Finále FA Cupu: Manchester City vs. Manchester United živě

V Anglii čeká na svého nového majitele poslední trofej sezony. Ve finále FA Cupu si to o ni v derby vůbec poprvé v historii rozdají manchesterské kluby. Budou úspěšnější City, nebo United? Sledujte souboj o triumf v nejstarší klubové soutěži světa živě na Betanu.

Živý přenosKurzyPreviewTip

Guardiola a ten Hag Foto: Profimedia

FA Cup, finále: Manchester City vs. Manchester United v sobotu živě

Oba městští rivalové už v letošní sezoně poznali chuť vítězných oslav. Citizens se radovali z ligového titulu a ještě je za týden čeká i finále Ligy mistrů. United zase ovládli druhý z anglických pohárů, Carabao Cup. Kdo zakončí aktuální ročník na domácí půdě s dalším pohárem? Finále FA Cupu mezi Manchesterem City a Manchesterem United začíná v sobotu od 16:00 živě na Betanu.

sipka Získejte 350 Kč za registraci u Betana ZDE

Sleduj průběh zápasu ZDE

City jsou favoritem zápasu. Jaké jsou kurzy?

Manchester United usiluje už o svůj třináctý titul z FA Cupu, čímž by se dotáhl na rekordní zápis Arsenalu na rozdíl jediné trofeje. Naposledy se radoval v roce 2016, poslední finále si pak zahrál o dva roky později. City jsou historicky výrazně méně úspěšní, ve své galerii mají šest vavřínů z nejstarší klubové soutěže. Ten poslední tam přibyl před čtyřmi lety. Zajímavé je, že od vzniku FA Cupu v roce 1871 se ještě ve finále nikdy oba manchesterské kluby nepotkaly.

I přes lepší bilanci Rudých ďáblů jsou ale před letošním finálovým duelem považováni za poměrně jasného outsidera. Kurz na jejich vítězství v jakékoliv podobě činí 3,75, zatímco celkový triumf Citizens je ohodnocen kurzem 1,27. V nabídce Betana jsou i sázky na konkrétní způsoby rozhodnutí. Kurzy na výsledek po normální hrací době najdete v tabulce níže. Pro pořádek zbývá dodat, že v případě remízy po 90 minutách by se prodlužovalo a pokud se ani ve 30 nastavených minutách nerozhodne, přijdou na řadu penalty.

Utkání se jako již tradičně odehraje ve velkolepém londýnském stánku Wembley. Hlavním rozhodčím bude zkušený Paul Tierney.

Klíčové informace o Manchester City - Manchester United
Kdy: 03. 06. 2023 od 16:00
Kde: Wembley, Londýn
Fáze: FA Cup, finále
Rozhodčí: Paul Tierney
Kurzy Betana: 1,53 - 4,50 - 5,70
Přímý přenos: Betano, Nova Sport 1

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

City jsou dva kroky od historického treblu

Bleděmodrá část Manchesteru zažívá naprosto úžasné roky. Ten letošní ale může všechny předchozí překonat a vstoupit do dějin. City dělí poslední dva kroky od završení historického úspěchu v podobě zisku tří trofejí. To se v Anglii podařilo v dějinách jen jednomu týmu, shodou okolností právě největšímu rivalovi z Manchesteru United v sezoně 1998/99.

O tom, o jak výjimečný počin jde, hovoří také fakt, že v celé Evropě na treble dosáhlo jen šest dalších mužstev. Jako prozatím poslední se radoval v sezoně 2019/20 mnichovský Bayern. Už příští sobotu se tento kousek může podařit také Manchesteru City.

Ten už má za sebou úspěšně zvládnutou misi v domácí Premier League. Titul si zajistil už s předstihem, a tak mohl v posledních třech kolech už šetřit některé opory. Haaland v nich odehrál celkem jen 107 minut, odpočinek dostali i Stones (117), Rodri (103), Gundogan (90), Ederson (90), Bernardo Silva (83), De Bruyne (69), Akanji (56), Dias (0) či Grealish (0).

Úplně irelevantní je tak fakt, že Citizens poslední dvě kola nedokázali vyhrát, v Brightonu remizovali a na půdě Brentfordu dokonce padli. Mnohem důležitější pro následující týden bude to, jestli se hvězdám podaří po delší pauze okamžitě se vrátit v ideální kondici. Proti United i za týden ve finále Ligy mistrů proti Interu to bude potřeba.

Statistiky v historii FA Cupu
Manchester City Statistika Manchester United
6 Počet titulů 12
2019 Poslední titul 2016
12 Počet finále 21
2013 Poslední prohra ve finále 2018

United chtějí završit úspěšnou první sezonu trenéra druhou trofejí

Nezačalo to vůbec dobře a po ostudné drtivé porážce od Brentfordu ve druhém kole anglické ligy se dokonce začalo nahlas hovořit o tom, jak silná je pozice nového kouče Erika ten Haga na Old Trafford. V té době se totiž United krčili na úplně posledním místě tabulky Premier League.

Od té doby ale uplynula spousta času a nizozemský manažer si nakonec dokázal naklonit fanoušky i vedení klubu na svou stranu. Konečný výsledek, tedy třetí místo v lize a s tím spojená účast v příštím ročníku Ligy mistrů, k tomu vítězství v Carabao Cupu a finále FA Cupu, lze považovat za slušný vklad do dalšího působení ten Haga na lavičce United. Triumf nad městským rivalem by tento ročník přeměnil v naprostý úspěch.

Rudí ďáblové se na rozdíl od svého sobotního soupeře k až tak velkému šetření neuchýlili a i přes jistotu umístění v první čtyřce bojovali až do poslední chvíle naplno. Jen na lavičce sice při závěrečném utkání s Fulhamem zůstali obránci Shaw, Varane a Wan-Bissaka, ostatní opory ale žádné volno nedostaly. Dokonce i Rashford, kterého trápilo zranění, v posledních dvou kolech už odehrál většinu minut.

Před pohárovým finále je v červeném táboře asi největším otazníkem zdravotní stav Brazilce Antonyho. Ten pro zranění odstoupil z utkání proti Chelsea už v prvním poločase a jeho dostupnost pro sobotní duel je nejistá. Mimo hru jsou naopak jistě Martial, Lisandro Martínez, Sabitzer či van de Beek.

  • Datum, čas a místo zápasu: 3. 6. 2023 v 16:00, Wembley

Aaron Wan-Bissaka dostane s největší pravděpodobností za úkol bránit Jacka Grealishe. V letošní sezoně se tito dva na hřišti od úvodní minuty ještě nepotkali, v prvním utkání obránce United nehrál, v tom druhém zase jen střídal Grealish. Tentokrát by jejich souboje měly být jedním z klíčových prvků zápasu a Wan-Bissaku nečeká nic snadného. Anglický reprezentant v letošní sezoně hraje ve velmi dobré pohodě a jeho tradiční styl, kdy si rád chodí pro fauly, by tomuto tipu měl nasvědčovat.

TIP: Wan-Bissaka dostane kartu sipka Získat bonus u Betana

Tip

Kde živě sledovat utkání Manchester City vs. Manchester United? K dispozici přímý přenos v televizi, je někde live stream?

Utkání FA Cupu vysílají v letošní sezoně televizní kanály Nova Sport. Finále soutěže mezi Man City a Man United si lze naladit konkrétně na programu Nova Sport 1. K dispozici je ale i varianta bezplatná, a to formou živého streamu na Betanu. Na zápas si také rozhodně můžete vsadit live.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Man City

Anglická Premier League: informace, program zápasů a tabulka

Nejsledovanější fotbalovou ⚽ ligou světa je Premier League. Přečtěte si ☝️ informace o sezoně 2023/24 i o historii anglické ligy.