Jak si vedli Češi v zahraničí: krok k titulu i zaviněná penalta

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Po reprezentační pauze se o víkendu vrátil klubový fotbal. To znamenalo, že v akci byli i Češi působící v zahraničí. Leverkusen přiblížil k titulu gól českého forvarda. Další český útočník se po zranění znovu objevil na bundesligových trávnících. Mimo elitní soutěže se pak Češi zapsali mezi střelce v Řecku nebo Polsku.

AnglieNěmeckoItálie
Další vybrané ligy

Patrik Schick slaví vítězný gól proti Hoffenheimu Foto: Profimedia

Jak si vedli Češi v zahraničí: česká hvězda se trefila v Bundeslize, Češi byli vidět i v dalších ligách

V nejnovějším dílu seriálu o výkonech Čechů v zahraničí opět bylo o čem psát. Góly v Německu, Řecku a Polsku doplní třeba asistence v Maďarsku nebo čisté konto v Anglii. A přidáme i další zajímavá představení českých krajánků. Přečtěte si, jak se jim o víkendu dařilo.

sipka Sledujte evropské fotbalové ligy na Fortuna TV

Sleduj průběh zápasu ZDE

Premier League: Češi byli u bláznivé přestřelky se špatným koncem

West Ham potřetí v řadě nevyhrál. Tentokrát dokonce ani nebodoval, když si z Newcastlu odvezl porážku 3:4. Hammers přitom už vedli 3:1. Do dramatického utkání se zapsal také Vladimír Coufal, bohužel ale nešťastně. Po jeho jediném faulu v zápase se kopala penalta, kterou proměnil Alexander Isak. I proto si tento pravý bek od webu WhoScored.com (z tohoto zdroje pochází i další známky v tomto článku) odnesl hodnocení 5,30. Coufal byl poté střídán v nastavení.

Právě v nastaveném čase se mohl stát hrdinou Tomáš Souček. Centrovaný míč na zadní tyč mu ale spadl na hrudník a reprezentační kapitán mířil vedle. Jinak Souček tradičně vládl ve vzduchu, kde vyhrál sedm soubojů. K nim přidal dvě klíčové přihrávky a odcházel se známkou 7,21.

Češi v anglické Premier League
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Vladimír Coufal 3:4 vs. Newcastle (V) ANO 90 0 0 0/0
Tomáš Souček 3:4 vs. Newcastle (V)
ANO 90 0 0 1/0

Bundesliga: Schick opět skóroval, po zranění se vrátil Čvančara

Z 10 českých fotbalistů, kteří působí v německé Bundeslize, se o víkendu na hřiště podívali čtyři. Z toho hned tři v jednom střetnutí. V zápase Leverkusenu s Hoffenheimem nastoupil v základní sestavě domácích Patrik Schick. Za hosty hráli od začátku Pavel Kadeřábek s Davidem Juráskem.

Nejvýraznější stopu zanechal Schick. Bayer dlouho prohrával, a to i po 76. minutě, kdy český útočník na brankáře Olivera Baumanna ještě nevyzrál. Leverkusenu se přece jen povedlo srovnat v 88. minutě. A obrat následně dokonal právě Schick, když si v nastavení na malém vápně našel centr z pravé strany. Byl to pro něj pátý zásah v pěti utkáních a Bayer tak po víkendu odskočil na prvním místě už na rozdíl 13 bodů.

Na straně poražených byly české kraje. Pavel Kadeřábek i David Jurásek odkopali celých 90 minut. Bývalý sparťan sice třikrát centroval, z 28 přihrávek mu ale vyšla jen polovina a obdržel známku 5,93. Kadeřábek už má v Hoffenheimu pevné místo, bývalý slávista si ho pak začíná získávat. V základu se Jurásek objevil podruhé v řadě. K jedné zblokované střele přidal na opačném konci hřiště jeden centr a dostal hodnocení 6,84.

K jednomu z pražských S má blízko i čtvrtý Čech, který si o víkendu zahrál Bundesligu. Tomáš Čvančara se do akce vrátil po téměř třech měsících, ve kterých léčil poraněný kotník. V domácím duelu proti Freiburgu odehrál zhruba závěrečných 30 minut. Útočníkovi Mönchengladbachu během nich napočítali tři střely a tři vyhrané hlavičkové souboje. Čvančara ale už stav 0:3 nezměnil. Gladbach nezvítězil ani počtvrté v řadě.

Další šestice českých fotbalistů už žádné minuty nepřidala. Na lavičce seděli Václav Černý (Wolfsburg), Adam Hložek (Leverkusen), Tomáš Koubek (Augsburg), Matěj Kovář (Leverkusen), Alex Král (Union Berlín) a Jiří Pavlenka (Brémy).

Češi v německé Bundeslize
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Tomáš Čvančara 0:3 vs. Freiburg (D) NE 28 0 0 0/0
David Jurásek 1:2 vs. Leverkusen (V) ANO 90 0 0 0/0
Pavel Kadeřábek 1:2 vs. Leverkusen (V)
ANO 90 0 0 0/0
Patrik Schick 2:1 vs. Hoffenheim (D) ANO 90 1 0 0/0

Serie A: po gólu za reprezentaci dostal Barák v lize jen dvě minuty

V Serii A tentokrát z pohledu českých výkonů není moc o čem referovat. Antonín Barák zažil povedený návrat do reprezentace, když v přípravě v Norsku a s Arménií zapsal gól a asistenci. V italské lize se ale bohužel vrátil do reality posledních týdnů. Na hřiště šel proti AC Milán až v 88. minutě a logicky toho moc nestihl. Konkrétně to byl jeden dotek s míčem a po prohře 1:2 odcházel se známkou 5,98.

Na klub dalšího českého krajánka čekala až pondělní dohrávka. Jakub Jankto proseděl utkání Cagliari proti Hellasu Verona (1:1) jen na lavičce.

Daniela Samka nadále počítáme spíše do mládežnického výběru Lecce. I tentokrát si místo Serie A zahrál Primaveru a při výhře 1:0 na půdě vedoucího Interu odehrál plnou porci minut.

Češi v italské Serii A
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Antonín Barák 1:2 vs. AC Milán (D) NE 2 0 0 0/0

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Další ligy: Hladký je zase blíže Premier League, Češi stříleli v Řecku a Polsku

Za špičkovými soutěžemi jsme se už ohlédli, v nejvyspělejších fotbalových zemích ale ještě zůstaneme. V anglické druhé lize si čisté konto připsal Václav Hladký. Brankář Ipswiche přispěl k vítězství 1:0 v Blackburnu několika zákroky. Nejprve bravurně vytáhl ránu Sammieho Szmodicse na roh. V 80. minutě si poté na stejného hráče dovolil kličku. Ta mu nevyšla, přesto se Szmodicsovi ještě stihl vrhnout pod nohy a zneškodnit jeho střelu. Hladký si vychytal hodnocení 7,55 a s Ipswichem nadále bojuje o postup do Premier League.

Druhou ligu ve fotbalové velmoci hraje i Tomáš Kalas. Ten byl u bezbrankové remízy s Karlsruhe. Stoper Schalke k bodu pomohl čtyřmi vyhranými vzdušnými souboji, třemi získanými míči a zblokováním dvou střel. Za to všechno obdržel známku 7,40. Klub z Gelsenkirchenu to ale bude mít se záchranou ještě těžké. Na barážovou příčku má sedm kol před koncem 2. Bundesligy náskok pouhých dvou bodů.

Pokračujeme dalším středním obráncem. Jakub Brabec byl u triumfu Arisu Soluň nad Lamií. Při vítězství 3:1 dokonce dával třetí gól domácích. K Brabcovi se míč dostal na malém vápně a nejprve ve skluzu zakončoval pravou nohou. Brankář tento pokus vyrazil zpět k českému stoperovi, který s přispěním teče obránce levačkou uklidil balon do sítě. Aris zůstává na pátém místě s výrazným odstupem na čtvrté i šesté místo.

Kalase nebo Brabce si s reprezentací asi spojíte okamžitě. Ale to, že má dva starty za národní tým na kontě i Petr Schwarz, už by nejspíše většina fanoušků lovila v paměti obtížněji. Bývalý záložník Hradce Králové bojuje letos se Slaskem Wroclaw o titul. Po 26. kole ale jeho ztráta na vedoucí Jagiellonii Bialystok narostla na čtyři body. Slask totiž jen remizoval 2:2 v Gliwicích. Na výhru nestačila ani Schwarzova trefa z 68. minuty.

Mezi trochu zapomenuté legionáře patří také Jaroslav Navrátil. Ten se vydal za hranice v roce 2013 a momentálně působí v maďarské Kisvardě. V utkání proti Debrecenu sice domácí po jeho povedené zpětné přihrávce šli do vedení, hosté ale nakonec vyhráli 3:1. Pro Navrátila to byla už šestá asistence v ročníku, jeho klub ovšem nejspíše čeká sešup do druhé ligy. Sedm kol před koncem ztrácí na nesestupovou příčku už 12 bodů.

Vybraní Češi v dalších ligách
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Jakub Brabec 3:1 vs. Lamia (D) ANO 90 1 0 0/0
Václav Hladký 1:0 vs. Blackburn (V) ANO 90 0 0 0/0
Tomáš Kalas 0:0 vs. Karlsruhe (D) ANO 90 0 0 0/0
Jaroslav Navrátil 1:3 vs. Debrecen (D) ANO 90 0 1 0/0
Petr Schwarz 2:2 vs. Piast Gliwice (V) NE 27 1 0 1/0

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

V římském derby tentokrát půjde o evropské poháry

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 1.4.-7.4.

Na co vše se můžete v týdnu od 1. do 7. dubna těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.

Poslední EURO vyhrála Itálie

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024: program, výsledky, skupiny

Na mistrovství Evropy bude v roce 2024 poprvé v historii 24 týmů a mezi nimi i Česko. Hrát se bude od června do července v Německu.