Plzeň zajistila Česku desáté místo v koeficientu a Ligu mistrů

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Viktoria Plzeň to dokázala! Ve čtvrtečním úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy uhrála s Fiorentinou remízu a slavit díky tomu může celý český fotbal. Ten se totiž v žebříčku koeficientů posunul na kýženou desátou příčku, ze které už ho v letošní sezoně nikdo nemůže sesadit. Výsledkem je fantastická výchozí pozice pro ročník 2025/26, v němž si evropské poháry zahraje hned pět tuzemských klubů, mistr má pak dokonce jistotu základní skupiny Ligy mistrů!

Do Česka se s jistotou vrátí Liga mistrů Foto: Profimedia

Česko předskočilo Skotsko a o desátou pozici už nemůže přijít

Úžasná jízda českých zástupců evropskými poháry v letošní sezoně ještě rozhodně nemusí být u konce, už nyní je však jasné, že hlavní cíl se podařilo splnit. Po bezbrankové remíze Plzně s Fiorentinou v prvním čtvrtfinále Konferenční ligy se Česko v žebříčku koeficientů posunulo před Skotsko na 10. místo. To mistrovi příštího ročníku Fortuna ligy zajistí přímý postup do hlavní fáze Ligy mistrů 2025/26, poháry si pak zahraje hned pět mužstev.

Češi přitom do aktuální sezony po odečtení zisku z roku 2018/19 vstupovali až ze 17. příčky hodnocení UEFA. Jenže letos dosud více bodů do koeficientu nasbíralo jen šest evropských soutěží, až za námi už stoprocentně zůstane například Nizozemsko či s největší pravděpodobností i Portugalsko.

Právě Viktoria pomohla nejvíce body, získala jich 22,5, a to ještě o další může zabojovat ve Florencii a případně i v dalších kolech. Slavia nasbírala v sezoně 17,5 bodu, Sparta pak zapsala dalších 14. Poháry hráli na podzim také Bohemians, ti ale dvakrát prohráli a s Evropou se rychle rozloučili. Protože ale Česko mělo na startu čtyři zástupce, dělí se celkový zisk 54 bodů právě čtyřmi, letošní příspěvek tedy činí 13,5 bodu.

Jedenácté Skotsko má sice v součtu za relevantní pětiletku aktuálně stejný bodový zápis, rozhodujícím kritériem je ale v případě rovnosti bilance z posledního hodnoceného ročníku, v němž bylo Česko více než dvojnásobně tak úspěšné. Skotsko si už navíc pomoci nemůže, všichni jeho zástupci z pohárů vypadli, což se týká i dalších pronásledovatelů Švýcarska, Rakouska, Norska či Dánska.

Žebříček národních koeficientů

Země Koeficient Zbývající týmy v pohárech
1. Anglie 103,678 Arsenal, Man City, Liverpool, West Ham, Aston Villa
2. Španělsko 88,489 Barcelona, Real Madrid, Atlético
3. Itálie 87,712 AC Milán, Atalanta, AS Řím, Fiorentina
4. Německo 84,052 Bayern, Dortmund, Leverkusen
5. Francie 65,331 PSG, Marseille, Lille
6. Nizozemsko 61,300 /
7. Portugalsko 56,316 Benfica
8. Belgie 48,000 Club Bruggy
9. Turecko 38,100 Fenerbahce
10. Česko 36,050 Viktoria Plzeň
11. Skotsko 36,050 /
12. Švýcarsko 32,975 /
13. Rakousko 32,600 /
14. Norsko 31,625 /
15. Dánsko 31,450 /

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápasy evropských pohárů

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Česko vyšle do Evropy pět týmů, mistra pak přímo do Ligy mistrů

Protože byl český fotbal v uplynulé pětiletce, která rozhodovala o nasazení pro sezonu 2023/24, až na dvanáctém místě, do Evropy pronikla jen čtyři mužstva. Sparta jako úřadující mistr začínala ve 3. předkole Ligy mistrů, Slavia coby vicemistr startovala svou pouť ve 3. předkole Evropské ligy. Zbylí dva zástupci, Plzeň a Bohemians, pak sezonu museli odšpuntovat už na konci července ve 2. předkole Konferenční ligy.

O to impozantnější je bodový zisk Viktorie, která musela přejít přes tři kvalifikační dvojzápasy, aby se vůbec dostala do hlavní fáze soutěže. V součtu i s předkoly ale už zvládla úctyhodných 15 zápasů bez jediné porážky! Pochvalu zaslouží i Slavia a Sparta, obě pražská S došla do osmifinále Evropské ligy.

Díky tomu se vítěz české nejvyšší soutěže ročníku 2024/25 může těšit na automatickou účast v hlavní fázi milionářské soutěže. To se mimochodem naposledy podařilo v sezoně 2018/19, kdy z toho těžila shodou okolností také Plzeň. Ta od té doby hrála skupinovou fázi LM ještě jednou, stejně jako Slavia, v obou případech si ale tým musel místenku zajistit v předkolech. Přes ně povede jediná cesta také letos na podzim, a to hned pro první dvě mužstva.

Vítěz MOL Cupu si zahraje 3. předkolo Evropské ligy, tedy za předpokladu, že se jím nestane Sparta. V takovém případě by do této fáze naskočil třetí nejlepší celek ligy a do pohárů by se vešel ještě i pátý tým.

Nasazení českých týmů do Evropy v sezoně 2024/25
Tým Kde začne
Vítěz ligy 4. předkolo Ligy mistrů (mistrovská část)
2. tým ligy 2. předkolo Ligy mistrů (nemistrovská část)
Vítěz poháru 3. předkolo Evropské ligy
3. tým ligy 2. předkolo Konferenční ligy
4. tým ligy 2. předkolo Konferenční ligy

V sezoně 2025/26, o kterou se bojovalo v aktuálním ročníku evropských soutěží, už se pak český mistr může těšit přímo na hlavní část Ligy mistrů. Nebude to už tedy skupinová fáze, nýbrž po změně formátu klasická tabulka dle švýcarského modelu, v níž budou seřazeni všichni účastníci.

U zbylých postupujících do pohárů ještě v tuto chvíli není přesně dáno, ve kterých předkolech budou začínat. Jisté ale je, že minimálně dva zástupce bude mít Česko po celý průběh podzimu, vítěze MOL Cupu totiž v případě neúspěchu v boji o postup do Evropské ligy čeká alespoň "cena útěchy" v podobě Konferenční ligy.

Nasazení českých týmů do Evropy v sezoně 2025/26
Tým Kde začne
Vítěz ligy Hlavní fáze Ligy mistrů
2. tým ligy předkolo Ligy mistrů (nemistrovská část)
Vítěz poháru předkolo Evropské ligy + jistota Konferenční ligy
3. tým ligy předkolo Evropské ligy
4. tým ligy předkolo Konferenční ligy

Českému fotbalu se blýská na lepší časy, a to ještě dost možná Viktoria neřekla poslední slovo!

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...

Hvězdou kola se stal zlínský Tom Slončík se třemi kanadskými body

Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 27. kola

Fortuna liga měla o víkendu na programu 27. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího.

Lautaro táhne Inter za titulem

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 8.4.-14.4.

Na co vše se můžete v týdnu od 8. do 14. dubna těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?