Jak si vedli Češi v zahraničí: góly i zařazení do sestavy kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Po celé Evropě vrcholí fotbalové ligy. Za námi je tak další důležitý víkend, ve kterém se rozhodovalo o vítězích a poražených aktuální sezony. V článku si ukážeme, jakou roli v tom sehráli Češi. Tentokrát navíc kromě evropských soutěží zavítáme i za moře.

AnglieNěmeckoItálie
Další vybrané ligy

Patrik Schick slaví gól proti Bochumi Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Ulrich Hufnagel

Jak si vedli Češi v zahraničí: čeští fotbalisté se trefili v Premier League i Bundeslize

Jako obvykle se na začátku nového týdne podíváme, co nabídl uplynulý víkend. A to z hlediska výkonů českých fotbalistů v zahraničí. Češi stříleli v Premier League i Bundeslize. Vysvětlíme si také, proč tentokrát nemůžeme zmínit žádné české výkony v Serii A. Na závěr si poté projdeme i méně sledované ligy.

sipka Fotbalové zápasy si pusťte zdarma na Fortuna TV

Sleduj průběh zápasu ZDE

Premier League: Souček dal vítězný gól a West Ham může promluvit do boje o titul

West Ham skončí v Premier League nejlépe osmý, může ale ovlivnit boj o titul i o záchranu. Nejprve o víkendu porazil Luton 3:1, který tak má už jen teoretickou šanci na setrvání v nejvyšší soutěži. Celý duel absolvovali také oba Češi.

Tomáš Souček dal dokonce vítězný gól, když si na hranici vápna našel odražený balon a z voleje zakončil. Celkově zaznamenal reprezentační kapitán tři střely, tři klíčové přihrávky a pět vyhraných vzdušných soubojů. Od serveru WhoScored.com (z tohoto zdroje pochází i další známky v tomto článku) dostal hodnocení 8,16.

Velice solidní známku – 7,45 – obdržel také Vladimír Coufal. Rozjel akci před úvodní trefou Hammers, sám se jednou pokusil o zakončení a vyslal také tři klíčové pasy. A jak už bylo řečeno, Coufal se Součkem mohou mít velké slovo v bitvě o titul. V posledním kole totiž londýnský klub jede na půdu Manchesteru City.

Češi v anglické Premier League
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Vladimír Coufal 3:1 vs. Luton (D) ANO 90 0 0 0/0
Tomáš Souček 3:1 vs. Luton (D)
ANO 90 1 0 0/0

Bundesliga: skórovali Schick s Kadeřábkem, v sestavě kola byli i dva Češi

V Německu v minulém kole nastoupilo šest z 10 Čechů. Při ohlédnutí za jejich výkony začneme odzadu. Podruhé v řadě dostal při zranění Finna Dahmena v bráně Augsburgu šanci Tomáš Koubek. Domácí prohře 0:1 se Stuttgartem sice nezabránil, za svých šest zákroků si ale vysloužil hodnocení 7,27. Magazín Kicker ho dokonce zařadil do sestavy kola. Porážka každopádně ukončila sen Augsburgu o pohárech.

Do ideální jedenáctky Kickeru se vešel také Pavel Kadeřábek. A zaslouženě, na deklasování Darmstadtu se totiž podílel gólem a asistencí. Nejprve poslal do úniku Maxmiliana Beiera, poté si na prsa krásně zpracoval dlouhý balon a sám o tyč skóroval. Český bek si venkovní výhru Hoffenheimu 6:0 náramně užil a odcházel se známkou 8,89.

Branku vstřelil i David Jurásek. Radost mu ale vzal praporek pomezního rozhodčího. Bývalý obránce Slavie dostal na hřišti zhruba 20 minut, během nichž stihl jednou odcentrovat s hodnocením 6,10. Hoffenheim o bod drží sedmé místo, ze kterého by šel do předkola Konferenční ligy. V závěrečném kole ovšem hostí Bayern.

Mnichovský velkoklub přivítal doma Wolfsburg. V jeho dresu si něco málo přes 10 minut zahrál i Václav Černý. Na stavu 0:2 už ovšem nic nezměnil. Český křídelník stihl na place 11 doteků s míčem a obdržel známku 6,05. Vlci zakončí sezonu ve středu tabulky. Evropské poháry se jich týkat nebudou, nemají už ale ani starosti se záchranou.

Setrvání mezi německou elitou si o víkendu pojistil Mönchengladbach. Zapsal třetí plichtu v řadě, tentokrát si doma rozdělil body s Frankfurtem. Lehce přes 30 minut odkopal i Tomáš Čvančara. Na trávníku zvládl dvě střely, dvě vyhrané hlavy a odcházel s hodnocením 6,34.

Jako poslední v Německu zmíníme ligové mistry z Leverkusenu. Ti natáhli svou sérii bez prohry už na 50 zápasů, když zvítězili 5:0 v Bochumi. Z Čechů u toho byl Patrik Schick, který se postaral o vítěznou branku. Český forvard si ve vápně našel centr z levé strany a z voleje pohotově uklidil míč do sítě. Mohl tak předvést svou tradiční oslavu inspirovanou bývalým zápasníkem organizace UFC Natem Diazem. Celkem si Schick v Bochumi připsal pět střel a získal známku 7,45.

Ne všichni Češi působící v německé Bundeslize měli tu možnost se o víkendu předvést. Brankáři Matěj Kovář (Leverkusen) a Jiří Pavlenka (Brémy) seděli na lavičce. Mimo zápasovou nominaci byli Adam Hložek (Leverkusen) a Alex Král (Union Berlín).

Češi v německé Bundeslize
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Václav Černý 0:2 vs. Bayern (V) NE 11 0 0 0/0
Tomáš Čvančara 1:1 vs. Frankfurt (D) NE 33 0 0 0/0
David Jurásek 6:0 vs. Darmstadt (V) NE 18 0 0 0/0
Pavel Kadeřábek 6:0 vs. Darmstadt (V)
ANO 90 1 1 0/0
Tomáš Koubek 0:1 vs. Stuttgart (D) ANO 90 0 0 0/0
Patrik Schick 5:0 vs. Bochum (V) ANO 69 1 0 0/0

Serie A: víkend bez Čechů, v pondělí ale může přijít debut

V Itálii přes víkend nenastoupil ani jeden z Čechů. Mělo to ale jiné než výkonnostní důvody. Možné zapojení Jakuba Jankta do utkání Cagliari opět překazilo zranění kotníku. Celek ze Sardinie dostal pět gólů na půdě AC Milán (1:5) a nadále tak bojuje o záchranu.

Tu si ještě nezajistilo ani v tabulce 13. Lecce, které čeká důležitá dohrávka s 18. Udinese. Protože se hraje až dnes, tak se tento duel nevešel do našeho souhrnu. Předem ale fanouškovské stránky Lecce informovaly o tom, že v nominaci by měl být i český mladík Daniel Samek, který stále pokukuje po prvním startu v Serii A.

Mnohem zkušenější je už samozřejmě 29letý Antonín Barák. Ani jeho výkon ale nemůžeme zmínit. Fiorentina totiž také dohrává 36. kolo v pondělí. Doma přivítá Monzu a vítězství ji může dostat na osmé místo před Neapol.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Další ligy: Schwarz dvakrát asistoval, Sadílek se přiblížil Lize mistrů

V našem reportu z těch nejlepších evropských soutěží tradičně chybí La Liga, ve které nepůsobí žádný Čech. Zástupce máme alespoň o patro níž. V La Lize 2 Albacete přivítalo Leganés a za domácí chytal Tomáš Vaclík. Připsal si tři zákroky a čistým kontem pomohl Albacete vzdálit se od zóny sestupu. Na ni má tři kola před koncem náskok už sedmi bodů.

To Kisvarda s Jaroslavem Navrátilem už 100% spadne z maďarské nejvyšší soutěže. V utkání dvou jistě sestupujících mužstev alespoň o víkendu porazila Mezokovesd 4:3. Navrátil si připsal asistenci, když z pravé strany poslal zpětnou přihrávku téměř přes celé vápno. Driton Camaj z ní zvýšil na 4:0, nikdo ovšem nečekal, že nakonec půjde o vítězný zásah.

U ještě divočejšího výsledku byl Michal Sadílek. Ten s Twente porazil sestupující Volendam 7:2. Český středopolař kromě střely přidal také dva centry, to vše s hodnocením 6,53. Twente tak má před závěrečným kolem dvoubodový náskok na čtvrtý Alkmaar. Klíčová je přitom třetí příčka, ze které se jde do předkola Ligy mistrů.

Kvalifikaci milionářské soutěže si stále může zahrát také Petr Schwarz. Musí ale se Slaskem Wroclaw předehnat první Jagiellonii. Má na to ještě dva zápasy. Ve 32. kole Slask doma porazil Cracovii 4:0 a Schwarz připravil hned dva góly. Po jeho rohu padla první branka utkání. U té poslední pak byl také český záložník. Schwarzův nákop z hranice vlastního vápna převzal Mateusz Żukowski a po sprintu přes půl hřiště zavěsil.

Branky připravoval také Pavel Bucha. Ten je se Cincinnati ve Východní konferenci Major League Soccer druhý za Interem Miami Lionela Messiho. Čtvrtou výhru v řadě přidalo Cincinnati v Columbusu. A Bucha byl u obou hostujících tref. Nejprve si připsal předfinální přihrávku, poté dokonce přímo asistenci. Odnesl si vítězství 2:1 a hodnocení 7,68.

Vybraní Češi v dalších ligách
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Pavel Bucha 2:1 vs. Columbus (V) ANO 90 0 1 0/0
Jaroslav Navrátil 4:3 vs. Mezokovesd (D) ANO 70 0 1 0/0
Michal Sadílek 7:2 vs. Volendam (D) ANO 80 0 0 0/0
Petr Schwarz 4:0 vs. Cracovia (D) ANO 90 0 2 0/0
Tomáš Vaclík 1:0 vs. Leganés (D) ANO 90 0 0 0/0

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace - program, aktuality, soupiska

Přečtěte si aktuální informace o české ⚽ reprezentaci. V článku najdete program, výsledky ✔️ i nominaci českého národního týmu.

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2024/25 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.

Poslední EURO vyhrála Itálie

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024: program, výsledky, skupiny

Na mistrovství Evropy bude v roce 2024 poprvé v historii 24 týmů a mezi nimi i Česko. ⚽️ Hrát se bude od června do července v Německu.