Mistrovství světa 2022 - logo, míč, song, maskot, stadiony

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Zahajovací den mistrovství světa 2022 v Kataru se nezadržitelně blíží. Pojďme si představit, kde a s čím se bude hrát, stejně jako oficiální logo, maskota či hymny šampionátu.

LogoMaskotMíčSongStadiony

Míč, maskot, trofej Foto: Profimedia/Jurgen Fromme/firo Sportpho

Fotbalový svátek začne už za necelý měsíc, a tak je nejvyšší čas představit si vše podstatné, co se světovým šampionátem v Kataru úzce souvisí. Než se však pustíme do jednotlivých témat, shrňme si na úvod základní informace o blížícím se mistrovství světa.

MS ve fotbale 2022: základní informace a termíny
⏰ Kdy se hraje? Od 20. 11. do 18. 12. 2022
🌏 Kde se hraje? Katar, Asie
⚽ Kolik týmů se zúčastní? 32 reprezentací
🏆 Kdo obhajuje titul? Francie
📺 Kde sledovat MS živě? ČT Sport, TV Nova

sipka Získejte bonus zdarma a vsaďte si na mistrovství světa 2022

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Logo: Arabské dědictví i moderní pojetí trofeje

Oficiální logo mistrovství světa bylo veřejnosti odhaleno 3. září 2019, tedy jen o něco málo více než tři roky před startem šampionátu. Oproti předchozím zvyklostem tak světlo světa spatřilo výrazně později, poslední pořadatelé vždy logo zveřejnili minimálně čtyři roky dopředu. Třetí zářijový den přitom nebyl vybrán náhodně, odkazoval totiž na katarský zisk nezávislosti na Velké Británii, k němuž došlo právě v tento den roku 1971.

Logo následuje tradici vzniklou šampionátem v roce 2014, kdy ve své vlastní abstraktní verzi napodobuje svým tvarem trofej pro mistry světa. Portugalské studio Unlock, které emblém navrhlo, do svého projektu zařadilo i tradiční katarské prvky. Ty jsou reprezentovány vlněným šátkem, který se v Kataru běžně nosí především v zimním období (kdy se MS koná), a vlnami, jež představují písečné duny.

Číslo 8, které lze v logu také objevit, symbolizuje počet stadionů, na nichž se šampionát v Kataru odehraje. Ani font nebyl rozhodně zvolen náhodně, vychází z původního arabského písma, který propojuje s moderním stylem.

Maskot: Nejasná identita se jménem La'eeb

Představení oficiálního maskota na sebe nechalo čekat až do letošního jara. Přišlo během losu základních skupin v Dauhá. Zajímavá je především jeho nejasná identita, o které hovořili i jeho samotní tvůrci. Jisté je, že nese jméno La'eeb, zbytek je pak už prý především na představivosti fanoušků. Na první pohled připomíná kromě ducha také gutru, tradiční katarskou pokrývku hlavy.

"La'eeb může být výplodem vaší fantazie. Je tím, kým ho chce mít fotbalový fanoušek," stojí však v oficiálním prohlášení federace FIFA. Ta ale zároveň nabídla některá adjektiva, podle nichž má být maskot například hravý, zábavný, rozpustilý, mladistvý či dobrodružný duch. Jeho jméno ve volném překladu znamená "velmi šikovný hráč".

La'eeb pochází z paralelního vesmíru, kde žijí maskoti všech světových šampionátů. Jak ale sám La'eeb v oficiálním představovacím videu nezapomněl zdůraznit, na svět se snažil dostat už dávno, například během Maradonovy "boží ruky" či van Persieho legendární hlavičky. Jeho čas ovšem přišel až nyní.

 

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Míč: Al Rihla se zvýšenou rychlostí i rotací

Dodavatelem oficiálních míčů pro mistrovství světa je už od roku 1970 firma Adidas. Ta už pro jednotlivé šampionáty připravila řadu vskutku legendárních verzí balónu, mezi ty nejpamátnější patří například Tango (1978), Fevernova (2002), Teamgeist (2006) či Jabulani (2010). Letošní míč pro katarské mistrovství světa byl pojmenován Al Rihla.

Míč byl navržen s prioritou udržitelnosti, což z něj dělá vůbec první oficiální zápasový míč vytvořený pomocí lepidel a inkoustů na vodní bázi. Název Al Rihla znamená v arabštině „cesta“ nebo „výlet“. Jednou z dalších klíčových inovací je technologie zvaná Speedshell. Ta má za cíl zvýšit rychlost letu míče a jeho rotace.

Vizuální stránka znovu odkazuje na pořádající zemi, inspirací se stala katarská vlajka či tradiční bílé arabské oblečení.

Song: Katar chce spojit fanoušky několika hymnami

Jestliže bývalo zvykem, že k šampionátu vždy patřila jedna oficiální hymna, Katar jde cestou hned několika songů. Podle FIFA má jít o způsob, jak spojit fanoušky napříč různými kouty světa i žánry.

Jako první byla v dubnu letošního roku vydána písnička Hayaa Hayaa (Better Together). Jde o kombinace R&B a reggae, jejími interprety jsou Trinidad Cardona, Davido a Aisha. Spojení hlasů z Ameriky, Afriky a Blízkého východu má symbolizovat fakt, že fotbal dokáže spojit fanoušky z celého světa.

Druhým soundtrackem v pořadí byl v létě song s názvem Arhbo od Ozuny a Gimse. Název pochází z lokálního katarského nářečí, kde symbolizuje přivítání. Písnička má všechny hráče, funkcionáře i fanoušky přivítat "doma", alespoň tak by se tedy měli všichni aktéři v Kataru během šampionátu cítit.

Prozatím posledním přírůstkem do oficiálního playlistu mistrovství světa je písnička Light the Sky od ženského uskupení ve složení Balqees, Nora Fatehi, Rahma Riad a Manal. Ta odkazuje mimo jiné i na první ženské rozhodčí v historii světových šampionátů, které se dokonce i objevují v oficiálním videoklipu.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Stadiony: Miliardové investice s obří černou kaňkou

Mistrovství světa bude hostit celkem osm moderních stadionů. Všechny se nachází v nedaleké blízkosti východního pobřeží Kataru, ten nejzápadnější z nich je od Perského zálivu vzdálen jen nějakých dvacet kilometrů. Průměrná kapacita činí bezmála 50 tisíc diváků, nejmenší ze stánků pojme 40 tisíc lidí, největší pak 80. Katar za celkovou výstavbu zaplatil bezmála deset miliard dolarů, jde tak o nejdražší šampionát v historii.

Velkým tématem a vlastně i důvodem, proč se šampionát hraje až na konci roku, je katarské podnebí. Každý stadion, tréninkové zařízení a fanzóna tak jsou vybaveny solární chladicí technologií pro udržení mírné teploty. Všechny stadiony jsou ekologické a jejich teplota bude regulovatelná.

Zahajovací utkání uvidí stadion Al Bayt ve městě Al Khor. Finále se odehraje na Lusail Stadium ve stejnojmenném městě. Na malou prohlídku po všech osmi dějištích šampionátu se můžete vydat v přiloženém vláknu.

Vzhledem k tomu, že v Kataru žije jen kolem tří milionů obyvatel, zdá se osm megalomanských moderních stánků jako výrazný nadbytek. Většina stadionů ale bude po šampionátu částečně rozebrána s tím, že na svých místech zůstane jen kolem dvaceti tisíc míst tak, aby situace odpovídala potřebám budoucích let. Zbylé části tribun pak budou převezeny do rozvojových zemí, kde budou využity na výstavbu základní sportovní infrastruktury.

I přesto ale nesmí zapadnout kontroverze, které celé pořadatelství Kataru i konkrétně výstavbu stadionů provází. Jde především o reportované nerovné podmínky pro pracovníky, kteří se na pracích podíleli, přičemž využití ilegální migranti zažívali údajně doslova nelidské zacházení. Tisíce z nich za to dokonce zaplatilo životem.

1️⃣ Kdy začíná mistrovství světa ve fotbale?

Mistrovství světa ve fotbale začíná 20. listopadu 2022. Další důležité informace k MS najdete ZDE.

2️⃣ Kdo vyhrál mistrovství světa ve fotbale?

V roce 2018 vyhrála světový šampionát Francie. Přehled všech vítězů si prohlédněte ZDE.

3️⃣ Kdy bude mistrovství světa ve fotbale?

Fotbalové mistrovství světa se uskuteční od 20. listopadu do 18. prosince 2022. Program zápasů naleznete ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale: program zápasů a tabulky skupin

Po čtyřech letech se ty nejlepší fotbalové ⚽ reprezentace opět utkají na jednom turnaji. Je tu mistrovství světa, 🏅 které v roce 2022...

Stadium 974 v Kataru

Program zápasů a TV vysílání mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale ⚽ letos nezvykle odvysílají dvě ✌️ televizní společnosti. Podívejte se, jak si Česká televize a Nova rozdělí...

Mbappe, Griezmann, Pogba

Mistrovství světa ve fotbale 2022 - kurzy, favoriti, sázky

Fotbalový vrchol roku se blíží, mistrovství světa začíná už za měsíc. Kdo jsou největší favorité, jaké jsou na ně kurzy a na co vše se dá...