálu v 11. minutě nastavení, a tak se šlo do prodloužení. Také v něm na trávníku mnohokrát vzplály emoce, celkem v utkání rozhodčí rozdal 17 žlutých karet.

Nervózní průběh se pak promítl i do penaltového rozstřelu. V něm argentinský brankář Martínez podle svého zvyku zkoušel na soupeře různé ne zcela férové prostředky, Nizozemci zase soupeři opláceli pravidelným doprovázením následujícího exekutora ze středového kruhu. Když pak Lautaro Martínez proměnil rozhodující pokutový kop, slavili Argentinci doslova ve tvářích Oranjes.

Rozvášnil se tentokrát i obvykle klidný Lionel Messi, který se do očí vysmál kouči van Gaalovi, při rozhovoru pak nepěknými výrazy počastoval střelce soupeře Weghorsta. Emoce ke sportu patří a tím spíš to pak platí při penaltovém rozstřelu o účast v semifinále mistrovství světa. Přesto Chorvaté jen o pár hodin dříve ukázali, že i vyhrávat se musí umět.

Rozhodčí nemá nikdo rád

Často skloňovaným tématem čtvrtfinálových klání byly také výkony rozhodčích. Křivdu po zápase cítili Argentinci, Nizozemci, Portugalci i Angličané. O souboji Argentiny s Nizozemskem už byla řeč, rozhodčí Mateu Lahoz ho hrubě nezvládal na obě strany a jak je jeho dobrým zvykem, ústřední postavou utkání učinil sám sebe.

Portugalci si po utkání stěžovali na výkon argentinského sudího Tella. Některé hvězdy v čele s Pepem a Brunem Fernandesem dokonce vyjádřily rozčarování z toho, že je pískal právě arbitr z Argentiny, tedy země, která stále živí své naděje na mistrovský titul. Podle zmíněných hráčů si tak Tello na Portugalce zasedl, aby vyřadil z turnaje jednoho z hlavních konkurentů.

Nespokojen byl také hrdý Albion. Ten sice v utkání zahrával dva pokutové kopy, přesto se i nestranným divákům místy mohlo zdát, že některé nedovolené zákroky, především na Bukaya Saku, rozhodčí nesprávně přehlíželi. Mimochodem, když už je řeč o Anglii, ta může znovu žehrat na penalty. Kaně totiž svůj druhý pokus v zápase neproměnil a Anglie i kvůli tomu padla 1:2. Jde tak o jediný tým, který je schopen na penalty vypadnout i v utkání, které k penaltám nedospěje...

Podivná smrt amerického novináře i další mrtvý dělník

Šampionát v Kataru bohužel v posledních dnech přinesl i dvě události, které svým významem dalece přesahují fotbalové či sportovní odvětví. Začalo to ve čtvrtek, kdy fotbalová federace FIFA potvrdila smrt jednoho z imigrantských dělníků. Událost se měla stát během základních skupin, a to konkrétně v základním středisku týmu Saúdské Arábie. Přesná příčina smrti ani její okolnosti zatím nejsou známy, celá situace ale bude důkladně prošetřena.

Během utkání Argentiny s Nizozemskem pak přišla další nečekaná rána. Přímo na stadionu zkolaboval americký novinář Grant Wahl, kterému už lékaři ani po převozu do nemocnice bohužel nedokázali pomoci. Podle nejnovějších zpráv měli jít o infarkt, kolem Wahlovy smrti se ale vznáší oblak nejistoty.

Renomovaný novinář byl už v předešlém průběhu šampionátu zadržen kvůli tomu, že měl na sobě tričko s duhovou tématikou. Jak známo, podobné projevy nebyly od začátku turnaje v Kataru přijímány zrovna s pochopením. Den před Wahlovou smrtí navíc vydal novinář článek, v němž kritizoval katarské zástupce právě kvůli nečinnosti při vyšetřování zmíněného úmrtí dělníka.

Wahlův bratr, který se mimochodem sám řadí k LGBTQ+ komunitě a kvůli němuž americký žurnalista duhové triko nosil, na sociálních sítích nepřímo obvinil katarské činovníky s tvrzením, že bratrova smrt nedává žádný smysl, jelikož byl zcela zdráv. To se ukázalo jako nepřesný výrok, novinář si v posledních dnech svého života stěžoval na určité zdravotní potíže a navštívil dokonce i nemocnici. Přesto se jeho smrt musí prošetřit.

--------------Reklama - Betano--------------

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale: program zápasů a tabulky skupin

Po čtyřech letech se ty nejlepší fotbalové ⚽ reprezentace opět utkají na jednom turnaji. Je tu mistrovství světa, 🏅 které v roce 2022...

Stadium 974 v Kataru

Program zápasů a TV vysílání mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale ⚽ letos nezvykle odvysílají dvě ✌️ televizní společnosti. Podívejte se, jak si Česká televize a Nova rozdělí...

Brazilec Richarlison akrobatickým kopem střílí krásný gól na MS ve fotbale 2022 proti Srbsku - Profimedia

Power Rankings MS v Kataru: jakou sílu mají jednotlivé týmy?

Podívejte se na Power Rankings všech reprezentací na MS ve fotbale podle redakce FotbalZpravy.cz. Po každém kole najdete aktualizované...