MS ve fotbale 2022 v číslech – peníze, statistiky a zajímavosti

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V Kataru se začne hrát 20. listopadu, kolem mistrovství světa 2022 už ale nyní najdeme řadu zajímavých čísel. A to jak z hlediska financí, tak různých zajímavostí a statistik. Podívejte se na ty nejzajímavější čísla, která se váží k letošnímu MS.

FinanceZajímavostiSportovní rekordy

Mistrovství světa 2022 v Kataru Foto: Profimedia

Hodnocení čísel okolo MS 2022 v Kataru: 9/10

  • Finance: Organizace MS může stát i přes 130 miliard liber
  • Sportovní statistiky: V Kataru se hraje o několik rekordů MS

Nejzajímavější čísla k mistrovství světa ve fotbale 2022

Až to v Kataru vypukne, tak budou nejsledovanější čísla a statistiky jasné. Od 20. listopadu to bude hlavně o gólech a bodech. Jaká další zajímavá čísla se ale k mistrovství světa váží ještě před jeho zahájením? To se dozvíte v článku, ve kterém najdete třeba odhadovanou cenu za pořádání celého MS. Zjistíte i to, které sportovní rekordy mohou v Kataru padnout.

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na MS 2022

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

MS ve fotbale 2022 a peníze: kolik stálo MS a kolik získá vítěz?

Okolo tak velkého turnaje, jako je mistrovství světa, se samozřejmě točí velké peníze. Nikdy se přitom finance neřešily ve spojení se světovým šampionátem tak, jako v případě Kataru. Kolik stálo uspořádání tohoto fotbalového svátku? A na kolik si přijde vítězná země? Odpovědi najdete níže.

  1. Organizace: Web Dohanews uvádí, že uspořádání mistrovství světa v Kataru má stát neuvěřitelných 138 miliard liber. To je 60x víc, než utratili jihoafričtí organizátoři při MS 2010.
  2. Příjmy: Šéf organizátorů Nasser Al Khater koncem září prohlásil, že příjmy z chystaného světového šampionátu by měly dosáhnout 14,7 miliard liber. Al Khater to uvedl pro web The Peninsula.
  3. Odměna pro vítěze: Nezanedbatelné částky se rozdělí i mezi 32 zúčastněných reprezentací. Celkem jde o 385 milionů liber, přičemž noví mistři světa se mohou těšit na 36 milionů liber.
  4. Nejhodnotnější týmy a hráči: Web Transfermarkt ještě před oznámením všech konečných nominací spočítal, která země má momentálně nejhodnotnější reprezentaci. S hodnotou 1,2 miliardy liber jde o Anglii. Hráčem s nejvyšší hodnotou by pak v Kataru měl být Francouz Kylian Mbappé (140 milionů liber).
  5. Ceny lístků: Pokud byste se chtěli vydat na finále mistrovství světa, tak si připravte alespoň 529 liber. Cena základních lístků přitom může vyšplhat až na cenu 1408 liber.

sipka Podívejte se, jak je to v Kataru s časovým posunem

Zajímavosti okolo MS 2022 v Kataru i jedno smutné číslo

K mistrovství světa se pokaždé váže i řada zajímavých čísel o sledovanosti nebo samotném dějišti šampionátu. S MS v Kataru se bohužel pojí i smutný údaj o počtu dělníků, kteří zemřeli při práci na tomto fotbalovém svátku.

  1. Mrtví dělníci: Jedna z obrovských kaněk na celém mistrovství. Světová média během posledních let informovala o nelidských podmínkách, ve kterých pracovali dělníci na stavbě stadionů a infrastruktury v Kataru. K tomu si připočtěte porušování jejich lidských práv a nízké platy. Nejsmutnější je pak údaj o počtu úmrtí dělníků od doby, co se rozhodlo o pořadatelství Kataru. The Guardian v únoru 2021 mluvil o 6500 mrtvých.
  2. Váha trofeje: Až zvedne kapitán vítězné země nad hlavu pohár pro mistry světa, tak ho čeká 6175 gramů váhy. Trofej, kterou navrhl Ital Silvio Gazzaniga pro MS 1974, měří 36,5 centimetru.
  3. Sledovanost: Vedoucí organizačního týmu očekává během šampionátu příjezd okolo 1 milionu fanoušků. Nasser Al Khater zároveň uvedl, že MS budou po celém světě sledovat 3 až 4 miliardy lidí.
  4. Prodané vstupenky: Už letos v říjnu si organizátoři mnuli ruce, že na zápasy mistrovství světa prodali 2,45 milionu vstupenek. Nejvíce fanoušků se vejde na Lusail Iconic Stadium s kapacitou 80 000. Na příznivce přitom čeká pro MS absolutně nezvyklá věc. Kromě 9 zápasů se budou všechna utkání hrát maximálně 32 kilometrů od centra Dauhá.
  5. Teplota: Právě vysoké letní teploty v Kataru byly strašákem, kvůli kterému se mistrovství světa netradičně přesunulo do zimních měsíců. Zima ale hráčům a fanouškům rozhodně nebude. V listopadu činí průměrná teplota v Kataru 26°C, v prosinci pak 21°C.

Jaké sportovní rekordy mohou padnout na MS v Kataru?

Zajímavá čísla ale samozřejmě v Kataru najdeme i co se týče dění na hřišti. Padnout přitom mohou i některé rekordy. A to jak ty individuální, tak ty týmové.

  1. Nejvíce zápasů jedné země: Na Brazílii a Německo bude při mistrovství světa opět směřovat velká pozornost. Dvě fotbalové velmoci si i letos dělají zálusk na dobrý výsledek. Obě země zároveň na světových šampionátech sehrály nejvíce zápasů. Konkrétně jde o číslo 109. Jedna z reprezentací si tak může tento rekord uzmout pro sebe.
  2. Nejvíce zápasů jednoho hráče: Největší počet utkání na mistrovství světa nasbíral bývalý německý záložník Lothar Matthäus, který jich zvládl 25. Jeho rekord ale může být v ohrožení. Pokud by Argentina došla minimálně do semifinále, tak by ho Lionel Messi mohl překonat. Momentálně má na kontě 19 střetnutí. Musel by tak odehrát všechny argentinské zápasy včetně finále nebo souboje o třetí místo.
  3. Nejvíce gólů jedné země: Zpět k Brazílii a Německu. V Kataru nebudou soupeřit jen o to, kdo z nich celkově nasbírá více zápasů. Blízko k sobě mají i v historických střeleckých tabulkách. Brazilci zatím na světových šampionátech zaznamenali 229 branek, Němci na ně přitom ztrácejí jen tři zásahy.
  4. První hráč, co se trefí na pěti MS: Celkový střelecký rekord Miroslava Kloseho (16 gólů) zatím není v přímém ohrožení. Padnout ale může jiná hranice. Klose zároveň patří do skupiny hráčů, kteří skórovali na čtyřech různých šampionátech. S ním jsou v této partičce i Pelé, Uwe Seeler a Cristiano Ronaldo. A právě Ronaldo se v Kataru může stát prvním fotbalistou, co se trefí na pěti různých MS.
  5. Poslední tři mistři světa vypadli už ve skupině: Tady nejde o prolomení rekordu, spíš o přerušení série. Poslední tři šampioni totiž na následném mistrovství světa skončili už po základní skupině. Takto se z turnaje poroučela Itálie, Španělsko i Německo. Francouzi, mistři světa z roku 2018, budou doufat, že se této nepříjemné zvyklosti vyhnou.

1️⃣ Kolik získají vítězové MS ve fotbale?

Pro vítěznou zemi je připravena odměna 36 milionů liber. Celkovou částku, která se rozdělí mezi jednotlivé týmy, najdete ZDE.

2️⃣ Jaká bude v Kataru teplota během MS 2022?

Průměrné listopadové teploty dosahují v Kataru 26°C, v prosinci je to o pět stupňů méně. Více se o MS dozvíte ZDE.

3️⃣ Kdo je historicky nejlepším střelcem MS ve fotbale?

Střeleckým tabulkám vládne Němec Miroslav Klose, který dal na čtyřech MS 16 gólů. ZDE zjistíte, který hráč se může trefit na rekordním pátém MS.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mbappe, Griezmann, Pogba

Mistrovství světa ve fotbale 2022 - kurzy, favoriti, sázky

Fotbalový vrchol roku se blíží, mistrovství světa začíná už za měsíc. Kdo jsou největší favorité, jaké jsou na ně kurzy a na co vše se dá...

Míč, maskot, trofej

Mistrovství světa 2022 - logo, míč, song, maskot, stadiony

Zahajovací den mistrovství světa v Kataru se nezadržitelně blíží. Pojďme si představit, kde a s čím se bude hrát, stejně jako oficiální...

Stadium 974 v Kataru

Program zápasů a TV vysílání mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale ⚽ letos nezvykle odvysílají dvě ✌️ televizní společnosti. Podívejte se, jak si Česká televize a Nova rozdělí...