Ohlédnutí za mistrovstvím světa ve fotbale 2022

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je minulostí. Na řadu tak přichází bilancování. Jaké byly hlavní příběhy šampionátu? A kdo na katarských trávnících nejvíce zaujal fotbalový svět? Na to všechno se podíváme v následujícím článku.

FináleNejvětší překvapení
Nejlepší hráčiNejlepší mladí hráči

Lionel Mesi po vítězném finále MS 2022 Foto: Profimedia

Co přineslo MS ve fotbale: Messiho pohádka, neskutečné finále i africké překvapení

Téměř měsíční akce na stadionech v Kataru přinesla spoustu zajímavých příběhů. Níže najdete některé z nich. Na fotbalovém svátku vynikaly hvězdy v čele s Messim a Mbappém, ukázaly se ale i nové hvězdičky, okolo nichž bude pořádně živo. Pusťme se do ohlédnutí za právě skončeným světovým šampionátem.

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na fotbal

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

V bláznivém a dechberoucím finále uspěla Argentina

Finálové zápasy velkých turnajů jsou často vyobrazovány jako taktické bitvy, ve kterých padá málo gólů. Na mistrovství světa v Kataru ale tento popis nemohl být dále od pravdy. Argentina sice už o poločase vedla 2:0 a vypadalo to, že si v klidu dojde pro trofej světových šampionů. Od 80. minuty se ale začaly dít velké věci.

Francie během 97 vteřin srovnala a k vidění byly i další šance. Zdánlivě rozhodnuté finále tak získalo úplně nový rozměr. Bláznivé představení pokračovalo v prodloužení. Argentinci se vzpamatovali ze šoku a opět převzali iniciativu. Dokonce to vypadalo na pohádkový konec, když Messi svým druhým gólem upravil na 3:2.

Pak ale znovu úřadoval Mbappé. Dokonal hattrick a přiblížil Francouze k penaltám. K těm nakonec vůbec nemuselo dojít. Střídající Kolo Muani ale v samotném závěru neprostřelil Martíneze v argentinské bráně. O vítězi tak rozhodly pokutové kopy. Opět se nemýlili Messi s Mbappém, o nichž si toho více řekneme níže. Neproměněné penalty Comana a Tchouaméniho ovšem poslaly titul po 36 letech do Argentiny.

Finále MS 2022: Argentina vs. Francie
⚽ Góly 23. Messi z pen. (1:0)
36. Di María (2:0)
108. Messi (3:2)
80. Mbappé z pen. (2:1)
81. Mbappé (2:2)
118. Mbappé z pen. (3:3)
✔ Penalty Messi
Dybala
Paredes
Montiel
Mbappé
Kolo Muani

Maroko se zapsalo do historie mistrovství světa

Před letošním šampionátem se ještě nikdy nestalo, aby africký tým postoupil až do semifinále. Maroko to ale na v pořadí 22. mistrovství světa dokázalo. Nebylo to přitom o lehké skupině a schůdné cestě pavoukem play-off. Maročané za sebou ve skupině nechali Chorvatsko i Belgii a ve vyřazovací části pak odklidili z cesty také Španělsko s Portugalskem.

Do semifinále proti Francii šel marocký výběr s jediným inkasovaným gólem na celém turnaji. Defenzivní vozba se ale kouči Walidu Regraguimu začala bortit. Pro zranění postupně vypadli obránci Aguerd, Saïss a Mazraoui. Z toho se Maročané ovšem nesložili.

Proti Francii odehráli velice dobrý zápas, ve kterém ukázali, že jejich hra není jen o propracované defenzivě. Na obhájce titulu to však nestačilo. Regraguiho mužstvo pak podlehlo také v utkání o 3. místo, když padlo s Chorvatskem. Přesto se maročtí fotbalisté a jejich trenér stali národními hrdiny.

Nejlepší umístění afrických týmů v historii MS
1990: Kamerun – 7. místo (konec ve čtvrtfinále)
2002: Senegal – 7. místo (konec ve čtvrtfinále)
2010: Ghana – 7. místo (konec ve čtvrtfinále)
2022: Maroko – 4. místo (konec v semifinále)

Šampionát ozdobila přetahovaná mezi Messim a Mbappém

V 35 letech dosáhl za svou fantastickou kariéru téměř všeho. Vedle sedmi Zlatých míčů a čtyř triumfů v Lize mistrů mu ale ve sbírce scházelo vítězství na mistrovství světa. Reprezentační scéna byla celkově pro Messiho delší dobu zakletá. Dokonce v národním týmu už skončil, loni v létě se ale vše začalo obracet k lepšímu.

Argentinský kapitán dovedl svou zemi k triumfu na Copě América. A v Kataru byl opět tahounem Albiceleste. Nasázel sedm branek, k nimž přidal tři asistence a lámal během toho rekordy. Maradona musel Messimu ustoupit v počtu odehraných zápasů na MS, v počtu gólů se před ním zase musel sklonit Batistuta. Toto byl zkrátka Messiho šampionát.

Messi si nakonec odnesl cenu pro nejlepšího hráče mistrovství světa. Ani sedm střeleckých zářezů mu ale nestačilo k tomu, aby se stal nejlepším kanonýrem šampionátu. Tuto cenu si vystřílel Kylian Mbappé. Ten dal dokonce osm gólů, a to včetně finálového hattricku. Ve 23 letech toho má navíc Mbappé ještě hodně před sebou.

  • Nejlepší hráč MS: Lionel Messi (Argentina)
  • Nejlepší střelec MS: Kylian Mbappé (Francie)
  • Nejlepší brankář MS: Emiliano Martínez (Argentina)
  • Nejlepší mladý hráč MS: Enzo Fernández (Argentina)

Mladým hráčům vládl Fernández a velké přestupy čekají i na další vycházející hvězdy

Po finále se nerozdávaly ceny jen pro nejlepšího hráče nebo střelce. Svou kategorii měli i mladí hráči. Triumfoval v ní Enzo Fernández, 21letý záložník Benficy. Fernández přitom turnaj začal jen na argentinské lavičce. Dvakrát z ní naskočil do hry, podruhé k tomu přidal krásný gól a do konce turnaje už neslezl ze hřiště. Benfica tak podle všeho udělá další z řady velkých přestupů.

Ty by měly následovat i v případě Chorvata Joška Gvardiola (20 let, Lipsko), Juda Bellinghama (19 let, Dortmund) nebo Mohammeda Kuduse (22 let, Ajax). Krok do evropského velkoklubu už udělal Julián Álvarez (22 let, Manchester City). O jeho talentu před šampionátem vědělo, nečekalo se ovšem, že se stane členem argentinské základní sestavy. A že v Kataru nasází čtyři góly.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mistrovství světa 2022 v Kataru

MS ve fotbale 2022 v číslech – peníze, statistiky a zajímavosti

Podívejte se na zajímavá čísla, která se pojí s mistrovstvím světa 2022. ⚽ V článku se podíváme na čísla týkající se financí 🎟️ i různých...

Dresy

Mistrovství světa 2022 - dresy všech účastníků

Ke každému významnému momentu fotbalové historie patří i dres toho týmu, který zrovna hrál hlavní roli. Pojďme se podívat, v čem týmy...

VAR Room

Pravidla na MS ve fotbale 2022 - ofsajd, střídání, postup

Jaká technologie bude rozhodovat o ofsajdech, kolikrát budou moci týmy během zápasu vystřídat a jak zní postupová matematika?