Jak si vedli Češi v zahraničí: muž zápasu i český duel v Německu

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Za pět nejlepších lig v Evropě se považují ty v Anglii, Španělsku, Německu, Itálii a Francii. Česko má aktuálně zástupce ve třech z těchto pěti zemí. Podíváme se, jak se našim fotbalistům ve zmiňovaných soutěžích o víkendu dařilo. A přidáme také nejvýraznější výkony českých hráčů v méně sledovaných evropských ligách.

AnglieNěmeckoItálie
Další vybrané ligy

Tomáš Kalas přispěl k výhře nad Wehenem Foto: Profimedia/ IMAGO

Jak si vedli Češi v zahraničí: víkend přinesl českého muže zápasu

Evropský fotbalový víkend je za námi. Je na čase se podívat, jak si v něm vedli Češi, kteří působí v zahraničí. V Premier League reprezentační kapitán začal jen na lavičce, v bundeslize bylo k vidění střídání dvou českých obránců. A v Itálii se do akce vrátilo české křídlo. V ostatních soutěžích dali Češi několik gólů. Jeden z legionářů se dokonce stal mužem zápasu.

sipka Získejte bonus u Betana a vsaďte si na fotbal

Sleduj průběh zápasu ZDE

Premier League: Souček po dlouhé době začal jen na lavičce

V Anglii pokračuje mizérie West Hamu, který v kalendářním roce 2024 ještě nevyhrál. U jeho víkendové porážky na hřišti Nottinghamu Forest (0:2) byli i dva Češi. Vladimír Coufal odkopal na pravém kraji obrany 76 minut a do statistik se zapsal žlutou kartou. Od serveru WhoScored.com (z tohoto zdroje pochází i další známky v tomto článku) si vysloužil hodnocení 6,29.

Zatímco v sektoru hostí se objevil i transparent požadující konec trenéra Davida Moyese, tak na hřišti se naopak od začátku neukázal Tomáš Souček. Reprezentační kapitán si v aktuálním ročníku už několikrát odpočinul třeba v Evropské lize, v Premier League ale v základu chyběl poprvé od 29. října. Souček tak v Nottinghamu dostal jen sedm závěrečných minut, během kterých nic výrazného nestihl. Dostal známku 6,04.

Češi v anglické Premier League
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Vladimír Coufal 0:2 vs. Nottingham (V) ANO 76 0 0 1/0
Tomáš Souček 0:2 vs. Nottingham (V) NE 7 0 0 0/0

Bundesliga: Schick byl u další výhry Leverkusenu, došlo i na duel se třemi Čechy

I v sezoně 2023/24 platí, že z elitních evropských lig má Česko největší zastoupení v německé Bundeslize. Nachází se v ní rovná desítka českých legionářů. O uplynulém víkendu se jich ale na hřiště podívala ani ne polovina.

Radost mohl mít český kontingent v Leverkusenu. Bayer totiž vyhrál 2:1 na půdě nováčka z Heidenheimu. Byl u toho i Patrik Schick, který zaznamenal dvě střely a jednu klíčovou přihrávku. To vše s hodnocením 6,99. Schick odehrál 74 minut, než ho vystřídal Borja Iglesias. Po následné prohře Bayernu v Bochumi navíc Leverkusen navýšil svůj náskok na čele ligy už na osm bodů.

Dalším Čechem v základní sestavě byl o víkendu Pavel Kadeřábek. Oproti Leverkusenu je ale nálada v Hoffenheimu zcela odlišná. Die Kraichgauer zapsali proti Unionu Berlín osmou ligovou prohru v řadě. Bývalý reprezentační obránce během porážky viděl žlutou kartu a obdržel známku 6,60.

V nastavení pak Kadeřábka střídal další Čech. Bylo to podruhé, co po zimním příchodu na hostování z Benficy za Hoffenheim nastoupil David Jurásek. V omezeném časovém úseku se logicky nedostal příliš do hry a odcházel s hodnocením 5,97.

Zápas Hoffenheimu s Unionem měl ale přece jen také českého vítěze. Kouč Nenad Bjelica nechal Alexe Krále pro úvod duelu jen na lavičce. Už v šesté minutě ale musel reagovat na zranění Raniho Khediry. Na plac se tak dostal právě Král, který si uhrál známku 6,23.

Jen na lavičce proseděli utkání svých klubů Václav Černý (Wolfsburg), Tomáš Koubek (Augsburg), Matěj Kovář a Adam Hložek (oba Leverkusen). Kvůli zranění v zápasové nominaci chyběli Tomáš Čvančara (Mönchengladbach) a Jiří Pavlenka (Brémy).

Češi v německé Bundeslize
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
David Jurásek 0:1 vs. Union Berlín (D) NE 1 0 0 0/0
Pavel Kadeřábek 0:1 vs. Union Berlín (D) ANO 90 0 0 1/0
Alex Král 1:0 vs. Hoffenheim (V) NE 84 0 0 0/0
Patrik Schick 2:1 vs. Heidenheim (V) ANO 74 0 0 0/0

Serie A: Jankto se proti svému bývalému klubu vrátil do základu

Po dvou ligových duelech, které proseděl mezi náhradníky, se do základu Cagliari vrátil Jakub Jankto. Trenér Claudio Ranieri mu dal důvěru proti jeho bývalému klubu. Jankto tak byl u remízy 1:1 s Udinese. Cagliari tím v boji o záchranu ukončilo sérii čtyř zápasů bez bodu. Samotný Jankto střídal v 78. minutě. Během utkání zapsal tři centry, dvakrát byl faulován a vysloužil si známku 6,13.

Jankto byl jediným Čechem, který o víkendu v Serii A nastoupil. Antonín Barák strávil utkání Fiorentiny v Empoli (1:1) jen na lavičce. Na zápasovou soupisku se v tomto ročníku několikrát dostal i Daniel Samek. Záložník Lecce ale s áčkem strávil víkend naposledy v říjnu. Jinak spíše chodí hrát za mládežnický výběr v Primaveře. Stejně tomu bylo i tentokrát, kdy ve druhé půli pomohl k výhře v Bologni 3:1.

Češi v italské Serii A
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Jakub Jankto 1:1 vs. Udinese (V) ANO 78 0 0 0/0

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Další ligy: Kalas mužem zápasu a Smékalův rychlý gól

V přehledu z ostatních lig vám vždy budeme přinášet pětici českých hráčů, kteří o víkendu něčím zaujali. O Německu už byla řeč výše, nyní se do něj ale díky 2. Bundeslize vrátíme. Schalke se v ní trápí a bojuje o záchranu. Slavný klub z Gelsenkirchenu alespoň o víkendu zvládl důležitý souboj s Wehenem (1:0) a na sestupové příčky má náskok čtyř bodů.

Poděkovat za to může i Tomáši Kalasovi. Český stoper vyhrál čtyři vzdušné souboje, zblokoval stejný počet střel a vykopal si známku 8,28. Lepší hodnocení nikdo z aktérů tohoto utkání nedostal. Mužem zápasu vyhlásil Kalase i respektovaný německý magazín Kicker.

V Evropě bychom za uplynulý víkend našli i několik českých střelců. Pátý gól sezony (třetí v lize) dal Vladimír Darida, který v závěru pečetil výhru Arisu Soluň na půdě Atromitosu. Při vítězství 2:0 stihl také obdržet žlutou kartu.

Zatímco Darida skóroval na konci duelu, tak Daniel Smékal se na Slovensku prosadil už po 30 vteřinách. Host z Baníku Ostrava svým sedmým zásahem sezony (z toho tři byly v poháru) zajistil pro Skalicu vedení nad Žilinou. Hosté ale ještě v první půli srovnali na konečných 1:1.

Naše poslední zastávka bude v Maďarsku. V klubu Puskás Akadémia, se kterým se v zimní přípravě potkala i Sparta, působí Patrizio Stronati a Jakub Plšek. Oba se při vysoké výhře 6:1 nad MTK Budapešť zapsali do statistik. Stronati dával pátý gól domácích a byl také napomínán žlutou kartou. Plšek asistoval u třetí trefy Puskáse a vylepšil svou bilanci v této sezoně na pět gólů a tři asistence (z toho jedna přišla v poháru). Puskás se tak po vysokém vítězství udržel v boji o evropské poháry.

Vybraní Češi v dalších ligách
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Vladimír Darida 2:0 vs. Atromitos (V) ANO 90 1 0 1/0
Tomáš Kalas 1:0 vs. Wehen (D) ANO 90 0 0 0/0
Jakub Plšek 6:1 vs. MTK Budapešť (D) ANO 90 0 1 0/0
Daniel Smékal 1:1 vs. Žilina (D) ANO 89 1 0 0/0
Patrizio Stronati 6:1 vs. MTK Budapešť (D) ANO 90 1 0 1/0

* Vysvětlivky: D = Doma, V = Venku, ZS = Základní sestava, Min. = Minuty, G = Góly, A = Asistence, ŽK/ČK = Žluté karty/Červené karty

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Leverkusen přesvědčivě míří za titulem

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 19.2.-25.2.

Pokračují elitní fotbalové soutěže a hrát se budou opět i evropské poháry. Které zápasy si můžete naladit v televizi?

Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace - program, aktuality, soupiska

Přečtěte si aktuální informace o české ⚽ reprezentaci. V článku najdete program, výsledky ✔️ i nominaci českého národního týmu.

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.